Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

tarieven immo's

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-07-13 10:11:08

hoe kan het/komt het

dat er zo'n grote verschillen in courtage zijn ??

Parijs : 1 tot 2 %

campagne 7 tot 8 %

en...

dat wij dat allemaal normaal vinden....

ik krijg de pip van de niet-klant-gerichtheid van de franse immo's.

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#1 Geplaatst: 2007-07-13 12:49:40

Beste Marie-Therese,

Een lichte zucht kan ik niet onderdrukken maar ik zal proberen een antwoord te geven op je (wel weer erg hollandse, sorry!) vraag.

Primo: in Parijs liggen de prijzen gemiddeld veel hoger dus kan het percentage zakken.

Secundo: de omloopsnelheid in Parijs is veel hoger dan op het platteland; ook dit verklaart het lagere percentage.

Tertio: de reiskosten die een makelaar maakt `à la campagne` zijn fors hoger wegens de afstanden. De extra uren ook en de omloopsnelheid is lager.

Nederlandse makelaar in Frankrijk zijnde  (dus t`is niet helemaal objectief) kan ik je melden dat er tussen de makelaars (zoals in ieder beroep) kaf onder het koren zit. Helaas, het is niet anders.

Anderzijds zijn de meeste makelaars gewoon hardwekende mensen die een eerlijke boterham trachten te verdienen, net als iedereen.

Tenslotte: de gemiddelde consument heeft echt geen idee wat we er allemaal voor (moeten) doen, inclusief de service après-vente.

Algemeen: bij de slager klaag je toch ook niet systematisch over de prijs?

Hopend een afdoend antwoord op je vraag te hebben gegeven,

Met vriendelijke makelaarsgroet,

helmer

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-07-14 11:12:19

beste Immo,

uw eerste punt vind ik zwak,

als de gemiddelde prijs op de campagne hoog is, zakt de prijs, bij duurdere woningen, niet evenredig....in Parijs staan goedkopere optrekjes dan hetgeen ik 

op de campagne, aanbied.

uw tweede punt idem,

de ( moordende ) konkurentie in Parijs heeft m.i. meer reden tot het optrekken van de frais aldaar.

tertio ;-)) Immo's weten de weg veelal niet en rijden mijlen ver om. tja....

( GPS ???? In geen enkele auto te vinden )

Uw reden tot zuchten kan ik derhalve slechts overnemen als ik uw reaktie lees,

m.n. uw mening over mijn puur hollandse ( lees ik zuinige ?? ) aard, is in deze misplaatst.

Aan immo's betaalde ik, en zal ik binnenkort betalen, zo'n slordige 60.000 euro.

Geen kleinigheidje in mijn ogen. Alvast vooruitlopend op uw mogelijke reaktie:

Dan heeft u ook geld verdiend, ja, en ook hard gewerkt.

De, door hun zelf bepaalde ( !!!! ) frais, laten immo's hier aardig van meeprofiteren.

Zodoende zelf het huis te verkopen is dan een kleine stap,

ik wil de immo's niet negeren,

maar u maakt het mij ( ons ?? ) wel moeilijk.

Notarissen schieten op deze manier ook onder uw duiven.....

Uw "service apres vente" zou ik nader toegelicht willen zien,

ik kan mij daar nl. helemaal NIETS bij voorstellen, wat doet u dan ??

Ach en mijn slager, aardige man,

maar als ie geen kwaliteit naar prijs levert:

ja, dan krijgt ook hij dat te horen.....

Dag Immo,

fijn weekend, het wordt mooi weer !!

groet.

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#3 Geplaatst: 2007-07-14 12:40:38

Beste Marie-Therese,

Er wordt wat afgezucht in dit land....

Maar goed, mijn reactie:

primo:  Bij duurdere woningen zakt het percentage commissie automatisch. Overigens, iedere agence is verplicht zijn tarieven duidelijk zichtbaar op te hangen.

Bovendien had ik het over een gemiddelde prijs in Parijs. Dat er hoger en lager bestaat t.o.v. de campagne doet niet ter zake.

secundo: uw argument is ook hier invalide. Bij moordende concurrentie tussen aanbieders van diensten leert een eenvoudige economische wet ons dat de prijzen een neerwaartse tendens hebben. (zie: telecommunicatie, bijvoorbeeld)

tertio: beetje flauw, nietwaar? Kan ik het helpen dat collega`s de weg niet kunnen vinden? Ik maak vele kilometers en alleen al de prijs van de diesel (niet door mij bepaald) loopt dan aardig op. En een kantoor huren, telefoneren, het licht laten branden, salarissen, allemaal kosten niet door mij bepaald.

Mijn opmerking over uw vermeende hollandse zuinigheid neem ik overigens terug. Houdt u het maar op mijn lichte ergernis over het ongenuanceerde en barstend van de vooroordelen geschetste beeld van een beroepsgroep. Niet speciaal door u maar in het algemeen. De verschillende fora staan bol van meningen die men niet straffeloos over homo`s, negers, Marokkanen etc mag zeggen. Vandaar dat zuchten..... Maar het druipt gelukkig ook weer heel snel van me af!

De service après-vente: aangezien ik Frans spreek en een deel van mijn clienten niet zorg ik met plezier voor een bankrekening, aansluiting op de nutsvoorzieningen en allerlei andere practische hulp. Métier oblige!

