Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vraagprijs bieden, verkoper zit eraan vast

Auteur Bericht

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#0 Geplaatst: 2007-07-16 15:20:32

Beste Forummers,

Ik heb even gezocht of er iets op deze site over instaat, maar kon het zo gauw niet vinden. Waar gaat het om? Als ik het goed begrijp is bij het bieden van de vraagprijs de koop een feit, de verkoper zit dan aan dat bod vast. Vervolgens vindt het gebruikelijke proces plaats van compromis de vente en de 7 dagen bedenktijd voor de koper.

Ik heb van deze mogelijkheid inmiddels gebruikgemaakt, omdat ik een erg lief huisje niet aan me voorbij wilde laten gaan. De bezichtiging was op een zaterdagochtend en ik was gelijk verliefd. Precies wat ik zocht en binnen het budget. Toch nog onderhandeld en 10% minder dan de vraagprijs geboden, dit bod werd zelfs schriftelijk vastgelegd.

Toen ik na het bezoek aan de makelaar de feeststemming eventjes liet zakken met een kopje koffie, herinnerde ik me het verhaal dat ik ergens (wellicht op dit forum) gehoord had over aankoop van een huis in Fr. Iemand die dacht, 'Ach in het weekend gebeurt er toch niets meer,' maar op maandagochtend was het huis mooi verkocht aan iemand anders. Dus ik terug naar de makelaar om toch de vraagprijs te bieden om de aankoop zeker te stellen. Tot mijn verbazing hield monsieur Immobilier me af van het bieden van de vraagprijs. 'Misschien wilde ik maandag nog een keer kijken en nee het hoefde niet op schrift. De eigenaar was op vakantie en niet te bereiken.' Een waar ontmoedigingsbeleid dat me argwanender maakte. Hij hield op met de boot af te houden toen ik hem zei: 'U hoeft de eigenaar niet te bereiken, ik bied de vraagprijs en die dient geaccepteerd te worden'. Hij keek een beetje beduusd en begon nog meer te blozen maar stelde nu wel een en ander op schrift. Vendu!

Naar de echte motieven van Immobiliertje kan ik alleen maar gissen: hij was een beetje dom, hij zou mijn bod gebruiken om een ander over de streep te trekken, hij had het pandje al aan iemand anders "beloofd". Geen idee. Maar dat doet er allemaal niet toe. Voorlopig komt mijn naam op het bordje te staan.

Maison Brioche 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-07-16 18:28:20

Dus u heeft het huis : proficiat.

IK heb meegemaakt dat de immo een deel van zijn frais gebruikte om de vraagprijs te bereiken, daardoor werd de koop een feit, maar bij 10 % is dat niet echt voor de hand liggend....

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#2 Geplaatst: 2007-07-16 22:18:22

Het lijkt me sterk dat het bieden van de vraagprijs betekent dat de verkoper er aan vast zit. Dat is zelfs in Nederland niet zo. Je hebt altijd een verkoopovereenkomst nodig. Hoeft niet schriftelijk, mondeling (met getuigen) is ook een overeenkomst. Maar de vraagprijs bieden zonder dat je de verkoper gezien of gesproken hebt, is volgens mij geen overeenkomst. Dat over Nederland.

Wat Frankrijk betreft, daar kan de verkoper er heel makkelijk onderuit. Ik heb (ook op deze site) verschillende voorbeelden gezien van verkopers die in een vergevorderd stadium, toch besluiten om niet meer te verkopen. Ook niet tegen de vraagprijs en zelfs niet als je meer zou bieden. Fransen kunnen erg moeilijk afstand doen van hun onroerende zaken.

gr.

Danny

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#3 Geplaatst: 2007-07-17 17:33:38

Toch ben ik wel nieuwsgierig of de regel geldt in Fr. Ik heb deze niet zelf verzonnen maar vernomen van iemand die ik veronderstel redelijk kundig op dit gebied te zijn. Deze persoon heeft zelfs een huis dat ter verkoop was aangeboden van de markt gehaald om er niet aan vast te zitten bij een evt. bod gelijk aan de vraagprijs.

Misschien weten de immo-experts onder ons (meneer H. van de firma E. ??) hier iets meer over. Het ging mij erom deze info te delen met jullie, in dit geval niet alleen ter vermaeck maar ter leering. Aan spookverhalen hebben we inderdaad niet veel.

Briochetje

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#4 Geplaatst: 2007-07-17 22:09:20

In NL is de vragprijs een uitnodiging om tot onderhandelen te komen. Bieden op,onder, boven kan altijd. Het is echter de verkoper die de bieding wel of niet kan accepteren.

