Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

schoorstenen

Auteur Bericht

avatar#3254
gerie
Berichten: 6
Reacties: 12

#0 Geplaatst: 2007-06-29 13:21:45

Hallo,

Hier ben ik weer met een vraagje. Kan iemand ons vertellen wat de Franse voorschriften zijn voor een schoorsteen op een houtkachel van 16 kw? Kunnen wij enkele pijpen gebruiken of dubbelwandige, maar die dubbelwandige vind je hier niet.

Gerie

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-06-30 12:00:13

   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-06-30 12:12:16

Hallo Gerie,

De normen veranderen continu op dit gebied, je zult altijd eventjes moeten checken bij de pro of je aan de laatste norm voldoet,

zie bijvoorbeeld eens:

http://www.poujoulat.fr/poujoulat/fr/guide_dtu/dtu_2006_lr.pdf

voor een voorbeeld. Dit is dus niet de norm zelf maar een uitwerking van een fabrikant volgens de norm.

Dubbelwandig kennen ze wel, je moet even zoeken.

zie ook voor norm eens: 

http://www.laboratoire-ceric.com/pdf/Note_technique_CE_NF.pdf, maar let op in 2006 is er weer een wijziging geweest. Bijna niet bij te houden. ;(

De nieuwste DTU norm kan ik niet vinden op internet, je kunt hem wel downloaden als je eerst even 150 euro afdraagt. (niet aan mij hoor :0) ) 

Het is de DTU 24 norm.

Mocht iemand hem wel hebben of (gratis) kunnen vinden dan graag een linkje of een berichtje.

JP

avatar#4453
rené.
Berichten: 11
Reacties: 21

#3 Geplaatst: 2007-07-05 11:40:21

hallo jp,

Na het bekijken van de link en de site , vraag ik mij af of er altijd in een schoorsteen een pijp gezet word.

Bij ons zit er een nieuw gemetselde schoorsteen , moet ik daar dan een pijp in gaan doen ??

René  

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2007-07-05 12:07:14

Kort antwoord: nee.

Een schoorsteen is tenslotte bedoeld om er doorheen te stoken, dus in principe is een kort pijpje van kachel naar schoorsteen voldoende.

Lang antwoord: Een pijp van onder tot boven wordt alleen toegepast wanneer de schoorsteen niet goed trekt (bijvoorbeeld omdat die te groot is) of wanneer je NL brandweervoorschriften volgt, compleet met vonkenvangers op het dak en zo.

Wij hebben hier 3 kachels zonder complete pijp. De 'mijne' staat onder een schouw met een opening van 3x1 meter, die we dichtgemaakt hebben met scharnierende aluminium platen, en erdoorheen (een centimeter of 20) de kachelpijp. Trekt als een tierelier. Kachel in de keuken is ook bijna niet te temperen ;-)

Alleen die in de 'luxe kamer' trekt niet zo goed als de schoorsteen nog koud is, dat komt door de schoorsteenconstructie: er zit op de 1e etage nog een kachelopening (dat heet een duiker toch of zo?) en daar krijgen we dus ook geen pijp doorheen. Moeten we nog eens wat aan doen...

Ik zou het eerst proberen zonder pijp in de schoorsteen, mocht de kachel voor geen meter trekken kun je er altijd nog een pijp doorheen voeren.