Tenslotte: ik begrijp uw verhaal, geloof ik, niet helemaal goed. U zegt dat u huizen aanbiedt EN dat u Immo`s 60.000 euro heeft betaald/moet betalen. Koopt u ze eerst zelf dan?  Anders begrijp ik het niet.

Ik heb trouwens ook een hele goede, leuke en gepassionneerde slager!

U ook een fijn weekend gewenst! (hier was - en blijft - het mooi weer)

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#4 Geplaatst: 2007-07-14 13:18:54

Wat betreft al die kilometers, mijn ervaring, al wat jaren geleden, en die van vrienden, zeer recent, is dat je door makelaars naar veel objecten wordt gesleept die in de verste verte niet aan je specificaties voldoen. Zeer veel overbodige kilometers en voor beide partijen tijdverspilling. Het lukt niet eens om van te voren op kantoor de info in te zien van alles wat ze je willen laten zien, nee is het dan, je kunt het beter in het echt bekijken.En voor die service apres-vente van slecht Frans sprekende Nederlanders moet iedereen meebetalen? Vreemd argument. Verder zijn de zaken die u daarbij noemt in een mum van tijd geregeld.Als potentiele kopers van te voren meer info krijgen, vast eens langs een huis kunnen rijden, de omgeving daarvan verkennen, dat zou de makelaar erg veel kilometers en tijd schelen. Maar dat gebeurt niet omdat ze het huis niet exclusief in de verkoop hebben.Het is geen wonder dat veel mensen proberen particulier te verkopen. Jammer dat er nog geen jaap.fr is!

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#5 Geplaatst: 2007-07-14 18:59:56

Beste Antonia,

Uw verhaal is wel de perfecte illustratie van mijn opmerking over alle vooroordelen. (""ik heb eens een zeer onaangename Spaanse Guardia Civil meegemaakt dus zijn het allemaal rotzakken en machtswellustelingen"").

Maar goed: service après vente is, het woord zegt het al, na de koop en is (dus) gratis. U spreekt over `een mum`. Alleen dit al kost toch snel een halve dag. Werkt u zelf gratis (voor uw baas)? Dan heeft u recht van spreken. Maar ook het in kontakt brengen met tuinmannen, schilders enz vraagt tijd en is wel gratis extra service.

U koop liever van een particulier? Ga gerust uw gang, it`s a free country, niemand houdt u tegen. Als tegenargument: niet alle particulieren zijn engeltjes en in mijn taxatie ervaring (gebaseerd op ondermeer zeer gedetaillerde statistieken van alle notarissen in dit departement, per localiteit etc en op vergelijkbare objecten in de omgeving, verkocht of niet en op ervaring van de collega`s) blijkt 80% van de particulieren aan een fors te hoge prijs te zitten t.o.v. de markt. Want, niet de verkoper bepaalt de prijs maar de koper, zo simpel is dat. Overigens, dit is volkomen begrijpelijk want iedereen rekent zich graag rijk. Realistisch of niet....

En vindt u het gek dat de makelaar tracht zijn inkomen te beschermen als objecten niet exclusief zijn? Dat is toch overal zo! Gelukkig is bij ons ongeveer 60% exclusief, overigens.

Succes met Jaap!

groet,

helmer 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#6 Geplaatst: 2007-07-14 20:11:02

Je vergeet in je reactie voor het gemak maar het belangrijkste deel van het verhaal: het onnodig showen van huizen. Het was niet éen ervaring met 1 makelaar, helaas waren er velen nodig om ons huis te vinden. En het was iedere keer hetzelfde, we hebben tientallen huizen gezien die niet aan de specificaties voldeden maar waarvan de makelaar kennelijk dacht, je weet maar nooit.
En verder, die service, voor een deel van de klanten, een halve dag op zeg, bruto inkomsten, 5% van 200.000=10.000, dat is toch geen argument.
Die niet-exclusiviteit drijft de kosten erg op, zonder zou het tarief lager kunnen zijn. Is dat bij jou het geval?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2007-07-14 20:29:05

Alles een beetje gekleurd, of van koperszijde of van makelaarszijde.

Maar even een ervaring:

Ik heb zeker drie makelaars op onnodige kosten gejaagd omdat ik mij door hen naar huizen heb laten rijden die zij toevallig in hun portefeuille hadden en die helemaal niet aan mijn specificaties voldeden.

Uiteindelijk hebben zij met hun allen mij niet van mijn ideeën afgeholpen, en ik heb uiteindelijk iets gevonden wat met mijn voorstellingen strookde.

Wie heeft dan voor de kosten gezorgd?

Een goede makelaar zoals Helmer doet zoiets natuurlijk niet! Hij voelt aan of de klant te beïnvloeden is, of dat hij de klant van onmogelijke ideeën af moet helpen.

