Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Voorstellen aan de buren.

Auteur Bericht

avatar#4609
Marie
Berichten: 1
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2007-06-30 16:49:21

Hallo, mede forummers wij wonen pas in Frankrijk en willen nu kennis gaan maken met de buren. De bedoeling is dat we ze uitnodigen voor een apéritif. Zo tussen vijf en zes uur. Is dit correct? en wat schenk en eet je dan? Ook willen wij ze een lekker flesje uit Ned. meegeven. Tja we zijn wat onzeker en alle tips zijn welkom.

avatar#4610
franciscus
Berichten: 0
Reacties: 2

#1 Geplaatst: 2007-06-30 17:03:41

Lijkt me wat vroeg... mijn ervaring is dat onze franse vrienden het liefste hun eigen (regio)aperitief drinken. Beleefd als ze zijn zullen ze je (hollandse) inspanningen waarderen. Al 25 jaar aperiftiefdrinkervaring met de fransen...;-) Succes

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-06-30 17:14:34

5 uur lijkt me inderdaad wat vroeg. Ik ken natuurlijk niet de aperitiefgewoonten in ? waar je zit maar wel een beetje in de Coreze.

Mijn ervaring is zeven uur, half acht. Drinken naar keuze zoals Salers (gentiaan), Pernod, Wijn (rood / wit / droog / halfzoet) en eventueel wat sterkers zoals cognac, wodka of whiskey.

Hierbij wat knabbeltjes zoals olijven, worst kaas etc.

Ook Nederlandse kaas zoals oude Goudse wordt op prijs gesteld. verder natuurlijk een beetje uit de streek en omgevingen. Er zijn zoveel soorten kaas in de buurt dat dit geen probleem moet geven.

Probeer niet alleen de "supermarktkazen" maar ook eens lokaal gemaakte.

Maar heb ook wel meegemaakt dat er hele maaltijden op tafel kwamen met allerlei salades, worsten, visschotels, quiches etc etc.

Geloof dus niet dat je algemeen iets kunt stellen. IK denk dat iedere inspanning inderdaad gewaardeerd wordt.

Mijn ervaring is dat jonge of oude Jenever wel op prijs wordt gesteld. Vooral in de authentieke bruine of ook Delftsblauwe kruiken.

De buurvrouw kreeg tenminste tranen van ontroering in haar ogen toen we haar dat leuke Delftsblauwe kruikje gaven, maar het kan ook van de inhoud zijn geweest, dat weet ik niet meer zo goed :)

Fleur de Pissenlit was ook een succes, dat is dus paardebloemenaperitief, ook apart.

JP

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-06-30 17:55:34

Gaat om "het gebaar", beetje uitpakken kan niet kwaad maar niet overdrijven anders durven ze jullie niet terug te vragen. Behalve wat hierboven al genoemd is had ik veel succes met Oranjebitter (vooral als de Koningin erop staat) en Beerenburg. Ook eens advocaat laten proeven (Zwarte Kip natuurlijk).

Echt lef hebben: stukjes Nieuwe Haring........

Steven

avatar#1764
Nanda
Berichten: 13
Reacties: 30

#4 Geplaatst: 2007-06-30 21:05:37

De keren dat wij uitgenodigd worden is altijd om circa 6 uur. (Combrailles)

(De buurman kwam bij ons ook rustig om 4 uur binnenvallen voor een glaasje wijn, grinnik)

Rode wijn. Altijd goed.

Wat wij ook vaak zien staan is pastis. Maar ook soms whisky en cognac.

Erbij hebben ook zij vaak gewoon chips ed, maar ook toastjes met iets er op. Kijk gewoon rond in de supermarkt daar.

Nieuwe haring- lijkt mij geen goed idee. :-) Daar moet je echt van houden en ik zou ze dat niet "op willen dringen" Maar ja, dat is mijn idee. Voor hetzelfde geld slaat het in als een bom ;-)

Iets uit Nederland geven - waarom geen lekkere hollandse kaas?

Voor de rest, laat het maar gewoon op je af komen. Als jij in Nederland uitgenodigd wordt door buitenlanders, begrijp je ook wel dat dingen wat anders gaan dan je gewend bent. Nietwaar? Het is zoals Steven zijn, " het gebaar".

Succes!

Nanda

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#5 Geplaatst: 2007-07-01 12:11:43

Hallo,

Niet onzeker zijn, het is juist hartstikke leuk!

Mijn Franse schoonmoedertje is een modern net gepensioneerde tuut-tuut-tuut fonctionnaire, dol op een volle tafel, doet de was van de hele familie, vaders een reeds gepensioneerde patissier.... En ik ben rond de kerst en daarna (restjes) kilo's aangekomen ;-)

Simpele aperitief: Chips, nootjes e.d. met inderdaat pastis o.i.d.