Voor wat betreft FR <qoute van deze site>"Als men het mondeling eens is geworden over het te verkopen object en over de prijs, is de koop feitelijk nog niet gesloten. Er moet een handtekening worden gezet, ofwel het 'voorlopig koopcontract' moet worden opgesteld."<einde quote>

Even zoeken op "koopcontract" op deze site.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2007-07-17 23:00:34

Ik ben het begrip 'vraagprijs bieden, de koop is gesloten' nog nergens in mijn documentatie tegengekomen. Maar dat zegt niet alles....

Wim

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#6 Geplaatst: 2007-07-18 07:56:53

NtV en Wim hebben inderdaad allebei gelijk. Tot het ondertekenen van het `compromis de vente` is niets zeker.

Voor alle zekerheid zal ik straks nog wel even een notaris bellen maar mocht ik er niet meer op terug komen dan kun je er van uit gaan dat het zo is.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#7 Geplaatst: 2007-07-20 19:23:43

Geen idee waar deze fabel vandaan komt, maar het is echt, heel zeker niet zo dat een koop gesloten is als je de vraagprijs biedt! Daar is geen enkel juridisch kader voor. De zeven dagen bedenktijd geldt hier natuurlijk niet, de verkoper heeft deze faciliteit niet tot zijn beschikking. De verkoper heeft te allen tijd het recht om een voorgesteld compromis de vente niet te tekenen. Bovendien heeft hij het recht om voorafgaande aan de ondertekening het object terug te trekken uit de verkoop, Niemand kan hem dwingen tot verkoop en de verkoop is pas een feit zeven dagen na ondertekening van het CdV.

Wim

avatar#4637
W.L.
Berichten: 1
Reacties: 4

#8 Geplaatst: 2007-07-21 21:00:11

Misschien kan ik helpen de puzzel op te lossen.

Het misverstand heeft zijn wortels eind jaren '70 toen een zekere Hennis een huis te koop zag aangeboden in de "Woninggids voor het Gooi" door verkoper Hofland. Hennis claimt het huis omdat hij de vraagprijs wil betalen. Hofland weigert de overdracht. De zaak loopt via rechtbank, hof en Hoge Raad (HR 10 april 1981). Het is een arrest dat veelal geciteerd wordt in studieboeken jurisprudentie overeenkomstenrecht. Als je googeld op Hofland-Hennis vind je het.

Zie: (ik wilde hier via copy/paste de url kopieren, maar dat lukt niet, zoals ik ook hier mijn e met trema niet kan intikken...) Dit forum kent technische obstakels...

Willem L.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2007-07-21 23:22:16

Hoezo geen trema's tikken? Gewoon op je QWERTY-toetsenbord met de standaardinstelling: twee puntjes op zeeëendenei, het vrouwelijk voltooid deelwoord van scheppen in het Frans, créée, tot spoedig - à bientôt. En een werkende hyperlink maak je door de link te selecteren, waarna rechts in het werkbalkje een ikoontje oplicht, dat uitnodigt om van de geselecteerde tekst een hyperactieve link te maken.

Wim

avatar#4637
W.L.
Berichten: 1
Reacties: 4

#10 Geplaatst: 2007-07-22 11:33:13

@Wim: Je hebt gelijk, het lukt zoëven... Dus van die trema is duidelijk mijn fout.

Nu de link pramberen:

http://www.cyclingnews.com/news.php?id=news/2007/jul07/jul22news2

(hiervoor moest ik dan wel eerst via een windows popup toestemming verlenen, en dat had ik vorige maal niet gedaan, nu wel en is het gelukt). In het werkbalkje lichtte geen ikoon op!

Je ziet (om met Carmiggelt te spreken - jouw en mijn tijd...): Ik prambeerde het en 't gong!

Overigens lees ik je website/forum nog steeds met plezier. Ik was een jaartje geleden vanuit NL ook actief, maar aangezien ik uitsluitend affiniteit tot maar geen directe banden met LdF heb, post ik weinig. In dit geval kon ik in de boekenkast achter me de jurisprudentie pakken en dit typisch nederlandse misverstand in context plaatsen. Immers, het standpunt van het gerechtshof heeft indertijd nogal publiciteit gekregen, terwijl de ontkenning door de HR velen niet is opgevallen.

Willem Labots

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#11 Geplaatst: 2007-07-23 00:46:09

D'accord Willem. Maar Simon Carmiggelt, de schavuit zoals later bleek, vond een eigen werkwoord uit inderdaad. Maar dat luidde naar mijn herinnering niet pramberen, maar epibreren.....

