Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

EDF verliest monopolie

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-06-29 15:37:57

1 Juli een  heuglijke dag voor Frankrijk?

EDF gaat haar monopolie verliezen op de electriciteitsmarkt en daarna wordt alles rozengeur en maneschijn.

De klant heeft keuzevrijheid in aanbieder en serviceniveau, bevalt de aanbieder je niet dan pleeg je 1 telefoontje of beter nog 1 emailtje en de volgende dag is alles geregeld. Cadeaus stromen binnen om de klant te bewegen toch vooral over te stappen van aanbieder A naar aanbieder B.

De eindafrekening van A ligt de volgende dag in de bus en de metergegevens liggen direct bij aanbieder B als startgegevens.

De markt is transparant en de prijzen dalen door de geweldige concurentie, Frankrijk wordt het Walhalla voor electriciteit.

Aangekondigd is dat per 1 Juli de electriciteitsprijzen niet zullen stijgen en onzeker is of de prijzen in de toekomst zullen stijgen.

Bovenstaande is een sprookje beste collega bricoleurs. Over enige jaren zult u vertwijfeld tussen alle rekeningen moeten wroeten om de prijs enigszins boven water te halen uit alle deelkosten. De absolute prijs van de electriciteitslevering is gestegen met vele tientallen procenten of zelfs (meer dan) verdubbeld dat voorspel ik u.

Pak uw kWh prijs maar van uw rekening, incl vaste lasten en lijst hem in op een mooi plaatsje.

Gegarandeerd dat u over enige jaren er met een nostagische blik naar kijkt. In uw gedachten de "goede oude tijd" toen electra toch nog zo goedkoop was.

De beleidsmakers zullen u wijsmaken dat alles nog veel duurder was geweest als ze de maatregelen niet hadden genomen. Ik voorspel het u.

De bedrijven zullen wellicht nog een beetje "ontzien" worden maar de particulier gaat de hoofdprijs betalen ipv winnen.

Wellicht gemaskeerd door allerlei verborgen kosten met fraaie namen maar kijkt u maar naar het eindbedrag op uw rekening over enkele jaren. Wilt u overstappen dan zult u vele uren moeten doorbrengen aan telefoons, schrijfblokken, computers en andere communicatiemiddelen om uw klacht bij de vertwijfelde helpdeskmedewerkers gedeponeerd te krijgen.

Verhelpen van uw klacht is nog een heel ander verhaal, daar zal voorlopig nog geen sprake van zijn, geduld is een schone zaak. Er zijn nog x wachtenden voor u weet u wel.

Het aantal stroomstoringen zal gaan toenemen in aantal, omvang en in ernst, voornamelijk vanwege de vermindering van het preventieve onderhoud en uitgestelde investeringskosten, uit concurentieoverwegingen (besparing) weet u wel.

Maar dat zijn de zegeningen van de vrije markt zal men u alom wijsmaken, Brussel wilde het zo en daar moet u maar gaan klagen, "wij" kunnen er helaas niets aan doen.

Ik ga mijn nooddieseltje alvast maar voorzien van een grotere brandstoftank denk ik om op alles voorbereid te zijn.

Zie het met belangstelling tegemoet, deze "briljante" zet van LDF.

JP

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#1 Geplaatst: 2007-06-29 16:47:02

Denk dat je gelijk hebt (gaat krijgen). Is dit niet ook al in de Verenigde Staten het geval (grote stroomuitvallen in Californië vanwege achterstallig onderhoud)?

Maar zie er het positieve van in.

Doordat we ons (door regelmatige stroomstoringen) er weer van bewust worden dat we zo afhankelijk zijn geworden van energie zullen we ons bewuster en verantwoordelijker gaan gedragen.

We doen de lampen uit in ruimtes waar we ons niet bevinden (ook 's nachts!) en kijken bij aanschaf van nieuwe apparaten naar het energieverbruik daarvan.

Verder zullen we ons weer vaker gaan bedienen van kaarslicht en het vlees kan ook gegrild worden in de open haard.

Let op mijn woorden!

Ik ga dit weekend alvast een fietsaangedreven dynamo in elkaar knutselen zodat ik me toch in ieder geval te allen tijde van mijn computer kan bedienen :o)

Arthur 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-06-29 17:19:00

In de VS, en met name californie was het vooral de onzekerheid die bedrijven ervan weerhield inversteringen te doen en vooral korte termijn winstmaximalisatie natuurlijk, daar hoeven we niet omheen te draaien in een totaal vrije markteconomie die de VS op dit gebied (bijna) zijn.

kijk ook eens: http://www.delta.tudelft.nl/archief/j35/n25/1369

In de productie zal dit in LDF nog wel meevallen omdat er zo'n groot aantal kerncentrales zijn die niet zo gevoelig zijn voor brandstofprijzen.