Christian von Klösterlein

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#8 Geplaatst: 2007-07-14 21:45:48

Beste Antonia, beste Christian,

Voor Antonia: Dat had ik niet voor het gemak vergeten maar om een specifieke reden: ze doen hun werk niet goed (behalve dat ze aan de eigenaar natuurlijk een `bon de visite` kunnen laten zien). Hier kan ik alleen maar afgaan op wat ikzelf (en mijn collega`s binnen het agence) doe: er wordt eerst uitgebreid gesproken om zo nauwkeurig mogelijk de wensen van de koper op een rijtje te krijgen. En zijn budget (om onmogelijke wensen zo veel mogelijk uit te sluiten en nutteloze ritten te besparen). Wij vragen de kopers de oren van het hoofd. Blijkt na dit uitvoerig gesprekdat er alleen maar zeer vage, laat ik zeggen, toeristische, desiderata zijn dan wordt de contactsleutel niet omgedraaid. We zijn geen (toeristische) gidsen. Serieuze zoekers gaan natuurlijk voor.

Ik kan je niet zeggen hoeveel tijd één verkoop van 200.000 euro gemiddeld in beslag neemt. Nooit nagerekend en dat is waarschijnlijk maar beter ook. Kon wel eens behoorlijk tegenvallen maar vooral: dit is leuk werk en dat is veel belangrijker. De 10.000 euro bruto die je noemt, daar blijft echt niet zoveel van over: de btw er af, alle kantoorkosten (ok weer gedeeltelijk fiscaal recuperabel), reklame, de verschillende belastingen, de renumeratie van de conseiller (dat ben ik).... Uiteindelijk houdt mijn baas, de makelaar, schoon ongeveer 2000 euro over. En ik minder, nu we het er toch over hebben. Dus geen 10.000 euro voor een ochtendje werk. Niet dat ik dat zou afwijzen.....

Als kopers en verkopers vlot, gedecideerd, open en snel zouden handelen, dan kan de commissie omlaag. Maar dat zal een vrome wens blijven.....

Christian: dank voor deze openhartige ervaring. Door onze behoorlijk uitgebreide ondervraging (die wel vriendelijk blijft, uiteraard) proberen we zo veel mogelijk dit soort `balades à la campagne` uit te sluiten. Ook je opmerking over de `kleuring` aan beide zijden kan ik waarderen!

Tenslotte: het belangrijkste, nogmaals: dit leuke werk stelt me in staat een prettig leven te leiden, niks extravagants (voor taxaties rijd ik in een 15 jaar oude Citroën C15, met clienten in een 4 jaar oude Renault Espace met 200.000 km op de teller) maar ik kan er lekker van eten, drinken, m`n huur betalen en af en toe een weekje vrij nemen. Mooi toch?   

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#9 Geplaatst: 2007-07-15 10:20:45

Immo's....

Meer slechte dan goede ervaringen. Mogelijk is Helmer de enige (of een van de 5?) die wel deugen. De overgrote meerderheid van de FR Immo's deugt niet en moet je mijden als de P... Mijn ervaring met een (FNAIM aangesloten) immo: De makelaar was met mij in conflict (via de rechtbank) over een betaling. Dit niet afwachtend praatte hij mijn bank om per telefoon om het bedrag op zijn rekening over te boeken. Dit lukte hem allemaal. Hij was overigens niet eens klant bij mijn bank. (Denk maar niet dat een FNAIM een corrigerende werking heeft op de aangesloten leden.) Alles is weer teruggedraaid en enige tijd later heeft de rechter haar werk gedaan, in mijn voordeel, maar dat terzijde. De rest is mogelijk immo's die hun werk netjes doen? Die groep bestaat dus uit Helmer en eventueel nog een handvol anderen. Mijn (laatste keer) goede raad: ga met een zeer wijde boog om franse immo's heen, tenzij je graag beduveld, bestolen en bedrogen wilt worden. Die mensen bestaan natuurlijk ook. Dit 

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#10 Geplaatst: 2007-07-15 12:38:10

Beste Dit,

Een beetje te veel eer, maar reuze bedankt!

Binnen de kring immo`s die ik ken (redelijk veel) is 5% bar slecht, 30% zeer matig, 30% correct, 30% goed en 5% zeer goed. Een soort Gauss (als je dat zo schrijft, tenminste, heeft niks met Martin te maken) kromme dus die m.i. voor alle beroepen min of meer opgaat. Maar ook voor de kwaliteit van olijfolie en ga zo maar door.

Wellicht een complicerende factor is dat je geen `rocket scientist` hoeft te zijn voor dit beroep en dat er nu eenmaal types zijn die denken dat je snel rijk kunt worden `met die huissies`. Gezien mijn ervaringen destijds in NL is het daar eigenlijk niet veel anders. Dezelfde kromme, denk ik maar.

Blijft dat niets leuker is een goed advies te geven en tevreden gezichten te zien. `It helps the agent through the day`!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-07-15 17:06:59

Wat is een slechte immo ???

een matige ??

een goede ??

een zeer goede ?? 

ligt dat aan de service APRES vente ??

het gaat om de aan/verkoop, toch ??

MIJN roeping zou het niet zijn, maar ik ga ervan uit dat het die van hen/u ( immo ) wel is.

STEL, stel dat u een geweldige immo bent, bent u me met 8 % nog veel te duur,

de courtage mag dan naar beneden gaan met duurdere prijzen, maar niet huiveringwekkend....

Zo jaagt u mij toch naar de notaris die WEL goedkoper wil/kan werken.

Na 5 jaar hier te hebben gewoond kan ik de EDF en de SAUR best zelf regelen, wat niet wegneemt dat dat aardig is als u dat doet.

Wat echter als u dat NIET doet ??

