Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Over het forum en de website

Over het forum en de website

De plaats voor reacties op vorm en functie van dit forum en de website Wonen en leven in Frankrijk

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

informatiebron

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-07-09 14:02:19

Waar haalt Wim zijn informatie vandaan? Zie onderstaand bericht van de homepagina.

François Fillon, minister-president, wil uitvoering geven aan het plan van zijn president Sarkozy om veel meer Fransen huizenbezitter te laten worden. De twee mikken op een percentage van 70. Nu is nog slechts bijna 57% van de Franse gezinnen bewoner van een eigen huis. 'Wie huiseigenaar is, heeft veiligheid en koestert een veel groter vertrouwen in de toekomst dan een huurder', zo meent de premier. Frankrijk loopt op dit gebied tamelijk achter. Het percentage huizenbezitters in Groot-Brittannië is bijvoorbeeld 71, in Zweden 76, in Griekenland 77 en in Ierland en Spanje 84. Nederland huurt nog veel (bijna 50%).

Uit CBS gegevens blijkt

http://statline.cbs.nl/StatWeb/start.asp?KEYWORDS=woonuitgaven&BOOL=0&LA=NL&DM=SLNL&lp=Search/SResults

uit "sociale monitor" dat 56% van de huishoudens eigenaar is (2006) en dus bijgevolg slechts 44% huurder in mijn berekening.

44% is ruim 40% en geen 50.

Wim, met de billen bloot, wat zijn je bronnen.!! ???

Nu weet ik dat dit bij journalisten gevoelig ligt, ze gaan liever de gevangenis in dan hun bronnen te onthullen maar een tipje van de sluier kun je toch wel oplichten!

Heb je oude cijfers gebruikt? heeft je bron oude cijfers gebruikt? andere cijfers?

Is mijn berekening verkeerd?

JP 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-07-09 19:11:16

jean pierre, het maakt toch niet uit waar wim zijn informatie vandaan haalt ?

in journalistique wordt altijd gelogen, om bestwil dan.

of dit altijd als bestwil overkomt bij de lezer is maar de vraag, en of dit ten gunste is van de lezer is dan helemaal de vraag.

ik lees een anderhalve maand geleden "turks leger verzamelt zich aan de grens van irak, en de daarbij behorende commentaren van de turken en de amerikanen met de woorden, belachelijk ! hoe komen ze erbij !"

vandaag echter lees ik "  Turkije heeft al 140.000 militairen langs de Iraakse grens opgesteld. Dit zei maandag de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken "  ehhhhh,

was dat bericht zes weken geleden dan toch waar ?

een leugentje om bestwil laten we maar zeggen, echter, bij de een z'n dood is de ander z'n brood, dat geld ook voor de jouralistiek, dus over niet al te lange tijd horen we weer van bloed, veel bloed, en dan gaan we weer verzamelen en gironummers opzetten en geven, veel geven, en dan zeggen de journalisten weer "schande, kijk met ons mee, wij zijn daar voor U, om U het nieuws te geven, de werkelijkheid, U ziet wat wij filmen !"

ook weer een leugentje.

echter de bron van de boodschap van de journalitiek van wim is duidelijk, meer huizenbezitters gezocht, en daar gaat het om.

ga zo door wim.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2007-07-09 19:48:57

Als ervaren journalist denk ik dat hij de gegevens krijgt van Reuter, AP of APF. Via Yahoo vind je ook veel terug.

DREUX, Eure-et-Loir (Reuters) - François Fillon, venu à Dreux défendre la politique d'accession à la propriété du gouvernement, s'est fixé pour objectif le chiffre de 70% de propriétaires en France.

(Publicité)

"On va faire un très gros effort pour l'accession à la propriété. On veut 70% de Français qui soient propriétaires de leur logement", a déclaré le Premier ministre lors d'une visite dans deux quartiers de Dreux, ville en pointe pour la réhabilitation urbaine et le développement du logement social.

Accompagné de la ministre de la Ville et du Logement, Christine Boutin, François Fillon a salué des habitants des quartiers des Aubépines et Célestin Freinet, visitant des maisonnettes acquises par des ménages à revenus modestes.

"Quand on est propriétaire, on a une sécurité, une confiance dans l'avenir qui est beaucoup plus grande que quand on est locataire", a souligné le chef du gouvernement aux côtés du député-maire UMP de Dreux, Gérard Hamel.

