Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bedbeestjes

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2007-07-20 00:43:42

Nu het (eindelijk) wat warmer begint te worden in de Auvergne wordt ik ook accuut weer opgegeten door - volgens mij - bedbeestjes!

Ik slaap op een gezellig ouderwets bed met groot kopstuk, een bolvormige boxspring met hierin nog stro, met daarop een soortement matras, eigenlijk meer een kussen. Eea was al aanwezig toen we hier kwamen wonen. Wel goed gelucht en gestofzuid natuurlijk, en vorig jaar zelfs mijn hele slaapkamer met zo'n "bombe" uitgegast, maar ik word weer gewoon gebeten bij de vleet.

Het zijn geen muggen, die hebben we bijna niet, en het geeft andere, vreselijk jeukende, bulten: een beetje plat, en er stroom wel een dag lang een heldere vloeistof uit.

Iemand enig idee om wat voor soort diertjes hier gaat? En ook niet onbelangrijk: wat doe je eraan? Ik wil ook niet mijn complete bed naar de dechetterie brengen, want ondanks alles slaapt het heerlijk! 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#1 Geplaatst: 2007-07-20 10:20:43

Weet je zeker dat je die bulten in bed opdoet en niet buiten? Zijn het geen aoutats? Dat zijn bijna onzichtbare hooimijten die in het gras zitten.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#2 Geplaatst: 2007-07-20 10:24:18

Denk ook aan aoutats. Met de föhn de jeukende plek tijdje verwarmen kan de jeuk verlichten.

Anders zijn het misschien bedwantsen?

Sterkte ermee, Rob.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2007-07-20 10:37:35

Kleine (eigenwijze) reactie aan Antonia. Aoutats zijn onzichtbaar kleine larven van spinnen, die in dit seizoen inderdaad in het gras zitten en onder de huid van mensen, naar verluid vooral in weke huiddelen, gaan zitten. Mijn ervaring op armen en benen (helaas): zeer donker rode bulten, ongeveer zo groot als een muggenbult of iets groter, die ontzettend jeuken. En dat kan wel (veel) weken duren. Maar heldere vloeistofstroom was er niet.

Ik moet zeggen dat ik bij het idee van een strooien matras al bijna huiduitslag krijg. Dat daar in allerlei enge beestjes zitten zou mij niets verbazen, zeker niet als je van het vorige gebruik niets weet. Enfin, ik ben een stadsmens, dus geen maatstaf. Goed desinfecteren lijkt mij geen overbodige maatregel. Maar misschien komt in een matras van dat type elk jaar weer nieuw ongedierte.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2007-07-20 10:43:21

De remedie die Rob aanbeveelt komt overeen met wat ik hoorde en las. Zo snel mogelijk na constatering van (vermoedelijk) aoutat-bult zo heet mogelijk verwarmen, bijvoorbeeld heet bad. Dat schijnt de larve niet te overleven, waardoor de allergische reactie van de huid in ieder geval iets zou kunnen verminderen en korter duren. Maar de geleerden zijn er een beetje vaag over. Medicinale behandeling is, voor zover als ik weet, nauwelijks bekend. Iemand beval mij het middel Helenol aan; zelf geen ervaring ermee.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2007-07-20 19:36:27

Tja, die aoûtats, de vreselijke augustelingen, larven inderdaad van de hooimijt, met het blote ogen niet waar te nemen. In het eerste jaar van mijn verblijf in Frankrijk werd in aangevallen door deze vergissingen van de schepping. Ik werd bijkans gek van de jeuk, nestocyl uit Nederland (want in Frankrijk niet te koop) bood wel enige verlichting. Het remedium verwarmen kende ik nog niet. Maar ik verdiep me er niet meer zo in, in die plaag, want men wordt resistent. In de loop van de zeven jaren dat wij nu in Frankrijk vertoeven, is de overlast steeds minder geworden, sterker nog, ik ben van ze verlost. Het immuunsysteem heeft wapens gevonden. 't Is een schrale troost voor de gekwelden onder de nieuwe Frankrijkgangers.

Wim

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2007-07-22 16:24:02

Ik heb inmiddels mijn bed van onder tot boven met een of ander soort anti-ongedierte gif ingespoten. Dit spul zit gewoon in een verstuiver en er staat niet veel bijzonders op, behalve dat je het niet in je ogen moet stoppen, maar zelfs met het raam wijd open moest ik toch even weg om lucht te happen! Maar zo te voelen heeft het wel gewerkt.

En het zijn geen aoutats, daar hebben we wel last van gehad maar sinds we ons gras lekker kort houden is dat een stuk minder.

