Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Franse Beurs?

Auteur Bericht

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2007-07-20 19:04:04

Howel ik denk dat mijn vraag over mijn eventuele onderneming niet in de behoefte van jullie als fervente frankrijkgangers zal voldoen, zou ik wel jullie kritische kijk op mijn plannen vernemen.

Zelf heb ik diverse jaren in Frankrijk gewoond en gewerkt en reis regelmatig door Frankrijk. Hoezeer deze website al heel veel interessante informatie verschaft over Frankrijk, lijkt het mij het toch ooit niet helemaal zinloos om een beurs op te zetten, waar een breed aanbod met Frankrijk producten en diensten gepresenteerd zou kunnen worden. 

Inmiddels zijn we al een eind op weg met plannen op papier te zetten, de reacties in onze omgeving zijn positief, maar willen dit idee ook hier eens polsen.

Hoor graag.

Layla

   

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-07-20 19:29:13

Een Franse beurs in Frankrijk of in Nederland?

Er zijn op het gebied van woningen, makelaars al verschillende beurzen, Second Home, Immo en tot dit jaar ook weer, maar voor het laatst,  Bienvenue en France van de Telegraaf waar ook andere 'producten' dan huizen te zien waren. Je zou in dat laatste gat kunnen springen. Maar je zult je dan wel moeten verzekeren van de sponsoring van kapitaalkrachtige partijen, want het organiseren van een beurs als de bovengenoemde is een omvangrijke en kostbare zaak, die veel professionaliteit vergt.

Wim

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#2 Geplaatst: 2007-07-20 19:47:22

Inderdaad een beurs in Nederland. Het is mij inderdaad bekend dat BeF helaas niet meer terugkomt. Ik vond dit zelf een hele goede beurs, maar helaas waren de makelaars, mijns inziens,  iets te sterk vertegenwoordigd t.o.v. van andere branches. Het is dan ook de bedoeling om een bredere mix van producten en diensten neer te zetten.

Uiteraard zijn we ons ervan bewust dat dit een omvangrijke organisatie zal zijn.

Layla

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-07-21 07:52:53

Layla,

misschien al aan een internetwinkel/internetbeurs gedacht?

Christian von Klösterlein

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#4 Geplaatst: 2007-07-21 10:41:14

Christian,

Grappig dat je dat aanhaalt, want daar heb ik zeker over nagedacht. Zelfde gedachte.

L.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-07-24 12:31:23

ik weet niet wat je verstaat onder franse producten en diensten.

franse diensten zijn er niet zo veel denk ik die waardevol kunnen zijn voor nederlanders, of je moet echt alleen op de nederlander spelen die naar frankrijk toegaat.

qua franse producten is er genoeg te doen alleen vraag ik me af of het de moeite waard is een beurs op te zetten met franse producten, ten aanzien van de tijd en kosten die je erin steekt en er uit denkt te halen.

sorry dat ik misschien verkeerd overkom maar over het algemeen heb ik erg slechte ervaringen met nederlanders en hun eetgewoontes.

ik heb daar toevallig vorige week een gesprek over gehad met iemand die italiaanse produkten nederland binnenhaal, en verkoopt aan particulieren en restaurants.

de restaurants zijn goede klanten voor hem, maar de particulieren kijken eerst naar de prijs en dan naar het product, iets wat hem danig zorgen baard.

ik merk hier zelf dat men alles lekker vind, maar eenmaal terug in nederland is men toch niet gauw geneigd te betalen voor de lekkernijen van de franse bodem.

vrac wijn bijvoorbeeld neem ik mee naar nederland, veel goedkoper, kost hier 1.80 per Ltr, in nederland een beetje dezelfde wijn, 5.95 per fles.

alleen één verschil, je koopt het per 10Ltr.

het argument om niet te kopen is daarom dat het teveel kost.

vreemd uitgangspunt maar wel waar.

als men mij zou vragen voor zo'n beurs zou ik dus bedanken.

fois gras; 35 euro per pot, beetje duur voor leverpastei krijg je dan te horen.

cees.

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#6 Geplaatst: 2007-07-26 21:10:38

Cees,

Dank voor je kritische kijk en daar is het mij ook om te doen. Uiteraard zou een dergelijke beurs gericht zijn op de francofiele nederlander die zich een dagje in Frankrijk wil wanen. Er zijn dan ook genoeg bedrijven die hun Franse producten en diensten willen presenteren tijdens een thematische (franse) beurs. Zie Bienvenue en France van de Telegraaf die toch 20.000 mensen in drie dagen op de been heeft weten te brengen en die ook zeer kooplustig zijn geweest. Wellicht begeef je je wel in een niche market, hoewel ik denk dat met zo'n 3 miljoen (of meer zelfs) bezoeken per jaar  (door nederlanders) aan Frankrijk dat ook wel mee zou moeten vallen.   

Vin en Vrac kan ik ook bij mijn plaatselijke cave kopen voor 1.25 euro de liter, maar eenmaal in NL moet dat toch heel snel (het krijgt dan ook niet de tijd op lang te overleven) worden opgedronken, omdat het niet al te lang is goed te houden. Derhalve ben ik van mening dat een goed fles wijn hier prima verkoopt.

Je geeft aan zelf niet veel te voelen voor een degelijke beurs; mijn vraag is dan ook ; welke zou producten zou je eventueel willen presenteren?

L.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2007-07-26 22:35:55

Van de drie miljoen Nederlanders die jaarlijks naar FR gaan is maar een klein deel echt geinteresseerd in gastronomie, getuige de massale aankopen van de kamperende Nederlander bij Lidl en Leader Price. Dan laat ik de meegenomen goederen vanuit NL nog buiten beschouwing.

Ingrid

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#8 Geplaatst: 2007-07-26 23:08:42

Ingrid,

Het zou een utopie zijn om te denken dat ik 3 miljoen mensen kan interesseren voor een franse beurs, alleen hoe klein is dat kleine deel van 3 miljoen? 

L.

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#9 Geplaatst: 2007-07-27 07:04:31

Beste Layla,

Het antwoord heb je zelf al gegeven: 20.000. Ik wil niet pessimistisch lijken maar het is maar de vraag of die groep zit te wachten op nog zo`n evenement. Komt nog bij: ik kan niet in je (franse) beurs kijken maar dat ochtendblad heeft natuurlijk enig kapitaal achter de hand.