MIJN 1e immo, zou dat ook regelen: niet(s) gedaan, strenge winter 2001

MIN 23 graden : antartica zag er beter uit  !! 100.000 fr.fr schade en...geen verantwoordelijke...., ja wij zelf.

En:

wie betaalt uw/de frais ??

ook zo'n misser,

of ik nu verkoop of koop altijd betaalt "de ander" uw honorarium....

Maar dat zijn natuurlijk de slechteriken !!

Ik ben ervan overtuigd dat u een prima immo bent, open een agence in de zuid bourgne, dan spreken we een keertje af !!!

Maar wel tegen een redelijk tarief, IK doe dan de Saur en de EDF, oke ??

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-07-15 17:48:16

ben ik nog even:

wat rekent u voor  :

een huis van 690.000

zo krijgen we zaken konkreet............

U komt

U maakt foto's....

in ons geval:

foto's zijn gemaakt

tekeningen zijn aanwezig......

M3 en m2 zijn bekend.....

geen amiante/plomb.....

We spreken hier over een courant huis; geen ruine.

en dan ???

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#13 Geplaatst: 2007-07-15 20:45:25

Beste Marie-Therese,

Het zou prettig zijn als u beter las wat er staat. En dat ik probeer het hen beetje algemeen te houden. Ik ben geen ombudsman voor makelaars. Ik heb noch de pretentie noch de tijd, dus uw ervaringen, hoe vervelend ook, ga ik verder niet op in.

Wel op de algemene zaken:

de koper betaalt de `frais`. U krijgt uw (afgesproken of onderhandelde) prijs, als verkoper, `net vendeur`.

Over de verkoop van uw huis:

Ik kom, neem wel of geen foto`s, blijf zeker twee uur (bij een object van de door u opgegeven prijs), en maak veel aantekeningen.

En weg ben ik weer, zonder u iets te zeggen over de prijs.

Dezelfde dag maak ik een rapport met daarin de gemiddelde vierkante meterprijs als door alle notarissen hier bij alle transacties berekend voor een vergelijkbaar object in het afgelopen jaar (ouf!), de verkoopprijzen van vergelijkbare objecten die reeds zijn gerealiseerd door onszelf, die bij ons nog te koop staan (kort en lang, in dat laatste geval is vrijwel altijd de prijs te hoog).

De volgende ochtend worden visite en rapport met alle aanwezige collega`s doorgenomen, meestal vier, soms vijf, soms zes (iedere ochtend vergadering van 8h30 tot 9h30) en geeft ieder een prijsvork. Dan wordt na discussie de prijsvork vastgesteld, waarbij er maximaal een verschil is van 10% tussen laagste en hoogste prijs.

Dan kom ik weer bij u om het rapport door te nemen en uit te leggen wat we allemaal gaan doen.

we bellen alle geinteresseerde kopers uit ons bestand

we zetten het op een gemeenschappelijke website van 280 agences die nauw samenwerken in deze regio (PACA)

we geven maandelijks een heftig gedistribueerd blad uit en adverteren wekelijks in de regionale krant

we geven een wat chiquer tweemaandelijks blad uit

uw object komt in de etalage

we plaatsen een bord (als u dat wilt)

u en ik ondertekenen een servicekontrakt waarin onze taken en beloften (tweewekelijkse rapportage o.a.) duidelijk omschreven staan. Mochten wij ons daar niet aan houden dan hebt u het volste recht ons er uit te schoppen.

uw object komt op onze internationale website

de kopers worden flink `gescreend` qua wensen en budget

Dit doen we uitsluitend bij exclusiviteit (kunt u voor drie maanden afsluiten). Zoniet dan wordt het servicepakket wat uitgekleed

Bij de door u opgegeven prijs (aangenomen dat die markttechnisch realistisch is)

is onze commissie 6%. Ligt onze taxatie beduidend lager en wenst u uw prijs te behouden dan nemen we doorgaans het object niet op.

Maar, ik schreef het al eerder, it`s a free country, dus ga gerust naar de notaris, naar Jaap of doe het zelf.

Goed en slecht heeft uiteraard niets te maken met de après-vente maar met de aankoop/verkoop. Goed en slecht ligt vnl in uw perceptie (en de mijne).

En, prachtig hoor, de Zuid-Bourgogne, maar ik zit hier best, op de grens van de Alpes-de-Haute-Provence, de Var en de Alpes-Maritimes. Licht en heel veel ruimte.

groet 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-07-16 09:58:08

6 % van 650.000 ( er is marge ) = 39.000 euro....

bijna 80.000 gulden ( ik ben al wat ouder ...)

verder kommentaar overbodig....

ps.

Hoeveel klanten zou u kunnen bellen voor een dergelijk objekt ??

Tip: vereenvoudig uw werkwijze en verlaag uw prijs.

En.... wij komen uw kant op, wellicht tot ziens ??

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2007-07-16 10:16:16

Ik kan beide partijen goed begrijpen.

1. De immo's hebben geen alleenrecht dus eenieder staat het vrij om zaken met ze te doen.

(Er is dus nauwelijks reden om je heel erg op te winden). 

2. Er valt erg veel geld te verdienen met die huissies.

ps. Ik heb hier in NL met succes onderhandeld over de hoogte van de courtage. 

