Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

je kunt de pot op

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-07-02 18:39:40

net terug in frankrijk val ik al gelijk weer met de neus in de boter.

te lang gewacht en nu moet ik me toch nodig plassen zeg !

station la rochelle, eindstop voor de TGV, duizenden toeristen laten zich uit de lange treinen persen, en wat krijg je dan, letterlijke en figuurlijke opstoppingen.

men heeft het station verbouwd voor miljoenen euro's, en ....... een nieuw toilet, sorry, ik vergat de streepjes, één nieuw toilet, voor invalide en niet invalide.

daar sta je dan, met duizenden te knieenknikken.

wat hebben de franse toch met toiletten ? of beter gezegd, wat hebben ze er tegen ?

een beetje een restaurant van formaat heeft toch op z'n minst per tien tafels twee potten of bakken, hier niet, ik ken er meer dan zat die er op 20 tafels amper één hebben.

een kroeg, daar zit je dan aan je drankje, een paar honderd man aan de bar, en ziedaar, men holt de straat over om in de struiken te zei..., één urinoir.

hoevaak geen papier, en als ik er wat van zeg ga ik later wel eens stiekum kijken, nog geen.

is frankrijk aan de pot te krijgen denkt U ?

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-07-02 19:20:06

Cees, het wordt nooit wat in Frankrijk met de toiletten. Er zijn er te weinig, ze zijn vaak te vuil, zeep/WC papier/handdoekjes op, kraan doet het niet, bril zit los of is er helemaal niet. Handen wassen na de toiletgang...nog geen 50%.

Bovendien zijn ze veel te klein (je moet, vind ik, er een krant in kunnen lezen), fonteintje vaak afwezig, geen decoratie.

Het zit niet in de cultuur, ben ik bang voor.....

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-07-02 19:38:24

Vraag eens als je bij de makelaar of notaris zit of je een toilet mag gebruiken. Een hele ervaring. En men gaat ook niet als men bij buren op bezoek is op hun toilet.

Waarom???

Toilet is toch een Frans woord!

Christian v.K.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2007-07-02 19:38:27

Gelukkig hebben dorpen en stadjes vaak een wc publique voor heren èn dames. Dat is in NL ver te zoeken. Alle rustplaatsen langs de snelweg hebben toiletten. Nee, ik klaag niet echt. De ranzigheid neem ik maar voor lief.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-07-03 02:58:08

Toilet is wel een Frans woord, maar zeker geen Franse uitvinding, WC betekent water closet, een engelse uitvinding die een grote stap voorwaarts was.

kijk op: www.sulabhtoiletmuseum.org/pg02.htm

en www.plumbingworld.com/toilethistoryindia.html

this is "no shit " zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen.

voor wat meer info.

JP

avatar#4619
jeannot
Berichten: 0
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2007-07-03 20:55:37

In alle bescheidenheid, ik denk dat ik een verklaring voor het `toilettenfenomeen` heb. Frankrijk was (en is in principe nog steeds) een door-en-door agrarisch land. De mannen plasten etc naast de akker/wijngaard/weiland en de vrouwen, in de keuken, gewoon thuis.Daar komt nog bij, een detail, dat het niet zoals wij bierdrinkers zijn die vaak `moeten`.

En hygiëne op het plattelend: niet veel soeps, vroeger. Vandaar geen handen wassen en de bijna-onvindbare-douche die je aan een haakje kunt hangen. Het komt simpelweg niet in ze op.......

Overigens schijnen handdoeken inmiddels door `Brussel` taboe te zijn verklaard wegens niet-hygiënisch. Vertelde een Franse collega van me onlangs. `Komt dat even goed uit` dacht ik bij mezelf. Want ik blijf netjes.....

ps ik ben nieuw hier maar aangenaam verrast.....

jeannot

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2007-07-03 21:41:13

De relatie tussen Fransen en hygiëne is nogal complex.