Uitgebreidere aperitief: Pissaladiere (uienpizza met ansjovis e.d.), pizza in kleine stukjes, sauccises briochée (knakworstjes, bladerdeeg eromheen, in plakjes en in de oven), wat van die grove worsten in plakjes, etc. Géén kaas, want dat doe je nà het eten.

Qua alcohol: Vin de noix, vin d'orange, vin de citron (geen limoncello, dat is een digestief), Martini, moscato, kirsh (witte wijn met siroop erin) absolute favoriet hier: Punch (mengsel van vruchtensap, bruine suiker en rum). Als je 3,4 of 5 mogelijkheden hebt voor de gast, dan doe je het perfect. (mijn schoonmoedertje doet het graag perfect ;-) ).

Je nodigt iemand voor l'apero uit vanaf een uur of 6, maar 7 uur is prima.

Als je b.v. alcohol of worst serveert dan doe je er goed aan om te weten waar die vandaan komt. Dus welk departement, of land.

Nederland staat bekend om l'autre pays de fromage, nederlandse kaas doet het goed. Hét cadeau: Een kaasschaaf! (ze kenden het hier niet en noemen het l'econome, omdattie zo zuinig is. Overigens wel te koop in de betere keukenzaken)

Qua kaas houdt men erg van de oude rotterdammer of amsterdammer, maar de absoluut is de Weidegeit. Met name de oude of de blauwe.

Nederlandse alcohol... Jenever zou je kunnen doen. Ik heb eens hele oude meegenomen en ze waren er dolblij mee, maar qua smaak had ik niet het idee dat er iemand echt van hield. Misschien is de jonge lekkerder.

Heel erg veel succes, laat je nog even weten hoe het is gegaan?

Juliëtte

(Die later pas zag dat ze op de account van haar moeder een post had gedaan)

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#6 Geplaatst: 2007-07-01 21:48:00

Een économe is een dunschiller, hopelijk schilt je kaasschaaf niet zó dun anders is er helaas weer een cliché bevestigd...

Jullie hebben het steeds over jenever, maar ik zou er eerder Nederlands bier bijhalen, en dan geen Heineken natuurlijk, maar bv Grolsch Kanon of Brand Imperator, iets echt lekkers.

Haring lijkt me een fantastisch idee, maar je moet maar net de vorige dag uit NL zijn gekomen of een vriezer in je auto hebben, want hoe je hier anders hollandsche nieuwe wilt serveren is mij niet duidelijk... In ieder geval is mijn ervaring dat degene die DURFT te proeven in een keer verslaafd is...

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2007-07-01 23:50:56

Grappig om te lezen wat men zoal adviseert. De één woont blijkbaar in de Provence, de ander weer noordelijker. Zo zal het ook wel verschillen denk ik. Als je als Groninger in Maastricht gaat wonen en  je de buren uitnodigt kom je ook met Groningse metworst aanzetten, maar dat doe je als een curiositeit omdat je uit die streek komt.

Enfin, voor de geinteresseerden: hier op Guadeloupe is het vooral champagne. Het hoeft maar ietjse pietsje feestelijk te zijn of er is champagne. Het is ook het departement waar de meeste champagne wordt verkocht. Werkelijk, met Kerst maar ook met Pasen en Pinksteren staat de supermarkt vol met champagne (un mur de champagne). De heren willen ook wel graag laten blijken dat ze van goede

whisk(e)y houden. En verder natuurlijk de goddelijke rhum agricole. Maar het is niet anders als in de metropole. Vanaf 18.00 uur, soms nog later. Je kan gewoon uitpakken, dan wordt het een <cocktail dinatoire>. Ook hier de bekende zoutjes, nootjes, worstjes in deeg etc maar ook de Antilliaanse hapjes. Accra de morue, gerookte vis etc.

Men waardeert hier de Nederlandse kaas. We kunnen oude kaas, komijnen kaas, maaslander en belegen kaas krijgen. Inderdaad, de kaasschaaf is een succes als kadootje. Je moet het wel wat uitleggen. Ook de stroopwafels zijn leuke kadoorjes maar men vraagt altijd weer wanneer of bij wat je dat nu moet eten. Dat is het grappige, wij kennen koffietijd maar dat gaat in FR niet op en dus ook niet op Guadeloupe.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2007-07-02 00:06:57

Even niet vergeten te zeggen dat de beste geitenkaas ter wereld (2006) van de Bettinehoeve uit Etten-Leur komt..... en als het even kan er wat van meenemen.....