Op internet wemelt het al van de `topwijnen` uit Frankrijk enzovoort enzoverder.

De markt lijkt me een beetje vol, met andere woorden. Er zijn ook firma`s die wekelijks naar Rungis rijden (en dan vaak de verkeerde dingen kopen, want voor Nederland, nietwaar, dus niet te duur, m.a.w. niet `the real thing`).

Overigens denk ik graag met je mee maar het lijkt me geen sinecure. Is het niet beter `egoistisch` te zijn en je fondsen aan te wenden voor `iets in LDF`?

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#10 Geplaatst: 2007-07-27 09:39:57

mmm, ik word niet echt overladen met enthousiaste reacties hier. Echter wel door de bedrijven waarmee we in gesprek zijn, dus het lijkt erop dat ik te maken heb met twee "kampen". Ik deel zeker de mening dat de markt vol is, maar dan wel vnl. met geen hoogstaande producten. Ook life style beurzen worden in overvloed uit grond gestampt, maar heeft allemaal te veel overeenkomst. Het is dan ook de kunst om te onderscheiden en eens iets anders dan anders neer te zetten. Althans dat is de uitkomst van ons gehouden onderzoek. Maar dan kun je je ook afvragen hoe betrouwbaar resultaten van onderzoeken zijn! 

Hoewel ik de kritische opmerkingen hier zeker toejuich, ben ik ook van mening dat ze niet al te sterk zijn onderbouwd. Er leven bijv. toch niet uitsluitend in Frankrijk kamperende Nederlanders die hun boodschappen bij 'low cost stores' doen in ons land? Beurzen als Italië in Haarzuilens en British Car en Lifestyle in Rosmalen doen het ook al jaren goed, dus waarom geen Franse vriend erbij?  

L.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-07-27 11:05:45

layla,

ik zal de laaste zijn je idee in de grond te boren, en inderdaad hebben andere beurzen al een jarenlange succes op hun naam.

maar ehhh mag ik even, ik heb een geheimpje voor je; Britisch car trok het niet en heeft een hele fijne sponsor.

Lifestyle in rosmalen is niet alleen afhankelijk van de beurs, hebben ze niet ergens anders nog een inkomen van ? ga maar eens snuffelen, dan vind je die vast wel, ik weet al wie het is tenminste. Haarzuilens, ehhh; wie was die meneer ook al weer met heel veel geld die de boel laat rollen.

echt lieve, zonder hulp hadden ze niet bestaan, en zo moet je wel denken als jij met een beurs wilt beginnen.

moet ik je een lijst geven van beurzen die ook zo enthousiast waren en waar de organisatie nu van in de schulden zit ?

als al die bedrijven waar je het over hebt het wel zien zitten, betalen ze dan mee met je zodat jij geen problemen krijgt als het toch geen 20000 mensen waren ?

daarom mijn reactie, ik geloof er gewoonweg niet in, deels omdat ik hier alles meemaak en deels omdat ik de reacties hoor van de familie.

ik heb binnen de familie drie grote cateraars, en een bekende inporteur van italiaanse producten, vier delicatessezaken met een miljoenenomzet (sorry, ik kom uit zo religieuze grote familie met 15 kids) en allemaal zeggen ze het zelfde, wijk niet te ver af want ze vreten het niet meer.

tuurlijk draaien ze goed, maar de groep die echt naar het bijzondere franse gerecht vraagt is heel klein.

een biefstuk ?ok, maar heb je wel eens een stuk van drie kilo rundvlees op de barbeque gelegd ingesmeerd met twee potten mosterd ?

ze draaien om en lopen weg, men kent het niet en eet het niet, vlees mag rood zijn van binnen, als het een biefstuk is, anders niet.

hoeveel mensen in nederland drinken champagne ? hoe vaak drink jij het ? is het de moeite waard om er een champagneboer neer te zetten ? de meeste nederlanders komen niet verder dan twee flessen per jaar, twee !

m'n lieve, dat drinken wij per week !

champagne is geen wijn, het is een feestdrank.

men barst hier van de regionale producten, een ware lekkernij, maar men eet het niet.

fois gras, jambon au pinneau, fleur de sel de il de ré, chocolate beure salé, ik kan eindeloos doorgaan, het is een keertje leuk, en dan te duur.

van de honderd gasten die ik hier krijg zijn er slechts een handjevol geneigd om mee te gaan met onze kooklust, en daarvan gaan de meeste na afloop van de vakantie weer aan de hollandse slag, vlees met jus en piepers.

vooral geen salade, da's knijnevoer.

zolang de eetcultuur niet verandert, lukt het je niet.

ik wil hier in de toekomst weekendarangementen gaan verkopen op onze chambre d'hotes, een weekend koken, wijn proeven, visite op de chateaux, en de barbeque, samen met enkele wijnboeren en andere verkopers van regionale producten.

het moet kunnen, maar ik verwacht er niet te veel van.

de barbeque hoor ik je zeggen ? wat kun je daar nog van leren, wel, laat ik je dit zeggen, er zijn meer recepten voor de barbeque dan er voor de keuken bestaan, alleen men kent ze niet.

probeer je beurs, ik kan je misschien zelfs standhouders aanleveren, maar of het een succes wordt hangt af van je geduld (en je geldschieters)

cees.

ps, koop even bij GammVert een kurkenstopper en een zak kurken, dan kun je de wijn in flessen doen en afkurken, 24 uur laten staan en dan op de kurk leggen, die kun je jaren laten liggen.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#12 Geplaatst: 2007-07-27 13:53:41

Cees, ik ben het helemaal met je eens. Ik heb ooit eens een stuk gelezen over de huishoudportemonnee van de Nederlandse, de Belgische en Franse huisman/vrouw. Ik ken de getallen niet meer zo maar hoe zuidelijker je gaat hoe meer er aan eten besteed wordt.

Misschien moet de beurs in Belgie gehouden worden? Daar heb ik nog wel vertrouwen in. De echte geinteresseerde Nederlanders gaan de grens wel over. Dan ben je ook gelijk van het Foie Gras probleem af. In NL heb je nog kans dat er aanslagen komen omdat er een Foie Gras kraam is. In een goed restaurant moet je er apart om vragen en komen ze met <eendeleverpaté> wat een aanfluiting is.