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#16 Geplaatst: 2007-07-16 12:33:51

Dag Freek en Marie-Therese,

Marie-Therese: tsja, zo is dat (die commissie). Ik ben daar open over geweest. En ja, wij hebben klanten voor die prijzen. In ons bestand momenteel 6 maar die zoeken hier en niet bij u.

De dag dat u hier gaat zoeken bent u uiteraard welkom. Mocht u dat willen (wat ik betwijfel).

Freek: lees de `aftelsom` (ergens hierboven) nog eens aub

Allemaal: U bent altijd welkom met vragen. Maar geen klaagverhalen over collega`s svp. Daar kan (en wil) ik niets mee.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-07-16 14:18:07

Beste Helmer,

ik heb alles met aandacht gelezen en houd staande dat er goed geld te verdienen is met onroerend goed. Zowel aan de kant van de eigenaar als de evt. makelaar. Niets om je voor

te schamen lijkt me. Integendeel zou ik zeggen.

Ik begrijp de opwinding dan ook niet zo erg. 

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#18 Geplaatst: 2007-07-16 21:49:16

Beste Freek,

Dat heb ik ook nergens ontkend. En ik schaam me er ook niet voor. Ik ben simpelweg tevreden met wat ik doe en hoe ik het doe. Daar heb ik ook, mijns inziens, zeer uitgebreid verslag van gedaan. Met open vizier en ter informatie voor alle lezers.

De opwinding:

Dat valt mijnerzijds dacht ik wel mee. Het enige dat me lichtelijk stoorde is dat Marie-Therese, zo te lezen, na vele negatieve ervaringen een inktzwart en generaliserend beeld van een beroepsgroep schetst. Juist dat probeerde ik een beetje te nuanceren. Of het gewerkt heeft laat ik maar in het midden. En aan de lezer over! 

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#19 Geplaatst: 2007-07-17 22:03:55

"lichtelijk stoorde is dat Marie-Therese, zo te lezen, na vele negatieve ervaringen een inktzwart en generaliserend beeld van een beroepsgroep schetst."

Bijna iedereen denkt er zo over. In de categorie betrouwbaar staan makelaars samen met autoverkopers onderaan de lijst.

In NL staat de courtage niet voor niets zo onder druk. Nog even en het beroep zal in NL bijna niet meer voorkomen...Nu in FR nog...kan bijna niet wachten

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#20 Geplaatst: 2007-07-17 23:10:13

Tot droefenis van Helmer moet ik bovenstaande verzuchting wel bevestigen. Niet zozeer omdat het ook mijn indruk is, maar omdat velen er zo over denken. 'Velen' zijn dan Nederlanders die in Frankrijk met agents van doen hebben gehad. Ook is niet iedere Nederlandse koper op de Franse markt blij met de verrichtingen van landgenoten die in Frankrijk opereren (als agent commerçant, als makelaar met een carte professionnelle of gewoon als huisjesverkoper). Het valt mij hierbij op dat het aantal klachten over de Nederlandse beroepsgroep in Frankrijk de laatste jaren afneemt. Op hun beurt zijn de Franse agents niet altijd verrukt van de Nederlandse kopers, die de mores niet goed kennen en verwachten dat de werkwijze van de agents te vergelijken is met die van een Nederlandse NVM-makelaar. Niet dus. Vandaar soms de wrijvingen, niet zelden ontstaan door onwetendheid en onvoldoende voorbereiding bij de huizenzoektocht.

Wim

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#21 Geplaatst: 2007-07-18 08:01:54

Beste Wim,

Dit lijkt me een zeer evenwichtige samenvatting.

Overigens, NtV (van hierboven): wat de meerderheid denkt is lang niet altijd waar (of de waarheid). De recente wereldgeschiedenis kent er genoeg akelige voorbeelden van.

En tenslotte, en nogmaals: niemand verplicht u....... 

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#22 Geplaatst: 2007-07-18 12:17:17

Al deze mooie uiteenzettingen draaien voor een nuchtere hollander toch om de pot heen. Voor nederlandse begrippen zijn de makelaarskosten in F krankzinnig hoog. Als ik mij niet vergis zijn de makelaarskosten in NL 1,8% of lager en in ieder geval vrij. In F is zoals boven aanggegeven 6% gangbaar en het kan nog hoger zijn bij panden met een relatief lage verkoopprijs (ik meen tot 10%). En dan moeten wij de ogen droog houden bij al die emotionerende verhalen van makelaars over wat zij allemaal moeten doen!

Bij verkoop van onroerend goed zijn een aantal diensten nodig van professionals. Koper en verkoper moeten bij elkaar worden gebracht, contracten moeten worden onderhandeld, rechtsgeldig worden opgesteld en ondertekend, inschrijving bij kadaster is nodig evenals sommige verificaties enz, enz. Er moet ook nog belasting worden betaald, maar daar gaat dit niet over.

Als je in F een makelaar betrekt bij de (ver)koop van OG dan zijn de kosten van de transactie véél hoger dan in NL, terwijl per saldo dezelfde diensten nodig zijn. De onontkoombare conclusie is dat in NL op dit terrein veel efficienter wordt gewerkt dan in F. Een onroerendgoed transactie met een makelaar kost in F gewoon ca 4% meer dan een equivalente transactie in NL zou kosten. Een kolossaal maatschappelijk verlies.