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-07-02 00:15:23

Tja, of dat nu zo'n goede binnenkomer is?

De Fransen zijn nogal chauvinistisch !

Je kunt het inderdaad serveren en een beetje geheimzinnig doen waar het vandaan komt, is altijd leuk om later eens te onthullen.

Geeft jezelf ook een hoop plezier. Gewoon zeggen dat het een bekroonde kaas is en lekker vaag doen over de herkomst.

De Fransen drinken in mijn omgeving ook niet graag buitenlandse wijn zoals Chileense of Australische, heb ik ook wel eens neergezet maar blijven onaangeroerd.

JP.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2007-07-02 00:19:35

Mijn (Franse) echtgenote kon -en wilde- niet geloven dat Nederlandse geitenkaas bekroond was. Tot het op CNN of BBC was....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-07-02 00:24:41

Kan ik me iets bij voorstellen.

Ik noemde het chauvinistisch maar bedoel het natuurlijk wel positief in dit verband, trots op producten van eigen bodem met hoge kwaliteit. En daar is niets mis mee in mijn optiek.

Missen wij Nederlanders wel eens, we hebben ook niet zoveel meer om trots op te zijn maar ok.

Gelukkig was de geitenkaas een positieve uitzondering.

JP

avatar#4609
Marie
Berichten: 1
Reacties: 3

#12 Geplaatst: 2007-07-02 08:33:06

Nou in ieder geval bedankt voor de reactie's tot nu toe. Hier kunnen we wat mee. In mijn eerste berichtje ben ik ook nog vergeten te vertellen dat onze Franse taal ook nog niet "je van het" is. We hebben een cursus gedaan maar da's niet voldoende. Het weerhoud ons er in ieder geval niet van om ergens op af te stappen want we gaan ervoor! En over Hollandse haring end. Dat is niet mogelijk omdat we hier al zijn. Wel hebben we Juttertje en advokaat. En we gaan Pastis en witte wijn met cassis schenken end. Ons eerste idee was om ook een fles Juttertje mee te geven maar nu ik hier wat reactie's heb gelezen denk ik dat dat een beetje overdreven is. Blij dat we niet in Guadeloupe wonen! :) waren we binnen de kortste keren arm. Wij wonen op het "platte" land. Ik zal tzt. zeker laten weten hoe het is gegaan.

Groetjes!!!!

avatar#3437
Carolien
Berichten: 1
Reacties: 26

#13 Geplaatst: 2007-07-02 16:26:09

Bij ons in de Charente wordt er meestal Pineau (met ijsklontje) en Whisky gedronken en dan rond 8 uur, voor die tijd is iedereen nog druk aan het werk.

Erbij meestal gewoon pistachenootjes, olijven en dergelijke, ook maak ik wel eens dadels klaar die ik vul met Monchou of bijv. Ma Campagne, vinden de meesten erg lekker.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-07-02 17:07:54

bij iedereen is het dus weer anders, dat is leuk om te lezen.

bij ons in de charente maritime is het pineau, pastis, of champagne.

de jongeren gaan meer voor de champagne en de ouderen voor pineau en pastis.

geen kaas, dat is voor na het eten.

olijven, zoute koekjes, nootjes, ed.

licht eten, het is niet de bedoeling je te voeden namelijk.

wat wij deden en nog steeds doen, een appero, en ik zorg dat ik altijd genoeg in huis heb om te koken voor het hele stel.

dan bijna op afloop zeg ik, je blijf toch eten ?

een enkeling moet echt gaan, maar de meesten blijken dol enthousiast te worden en blijven.

simpel eten zoals pastas met dikke plakken ham, een schotel met saus, meloenen gevuld met rode pineau vooraf, en dan de hollandse kazen als desert.

succes verzekerd.

het hoeft geen chique diner te zijn, als het maar een voorgerecht, hoofdgerecht, en nagerecht is.

hier is zeefruit zoals slakken, mosselen, crevet, ed altijd goed.

ehhhh, over dat arm worden.....

voor iedereen op de site; veelal is het stukken goedkoper om wijn en champagne direct bij de boer te halen.

je helpt daar de boer mee omdat de grote jongens er niet tussen zitten en de krenten uit de pap van de boer halen, en je maakt leuke contacten.

vaak stuurt de boer wijn op, de meesten hebben een prijslijst met verzendkosten.

'champagne !' roep ik rond in la rochelle, en dan vraag ik de boer een pallet op te sturen, vrij van porto en mooie prijs voor een hele goede champagne.

als je links en rechts eens vraagt wie er wil zul je zien hoeveel mensen er wijn willen kopen.

ik heb eventueel adressen voor topwijnen met een goede prijs.

cees.