Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ingevoerde nieuwe auto: belasting op acessoires?

Auteur Bericht

avatar#4638
Avé
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2007-07-25 07:43:54

Geachte forumleden,

 

Sinds kort wonen mijn vrouw en ik in Frankrijk, in de Ariège (09). Toen we emigreerden hebben we in Nederland een nieuwe auto aangeschaft en die geëxporteerd, zonder BTW en BPM. In Frankrijk dient vervolgens alsnog BTW (TVA) te worden betaald. Volgens ‘La Maison’ en de website zouden de Fransen niet geïnteresseerd zijn in BTW over accessoires, maar de ambtenaar die ik trof, bleek daar wel degelijk belangstelling voor te hebben. Protest hielp niet en ik bleef dus zitten met een tegenvaller van enkele honderden euro’s. Zijn er anderen met vergelijkbare ervaringen? Weet iemand van een fiscale regeling waarop ik mij kan beroepen?

 

Avé

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-07-25 08:36:04

Is toch vergelijkbaar met de regeling in NL:

Alle belastingen worden gebaseerd op de auto zoals die gepresenteerd wordt. De uitvoering Superdeluxe kost dus mehr BPM en BTW dan de uitvoering Basis. Men maakt ook geen onderscheid tussen fabrieksaccessoires en aftermarket-accessoires. Van daar ook het gebruik auto's kaal te importeren en de accessoires pas in NL erop te zetten.

Tot welke onzin een belastingsmaatregel kan leiden!

Sorry, Avé, geen ervaringen in F.

Christian von Klösterlein

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#2 Geplaatst: 2007-07-25 09:01:10

Volgens mij ligt het er maar aan hoe de rekening is opgemaakt door de dealer in Nederland. Toen ik mijn nieuwe auto uit Nederland hier invoerde is er niet naar de auto gekeken. De belastingambtenaar keek alleen maar naar de onderste lijn op de rekening. Als er accesoires op de rekening staan zitten die in het totaalbedrag en zal je daar btw over moeten betalen. Lijkt me volmaakt normaal en terecht.

Groet, Kees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-07-28 20:58:40

Avé,

als ik het nog eens lees dan gaat het toch om een verschil van 0,6% (19% BTW in NL, 19,6% TVA in F). In NL geen BTW betaald, en nu in Frankrijk TVA betalen. Volstrekt gerechtvaardigd. En als iemand over een tegenvaller van 'honderden Euro's' klaagt, dan moet het volgens mij om accessoires ter warde van tienduizenden gaan (0,6% van 50.000 is 300 Euro).

Of wilde je onder BTW en TVA uitkomen? Dat zou niet eerlijk zijn ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#4 Geplaatst: 2007-07-29 10:20:59

Voor het gevoel van Avé is het verschil veel groter, want hij dacht geen btw te hoeven betalen over de accessoires. Op zich een terechte gedachte als je "La Maison" bekijkt. Maar ik heb sterke twijfels over de juistheid daarvan.

BTW is een belasting die we overal in Europa kennen. Als je een vrijstelling in Nederland krijgt omdat je elders in Europa de auto invoert, betekent dit dat je de BTW in het andere land moet afdragen. En dat geldt dan ook over de accessoires. Kan geen enkele reden bedenken waarom dat niet zo zou zijn. In de praktijk had het misschien anders kunnen werken met twee aparte rekeningen (1 voor de kale auto en 1 voor de accessoires).

Voor Avé is hier helaas in ieder geval niets meer aan te doen. Als je het wat later had gedaan, was de verschuldigde BTW misschien nog wel hoger geweest, met de mogelijke (onbegrijpelijke) BTW-verhoging. Er zijn geen fiscale regeling die dit kunnen voorkomen, het is juist precies zo gegaan zoals het had gemoeten. Helaas ben je wel vooraf op een verkeerd spoor gezet.

Vraag achteraf is ook nog of je dezelfde auto niet gewoon beter in Frankrijk had kunnen kopen.

Rob van Schijndel

avatar#4239
fabos
Berichten: 1
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2007-07-30 09:19:49

Wij hebben ook onlangs een auto ingevoerd en de accessoires op een aparte rekening laten zetten door de dealer. Dit kon alleen met de accessoires die niet af-fabriek kwamen. zoals bijvoorbeeld een trekhaak en een radio. De andere rekening hebben we meegenomen naar het belastingkantoor voor de TVA.

En nog een reactie voor Rob: inmiddels ben ik het met je eens dat je een auto net zo goed in Frankrijk kan kopen, MAAR, als je met inruil een goede deal kan maken ben je in Nederland wel voordeliger uit.

Maureen

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#6 Geplaatst: 2007-07-30 20:30:42

Nog even reageren op het kopen van een nieuwe auto in Nederland (als Frankrijk bewoner):

Persoonlijk zal ik de volgende ook (liever) in Frankrijk kopen, gewoon vanwege het feit dat we hier wonen en dus ook de lokale middenstand moeten en willen steunen.

Maar ik had een uit Nederland ingevoerde auto, benzine, die ik hier nog niet weggegeven kreeg. Niemand wilde hem omdat dezelfde auto hier alleen als diesel rondrijdt. Aangezien de BPM op de auto in Nederland betaald was, was terug invoeren in Nederland een fluitje van een cent, en was een goede inruil deal te maken. Ik heb nu een auto die zonder bpm en btw uit Nederland is gereden op een 7 daags kenteken en die na het betalen van de Franse VAT een Franse dagwaarde heeft. Als ik alles van tevoren geweten had, was de vorige auto in Nederland verkocht voor vertrek naar Frankrijk en had ik hier een andere gekocht. Misschien iets om te overdenken voor potentiele Frankrijk gangers.