Maar goed. Nog steeds nooit zo'n diertje kunnen ontdekken, dus wat het nou precies is ... geen idee! 

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#7 Geplaatst: 2007-07-27 08:07:21

2. Bedvlooien (bedbugs)

Bedvlooien zijn uitermate irritant en moeilijk van te voren op te sporen. Ze zitten in vieze matrassen en beddengoed (kijk naar bloedvlekjes op het matras). Word je ‘s nachts jeukend wakker en zijn het geen muskieten dan weet je waar het door komt. Je eigen kussensloop gebruiken en in een lakenzak gaan liggen kan helpen; evenals overdag met insectenkiller te keer gaan (pas dan wel op dat je niet lekker dat spul ligt in te ademen).

Opvallend is dat in alle artikelen gesproken wordt over rode bultjes maar ik denk dat niet iedereen hetzelfde zal reageren op een insectenbeet.

Als ik door een mug wordt gebeten heb ik ook een grote witte schijf die dagen zichtbaar blijft en enorm jeukt dus dat is ook niet helemaal volgens 'het boekje'.

De enige remedie is met een insecticide te spuiten om van de illegale bewoners af te komen. Anders schijnen kakkerlakken ze graag te eten, maar of je die er nu ook nog bij wilt hebben ?????????? ;-)

groetjes,

Sandra

avatar#7353
wendy
Berichten: 0
Reacties: 1

#8 Geplaatst: 2009-08-09 10:10:20

Hallo

Beetje late reactie misschien maar wij wonen ook in de Auvergne sinds vorig jaar en dachten vorige zomer ook dat we bedwantsen hadden. Ineens waren ze half september verdwenen maar we hadden ook het hele huis blauw gezet met speciale rookbommen dus we dachten dat het daar van was. Nu zijn ze sinds een paar weken weer terug en vooral ik (de tuinierster) sta helemaal onder de bulten op mijn benen. En aangezien ik nu 7 mnd zwanger ben wilde ik niet zomaar wat erop smeren.

Mijn huisarts kwam met de suggestie "poux" of "puce de jardin". Na even zoeken kwam ik uit bij de aoutats en dat verhaal klopt helemaal met onze klachten. We dachten dat we 's nachts gestoken werden omdat de bulten dan pas gaan jeuken. Heb van de huisarts een fles desinfecterende lotion gekregen (septivon, met chloorhexidine erin) en een tubetje met corticosteroïdenzalf. Maar we hebben zelf ontdekt dat als je zodra het begint te jeuken het bultje desinfecteert, de jeuk overgaat en het bultje veel kleiner blijft. Volgens mij kan dit ook met gewone alcohol 70%, en de lavendelolie waar het hierboven over gaat is ook desinfecterend. De truc is natuurlijk om die larve zo snel mogelijk de kop om te draaien en dat gaat dus met lotions of met warmte volgens mij.

Wat de huisarts ook nog zei is dat ze vaak bij "haricots" zitten. En inderdaad, nu mijn man gisteren de spercieboontjes heeft gerooid (doe ik normaal, maar wordt nu met dikke buik steeds lastiger) staat hij vandaag helemaal onder de bulten. We houden de fles maar bij de hand...Maar gelukkig weten we ook dat het over een paar weekjes over is.

Ik heb wel het idee dat het dit jaar erger is dan vorig jaar, iemand hier nog commentaar op?

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#9 Geplaatst: 2009-08-09 21:59:24

Wij wonen nu inmiddels meer dan 10 jaar hier en de jeuk is inderdaad over.

Kijk wel uit met die corticosteroïdenzalf. Hormoonpreparaten zijn niet zo gezond en zeker niet tijdens de zwangerschap lijkt me.

Sterkte er mee, en een paar jaartjes uitzitten lijkt me. ;-)

Rob.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2009-08-09 22:22:46

Apaisyl is een zalf die zonder recept wordt verkocht. Schijnt aardig te werken en mag ook door zwangere vrouwen gebruikt worden.

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#11 Geplaatst: 2009-08-10 00:04:35

Goede ervaringen met anti-jeukzalf Apaisyl. Wel met muggensteken e.d., heb gelukkig nog niet het misnoegen van een ontmoeting met aoutats gehad.

Ivo

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#12 Geplaatst: 2009-08-10 09:58:53

Voor iedereen die ruim onder de bultjes/plekjes zit: let op dat je een evt plekje veroorzaakt door een teek die de ziekte van Lyme overbrengt, niet over het hoofd ziet. Dat kan dan minder onschuldig aflopen. Vooral in hoog gras bestaat dit risico.