Natuurlijk staat de makelaarscourtage van ca Hfl 85.000 (sorry, maar dat is het omgerekend in oud geld) bij de verkoop van een huis van € 650.000,= absoluut in geen enkele redelijke verhouding tot de inspanning die de makelaar moet verrichten voor de verkoop van het bewuste pand. Maar deze nering is zo verschrikkelijk inefficient, dat die makelaar erg veel werk verricht voor verkoopobjecten, die hij uiteindelijk niet realiseert. (tenminste, dat lijkt mij de verklaring).

De idioot hoge makelaarstarieven zijn natuurlijk ook aanleiding voor trucjes om er van af te komen en die op hun beurt zijn weer aanleiding voor zoiets bezopens als de malfameuse "bon de viste".

Er is ook een reden voor het feit dat in sommige dorpen van ca 2000 inwoners wel 5 makelaarskantoren zijn en die blijven nog leven ook. Als je met de genoemde tarieven een paar huizen per jaar verkoopt, kun je al comfortabel leven.

De aspirant koper kan zich overigens maar beter neerleggen bij dit gegeven als een fact of life. Je er aan ergeren helpt niet en er zijn geen tekenen dat de F tradities in OG (ver)koop wat dit aangaat zullen veranderen. De makelaarscourtage is echter wel een beetje onderhandelbaar, zelfs voor de koper (ik deed het met succes). En er is geen verplichting om met een makelaar te werken. Als ik goed ben geïnformeerd worden meer dan 50% van de OG transacties in F zonder tussenkomst van een makelaar verricht. Surpise, surprise!!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2007-07-18 16:18:14

Zolang er mensen zijn die de 'idioot hoge' tarieven betalen is het niet verwonderlijk dat

makelaars de rijen gesloten houden.

De NVM heeft ook altijd gestreeft naar zo hoog mogelijke verdiensten voor de beroepsgroep.

Toch komt er onder invloed van internet een andere tijd, zij het langzaam.

Grappig aan de huidige situatie is dat je in de streek waarin je geinteresseerd bent

vermoedelijk een kroeg kunt binnenlopen en vertellen wat je zoekt; aardige kans dat er

iets los komt...

Moet je wel de tijd voor hebben natuurlijk. Deel van het gebeuren is het

gegeven dat klanten van makelaars geen verstand van zaken hebben en ook geen tijd.

Dat gebrek aan tijd is essentieel en kost heel veel geld. 

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#24 Geplaatst: 2007-07-18 18:44:31

Inderdaad, geen tijd hebben, gulzig zijn, te enthousiast enz. zijn de redenen die de prijs opdrijven door ieder die hieraan iets wil verdienen.

Dit wordt ook wel marktwerking genoemd ;-)

Bij twee aankopen heb ik eenvoudigweg een mij passende en redelijke bieding gedaan, maar wel inclusief alle kosten. Zonder verrassingen achteraf.

Laat dan de makelaar maar met de verkoper terug staffelen, ik wacht wel af.
Beide aankopen zijn overigens gehonereerd, bij één huis in één week en bij het tweede na 4 maanden.

Oftewel, geduld is een schone zaak, en bedenk... zijn er meer huizen. Ook mooie. 
Neem eenvoudigweg het initiatief in eigen hand.

Rob.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2007-07-18 18:46:54

ik KAN het niet laten; nog eeeeen keertje:

Mijn ervaringen zijn gestoeld op de onderhandelingen met 17 makelaars,

niet bij iedereen kochten we een huis, uiteraard, maar 4 keer wel,

toch een reeël beeld, denk ik, opgebouwd.

Vaak zijn de bureau's gesloten, telefonisch onbereikbaar.

Bij de eertse visite wil men het liefst een handtekening,

beter nog een "mandat exclusive" dat sluit n.l. iedere vorm van konkurentie uit....

Ik ga dan maar naar Notaris die bijklust, scheelt ( pro )centen.

Wat ik niet begrijp is, nu de overheid willens en wetens de courtage heeft vrijgegeven, ( dus zeker onderhandelen en NEE zeggen als het u niet schikt en de reden daarvan mededelen ) dat daar zo weinig mee gebeurt, of

dat er keuzes worden aangeboden in de te verlenen diensten. 

Een simpel formulier bij binnenkomst invullen ( met een vriendelijke uitleg erbij ) is volgens mij het ei van Columbus......

DUIDELIJKHEID in vraag en aanbod lijkt mij energie en tijdbesparend, voor zowel klant als immo.

groet en fijne avond !!

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#26 Geplaatst: 2007-07-19 11:10:19

Vooruit, ga ik ook nog een keertje. Alhoewel de argumenten al genoemd zijn. De meeste, althans.

Wat mij opvalt is dat iedereen het er over eens is dat het verstandig is een advocaat of accountant in te schakelen om geld te verdienen (besparen, zo je wilt).

Hoor je nooit iemand over.

En, beste allemaal, een goede makelaar doet niet anders. U gaat er allemaal maar van uit dat die verkopers van die schatjes zijn. Die een realistische marktprijs voor hun huis vragen. Als dat zo was had je inderdaad geen (goede) makelaar nodig.

Maar de dagelijkse praktijk leert, ik schreef het eerder, dat dat verre van juist is.

Men vraagt maar wat, bijna altijd teveel uiteraard, om toekomstige plannen te financieren, omdat er een emotionele band is, omdat de buurman toch juist....... enzovoort, enzoverder.