De productie is dus redelijk stabiel qua prijs maar dit betekent ook log en niet snel reagerend. Dit is in een vrije markteconomie meestal niet zo handig.

Hoe de CO2 prijzen en problematiek zich gaat ontwikkelen is nog zeer duister, zowel op nationaal als internationaal gebied.

Voor toekomstige investeringen is over het algemeen een stabiele situatie nodig, die is er op energiegebied niet.

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-06-29 23:36:28

Ik ben voorstander van een vrije markt maar er moet wel iets te kiezen zijn.

OK, voor de privatisering van energie in NL waren het logge bedrijven, weinig klantvriendelijk maar wel gedegen. De bovenbazen waren ambtenaren met een behoorlijk maar zeker niet "marktconform" inkomen. Reclame werd er niet gemaakt, dat was niet nodig. Stroomuitval? Sporadisch. Nu: klantonvriendelijk, flitsende managers met hoge salarissen en bonussen, reclame elke dag en tarieven lood om oud ijzer.

EDF doet het lang niet gek en als ze eindelijk hun leidingen ook eens onder de grond zouden gaan werken zou dat vele storingen en blikseminslagen voorkomen. Tamelijk klantvriendelijk, moderne meters, goeie website. Overbetaald en chronisch ontevreden personeel met ongehoord goede voorzieningen, dat wel. Klusje voor Sarko.

Sinds ik in Frankrijk woon ben ik toch anders over privatisering gaan denken. Van mij mogen openbaar vervoer, energie en post gewoon publiek blijven. Snelwegen graag ook! Idem gezondheidszorg voor een basispakket. Liften en vetafzuigen mag best privé en dan ook maar dokken.

Maar als ze dan zo graag ambtenaren -of in elk geval in publieke dienst- willen blijven, dan ook "service minimum"! Voor wat hoort wat.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2007-06-30 23:11:32

Het eerste scenario van JP is een lichte karikatuur van wat de Franse stroom- en gasgebruikers te wachten staat. De privatisering is overigens geen Franse zaak, maar is Europees geregeld. De Autoriteit voor de Mededinging heeft EDF wel al laten weten dat zij de tarieven voor concurrerende aanbieders moet verlagen, want eigener beweging zal deze moloch dat zeker niet doen. Maar al met al, verwacht voorlopig niets van het vrij maken van de energiemarkt. De consumentenorganisatie Que Choisir raadt de Franse consumenten dringend aan om geen overhaaste stappen te nemen, want eenmaal los van de EDF kom je er nooit meer terug.

Voor het overige ben ik het wel eens met het betoog van JP. Privatisering van nutsbedrijven leidt meestal tot prijsverhogingen en daling van de service. Of in dit geval de geschiedenis zich zal herhalen, valt nu uiteraard nog niet te zeggen. Afwachten lijkt me het beste devies.

Wim

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2007-07-01 00:32:34

Sinds France Telecom onlangs ook geprivatiseerd is, zijn de effecten op de klantenservice overduidelijk waarneembaar. Storing: voorheen even bellen (cel in dorp) of filiaaltje langsgaan, volgende dag om 8,00 uur monteur aan de deur. Is twee keer gebeurd, dus voor mijn gevoel -toen nog- de regel. Die monteur waarschuwde ons trouwens al dat service waardeloos ging worden vanaf dag één na privatisering.

Nu: ruim een week soebatten, telefonische klachten 0,0 effect, 4x naar filiaaltje, 3x datum beloofd maar geen FT truckje, pas na ...tigste belletje van de filiaalbaas naar -die laatste keer- een vriendje bij het districtskantoor (verhaal: hallo, maat, het is wel een journalist, beetje uitkijken joh..) werd er een datum geprikt die daadwerkelijk werd aangehouden. Dat was dus 11 dagen na de eerste melding van de storing.

Als het bij EdF/GdF ook zo gaat werken dan mogen we onze collectieve borsten flink nat gaan maken. En in een forse generator investeren. De Makro (in NL) heeft een 5 kW Loadup diesel in de aanbieding....slechts 67 dB op 7 m afstand...