Gisteravond zag ik nog op het Franse journaal hoe leuk het (pedagogische) uitstapje voor de kinderen was naar een elevage d'oies. Kon je zien hoe goed de ganzen verzorgd werden inclusief het kroppen. Nee Layla, ik heb weinig hoop voor NL.

Ingrid

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#13 Geplaatst: 2007-07-27 14:53:52

Ohlala, er is nu een discussie ontstaan over de Nederlandse eetgewoontes en wordt er gesuggereerd dat het idee bestaat om een gastronomische beurs neer te zetten. Maar dat is alles behalve waar. Ik ben het volledig met jullie eens dat de Nederlanders niet uitblinken in hun hoogwaardige kookkunsten, (met uitzondering van de kookspecialisten) en dat je daar inderdaad geen 20.000 mensen mee trekt. Maar hoeveel mensen hebben er wel behoefte aan oriëntatie, een stukje Franse sfeer proeven (ook onder het genot van een drankje en een hapje), kennis te maken met een makelaar of eigenaar van een chambre d'hôtes of gewoon puur entertainment, omdat we niet weten wat we met onze vrije zondag moeten. Internet zullen de meeste roepen. Oh Dieu, wat hebben wij een km afgelegd in Frankrijk - op zoek naar een pied á terre - om te constateren dat we nou net niet met deze makelaar zaken wenste te doen. Leuke ervaring hoor, maar een wandeling over een beurs had ons een hoop tijd bespaard. Immo hoor ik al! Maar daar staat heel Europa en word ik Frankrijkliefhebber ook niet wijzer van.

Daarnaast is innovatie tegenwoordig het toverwoord. Dus het burgelijke plaatje van de Nederlanders dat hier wordt geschetst is ook niet in overeenstemming met de vraag naar verandering. Elke chambre d'hôtes is bezig om nieuwe dingen te bedenken om te onderscheiden. Van kookcursussen tot schilderen. En dat moet ook. Geen enkele (niet kamperende) Nederlander zal het waarderen om boerenkool met aardappels voorgeschoteld te krijgen (ok uitzondering op de regel) op zijn Chambre d'hôtes vakantie adres in Frankrijk. Althans ik zou zelf gillend weghollen en velen met mij (maar misschien ben ik ook wel die uitzonderi.......etc.).

Bienvenue en France is voor de meeste standhouders een zeer succesvolle beurs geweest en velen van hen vinden het dan ook vreselijk jammer dat dat ze niet meer terugkomen. Ook de bezoekers waren zeer enthousiast. Wellicht een kans, maar misschien ook niet.

L.

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#14 Geplaatst: 2007-07-27 16:53:52

Beste Layla,

Je zult ons wel een stelletje doemdenkende zeurkousen vinden maar ik krijg de indruk dat je jezelf nu aan het overtuigen bent. Correct me if i`m wrong....

Het feit dat `Bienvenue en France` er mee opgehouden is, georganiseerd door een hoogst commerciële organisatie, zegt waarschijnlijk reeds voldoende.

Nederlanders zijn bijzonder nieuwsgierig. Helemaal mee eens. En er zijn er ook best die weten dat je voor kwaliteit moet betalen. Maar niet veel (of genoeg). En die doelgroep gaat gewoon naar Frankrijk. En koopt ter plekke min of meer groot in. Of is er al (als ik mezelf als voorbeeld mag nemen).

Wat België betreft: daar heb ik een aantal jaar gewoond en wat mij opviel is dat ze vanuit heel Vlaanderen ook simpel zelf naar Frankrijk rijden. Zelfs voor mineraalwater. Ga maar eens kijken in de Auchan net voor Lille (Ronq geloof ik).

Ze zitten er te dicht bij......

Maar ik blijf meedenken, hoor. Met een zeer grote slag om de arm wat de haalbaarheid betreft.

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#15 Geplaatst: 2007-07-27 18:09:32

Nee hoor Helmer, ik vind jullie geen zeurkousen. Sterker nog, ik neem graag alle onderbouwende kritiek aan. Ik probeer alleen een verklaring te vinden waarom de kritieken hier nogal haaks staan versus de reacties om mij heen en de vele gesprekken en die ik met bezoekers en standhouders op BeF heb gehad. Ondernemen is nu eenmaal touwtrekkerij en misschien breekt mijn touwtje inderdaad wel binnen de kortste keren.  

L.

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#16 Geplaatst: 2007-07-27 19:15:46

Ben ik weer, Layla,

Maar ik ben zo nieuwsgierig waarom BeF dan niet meer bestaat. Weet je dat?

Nog een kleine kanttekening: vragen gesteld bij onderzoeken leveren natuurlijk positieve antwoorden op. De intentie is immer goed, maar als puntje bij (portemonnee) paaltje komt ziet er het wat anders uit.

En, vergeef me, maar bezoekers ondervragen op de beurs zelf lijkt me ook geen objectief beeld geven. T`is de doelgroep, per slot van rekening. Standhouders? Ze houden vaak van opscheppen.....

En ik kan het een beetje weten want ben al 27 jaar ondernemer.

Maar leer nog iedere dag!

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#17 Geplaatst: 2007-07-27 22:31:35

Hoi Helmer, Uiteraard wilde ik dat ook weten en ben natuurlijk op onderzoek uitgegaan. Na vele telefoontjes bij de Telegraaf kreeg ik uiteindelijk iemand aan de lijn die iets meer wist te vertellen. TE2 (de organisatie van BeF) is vrij snel na de beurs opgedoekt en de meeste mensen van die afdeling zijn helaas ontslagen. Logischerwijs denk je dan meteen dat ze de financiële eindstreep niet positief hebben kunnen afsluiten, maar de goede man wist mij te vertellen dat de aandeelhouders een evenementenbureau binnen de Telegraaf niet meer zagen zitten, omdat dat niet hun core business was. Klinkt in mijn oren niet helemaal ongeloofwaardig. Dan kun je natuurlijk verder gaan speculeren, maar de waarheid die je misschien wilt horen komt er toch niet uit.