Dat terugbrengen naar de juiste proporties (preuves à l`appui) is een zeer belangrijk deel van mijn werk.

Kunt u dat even goed als ik? Dan is er niks aan de hand. Doen! Moet wel in het Frans, meestal.

Zoniet dan kan het u, afgezien van alle rompslomp, juridische aspecten en misverstanden toch nog aanzienlijk te veel kosten. Penny wise and pound foolish.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#27 Geplaatst: 2007-07-19 11:31:27

Beste Helmer,

Volkomen eens met je redenatie. Als je door de deskundige hulp van een goede makelaar op een koopprijs uitkomt die tenminste 6% lager is dan wanneer je het alleen had moeten doen, dan sta je op winst. Is duidelijk. Alleen is het gevoel bij sommigen dat je door het inschakelen van een makelaar juist 6% hoger uitkomt. En dat is niet helemaal onterecht, omdat veel franse verkopers op het standpunt staan dat hun vraagprijs niet onderhandelbaar is (die houding kennen nederlanders niet).

Ik kan je aan nog een ander argument helpen. Sommige huizen vind je niet zonder makelaar. Voor het huis dat ik heb gekocht via een (goede) makelaar, bleek achteraf serieuze belangstelling te bestaan bij een paar omwonenden. Maar niemand in de directe omgeving wist dat het huis te koop stond bij een makelaar enkele dorpen verderop. Het is maar één voorbeeld, mogelijk niet representatief.

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#28 Geplaatst: 2007-07-19 13:58:14

Beste Jacob,

Een reactie kan in dit geval natuurlijk niet uitblijven! Ben zelfs lichtelijk confuus...

Enfin, inderdaad zijn er eigenaren die van geen wijken willen weten. Zoals eerder opgemerkt nemen we het goed dan meestal niet op in de portefeuille en in geen geval als `mandat exclusif` omdat we er dan later alleen maar ellende van krijgen.

Kan je niet zeggen hoeveel we er gemiddeld `afpraten` maar het zal, echt waar, tussen de 5 en 10% liggen. Dit zeg ik niet wegens de commissie. Uitschieters zijn er ook, tot wel 20%. Er zijn gelukkig genoeg redelijke Fransen die begrijpen dat de koper (de markt) de prijs bepaalt en niet de verkoper.

In dit verband: als al mijn argumenten zijn uitgeput stel ik als milde conclusie: `dans ce cas-là, vous n`êtes pas vendeur`. Vriendelijk, hoor.

Je tweede argument heb ik me nooit gerealiseerd. Dank. Maar inderdaad, veel mensen willen geen bord op hun huis om een keur van redenen, maar vaak wegens de buren.

En nu ga ik weer een middagje op pad om arme Franse huiseigenaren uit hun (financiële) droom te helpen. Quelle vie......

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2007-07-19 14:48:22

ik bespeur in de toon een beetje een antimakelaars geest bij enkelen en voel dat helmer nogal op de tenen staat, schoenen mat stalen neuzen zijn niet gek voor helmer.

voor een ieder telt natuurlijk het wikken en wegen, is het de moeite, is het me wat waard, leverd het geld op, enz.

de negatieve opmerkingen daar gelaten kun je je soms natuurlijk afvragen of het goed is verlopen, die aan/verkoop van dat stekkie.

echter wat veel mensen vergeten is de justheid daarvan.

terug kijken op een geslaagde onderneming en zeggen "dat heb ik weer es effe gefikst zonder hulp" is makkelijk gedaan, echter hoe was Uw reactie als die onderneming niet geslaagd bleek ? ook een vrolijke blik terug ?

voor mij toch het nadenken waard.

voor dingen waar je geen verstand van hebt kun je beter professionele hulp inschakelen, kost dat geld, jammer, je hebt er ook wat voor.

een huis (ver)kopen wat nieuw, zonder akkefietjes, en een gouden aanwinst is, is een makkie voor zelfs een schooljongen, maar als je uiteindelijk denkt dat leuke oude pandje in de rue des insects te hebben aangekocht en het blijkt dat er inderdaad insecten in huis zitten, dan ben je maar wat blij met een makelaar.

zo zijn er legio voorbeelden op te noemen in legio situaties.

gelijk al in het begin van de discussie worden er woorden geschreven als zijne de hollandse sorryvraag en ik moest inderdaad glimlachen, ik kon niet anders dan het er toch een beetje mee eens zijn.

in mijn beroep hoor ik ook vaak dat de prijs te duur is, en ik zou er genoeg aan verdienen.

tja, als er geen machine breekt, geen rotte boom tussen de aankoop zit, geen stiekum beestje ergens in die antieke kast blijkt te zitten die ik effe moet waxen, dan kan ik inderdaad wel voor een paar tientjes werken, maar in de praktijk is dat niet zo.

een ieder maakt kosten die door de betaler niet altijd gezien worden.

nee, ik vroeg de makelaar inderdaad niet om me naar een tiental huizen te slepen, wat hij wel deed, maar als ik het goed begrijp is de makelaar bezig om een object te verkopen, dus probeert hij diverse objecten te laten zien.

uiteindelijk is de makelaar er als je vragen hebt, ook na zessen, en da's toch maar weer makkelijk.

nee, ik kan het met helmer eens zijn.

kun je het zelf beter dan de makelaar, lekker zelf doen, en niet klagen als je een keer onderuit ga.

wij hebben ons pand via een makelaar, én, uiteindelijk veel goedkoper dan de eigenaar ons vroeg, want de makelaar wist uiteindelijk toch iets beter te verwoorden dat de verbouwing ons een vermogen ging kosten.

ik heb geprobeerd dat uit te leggen aan de verkoper in m'n perfectste frans, maar men wilde er niet aan en bleef erbij me een poot uit te trekken.

hulde aan de makelaar.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2007-07-19 15:37:05

ik heb twee zeer goede ( ja ja ) makelaars in Parijs gevonden 2% courtage

en 1 in Nederland ( is al wezen kijken ) tegen het betalen van een fee.

zo kan het dus ook.