Aan de ene kant zijn het grote Franse wetenschappers die (Pasteur, Sabin) die allerlei beestjes ontdekt hebben en wat voor ziekten ze kunnen veroorzaken. Vervolgens hebben ze entstoffen ontwikkeld om te vaccineren. Frankrijk heeft een zeer hoge vaccinatiegraad en nergens anders dien je nog tegen difterie, tetanus en polio elke 10 jaar -ook als volwassene- geënt te worden. Bravo de farmaceutische lobby!

Nederlanders zijn ook al door het Calvinisme, veel minder geneigd tot enten maar meer tot het nemen van algemene hygiënische maatregelen: riolering, waterleiding, isolatie, wassen, schoonhouden etc. Denk aan grote namen als Sarphati.

Fransen hebben het gevoel dat, eenmaal gevaccineerd, weinig ze kan overkomen.

Franse ziekenhuizen hebben een rampzalige reputatie op gebied van infecties met multiresistente bacteriên. Waarom: veel basale hygiënische kennis ontbreekt (handenwassen na elke patiënt, schoonmaakprotocollen, isolatie) en bewaking van dit fenomeen staat nog in de kinderschoenen. En natuurlijk: vooral veel antibiotica geven!

Toiletgewoonten: Fransen kijken met afschuw naar de Nederlandes toiletpot met "plateau". Fransen "kijken niet achterom": hetgeen geproduceerd is dient ogenblikkelijk weggespoeld te worden. Dus 30% meer darmkanker want tumoren worden door minuscuul bloedverlies vaak vroeg ontdekt. Ondanks de zeer wijdverbreide gewoonte om bij de minste of geringste intestinale ongesteldheid een "scoop" in de dikke darm in te brengen......

Is dit allemaal zo erg? Ik ben bang dat de Nederlanders de uitzondering zijn. Jong met veel "beestjes" in aanraking komen geeft goede immunresponsen en beschermt tegen asthma en allergieën. Je (te) vaak wassen geeft huidproblemen en schimmelinfecties.

Fransen -althans op het semirurale platteland waar ik exerceer- hebben veel minder allergiëen en schimmelinfecties. Ze zijn ook minder schoon, dat ervaar ik dagelijks en zeker nu het wat warmer begint te worden. Toen ik hier kwam, had ik de illusie dat Fransen veel parfum gebruiken..... ik kwam bedrogen uit.

Ons -Hollanders- probleem is dat wij slecht tegen de Franse toiletgewoonten kunnen. Op volksgezondheidsgebied is er geen enkel probleem maar o wee als je in een ziekenhuis terechtkomt!

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2007-07-04 12:49:42

Dat tegen de heg plassen is gewoon primitieve territoriumdrift.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#8 Geplaatst: 2007-07-04 13:43:55

Heh heh... surf had natuurlijk in de TGV moeten gaan plassen, de toiletten zijn daar niet viezer dan bij de NS, waarbij ik overigens direct toegeef dat dat niks wil zeggen.

Ja de Franse toiletten zijn een fenomeen. Zoals al opgemerkt, een bezoek aan een toilet op een ogenschijnlijk keurige locatie (notaris, restaurant, etc) kan je ogen openen op een zeer bijzondere manier. Zo ging ik ooit eens om 6 uur 's ochtends naar het toilet op Lyon St Exupéry, een prachtig vliegveld vol met fraaie flatscreens en bekoorlijke servicegerichte lyonnaises. God wat een onvoorstelbare pislucht, en bepaalde mensen (ik vraag me altijd af of het peuters zijn of volwassenen) scheppen er kennelijk plezier in hun papier op de grond te laten slingeren en heel soms een stevige drol.... Kotsend ben ik weggelopen en heb maar gewacht tot in het vliegtuig.

Soms hangt er zo'n aftekenlijst waar de persoon die elke paar uur even een dweiltje laat wapperen z'n naam te kijk zet. "Stevie Wonder" heb ik altijd zin om eronder te schrijven, maar helaas heb ik nooit een pen bij me als ik moet plassen.