Ook het onderwerp 'onderzoek' dat je aanhaalt; die mening deel ik zeker, dat schreef ik al een stukje terug. Hoeveel waarde moet je hechten aan positieve reacties uit een onderzoek? Standhouders? Ik weet er alles van.

Anderzijds ben ik ook nooit zo onder de indruk van negatieve reacties zonder onderbouwing. Immers wij Ollanders hebben er een handje van ergens een negatieve stempel op te zetten, zonder dat we (en nu generaliseer ik) iets van de materie afweten. Daarom hamer ik daar (misschien wel te drammerig) ook zo op.

Ik zal een klein geheimpje onthullen; ik heb zelf als standhouder 3 dagen op BeF gestaan en het is echt mijn beste beurs van het hele jaar geweest. Zelfs mijn bezoekers statistieken op mijn website vertoonden een stuiptrek naar boven. In mijn optiek had TE2 echt een geweldige klus geklaard!

L.  

 

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#18 Geplaatst: 2007-07-28 07:12:19

Goedemorgen Layla,

Kun je achter de jaarcijfers van TE2 komen? (KvK, cijfers Telegraafgroep) om te zien of het interessant genoeg is? Van die core business geloof ik overigens ook wel. Dat is een beetje in de mode bij grotere bedrijven (over een jaartje of 30 roepen ze weer het omgekeerde.....).

Die negativiteit is niet typisch `Ollands in mijn ervaring. Belgen en Fransen kunnen er ook wat van. Europeanen, wellicht. Dit in tegenstelling tot Amerikanen. Nou ja, die hebben weer andere merkwaardigheden.

Nog even over het `geheimpje`: als je omzetcijfers een navenante `stuiptrek naar boven` vertoonden dan is het natuurlijk prima. Maar waarom investeer je niet in je bestaande bedrijf? Valt dat niet verder/beter uit te bouwen?

Tenzij de TE2 cijfers dusdanig zijn dat je wel gek zou zijn om het niet te doen.....

Ben benieuwd!

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#19 Geplaatst: 2007-07-30 10:13:08

Goedemorgen Layla,

De echte ondernemer ziet een kans en realiseert succes, waar de rest van de wereld blijft steken in scepcis. Dus ik zou zeggen, laat je niet kisten. Maar de nuchtere bemerkingen van de andere forumleden zijn de moeite waard mee te laten wegen.

Erg veel waardevols heb ik in dit verband niet te zeggen, maar een paar gedachten komen op:

De echte grote Frankrijk-liefhebbers in NL die jij in gedachten hebt, vormen een talrijke groep, ik denk toch wel iets meer dan 20.000. Waarschijnlijk betreft het voornamelijk mensen boven de 40. Ik denk dat het een bovengemiddeld koopkrachtige groep is, met een grote interesse, maar ook zeer kritisch. Waar hebben die behoefte aan in NL? Als ik bij mijn grote Frankrijk minnende kennissenkring te rade ga: toch voornamelijk de gastronomie. Mensen in Amsterdam en Den Haag komen wel enigszins aan hun trekken, maar als je in de provincie woont, is het wel "le desert" geloof ik.

Je zou wellicht eens te rade kunnen gaan bij de professionals die zich al richten op de liefhebbers van de echt franse producten. In Amsterdam is sinds 6 juli een echte franse bakker! Wij hebben een franse slager in de  Albert Cuypstraat en een zeer gespecialiseerde slagerij in de Utrechtsestraat (die bijv. ook foie gras, crème crue en brood van Poilâne heeft). Er zijn ook een paar zeer vakbekwame en zeer ruim gesorteerde kaasboeren. Op de Noordermarkt staat een française met franse worsten, patés en potten vissoep e.d. Er is in Amsterdam ook een jonge franse vrouw die catering doet van franse streekgerechten en die op bestelling typisch franse taarten uit diverse streken maakt.

Er woont overigens in NL tegenwoordig een behoorlijk grote groep fransen, die zó depri is van de NL gastronomie, dat ze bereid zijn een flinke omweg te maken om  "grootmoeders lekkere hapjes" te kunnen bemachtigen. Maar dat zijn voornamelijk jonge mensen, die minder koopkrachtig zijn.

Enfin, tot zover deze oprispingen. Succes,

Jacob

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#20 Geplaatst: 2007-07-30 19:19:57

De Fransen met hun culinaire hoogstandjes? Er is wel wat veranderd de laatste decennia. Lees de beschouwing Boerenkool in het hoofdstuk Vooroordelen er maar eens op na, te vinden op onze site

http://infofrankrijk.com/pagina/Vooroordelen/361/#361

Wim

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#21 Geplaatst: 2007-07-31 06:52:14

Wim,

Ik ben het bijna helemaal met u eens. Helaas. Gelukkig zijn vele Fransen dat ook en komt er wel weer langzaamaan een tegenreactie. En er blijven, als je een beetje zoekt, in sommige gebieden (met name de Auvergne) nog genoeg restaurants over met de authentieke, smaakrijke en regionale keuken.

Met prijzen die geheel in verhouding staan met het gebodene.

Toch, vergeef me de generalisatie, zijn de Franse smaakpapillen en neus - en dan met name van `onze` generatie - heel wat meer ontwikkeld dan de onze. Daar kunnen zij (en wij) niks aan doen: kwestie van `jong geleerd, oud gedaan`.    