2 huizen zelf verkocht afgelopen jaar via gites.nl geen courtage geen fee.

Vraagprijs gekregen, feestje gevierd met de kopers: twee winnaars.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#31 Geplaatst: 2007-07-20 10:22:39

Nog een duit in het zakje,

De voorgaande post van helmerERA, waarin ongeveer 'iedereen het erover eens is dat advocaten en notarissen...' Notarissen zijn doorgaans O.K. in LDF maar advocaten absoluut niet. Na 15 foute advocaten doe ik mijn zaken/precessen zelf en... het gaat redelijk goed, er worden nu gewoon argumenten tegen elkaar afgewogen en niet meer door advocaten gekochte (door mijn eigen advocaten verkochte) uitspraken afgescheiden door de dames magistraten. Dus gaarne de uitspraken weg laten waarin 'doorgaans iedereen.. positief' danwel 'over het algemeen goed' in verband met deze beroepsgroep voorkomen.

Verder nog over immo's: de franse immo's voegen niets toe, behalve kosten. Al mijn aan-en verkopen deed ik zelf en tot nu toe heeft me dat geen windeieren gelegd. Dus laatste keer goede raad: mijd de immo's, behalve die van helmer dan.

Dit  

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#32 Geplaatst: 2007-07-20 10:59:54

Dit,

Volgens mij ben je te negatief over die advokaten en te positief over de notarissen. Maar misschien moeten wij beiden (of allen) van dit soort sweeping statements maar beter vermijden.

Jij verdient complimenten met je vaardigheden bij aan- en verkoop! Niet iedereen is zo goed. Mij is het niet gelukt zonder de hulp van een makelaar om een huis te vinden dat aan de eisen voldeed (wel degelijk een jaar geprobeerd).

Als je nog wat extra "makelaar-bashing" wenst: ca drie jaar geleden deed 60 millions de consommateurs een onderzoek naar agents en immobilier, dat zij publiceerden onder de grote kop "Aimables, mais incompétents". Over sweeping statements gesproken......

Jacob

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#33 Geplaatst: 2007-07-24 21:14:58

@Cees "maar als je uiteindelijk denkt dat leuke oude pandje in de rue des insects te hebben aangekocht en het blijkt dat er inderdaad insecten in huis zitten, dan ben je maar wat blij met een makelaar."

Euh...waarom ben ik dan blij met de verkopende makelaar? Gaat hij de verkoper (= zijn opdrachtgever) dan vervolgen of zo? Of bedoel je dat ik naast de verkopende makelaar zelf ook nog een aankopende makelaar in de arm ga nemen? En gaat die makelaar vervolgens voor mij de rechtszaak aan op zijn kosten?

In NL zijn de regels voor de aansprakelijkheid behoorlijk dicht getimmerd met als gevolg dat op bijna elke vraag de makelaar geen enkel antwoord (meer) geeft. Op die manier ontloopt hij de verantwoordelijkheid.

De immo markt in FR loopt achter, dat is nu voordeel voor de makelaar zoals dat ooit eens was in NL. Maar ook FR ontkomt niet aan de ontwikkelingen in internet,  welgeinformeerde kopers en wetsbepalingen (wel of niet door de EU afgedwongen). Zodra dat gebeurt zal de immo zijn vak opnieuw dienen te bezien zoals op dit moment in NL

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2007-08-24 12:44:30

laat ik nu het lot uit de loterij hebben:

een immo voor de prijs die ik wil betalen

gewoon hier in de omgeving, niet een maar zelfs twee.

procentueel : 2 % en 1,8 %, niet te bang zijn dus, gewoon zeggen ( liefst een bedrag ) wat u aan de immo wilt betalen bij verkoop......Geen beperkingen.

Sterker nog HIJ zet het gewoon op zijn site, met prijs voor mij en de prijs voor hem, Ik ben perplex over zoveel opheid en zakelijkheid: hulde aan de IMMO !!

Dus in de saone et loire, mail me maar !!

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#35 Geplaatst: 2007-08-24 22:45:55

Mijn schoenen met stalen neuzen (zie hierboven svp) zitten stevig om de voeten dus toch weer een reactie (die niet vet gedrukt hoeft want duidelijk genoeg).

Iedere Immo is wettelijk verplicht zijn tarieven/commissies duidelijk, voor iedereen zichtbaar, openbaar te maken. Op kantoor en/of site. Daar is dus niets bijzonders aan. 

Alle andere argumenten waren reeds genoemd dus dat doe ik niet nog een keer.

Ben slechts benieuwd wat voor service zij hier voor bieden.