Wim

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#12 Geplaatst: 2007-07-23 09:19:03

Beste Wimmen, Willemen,

Ik blijf nog even met een vragend vingertje staan over de situatie in Frankrijk. Het aangehaalde voorbeeld slaat als ik het goed gelezen heb over aankoop in Nederland?

Groeten

Brioche

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#13 Geplaatst: 2007-07-23 09:23:14

Hier ben ik weer, Misschien moet de vraag zo gesteld worden dat als in geval de koopprijs geboden wordt, er vanaf dat moment geen CDV aan een lachende derde aangeboden kan worden?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#14 Geplaatst: 2007-07-23 12:41:49

Er kan in Frankrijk altijd parallel met meerdere kpers over een CdV worden onderhandeld, tenzij er een getekende offre de vente ligt van de verkoper naar een koper. Zolang er geen handtekening staat is alles mgelijk. Iemand kan zelfs meer dan de vraagprijs bieden, maar daar in het CdV zulke ontbindende voorwaarden aan stellen dat de verkoper het toch geen aantrekkelijk bod vindt. De verkoper hoeft het CdV dan niet te tekeken.

Wim

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#15 Geplaatst: 2007-07-24 09:42:45

Toen ik in eerste instantie een bod plaatste van de vraagprijs min 10%, heb ik een papiertje getekend bij de makelaar met dat bod erop. (Ik heb me ervan verzekerd dat de makelaarskosten niet aan mij werden berekend). Ik kwam hierop terug en bood vervolgens wel de vraagprijs om te voorkomen dat er een andere koper aan de haal zou gaan met "mijn" huisje. Na aandringen van mijn kant  en mijn opmerking dat het bod geaccepteerd diende te worden, kwam er opeens een ander papiertje uit de bus, een zgn. "Lettre d'Intention d'Achat de biens immobiliers", dat kennelijk een andere status had dan het eerste papiertje.  

Overigens heb ik niet het gevoel dat ik op deze manier een kat in de zak heb gekocht. Het huisje stond bij een andere makelaar te koop met een vraagprijs van 32% (!!) meer dan ik heb betaald. 

Groeten

Bricoche

avatar#3403
Hans
Berichten: 0
Reacties: 27

#16 Geplaatst: 2007-07-24 19:00:12

Om op de orginele vraag terug te komen; Indien een eigenaar een wettelijk geldend mandat de vente heeft getekend, is hij gehouden, en kan juridisch gedwongen worden, voor de daarin gemelde vraagprijs te verkopen.

Of de makelaar daar aan mee wil werken, hij zal tenslote naar de rechtbank moeten in het uiterste geval, is een tweede.

Het addertje hier is echter de zinsnede "wettelijk geldend" aangezien de meeste mandaten die ik te zien krijg niet wettelijk steekhoudend zijn.

Leuk detail daarvan is trouwens, bij een niet wettelijk geldig mandaat is er geen commissie verschuldigd. Zelfs niet als het in het CdV vermeld staat, maar goed dat is misschien niet leuk te vertellen.

Hans

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#17 Geplaatst: 2007-07-25 09:24:06

Beste Hans,

Als ik het goed begrijp is het antwoord op de vraag: JA (mits Mandat de Vente).

Dankjewel. Ennuh...waar is nu jouw bedrijfsnaam achter je naam??!!

Groetjes

Brioche

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-09-01 11:54:54

mag ik het zo samenvatten:

de koper biedt de vraagprijs, is dat inkl. kosten immo of excl. immo ???

maar daar zit je niet aan vast zolang het CDV niet is getekend.

je mag tegelijkertijd met meerdere partijen onderhandelen.

groet en dank.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#19 Geplaatst: 2007-09-01 18:57:35

Het is usance dat in de vraagprijs de makelaarscourtage is begrepen. De verkoper betaalt de provisie, maar feitelijk uiteraard de koper.

Wim

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#20 Geplaatst: 2007-09-02 09:47:35

Dat is nog maar de vraag Wim.

Als je zelf je huis voor de vraagprijs verkoopt betaald de koper dit gevraagde bedrag... maar wel aan jou!

Doe je het via een makelaar voor diezelfde vraagprijs gaat de courtage nog van dit bedrag af dus betaald toch de verkoper de courtage aan de makelaar.

Naar mijn mening zou veel meer via de moderne media middelen zelf verkocht kunnen worden. De notaris (die hieraan toch al verdiend) zou ondersteuning kunnen geven v.w.b. de formulieren.

Rob.