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2007-07-31 09:10:19

ik kan me niet helemaal vinden in het stuk van wim, maar ook hier zal wel weer te spreken zijn over verschillen in gebieden.

dat de fransen steeds vaker naar de fastfoods rennen is niet zozeer een teken van geen smaak hebben denk in maar eerder van het gemak van effe gauw.

de franse jongeren worden steeds drukker, naast werk en study moet er gesport worden, sociaal bezig zijn, noem maar op, en steeds minder tijd voor eten koken.

nog steeds eet de fransman veel vaker buiten de deur, en daar is donald nu ook één van geworden.

overigens zie je net zo lange rijen staan bij pasta's (van die fastfood waar je een bakkie pasta met saus koop) en boulangeries, dus het is niet zo zeer de mac die het wint.

dat er een grote groep is die wel liever bij de laatstgenoemde binnen stapt is eerder te zien aan levensstijl dan smaak, minder opgeleide of werkelozen.

de smaak van de werkelijk fransman blijft er een van hoger segment, vele malen hoger dan de hollander.

over prijzen valt te twisten, toen ik het stuk las dacht ik een oud artikle te lezen, want hier kun je er niet van spreken.

goedkoop eten bij de routiers, ongeveer 10 euro, maar zelfs in de stad eet je voor twintig euro toch nog een voorgerecht, hoofdgerecht, en desert, en van franse makelij.

cees.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#23 Geplaatst: 2007-07-31 10:52:11

Er is hier sinds een jaar ofzo ook een MacDo, dicht bij de snelweg. Het is opvallend dat de fransen van wie ik hoorde dat ze er waren geweest er allemaal gelijk bij zeiden dat het met hun kleinkind was.In een locaal blaadje stond onlangs een paginagrote advertentie van de MacDo, waarin ze benadrukken dat het vlees grotendeels Frans is en dat er alleen peper en zout aan wordt toegevoegd, dat het graan voor het brood grotendeels Frans is en dat ze veel salades hebben.Kennelijk hebben ze het nodig om de beeldvorming te beinvloeden om klanten te krijgen.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#24 Geplaatst: 2007-07-31 12:38:55

Het was niet mijn bedoeling om een discussie over de franse gastronomie te (her) openen. Maar nu dat toch die richting op gaat, voici mon grain de sel.
Mijn mening is dat gastronomisch Frankrijk onveranderd aan de top staat. Daarin is niets veranderd, ook niet in de laatste decennia. Het franse vakmanschap, het raffinement, de creativiteit en de diversiteit in de gastronomie zijn onovertroffen. Tegenwoordig zijn er wel veel meer dan vroeger restaurants in andere landen die dat niveau benaderen of evenaren, op beperkte schaal. Er zijn zeker in NL meer restaurants dan vroeger in de middencategorie, die vakbekwame koks hebben, maar het schiet naar mijn smaak meestal door naar een potsierlijke vertoning “pour épater le bourgois”. En ze zijn onveranderlijk bespottelijk duur en de bediening is om depressief van te worden. De grote en ernstig betreurenswaardige verandering in het franse restaurantlandschap is, dat er zo veel minder erg goede eenvoudige (en goedkope) restaurants zijn dan vroeger. In dat opzicht huil ik graag mee met de wolven. Die aantrekkelijke categorie restaurants lijkt te zijn vervangen door pretentieuze en dure etablissementen met een slechte kwaliteit/prijs performance. Maar de omvangrijke topcategorie is naar mijn mening onveranderd gebleven. En je kunt nog wel degelijk ook fantastisch goede, gezellige en idioot goedkope restaurants vinden, zoals vroeger, zelfs in “dure” plaatsen. 
Maar gastronomie gaat niet alleen over restaurants. Gastronomie is een cultuur die zich ook vooral uit in het aanbod van producten op markten en in winkels. En dat dus de smaak van hun consumenten weerspiegelt. En op dat vlak komt naar mijn mening geen enkel land in de verste verte in de buurt van Frankrijk. In NL, UK, D, CH, I en zeker ook in B en de USA kun je prachtige producten vinden. Maar het is absoluut onvergelijkbaar met de overweldigende hoeveelheid, de breedte, de diversiteit, het raffinement en het algehele kwaliteitsniveau van wat je in Frankrijk kunt vinden. Natuurlijk zijn er in F ook middelmatige bakkers en dorpsmarkten die  niet veel zaaks bieden, maar daar staat een bijna universele rijkdom tegenover, waar je in andere landen nog niet van droomt als het niet aan den lijve in F het ondervonden. En dan heb ik nog niet eens de overrompelende regionale diversiteit genoemd. Daar heeft in NL helemaal nog nooit iemand van gehoord (hoezo? Friese dumkes, Texels lam; maar dan heb je het hele spectrum ook bijna gehad).
Ik wil niet uitweiden over "la malbouffe". Dat er in F meer MacDo's zijn verhoudingsgewijs dan in NL, zegt me alleen dat er ook veel fransen zijn die niet (uitsluitend) goed en geraffineerd eten.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2007-07-31 17:12:02

dat er in frankrijk meer mc do's zouden zijn is volgens mij niet waar jacob.

als ik de cijfers erbij pak kom ik op 1070 in france met hoeveel inwoners, en 235 in nederland, lood om oud ijzer dus.

dat de nederlandse keuken niet goed zou zijn is ook niet geheel waar, alleen moet je in dit geval niet kijken naar de keuken maar naar de persoon die er naar toe gaat, daar is de beurs toch voor bedoeld ?

een goed bord boerenkool met een lekkere rookworst die ik hier koop (morteau) is net zo goed een delicatesse als boeuf bourgignon, en een erwtensoep tegenover pottage.

alleen, ik denk dat het aantal nederlanders die nog een pan snert maken erg slinkt tegenover de fransen die toch meer in de keuken staan.

het aanbod troep is volgens mij overal het zelfde, hier of daar, het is alleen de echte keuken waar het om draait.

als de mensen het niet meer nodig vinden om een lekkere rookworst van vijf euro op de boerenkool te leggen, en er een unox voor in de plaats nemen, kun je dus niet meer spreken over een betere pan boerenkool.

en in dat geval denk ik dat de fransen eerder geneigd zijn wat meer geld uit te geven voor een betere kwaliteit.

cees. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#26 Geplaatst: 2007-07-31 18:38:00

De gastronomie wordt in Frankrijk werkelijk met de paplepel ingegeven; in mijn Franse familie zijn de hele kleintjes al van jongs af aan gewend aan "escargots", "foie gras" en moules farcies". En ik heb hier de lol geleerd van het afstruinen van de markten op aparte dingen, het over de schouder meekijken van anderen en goedaardige competities over wie het lekkerste nu weer op tafel kan zetten.

En dan wel graag steeds een leuk gedekte tafel en niet steeds alles uit pannen opscheppen, een passende wijn erbij. Paddestoelen zoeken als het even nat en koud is geweest en er vervolgens een heerlijk maal mee maken.

Cultuur is een kwestie van er van jongs af aan mee bezig zijn, maar ook moeders en oma's vooral die er (nog) de tijd voor hebben. Dat is ook in Frankrijk steeds minder.

