Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

geiser op electra

Auteur Bericht

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#0 Geplaatst: 2007-07-04 21:04:02

Hallo,

Steeds weer zie ik boilers als onderwerp, maar bestaan er ook geisers op electra? Ik bedoel dus een warmwatervoorziening zonder voorraad reservoir. 

Hier in Nederland zou ik dan voor een badgeiser op gas kiezen, maar in Frankrijk hebben we geen gas. En met gasflessen sjouwen doen we niet graag, koken doen we ook op electrisch. 

We hebben nu een heel oude electrische boiler van 100 of 120 liter. Het gebruik van dit gloeiend hete water is soms 1 douche per dag, soms 2 douches per dag. En als we gasten hebben 5 a 6 douches per dag.

Een badgeiser die altijd voldoende water geeft maar geen onnodige voorraad aanmaakt, lijkt mij veel economischer. Maar dan wel op electrisch. Wie weet of ze bestaan.

gr.

Danny

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2007-07-04 22:02:57

Danny,

Electrische doorstroomaparaten bestaan wel. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om zwembadwater op temeratuur te brengen. Alleen gebeurd dat zeer geleidelijk.

Als doorstroomapparaat voor heet water zoals een geiser zou er in korte tijd een enorm vermogen gevraagd worden. Tengevolge een grote stroomsterkte. Deze doorstroom apparaten zijn bij mij althans niet bekend voor huishoudelijk gebruik.

Rob.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2007-07-04 23:20:17

Wat Danny zoekt, bestaat. Kijk bijv. op http://www.hakl.sk/en/index.php 

en http://www.kiosque-chauffage.com/dafi/?gclid=CJL5pKXpjo0CFRyUEAodDGOFlw 

Ik heb er meen ik één bij Brico-Dépot gezien. Om een beetje debiet te krijgen moest er nogal een stevig vermogen doorheen en daarom ben ik er niet aan begonnen.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-07-05 00:20:16

Ja, ik had ze ook gezien maar kon ze nog zo snel niet vinden. Ze bestaan dus inderdaad.

Maar je moet je er nog niet teveel van voorstellen, of ze vragen inderdaad groot vermogen.

Zoals je weet is de formule voor warmte Q=m.c.dT

m=6 liter per minuut (stel voor een beetje lekker douchen !) = 6/60= 0,1 kg/s

c= 4,2 KJ/kg/K

dT= 50 graden Celsius, als je water 5 graden is, dan uitlaat 55

Dus wil je bij 5 graden watertemperatuur lekker kunnen douchen dan is de benodigde warmte:

Q=0,1 x 4,2 x 50

Q= 18 KJ/s

P=18 KW

Je ziet dat voor een luttele 6 liter/minuut, heel normaal voor een douche en voor een bad aan de zeer magere kant, je dus al 18 KW nodig hebt.

Vandaar dus de vermogens die met normale 230 moeilijk te halen zijn. Voor je eigen situatie of berekening, ik zou zeggen: leef je uit

Je komt aan stromen in  ons fictieve voorbeeld  P=U.I. (cos Phi=1)

I= 80 Ampere

Je hebt dus al 5 zekeringen van 16 Amp. nodig om dit af te zekeren. Wordt niks dus. kan niet.

Maar bij een voorraadvat van je zonnecollector die al opgewarmd is op 30 /40 graden of zo wordt het een stuk interessanter, maar is een heel ander verhaal. Je kunt dus wel degelijk zonnecollectoren met een doorstroomtoestel combineren. De warmte in je zonnecollectorvat was immers toch "gratis" , in tegenstelling tot de warmte in je boiler. (die heb je duur bij EdF moeten kopen en je stilstandsverlies is aanzienlijk)

Bovenstaande berekening geldt eigenlijk ook bij een opgegeven vermogen van een doorstroomtoestel, je kunt uit het vermogen terugrekenen hoeveel water je kunt opwarmen met welk temperatuursverschil. Zet het in een simpel spreadsheetje en leef je uit met "What if" 

De boiler werkt zo goed omdat hij er lange tijd over doet, een doorstroomtoestel is eigenlijk alleen interessant bij krachtstroom dus 380 V. niet bij 230. En dan nog is het magertjes. Rob zei het al, ik had wat meer woorden nodig :)

JP

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2007-07-05 00:35:42

Ik ben bang dat JP gelijk heeft. Hij kán een beetje hard uit de hoek komen, maar de waarheid is hard ;-)

Ben ze ook wel tegengekomen op ebay.fr - speciaal voor caravans aanbevolen. Maar dat zijn dan 3KW apparaatjes, zal dus zijn om handen te wassen of het pietluttige voetpompstraaltje op te warmen voor de afwas.