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#6 Geplaatst: 2007-07-01 11:36:29

Beste allemaal,

om een 'duidelijk' beeld te krijgen van een geprivatiseerde elektriciteitsmarkt moet je maar even naar Vlaanderen kijken. Een wirwar van prijsbiedingen opgesplitst in alles in, of stroom + vervoer, of stroom +... en.... Onmogelijk om een echte prijsvergelijking te maken. Electrabel, de grootste speler gaat zijn prijzen aanpassen met 20%, na wat protest komen verontschuldigingen met de nieuwe mededeling dat het maar om 3% gaat vermits er door de warmte minder verbruik is (?) enz..

Het wordt boeiend, spannend, interessant maar ook mistig, onoverzichtelijk, onduidelijk. En daar gaat het de maatschappijen om.

Veel geluk 

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#7 Geplaatst: 2007-07-01 22:01:07

Om bij FT terug te komen: inmiddels zitten we wel lekker gedégroupeerd te ADSL'en en gratis naar NL te bellen voor 34 Euro per maand all-in, of niet soms? Dat was een paar jaar geleden een stuk duurder. Waarom energiebedrijven niet datzelfde zouden kunnen is mij niet duidelijk. Ik weet niet hoe de prijsontwikkelingen op de NL energiemarkt zijn geweest de afgelopen jaren, maar als introductie van concurrentie betekent dat het duurder wordt voor de consument, dan betekent dat slechts dat de concurrentie geen echte concurrentie is, prijsafspraken dus (waar Franse bedrijven overigens sterk in zijn, zie Orange/Bouygues/SFR).

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#8 Geplaatst: 2007-07-02 00:08:26

Nutsbedrijven, telefoon en gaarne ook openbaar vervoer bij voorkeur in staatshanden. Maar ja, Europa. Mijn schoonvader kreeg een electriciteitsmijnheer aan de deur die een prachtige aanbieding had om daarmee over te stappen naar een andere leverancier. Mijn schoonvader antwoordde; dat is prima, komt u maar met een offerte. Tja, dat kon natuurlijk niet.

Ook die aanbiedingen voor drie jaar en dat de prijs per kilowattuur hetzeldde blijft etc. Ik denk altijd maar, als ze het goed doen hoeven ze mij niet voor 3 jaar te binden en blijf ik gewoon klant. Nee, ik wacht gewoon af en blijf braaf bij de EDF. na NL heb ik geen enkele fiducie (om maar een mooi NL woord te gebruiken).  

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-07-02 00:59:18

In Nederland is de prijs voor electriciteit voor de producent alleen maar gedaald, die is uitgeknepen tot op het bot en de prijs voor de consument en bedrijven is alleen maar gestegen. Er zijn namelijk gehele nieuwe partijen op de markt, de tussenhandel die zoals overal de winst binnenhaalt en opslokt en niets toevoegt.

Het is niet voor niets dat in het oude China de koopman als het meest verachtelijke wezen goldt die niet zaaide, niet oogste en de mensen uitmolk, zelfs de machthebbers. Ze moesten dan ook bij nadering van machthebbers de weg verlaten en groeten brengen. De gewone werkers niet.

Tevens heeft de overheid nog flink gegraaid in de prijzen door accijns in diverse vormen erop te gooien zoals de ecotaks want voor het milieu moet u wat over hebben nietwaar?

Hiermee zijn de overbodige zonnepanelen en vooral alle windmolens gefinancierd die ons mooie landschap ontsieren en ontelbare vogels onthoofden op weg van hun wintergebied naar hun zomergebied. Maar ja dan kunnen die zuid-europeanen ze tenminste niet meer opeten nietwaar? toch nog een goede daad verricht.

Zo, weer even het hart gelucht, de handel is wel bevorderlijk voor de transparantie, zie de APX, www.apx.nl

De echte prijs wordt niet op de APX vastgesteld omdat dit een spotmarkt is die maar een deel van de doorzet behandelt. Blijft dus kwestie van onderhandelen.

De electriciteitsprijs is het laatste jaar weer aan het stijgen in NL,  de consument kan er al lang geen wijs meer uit door de idiote tariefopbouw en verschil in contracten.

Wie het weet mag het zeggen. Het prijsverschil is marginaal, de concurentie dus minimaal omdat de netcomponenten vastgesteld worden door de DTE.  www.dte.nl

De technische uitvoering ligt bij TENNET, zie www.tennet.nl

Er moet ook in NL hoognodig nieuwe productiecapaciteit komen want nu importeren we al constant zo 30% van de stroom (kernenergiestroom dus!) en dit maakt ons land erg kwetsbaar.