Maar ons favoriete niet-Franse maal is......Andijviestamppot, op de tweede plaats gevolgd door een echte Kartoffelsalat en daarna Tjap Tjoy......

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#27 Geplaatst: 2007-07-31 22:51:43

Nog even een reactie op Jacob die een lans breekt voor het topsegment van het Franse restaurantwezen en de daar beleefde en bedreven cultuur. Dat is inderdaad onovertroffen (en onbetaalbaar). Maar ik vroeg aandacht voor de ontwikkeling, waarbij het algemene restaurantwezen in Frankrijk schrikbarend aan het verloederen is. 'Vroeger' stapte je in Frankrijk een restaurant binnen en je wist dat je daar mooi kon eten. Inmiddels zijn wij verwend geraakt doordat ook in NL een behoorlijk potje wordt gekookt en ontdekken dat de grote middenmoot van de Franse restaurateurs er op hun beurt een schandalig potje van maken. De prijzen zijn die van de sterrenrestaurants, maar het geboden voedsel is van een pretentie die niets meer met kookkunst heeft te maken. De borden zijn heet, dat wel, en de lay-out van de daarop gedrapeerde etenswaren doet vermoeden dat men de kunst van het afkijken aardig onder de knie heeft. Wij eten dan ook vrijwel niet meer buitenshuis, mijn eega zou talloze chefs in onze regio een lesje kunnen geven in verfijnde voedselbereiding. Nee Jacob, ik zie waarachtig niet in waar jij je enthousiasme uit put. Mijn stelling blijft derhalve: je eet mooi in een auberge waar de ouvriers voor € 10 à € 12 een volledig regionaal repas genieten of in een toprestaurant waar je voor diezelfde prijs misschien nog een kopje espresso krijgt als afsluiting van een goddelijke verwennerij van de papillen. Het uitgestrekte middensegment is de weg volledig kwijt en maakt zich vooral druk over de verlaging van het BTW-tarief naar 5,5%. Dat de klant daarvan zal profiteren, een ieder zal het begrijpen, zal wederom een illusie zijn. 

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#28 Geplaatst: 2007-08-01 09:27:40

tja, die belastingverlaging gaat natuurlijk in de zak bij de restaurateur, niet ten goede van de klant.

overigens wim denk ik dat je eens een rondreis door frankrijk zou moeten gaan maken, want je opinie " De prijzen zijn die van de sterrenrestaurants, maar het geboden voedsel is van een pretentie die niets meer met kookkunst heeft te maken. De borden zijn heet, dat wel ....." is niet geheel op rede gebaseerd.

inderdaad, als ik in de toeristische gebieden kom dan staat het er bol van de restaurants, en de kwalitiet is bedroevend tegenover een moedige, soms zelfs zeer moedige prijs.

de ingredienten komen van de metro en worden per blik in de pannen gemikt, daarna is het de micro die het afmaakt alvorens het op je al of niet warme bord komt.

echter, wim, ga eens op het platte land kijken, ontloop deze toeristencentra eens en proef daar eens een restaurant.

ik koop hier nog moule frite voor 7.50 euro, en de lekkerste die er zijn, canard, lapin, en diverse andere driegangen menu's die overal zijn te krijgen, voor onder de 15 euro's, dat is niet gek.

geen gesjoemel met metro en microwave, vers van het land.

maar ja, moule frite in la rochelle kost 15 euro's en dan heb je na het eten nog trek in een hamburger.

naast ons zit een routiere die een driegangen menu neerzet voor 12.50, en dan heb je wel kwaliteit, plus koffie na, dus het is maar net waar je bent.

cees.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#29 Geplaatst: 2007-08-01 12:04:34

Wim,

De verschillen van mening lijken mij beperkt. Ik zei ook dat het tegenwoordig in het middensegment in F huilen met de pet op is en dat er in dat segment vroeger veel meer plezier was te beleven. Maar dat je zomaar een restaurant kon binnenlopen en dan heerlijk eten voor een redelijke prijs, is een romantische gedachte die naar mijn mening nooit de realiteit is geweest. Ook in de goede oude tijd was in F naar mijn mening 90% van de restaurants matig. Maar die overige 10% was fantastisch en dat waren er bij elkaar ook nog erg veel, l'embarras du choix. Ik ging in de jaren zeventig en tachtig ook al uitsluitend op de één of andere aanbeveling naar een restaurant. Achter je neus aanlopen: 90% kans op teleurstelling, ook toen.

Ik ben wat minder positief over de restaurants in NL. Ja, er is meer kwaliteit dan 30 jaar geleden, maar het is meestal ook veel te pretentieuze pot pourri en een restaurant met een redelijke prijs/kwaliteitsverhouding is zo goed als onvindbaar. De categorie eenvoudig/zeer lekker/goedkoop, die in F toch nog redelijk is vertegenwoordigd, bestaat in NL totaal niet.

Verder betoogde ik dat gastronomie meer omvat dan restaurants. Wat het aanbod van producten betreft, is naar mijn mening Frankrijk zeer "lonely at the top". En dat is doorslaggevend voor wat mensen thuis gastronomisch (kunnen) genieten en het weerspiegelt hun smaak.

Jacob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#30 Geplaatst: 2007-08-01 19:33:05

Goed, we drijvan een beetje van het hoofdonderwerp af, maar laten we niet vergeten dat Fransen niet (meer) op een eiland zitten.

Ook hier, net als in NL, aan de ene kant de anglosaxische "malboeuffe" van Macdo en BurgerKing in opkomst, anderzijds eveneens de "kebabs", de Arabes, Chinezen/Vietnamezen, de Indiërs...... het geheel aan aanbod wordt steeds gevarieerder en dat is helemaal niet slecht! Ik vind het ook schitterend om vlak in de buurt een goede Tajine te eten.