"C'est pour ça que dans la plupart des pays européens, 60-70-80% des gens sont propriétaires. Nous, on avait pris du retard pour des tas de raisons : parce qu'on ne construisait pas assez, parce qu'on n'a pas suffisamment facilité l'accession à la propriété", a-t-il ajouté.

L'accession au logement doit être "une grande cause nationale", a renchéri Christine Boutin.

En France, 56,7% des ménages - soit 15 millions de personnes - sont propriétaires de leur résidence principale, contre 71% en Grande-Bretagne et en Suède, 76% en Grèce, 77% en Irlande et 84% en Espagne. Ils sont 45% en Allemagne.

Nicolas Sarkozy s'était engagé durant la campagne présidentielle à faire de la France "un pays de propriétaires".

Pour faciliter l'accession à la propriété, le "paquet fiscal", qui sera examiné à partir du 10 juillet à l'Assemblée, institue un crédit d'impôt.

Ce crédit d'impôt sur le revenu est égal à 20% des intérêts d'emprunt payés à compter du 1er jour du mois suivant la date d'entrée en vigueur de la loi, au titre des intérêts afférents aux cinq premières années de remboursement, dans la limite d'un montant annuel d'intérêts ne pouvant pas excéder 3.750 euros pour une personne célibataire, veuve ou divorcée et 7.500 euros pour un couple soumis à imposition commune. Cette somme est majorée de 500 euros par personne à charge.

Cette mesure s'applique aussi bien aux nouveaux emprunts qu'aux emprunts en cours, pour un achat ou une construction.

Lors de sa déclaration de politique générale devant l'Assemblée, mardi, François Fillon a fixé pour objectif la construction de 500.000 nouveaux logements par an, d'ici 2012, dont 120.000 logements sociaux annuels.

Ik weet niet precies wat ik geplakt heb maar dit komt dus van Yahoo. Die reclame was niet de bedoeling.Of de feiten kloppen, dat laat ik over aan de journalist........

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-07-09 22:11:36

Ik heb niet alles nagerekend of nagekeken maar over huizenbezit kun je bijvoorbeeld bij eurostat kijken.

zie

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-CD-06-001-04/EN/KS-CD-06-001-04-EN.PDF

kijk eens bij figuur 4.11 en verder, daar kun je toch wel leuke dingen uithalen.

Wat doen ze in UK bijvoorbeeld beter dan in LDF of NL? De huizen zijn peperduur, het inkomen ook niet geweldig en toch geen financieele problemen??

En wat is er in hemelsnaam in Italie aan de hand?

Het is vaak wel moeilijk om economische data te vergelijken omdat verschillende landen verschillende methoden hebben om te meten. Dit is een mooie poging.

Het getal van 45% van Duitsland eigen woningbezit kan ook niet kloppen, tenminste niet in deze dataset, het ligt ruim boven de 55%.

Zo zie je maar weer, feiten zijn verschillend, net waar je kijkt.

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-07-10 00:07:20

Mijn punt was eigenlijk journalistieke betrouwbaarheid.

Cees noemt het liegen maar ik denk meer aan selectief feiten verzamelen. Ook een journalist kan niet alles bekijken, hij heeft ook zijn informatiebronnen. Die bronnen zijn ook weer gekleurd want informatie is nooit 100% objectief.

In mijn ervaring is een journalist soms een onderzoeker, soms een feiteninterpretator, soms een doorgeefluik van informatie. Elke fase kent natuurlijk zijn problemen, barrieres en vooral de tijdfactor is voor een journalist erg van belang.

Oud nieuws is geen nieuws tenslotte. De volledigheid van het feitenmateriaal kan dus nooit 100% zijn naar mijn waarneming.

Maar er is natuurlijk wel verschil tussen een website van een kwaliteitskrant of de website van de 1e de beste pulpsite.

Deze site geeft hoogwaardige informatie naar mijn mening en vooral de informatie op de homepagina is actueel en feitelijk.

Als je dus iets ziet waar je vragen bij hebt, en ik heb altijd vragen zoals je wellicht ontdekt zult hebben want ik ben rete-nieuwsgierig zoals men wel eens zegt, moet je die vragen stellen.

Hierop zal niet 1 antwoord zijn maar zoals gezegd ik ben wel nieuwsgierig waar Wim zijn informatie haalt.

