Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ontlading bij onweer

Auteur Bericht

avatar#4608
vacantieganger
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-06-30 16:42:23

Hallo,

Tijdens onweer laatst in de Allier sprongen een flinke vonk van de houtkachel over naar mij zoon die er vlak bij stond.

Is het aan aarde leggen van de kachel aan bv de koperen  waterleidingaan aan te bevelen?

Aan de kachel is een stalen afvoer bevestigd die boven het dakuitsteekt.

met vr groeten     vacantieganger

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-06-30 16:48:20

Je spreekt (hoogstwaarschijnlijk) over twee verschillende dingen.

1. De vonk is hoogstwaarschijnlijk statische electriciteit geweest. Deze kan ook enkele 10 duizenden volts bedragen maar is geheel niet gevaarlijk, alleen lastig.

Heb je er last van inderdaad een klein aardingsdraadje naar je aardleiding en het probleem is over. Aarding mag in principe niet op je koperen waterleiding. zie ook eens op het forum draadje over "aarding"

2. Bliksem is het niet geweest want dan had je het wel gevoeld. Blikseminslag is direct, grote klap, scheuren in muren en constructie en als je binnen 10 meter van de inslag staat vaak dodelijk.

Voor bliksembeveiliging moet je heel specifieke maatregelen nemen, flink raster op het dak of schoorsteen/hoogste punten,  grote koperen aardleidingen etc. etc. niet voor de DHZ. Is dus erg specialistisch, iedere constructie is anders !!

3. Het kan ook nog een "tussenvorm" geweest zijn, geinduceerde electriciteit maar dat merk je ook want dan liggen al je aardlekschakelaars eruit, de meeste zekeringen en hoogstwaarschijnlijk wat apparatuur kapot die hiervoor gevoelig is zoals computers e.d.

Deze vorm kan heel "eng" zijn want gaat gepaard met grote spanningen in huisinstallaties, tot blauwachtig licht toe van lampen, ontploffende tv's etc etc.

Net een horrorfilm.

JP