Blijven leuteren over boerenkool en Bocuse zet geen zoden aan de dijk. De regionale heerlijkheden -bij ons "Sandre" uit de Loire met een heerlijke salade van "Crottins de Chavignol" met een (tegenwoordig goede) Côteaux du Giennois, Pouilly Fumé, Menetou-Salon of Sancerre- zullen écht niet verdwijnen.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#31 Geplaatst: 2007-08-02 23:50:45

Inderdaad genoeg gekeuveld over het onderwerp dat behoorlijk afdwaalt van de topic Franse beurs. Nog even tegen Cees: ik baseer mijn oordeel niet op het gebodene door de horeca in toeristencentra zoals jij veronderstelt, maar juist op dat van de restaurants op het platteland. Ik woon namelijk al zeven jaar permanent op dat prachtige Franse platteland....

Wim

avatar#4036
Theo C
Berichten: 0
Reacties: 1

#32 Geplaatst: 2007-08-14 12:04:54

Tja, die Franse beurs. Nadat wij jaren op de Second Home en Immo International hebben gestaan waren we juist zo blij met de Bienvenue en France; leuke sfeer, geheel Frankrijk georienteerd, leuke mix van lifestyle, dienstverlening en immo.

Dat de BeF is opgehouden te bestaan is te betreuren. De beurs was een succes, in ieder geval voor de meeste standhouders en het einde van deze beurs heeft voor een goed deel te maken dat Telegraaf en Expomedia niet goed met elkaar door één deur kunnen, en het zal wellicht financieel geen klapper zijn geweest en natuurlijk het is moeilijk een beurs te organiseren. We hebben wat evaluatiegesprekken gehad na elke beurs en het ging voortdurend over hetzelfde... in die zin was de  professionaliteit niet zo groot.


Ik denk met Layla dat er ruimte is voor zo'n beurs. Als het lukt iets op te zetten met het zelfde gevoel, doe ik mee. 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#33 Geplaatst: 2007-08-20 23:00:21

Ik lees dit topic eigenlijk alleen om de "culinaire discussie" die het aan het worden is.

En ik kan niet nalaten om even te reageren op Jacob zijn stelling dat Frankrijk verreweg het meest diverse productaanbod van Europa heeft:

Volstrekt mee oneens!

Italie is wat mij betreft koploper op gastronomisch gebied. Feitelijk is de Franse keuken historisch gezien een slap aftreksel van de Italiaanse keuken.

De Fransen hebben zeer zeker een hoogstaand niveau in de keuken dat valt niet te ontkennen maar qua originaliteit, verscheidenheid en creatieviteit is het nauwelijks vergelijkbaar met de Italiaanse keuken!

Ik was onlangs in Galicia (Spanje) wat je daar op markten ziet, wat je daar aan verse visproducten in de havens ziet doet Frankrijk verbleken!

De warenkennis en keuken-technische kennis van de gemiddelde inwoner daar is echt enorm.

De weg van vis en schaaldieren van zee naar consument is daar heel kort, de vangst van die dag wordt rechtstreeks aan de haven verkocht in stalletjes, zowel aan particulier als restaurateurs. De grotere restaurants kopen op de visafslag die achter de stalletjes plaatsvindt.

In Spanje en Italie zit de eetcultuur nog dieper geworteld! Vooral in spanje. En ookal is de spaanse keuken minder verfijnd (truttig?) dan de Franse, de producten en de bereiding ervan zijn van het allerhoogste niveau.

Iets wat ik Frankrijk steeds minder tegenkom! 

En Italie spant de kroon. Daar is de kleine zelfstandige nog aanwezig in het straatbeeld. Prachtige slagers die vlees binnen krijgen in de vorm van hele geslachte dieren. In tegenstelling tot veel Franse slagers die dozen versgevroren uitgebeend vlees binnen krijgen. Ok wel met label "Limosine" en "bovine" maar zelf uitbenen gebeurt nog maar zelden.

De Italiaanse delicatessenzaak is niet weg te denken uit het stadsbeeld, Hier in frankrijk moet ik er echt naar op zoek.

Enfin zo kan ik nog wel even doorgaan maar laat ik besluiten met het gegeven dat Slowfood niet voor niets een Italiaans initiatief is. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2007-08-21 08:14:35

dat kan ik met je beamen hans, echter ik noem het meer "de italiaanse keuken is verfijnder" dan de franse.

waar de fransen gaan knoeien met appetijtelijke dingetjes op je bord, zodat het er zo chique uitziet, daar zet mama nog de geurige schotel op tafel zonder fratsen maar net iets beter bereid.

ik zou ook eerder voor de italiaans keuken gaan dan de franse, ware het niet dat ik gek ben op patates, en minder op pate.

over de spaanse keuken vind ik je voorbeeld een beetje té, want je hebt het over vis.

ja, qua vis is spanje goed, maar kom eens naar la rochelle, hier is alles dagelijks vers, en dat komt alleen maar omdat het aan de kust ligt.

nu wil ik niet zeggen dat alles landinwaarts in spanje niet meer vers is, maar ik kan me voorstellen......

overigens moet je in spanje totaal niet zijn voor vlees, dat kunnen ze niet.

dus, ook hier weer of het een of het ander.

cees

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#35 Geplaatst: 2007-08-21 13:20:33

Hans en Cees,

Jullie geven subjectieve meningen en die respecteer ik volledig. Ik blijf bij de mijne. Het lijkt me niet zinvol om te proberen tot een meer objectieve beoordeling te komen, als we niet verder geraken dan wat anecdotische onderbouwing, dus ik ga er verder niet op in.

Ik heb nog wel een nieuwsgierige vraag aan Cees. Heel erg lang geleden bracht ik een keer een vakantie door in La Rochelle e.o. en ik bewaar "tedere" herinneringen aan de kantine op de eerste verdieping van "La Criée". Daar kon je erg goedkoop een gigantische en super verse schotel fruits de mer eten tussen schippers, havenarbeiders, medewerkers van de afslag en de chique van de regio die er niet voor terugdeinsde om over het spooremplacement en tussen de spoorwagons door naar de afslag te lopen, je moest eerst ook nog zonder trap op het laadperron komen, overigens wel legaal; fantastisch. Bestaat dat nog? Mijn andere herinneringen aan La Rochelle op culinair gebied zijn ook prima. Later vaak zelf mouclade gemaakt.