JP

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-07-10 11:51:16

Jeanpierre,

waar hebben wij het eigenlijk over?

De een zegt 'Nederland huurt nog bijna 50%',

de ander berekent 'Nederland huurt nog 44%'.

Beide getallen hebben een zekere onnauwkeurigheidsmarge, bij statistieken of trendonderzoek is +/-10% niet ongebruikelijk.

Het is dus 44% met een relatieve marge van 10%, dus 40 à 48%, en aan de andere kant 50% met een marge van 10% rel., dus 45-55%. Omdat het 'bijna 50%' was is het gerechtvaardigd alleen de marge naar beneden te nemen, dus 45-50%.

Wat is nu het verschil tussen 40-48% en 45-50%?

Ik zou zeggen: marginaal, niet signifikant.

Ik schaam mij een beetje voor dit soort luchtfietserij, maar je hebt mij uitgedaagd! En je hebt ook je twijfels over de andere cijfers.

Christian von Klösterlein

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2007-07-10 13:32:04

Toen ik in het Franse bericht de percentages over het eigenhuizenbezit in enkele Europese landen aantrof, ben ik op zoek gegaan naar het Nederlandse percentage. Ik vond verschillende percentages en besloot het daarom op een veilige 'nog bijna 50%' te houden. Het geeft in ieder geval aan dat het aantal huurders in Nederland relatief hoog is.

Voor het overige: mijn (elektronische) bronnen voor het maken van de nieuwsrubriek op de homepage zijn talrijk: Li Figaro, Le Monde, 20 Minutes, google.fr, yahoo.fr, Libération en andere zoals de persbureaus AFP en Reuters.

Er is niets geheimzinnigs aan en er behoeven derhalve geen billen bloot.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-07-10 16:56:17

De journalist Wim B te LDF heeft zijn bronnen onthuld om niet zoals Voskuil, Mos en de Haas recentelijk is overkomen gegijzeld te worden. Aleid Wolfsen heeft zijn wetsvoorstel maar weer ingetrokken want er is blijkbaar geen behoefte aan bronbescherming van journalisten.

Even serieus, Wim bedankt voor je tip vd sluier want 20 minutes kende ik absoluut niet, gelijk toegevoegd aan mijn favorieten om af en toe eens te kijken.

De discussie over wel of niet statistisch relevant is m.i. niet zo belangrijk, alhoewel het CBS hier waarschijnlijk geen steekproef heeft gehouden (waar Christian impliciet over spreekt) maar de voltallige populatie heeft onderzocht middels beschikbare cijfers. Er is dus vermoedelijk kruiscorrelatie toegepast, dit heb ik niet nader onderzocht.

Inderdaad heb je voorzichtige cijfers gebruikt en dat siert, Het aantal huurders in NL is inderdaad erg hoog, daarbij zijn het nog de laagste inkomens ook, dat geeft te denken. Dit kan langjarig (zie europese cijfers) nooit lang meer goedgaan. Er "moet" iets gebeuren. Vandaar ook de "geruchten" over beperking hypotheekaftrek. De huizenprijzen zijn gewoon exorbitant hoog, luchtbubbel.

Wee diegene die met een beleggingshypotheek zit of zijn overwaarde heeft geconsumeerd. ik zou maar gaan sparen!

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-07-10 21:24:37

de huizenprijzen zullen nooit meer zakken jean pierre, als je dat soms bedoelt.

het goede van het idee van sarko is dat als men inderdaad de mensen zo gek krijgt een huis te kopen dan komen er meer huurhuizen vrij, dus daalt de prijs van een huurhuis.

ik betaalde in la rochelle, let wel, voor een huis, HUIS, van tweeentwintigvierkante meter, bijna zeshonderd euro's.

een jaar daarvoor woonde ik in parijs (18) daar betaalde ik voor een huis vier hoog, zonder lift, achmed met schaap onder, boedah met veel kaarsen boven, 24m2 maar liefst 850 euro's !

dat zijn nog eens prijzen!

als die idioterij afgelopen moet zijn zullen er eerst een stel huizen vrij moeten komen, hoe hoger de vraag hoe hoger de prijs.

sarko, ik sta achter je.

trouwens, heb je geld teveel ? bouw dan nu zo'n betonblokkenhuis in een betonblokkenhuizenbuurt voor een betonblokprijs en je bent over een paar jaar heel blij.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-07-11 00:08:57

Tja, ik ben geen pure econoom maar ik denk dat de prijzen in NL zullen dalen.