De regering wil 4 of 5 nieuwe kolencentrales bouwen, ja je gelooft je oren toch niet van zo'n hypocriete minister, milieuvervuilers van de 1e orde want we moeten toch wat nu de zon en wind nog niet genoeg doen.

Let wel, de regering wil beslissen wat we gaan bouwen in een gedereguleerde en geliberaliseerde energiemarkt.

De gloeilamp eruit, dat is de oplossing! (geeft je een indruk van de reikwijdte van het begripsvermogen van politici)

De CO2 moet opgevangen worden, een proces dat nog niet eens de kinderschoenen ontgroeid is, sterker nog, in het embryonale stadium verkeert. drie keer raden wie dit mag gaan betalen.

De economische effecten zijn moeilijk becijferbaar maar worden door onderzoeksbureaus geschat op 26 miljard euro.

Het feit dat kolen gewoon de goedkoopste oplossing is qua inverstering en brandstof zal hier ongetwijfeld debet aan zijn.

Nederland staat nog steeds zijn mooie gas te verbranden in electriciteitscentrale's, de velden bij Slochteren zijn al bijna leeg! De Russen beheersen de gaskraan.

Onpasselijk wordt je van zulke besluiten.

Dat heeft LDF tenminste nog voor op NL, de grote hoeveelheid kerncentrales geeft als je de brandstof al hebt ingekocht een stabiele uitgangspositie. Alhoewel de prijs van Uranium de laatste jaren ook enorm is gestegen, zo 4000%, ja u leest het goed,  had u maar geinversteerd in uraniummijnen, te laat! (of niet??)

In 2009 ongeveer zijn de raketten op die ontmanteld worden van de US en Rusland en die de laatste jaren veel uranium hebben geleverd. De prijs zou dan nog wel eens scherp kunnen stijgen met al de nieuwbouw die nu wordt gepleegd.

Dogmatisch getraumatiseerd door de anti-kernenergie beweging wordt deze meest interessante optie niet eens verder bestudeerd. De kernenergie gaat in Europa en wereldwijd een grote toekomst tegemoet. Lerend van de fouten uit het verleden, met veiliger generatie 3 en straks generatie 4 centrales (over 20-30 jaar) is veiligheid geen probleem meer.

Het enige "probleem" is het afvalprobleem en ook daarvoor zijn goede technische oplossingen, alleen nog niet algemeen geaccepteerd, voornamelijk omdat de opslag niet gecentraliseerd is.

In de VS komt er binnenkort een centrale opslag in de Yucca gebergten. Een "definitieve" oplossing, want geen enkele oplossing is definitief, niet op nucleair gebied en niet op alle andere energiegebied trouwens.

De windfanaten riepen enkele jaren geleden "wij produceren zonder CO2" en de kerncentrales hebben wel CO2 uitstoot, door fabrikage, delving van uranium, etc etc.

Toen echter alle gezaghebbende, en ook hun eigen onderzoeken uitwezen dat windenergie door de fabrikage en vooral de lage benuttingsgraad, die nooit te verbeteren zal zijn nog veel meer CO2 produceerde dan kerncentrales wordt dat argument ook niet meer gehoord. Het is stil geworden bij de windboeren.

Horizonvervuilend, vogeldodend, economisch rampzalig, onderhoudsgevoelig, veel reservevermogen nodig (100%), netontregelend blijven er weinig argumenten over voor een verantwoorde toepassing van windenergie. Denemarken zit dik in de problemen met zijn windenergie, Duitsland volgt en NL?.

Brinkhorst is gelukkig tijdig tot inkeer gekomen (goede adviseurs zeker !) maar deze minister? Zit nog op niveau gloeilamp, kan nog even duren dus.

JP

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#10 Geplaatst: 2007-07-03 09:46:06

Goed om te lezen dat er toch meer mensen zijn die exact hetzelfde denkbeeld hebben ten aanzien van deze materie als ikzelf.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-07-03 13:32:26

ik heb niet alle berichten gelezen omdat somigen zo lang zijn dat ik alleen een paar hoogtepunten er uit haal.

toch zit ik met iets, en dat is het volgende.

jean pierre begint met " EDF gaat haar monopolie.......,  keuzevrijheid......, concurentie..."

ik lees echter een ding niet wat ik wel in het nieuws hoor namelijk, EDF gaat niet pariculier.

in de berichtgeving van jean pierre ga je er dus van uit dat het zoals de nederlandse toestanden allemaal geprivatiseerde bedrijven worden zoals de nuon, de post, openbaar vervoer, en wat nog meer zij.