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#36 Geplaatst: 2007-08-21 20:33:01

jacob,

zoals alle andere steden in de wereld veranderd ook la rochelle, en dus is dit restaurant er niet meer.

ik hoor er nog wel vaak over praten, het is nostalgie in la rochelle.

de criée waar jij het over hebt is al een aantal jaren een musee maritime en een groot conferentie centrum.

de afslag is verhuisd naar chef de baie, aan de noordkant van la rochelle, maar, ook daar is een goed restaurant, chez ton-ton.

het gebouw wat jij kent bestaat dus nog wel en momenteel zijn ze bezig het weer op te knappen en in oude staat te herstellen, maar het blijft voor een groot deel musee.

het spoorwegemblasement (schrijf ik dat wel goed ?) is er ook niet meer, wel het gebouw.

de tgv treinen worden in la rochelle gebouwd en dus is er voor deze een nieuwe aangelegd, een steenworp ten zuiden.

tja, soms best jammer, maar er is een tijd voor komen en een tijd voor gaan, zegt m'n moeder altijd.

het dorpje waar ik vandaan kom in nl was vroeger zo leuk, een schooltje, een kruidenier, en iedereen kende elkaar, ook daar is alles import en stads, en de straatjes zijn parkeervakken geworden voor dure pchoofstraattrekkers die wij nooit kunnen betalen, en de kruidenier, ach, chocolade in een doos met een glazen deksel er op, en kies maar uit.

probeer ook eens moule maritime, mosselen met pineau, geweldig lekker.

ik kan het recept hier plaatsen als je wilt.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#37 Geplaatst: 2007-08-22 08:39:08

@Cees 

De streken Baskenland, Asturias en Gallicia  leveren heel mooi rundvlees! Gallicia is de hoofdleverancier van melk en melkproducten in Spanje. De kalveren uit die streek zijn van topkwaliteit.

Gelukkig* houden ze dat liever zelf! Wij nemen hier in NL en in de Franse middensegment-restaurants genoegen met kistkalveren met chronische bloedarmoede. Ziek maar waar. (feit ook, geen stellingname)

* i.p.v. te gaan globaliseren en het gallicische rund als "smaak = emotie" ellende product bij de AH in de schappen te laten leggen tegen -emotie = duur- prijzen.

@Jacob 

Dat de Franse keuken een (slap) aftreksel is van de Italiaanse keuken is een historisch feit en geen mening.

Ik ken de Spaanse horeca, de Franse en de Nederlandse en dus niet alleen als consument maar ook als insider.

Mijn opinie is dat de gemiddelde warenkennis van een Nederlandse "eetcafé kok" lager is lager is dan die van de gemiddelde inwoner van Spanje of Italie...

De warenkennis van de Franse koks is goed, mede dankzij een gedegen opleiding maar vooral ook vanuit interesse, cultuur en opvoeding .

Het feit dat ik de Franse horeca steeds meer zie verschralen in kwaliteit zegt me echter dat er iets mis is.

Feit dat ik dit in Spanje en Italie niet ervaar doet me geloven dat de situatie daar nog steeds goed is (dit = dus wel opinie)

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#38 Geplaatst: 2007-08-22 08:40:17

@Cees 

De streken Baskenland, Asturias en Gallicia  leveren heel mooi rundvlees! Gallicia is de hoofdleverancier van melk en melkproducten in Spanje. De kalveren uit die streek zijn van topkwaliteit.

Gelukkig* houden ze dat liever zelf! Wij nemen hier in NL en in de Franse middensegment-restaurants genoegen met kistkalveren met chronische bloedarmoede. Ziek maar waar. (feit ook, geen stellingname)

* i.p.v. te gaan globaliseren en het gallicische rund als "smaak = emotie" ellende product bij de AH in de schappen te laten leggen tegen -emotie = duur- prijzen.

@Jacob 

Dat de Franse keuken een (slap) aftreksel is van de Italiaanse keuken is een historisch feit en geen mening.

Ik ken de Spaanse horeca, de Franse en de Nederlandse en dus niet alleen als consument maar ook als insider.

Mijn opinie is dat de gemiddelde warenkennis van een Nederlandse "eetcafé kok" lager is lager is dan die van de gemiddelde inwoner van Spanje of Italie...

De warenkennis van de Franse koks is goed, mede dankzij een gedegen opleiding maar vooral ook vanuit interesse, cultuur en opvoeding .

Het feit dat ik de Franse horeca steeds meer zie verschralen in kwaliteit zegt me echter dat er iets mis is.

Feit dat ik dit in Spanje en Italie niet ervaar doet me geloven dat de situatie daar nog steeds goed is (dit = dus wel opinie)

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#39 Geplaatst: 2007-08-22 08:42:16

@ Jacob:

Overigens is een mening natuurlijk objectief noch subjectief

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#40 Geplaatst: 2007-08-22 10:31:39

"Overigens is een mening natuurlijk objectief noch subjectief"

ja, want anders zouden we wéér terug vallen op een aantal berichten terug.

voor iemand die chou-farci niet lekker vind is het restaurant waar dit wordt geserveerd een waardeloos aftreksel van boerenkwaliteit, echter zet men er een heerlijke rode biefstuk op tafel (daar overigens biefstuk helemaal geen goed stuk vlees is in frankrijk) dan zegt men hét juiste adres te hebben gevonden.

raclette in la rochelle is wel even wat anders dan raclette in grenoble, en als je nu niet van gesmolten kaas houd (dat mot ik nie, zei m'n broer en verliet het restaurant) dan is "le rouge et le noir" in deux alpes een waardeloos restaurant, daar het echter toch bekend staat als een van de beste.

dus smaak, toegankelijkheid, en wilskeurigheid zijn allemaal bepalend voor wat je vind van een keuken.de meest gekruide en verfijnde keuken is ongetwijfeld de italiaanse, maar een chinees vind er niets aan, dus wie zegt me nu wat waar is.

de indo keuken is een kruidentafel aan specerijen, een culinair hoogstandje, echter de franse vreten het niet en vewerpen het als waardeloos.

tja, zelfs een bakkie friet kan culinair een hoogstandje zijn, als je het maar aan de goede persoon vraagt ;-)

neem nu een ander onderwerp, boven op de site van wim, champagne !

en toch, waarom is het dan wél champage en géén lambrusco ? terwijl er vele lambrusco's zijn die ver boven de vele champagnes uittorenen. 

cees.