Daar zijn een aantal redenen voor.

1. De rente gaat omhoog, dat is namelijk de enige weg die hij op kan langjarig.

2. De huizenmarkt is overspannen, in de zin van de prijs/kwaliteitsverhouding.

3. Er is grote trek van huizenkopers naar Belgie, Duitsland terwijl zij wel hun hypotheek in NL af blijven trekken.

4. De huidige ruime hypotheekaftrek zal niet gehandhaafd kunnen blijven.

5. De huidige grondprijzen in NL zijn belachelijk, de projectontwikkelaars buiten gemeenten en kopers uit. Zelfs de plattelandgemeenten vragen hoofdprijzen.

6. Er is nog steeds krapte op de huizenmarkt, kwalitatief wordt er slecht werk geleverd.

en zo zijn er nog wel wat te noemen, er is dus m.i. maar 1 richting voor de huizenprijzen omlaag, kan nog een jaartje duren maar hij gaat. Alle halleluja verhalen van de makelaars NVM en consorten ten spijt.

Het is niet te hopen dat het met een klap gaat zoals eind jaren 70, begin tachtig want toen was het echt niet leuk.

De huizenprijzen in LDF zullen stijgen, dat doen ze trouwens al flink de laatste jaren en dat gaat nog door (denk ik)

Ze zitten nog vrij laag tov de omringende landen, ook is er meer druk vanuit de steden naar het omringende platteland toe. Moeilijk te voorspellen maar mijn insteek is dalen in NL en stijgen in LDF.

Maar echte "harde" argumenten zijn hier natuurlljk niet voor want zelfs deskundigen kunnen het niet voorspellen, laat staan ik.

JP

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-07-11 16:49:24

jean pierre, de huizenprijzen gaan niet zakken.

hoe je het ook wend of keert, de makelaars hebben gelijk.

al jaren lopen er mensen rond die beweren dat de prijzen dalen, en nog steeds gaat alles omhoog.

als de prijzen werkelijk zouden dalen dan komt er een grote groep mensen bij die nu nog net niet kunnen kopen en dan is er weer een grotere vraag naar de huizen, dus de prijs gaat omhoog.

de financiele zijde van het leven wordt min of meer gestuwd door de computerindustrie, dat wil zeggen, alles wat daarmee te maken heeft.

salarisen van rond de tweeduizend euro zijn nog maar voor een kleine groep mensen, en dan werken die ook nog als alleenverdiener.

ga je kijken in de IT en zo dan zie je salarisen waar men tien jaar geleden nog niet van kon dromen.

jonge mensen die net op de arbeidsmarkt komen, lopen iedere maand met drie, vier duizend eurotjes in de zak naar huis, dat is wel even anders piepen dan de timmerman van vroeger die maar net de boter kon betalen.

tweeverdieners die nu huizen kopen doen dat makkelijk, en dat zal zo blijven.

mochten die goedkoper worden, dan gaan ze gewoon groter wonen, en zo vervult de markt zich weer met een andere groep die er weer voor zorgt dat er weer een tekort aan huizen is.

nederland zit vol, dat bepaald mede de huizenprijs.

een huis in friesland is pas interesant als het klein is en goed voor een bejaard stel, is het groter dan dat, dan is het geen drol waard.

ik heb diverse familieleden daar wonen die er voor minder dan de helft een huis kochten dat twee keer zo groot was als rond utrecht.

dat zelfde geld hier, teveel mensen in de buurt van de stad stuwt de prijzen op, meer engelsen die hier een huis kopen stuwt de prijs op.

waar je vijf jaar geleden nog een boerderij kon kopen voor een ton, daar wordt nu door de aankomst van duizenden engelsen vier ton voor gevraagd.

de toeristiche sektor groeit, de vraag om vakantiehuizen (tweede huis) groeit, de prijs gaat mee.

er staat hier nog een leuk optrekje te koop, slechts vijftienduizend euro, maar... twee uur rijden van de bewoonde wereld, geen winkel in de buurt, geen postkantoor, geen zwembad, geen school.

maar goed, we dwalen af in de verkeerde hoek.

het wordt een bavard.

cees.