in die zin denk ik dat je niet geleerd hoeft te hebben om de uitslag te kunnen voorspellen, ja, het zelfde als nederland natuurlijk.

echter, hier speelt voor mij het verhaal totaal anders namelijk de EDF blijft een staatsbedrijf die echter haar monopolie gaat verliezen doordat er andere geprivatiseerde bedrijven bij komen als concurent van EDF.

in dat geval zal dus de concurent de prijs laag ingooien om klanten te trekken, en hoog eindigen waardoor je weer terug wilt naar EDF.

echter, eenmaal vertrokken bij EDF blijft vertrokken, dus hang je, sterker nog,nu is het zo dat als je en huis koopt waarvan de vorige bewoner afscheid heeft genomen van EDF, jij als nieuwe bewoner ook niet terug kan bij EDF, maar hoelang dat gaat duren weet ik niet want daar zal geheid een rechtzaak over komen.

het enige wat mijns inziens EDF bereikt is om toch de monopolie te behouden door met zijn goedkope kernenergie de europeesche markt te blijven voorzien.

ik denk dat gezien de huidig omstandigheden in de oorlogvoerende olielanden de staat frankrijk niet zit te wachten op een geprivatiseerde EDF, dan slaan ze namelijk de plank financieel flink mis.

echter als lid van de europeesche uni zijn ze verplicht de burger meerdere bedrijven te bieden, maar men is niet verplicht te privatiseren.

in US zijn de melkprijzen het laatste jaar 82% gestegen omdat de landbouwers in plaats van mais en andere gewassen voor de koeien, de gewassen zaaien die gebruikt worden om biobenzine en biodiesel te maken.

deze gewassen brengen nadrukkelijk veel meer op dan diervoeding dus de koeien geven minder melk.

frankrijk kijkt argwanend naar het grote US dat volgens hen fout na fout begaat, en daar wil frankrijk niet aan meedoen.

of men werkelijk de vraag van nucliaire energie zo af kan stemmen om andere duurdere brandstoffen te ontlopen zal de toekomst leren.

ingenieurs en laboratoria zijn vollop in de weer om de toekomst veilig te stellen, maar een ding zijn ze het wel over eens, amerika geeft geen goed voorbeeld.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-07-03 17:05:30

Cees, je hebt gelijk dat EDF nog niet (volledig) geprivatiseerd is maar dat is denk ik zelf toch een kwestie van tijd.

De aandelen EDF zijn voor een deel al verkocht door de Franse staat, ik dacht momenteel zo 30%. Ze zijn dus (nog) meerderheidsaandeelhouder.

Ook aandelen GdF zijn voor een deel verkocht.

Ik weet niet of je hebt gevolgd wat er met SUEZ is gebeurd, een beetje marginaal handelsfonds om het zo maar te noemen, maar toen RWE en ENEL belangstelling kregen om zodoende de Franse markt te penetreren reageerde Frankrijk als door een wesp gestoken. GdF, oftewel Gas de France kocht SUEZ op en deze combinatie is nu een grote speler in Frankrijk en Belgie.

De Belgen, Duitsers, Italianen waren en zijn hier niet blij mee om het maar eens zeer eufemistisch uit te drukken, het heeft gestormd kan ik je vertellen en dit geeft ook grote onrust binnen de EU.

De nationalistische gevoelens zijn hier erg door versterkt, zowel in Italie als in Duitsland en het is maar de vraag of Frankrijk zich hiermee een dienst heeft bewezen, ik denk het niet.

De Franse staat zal in de nabije toekomst aandelen EdF en GdF moeten gaan verkopen, daar ben ik van overtuigd, al of niet "gedwongen" door Brussel.

Het huidige monopolie  zal ook niet houdbaar zijn want de Duitsers en de Italianen komen de Franse markt op, daar kun je donder op zeggen. Vandaar ook het "dreigement" van EDF.

In NL zijn ook productie en distributie maatschappijen gedeeltelijk in handen van de overheid, ik noem ESSENT en EPZ en DELTAN, dus heel zuid Nederland.

ESSENT zit wel op het vinkentouw om te fuseren met NUON, dus ook deze stoelendans is nog lang niet gelopen. Want ook de Duitsers zitten erin met EON en RWE, de Fransen met Electrabel etc etc.

De machtsblokken zijn zich dus nog steeds aan het vormen. DELTAN en EdF gaan nieuwe productie bouwen, het "spel" gaat dus gewoon door, de spelers veranderen maar het blijft om de knikkers gaan.