Dit

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#13 Geplaatst: 2009-08-19 22:16:34

Bij een tekenbeet zie je die teek wel zitten, die moet je verwijderen met een pincet en goed opletten of er zich geen rode kring rond de beet ontwikkelt. Bij twijfel kun je naar de huisarts, die kan op antistoffen testen ( helaas ook nogal eens vals negatief).

Ik heb zeer ruime ervaring met aoutats, teken en andere insectenbeten. Dit jaar gelukkig nog geen teken en nog geen aoutats. Helaas wel veel mierenbeten ( ik tuinier kruipend, vandaar) en een frelon steek op mijn slaap, een overval toen ik in bed lag te lezen.

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#14 Geplaatst: 2010-04-24 00:31:49

Hoe herkenbaar! We hebben ons terrein sinds 2006 en werken er sindsdien elke zomer. Afgelopen jaar ben ik bijna gillend gek geworden van iets dat steekt, bijt of prikt en een jeuk achterlaat die niemand wil kennen. Ik heb het geprobeerd met azijn (helpt nauwelijks) en Caladryl (helpt een heel klein beetje, je blijft smeren). Dat laatste had ik nog staan en ik heb in 2007 een voorraadje uit Amerika meegenomen, want het is in Nederland niet meer te koop. Raar, want het is geweldig spul tegen reacties van contactallergie. Ik heb het in Frankrijk nog niet geprobeerd.

Eerst dacht ik dat loslopende katten bij ons vlooien hadden binnengelopen, maar die kleine bruine stinkers ken ik en die waren het niet. Ook de honden van kennissen hebben het niet gedaan. Onze buurvrouw (daar op de hoek geboren en getogen) denkt aan aoutats en adviseert inderdaad om het gras goed kort te houden. Als ze van gras houden, hoe zit het dan met klaver? Om onszelf veel maaiwerk te besparen willen we flink wat klaver zaaien, want dat blijft lekker kort zodat we niet eeuwig staan te maaien.

Wat ik vreemd vind is dat ik in de 5 weken dat we in 2005 in Frankrijk hebben rondgereden en gekampeerd, en de jaren sindsdien op ons terrein zelfs niet het kleinste beetje last heb gehad. Afgelopen jaar was echt verscrhikkelijk, we dachten inderdaad dat het in ons bed zat en zijn toen maar in de camper gaan slapen. Dat was in september toen we een weekje terug zijn gegaan om de boel winterklaar te maken. Als dit elk jaar gaat terugkomen houd ik me aanbevolen voor regio´s waar die micromonsters NIET zitten, hoewel ik gek ben op de Allier waar we nu zitten!

Over frelons gesproken: wat kun je doen om die zo ver mogelijk weg te houden? Gewone wespen zijn voor mij meer dan genoeg! Zijn er bepaalde bomen, struiken of planten waardoor ze worden aangetrokken? Ik ben niet de enige die ze liever kwijt dan rijkis, we kennen een imker in de buurt en die zegt dat frelons slecht zijn voor zijn bijenvolken. De bijen zijn bij mij van harte welkom. Graag suggesties waarvoor bij voorbaat dank!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#15 Geplaatst: 2010-04-24 09:04:36

Frelons (hoornaar) zijn goed te vangen met een wespenval. In het Frans gezegd 'piège à frelons'. Eigenlijk moet je daar al vroeg in het jaar mee beginnen om de 'fondatrices" te vangen, de koninginnen zeg maar. Dus in februari hebben wij ze al opgehangen rondom onze bijenkasten. En inderdaad zitten er knoeperts van frelons in. Ook jaag je daarmee op de Aziatische frelon die opmars doet in west- en zuid-west Frankrijk. Je kan pièges in de winkel kopen maar ook heel gemakkelijk zelf maken. Hier een voorbeeld:

http://www.linfonaute.fr/blog/index.php?post/2009/04/03/Comment-r%C3%A9aliser-un-pi%C3%A8ge-%C3%A0-frelons .

Les appats, het lokspul, bestaat uit een mengsel van bier, wijn en grenadine.

Men beweert dat het optimale mengsel zou zijn: 1/2 blikje bier, 1/2 glas witte wijn, scheut grenadine (cassis, framboos). Als je al frelons gevangen hebt en je leegt de piege dan wat frelons achterlaten want het zijn kannibalen en ook dat trekt aan. Verder zijn er ook imkers die er garnalen bij doen want vooral de aziatische frelon is dol op vis.

Door de alcohol is de val niet interessant voor bijen maar je vindt wel vliegen en soms vlinders in de val terug, dat is wel sneu. Dus een beetje surveilleren en soms een vlinder bevrijden.

Ingrid