EU commissaris Kroes heeft hier dus nog haar handen vol aan, dat is wel duidelijk.

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-07-03 22:05:54

het enige wat brussel kan gebieden is dat de burger moet kunnen kiezen, vandaar de komende concurentie voor EDF, maar brussel kan niet zoals jij het zegt jean pierre, frankrijk gaan gebieden zijn staatsbedrijven in de verkoop te doen, dat is onzin.

ik denk dat je het een beetje zwart ziet, op herhaling van nederlandse resultaten.

zolang EDF en GDF in staatshanden blijven, is er niets aan de hand, althans men kan niet lukraak de prijs opschroeven zonder daar het kabinet om toestemming te vragen.

ik denk dat het volgende scenario meer logisch is ; de nieuwe bedrijven bieden aan tegen een lagere prijs, EDF blijft ofwel op het zelfde ofwel gaat omlaag, en de nieuwkomers trekken de kar niet meer op den duur en worden overgenomen door EDF.

zo houd de franse staat de kernenergie in handen en blijven buitenlandse investeerders ver weg bij eerste benodigde franse behoefte.

door de overname van de nieuwe bedrijven heeft EDF een klanten bestand die niet meer terug kan naar het moeder-EDF en deze klanten betalen lekker veel meer dan de trouwe EDF klanten die niet wegliepen.

EDF heeft zo naast haar grote electiciteitsbedrijf nog een paar andere bedrijfjes die lekker wat eurocentimes opbrengen, dankzij de bemoeienis van brussel en de (nederlandse) bemoeials die daar huisvesten.

(wist je dat de fransen kroes en bolkestijn wel kunnen schieten ?) 

de nieuwe nucleaire centrale die wereldwijd moet gaan exposeren om het maar zo te noemen is een trots op frankrijks nucleaire programma en blijft daardoor gespaard uit particuliere handen.

mijn advies, blijf klant bij EDF

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-07-03 22:46:56

Tja Cees, ik kan de toekomst niet voorspellen (helaas).

Het zou kunnen dat het zo gaat, ik weet het gewoon niet.

Er zijn natuurlijk wel bepaalde ontwikkelingen. GAZPROM en Poetin zijn bezig een energiemoloch op te zetten die zijn weerga niet heeft, de EU gaat proberen daar tegenwicht aan te geven.

Er is een recentelijk uitgekomen strategierapport over energie en klimaatbeheersing waar de Europese Comissie een aantal strategievoorstellen doet.

Je kunt daar in en tussen de regels heel wat lezen over de wensen en verwachtingen in de toekomst.

Uiteindelijk zitten we in een soort van transitieperiode in onze energievoorziening waarbij we moeten gaan anticiperen op het verdwijnen van de fossiele brandstoffen als olie en ook waarschijnlijk kolen.

De waterstofeconomie komt met rappe schreden dichterbij en ook hierin kan kernenergie een rol van belang spelen. De landen van de EU zitten hier natuurlijk niet op 1 lijn, zal nog wel even duren ook.(gebeurt dat ooit wel??)

Je hebt waarschijnlijk onze premier en naamgenoot horen zeggen dat het vetorecht op allerlei gebieden wordt ingeleverd, ook op energiegebied dus. HIj verstopte het wel een beetje maar je kon het hem toch horen zeggen.

NL en LDF bepalen straks niet meer wat er gaat gebeuren, dat doet de EU.

Hiervoor worden bepaalde concessies gedaan, bepaalde gebieden blijven buiten schot. Wat dit concreet gaat betekenen weet op dit moment nog niemand. Maar dat Brussel een hele grote vinger in de energiepap krijgt is de meesten wel duidelijk.

Je advies is zo slecht nog niet denk ik, je kunt gaan voor het korte termijn voordeel en maar afwachten of voor de lange termijn voordelen die net zo onzeker zijn.

Soort keuze tussen hangen en wurgen.

p.s. Bolkenstein hebben ze inderdaad afgesloten van energie toen hij het over de Polen had, pas dus op wat je zegt over de EdF:)

Daarom heeft Neelie denk ik geen huis in LDF. :)

kijk ook eens: http://www.elsevier.nl/nieuws/europese_unie/artikel/asp/artnr/159011/rss/true/index.html

En over Spanje heb ik het nog niet eens gehad, die houden zich rustig maar zijn ondertussen ook druk bezig op dit gebied. Interessante tijden breken aan!

JP