Groet, Kees.

avatar#4638
Avé
Berichten: 2
Reacties: 1

#7 Geplaatst: 2007-08-05 14:56:35

Hartelijk dank voor alle reacties op mijn vraag.

 

Even een (zeer afgerond) rekenvoorbeeldje:

De nieuwe auto kost bruto € 26000, inclusief BTW € 4000 en BPM € 7000. Nettoprijs bij uitvoer is dus €15000. Samen met de leuke dingen die de dealer heeft toegevoegd (trekhaak ed), netto € 2000, vertrok ik met een rekening van € 17000 naar Frankrijk (Het bedrag aan accessoires valt dus wel mee, Christian!).

 

Bij het belastingkantoor hoopte ik, met de vreugdevolle kennis van ‘La Maison’ in gedachten, alleen over de € 15000 TVA te betalen. Dat viel dus tegen. Op de vraag of ik in Nederland al belasting had betaald over de accessoires, heb ik naar waarheid ontkennend geantwoord. Met als gevolg dat mijn eerlijkheid met ongeveer € 400 extra werd belast, nu namelijk over € 17000 in plaats van over € 15000.

 

De meest praktische (maar wel discutabele) oplossing is die van Maureen: gescheiden nota’s vragen en alleen die van de auto ‘af-fabriek’ meenemen naar de belastingdienst. Geen (Franse) haan die ernaar kraait.

 

De opmerking van Rob is natuurlijk correct: BTW kennen we in Europa overal en als je niet in het ene land betaalt, is het wel in het andere. Maar even had ik, op basis van ons aller handboek, de illusie dat er voor accessoires een officieel mini-belastingparadijsje bestond. Ik sta nu weer met beide benen op de grond.

 

Een andere vraag is of  het interessant is om een auto in Nederland te kopen en dan te exporteren. Voor veel auto’s is dat wel het geval, omdat de importeur/dealer vaak een deel van de BPM voor zijn rekening neemt, waardoor de nettoprijs in Nederland lager ligt dan in Frankrijk. Mijn auto heeft mij uiteindelijk een paar duizend euro minder gekost dan bij aanschaf in Frankrijk (Daar gaat ook na de accessoires-sof veel troost van uit). Maar het kan natuurlijk zijn dat ik minder inruilwaarde voor mijn vorige auto heb gekregen dan in Frankrijk het geval geweest zou zijn. De individuele sommetjes zullen verschillen en men kan tevens het argument van de aanschaf bij de lokale middenstand een (doorslaggevende) rol toebedelen.

 

Avé

 

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#8 Geplaatst: 2007-08-05 21:57:54

Sorry hoor, maar het volgende moet me toch even van het hart. Het is in ieder geval niet kwaad bedoeld. Maar dit soort uitwisselingen volg ik toch immer met enige verbazing.

Iemand die naar Frankrijk emigreert geeft daar vele tienduizenden, zoniet honderdduizenden euro`s aan uit. Zonder een krimp te geven. Maar over 400 euro, gewoon wettelijk verplichte btw, worden vellen volgeschreven, wellicht uren over wakker gelegen (ik hoop van niet), en weet ik al niet meer. Behalve dat al die moeite waarschijnlijk al een economische waarde heeft die de 400 euro overstijgt vind ik het toch wel een erg `mooi` voorbeeld van ` pennywise and poundfoolish`.

Moest ik even kwijt! 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-08-06 09:19:37

helmer, ik heb al eens op de site gezegd over de zuinigheid van de nl.

alles meenemen uit het "vaderland" het misgunnen van de fransen, ed.

maar dat mag je hier niet zeggen, dat is niet waar.

men gaat liever 400 euros uitknijpen en dan later op deze site klagen over de franse bureaucratie omdat men zo moeilijk doet over het overschrijven van de auto op een frans kenteken en de drire en zo.

maar goed, ieder z'n meug.

weet je wat voor mij het allerheerlijkste is aan dit land ?

men vraagt me en offerte te maken/prijs af te spreken, en na de diensten betaald men gewoon, met een hartelijke dank na en vooral de aanbeveling dat men mijn naam door gaat geven aan andere mensen.

in nl spreek je een prijs af die bij voorbaat al te hoog blijkt, dan gaat men zeiken over de kortingen, dan als het werk klaar is gaat men zeiken over de kwaliteit en moet de afgesproken prijs toch echt naar beneden, en als je uiteindenlijk je zuur verdiende geld in handen hebt en de klant goedendag wenst staan ze in hun handen te wringen van "zo, die hebben we lekker goedkoop schat"

vergeef me beste lezer als ik generalizerend overkom, maar voor vele van mijn collega ondernemers is dit toch echt waar.

cees.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#10 Geplaatst: 2007-08-06 14:58:18

Beetje van het onderwerp af, maar het heeft nog steeds met auto's te maken en met de andere Franse mentaliteit.

Afgelopen week mijn Franse auto naar de garage gebracht voor het verversen van de olie en het laten maken van de uitlaat. Het laaste stuk was op één op andere manier afgebroken.

Bij het ophalen van de auto (uiteraard was de auto later klaar dan afgesproken...) bleek dat de monteur bezig was geweest met zijn lasser. Uitlaat gratis gemaakt, want er was ook een oliefiltertje kapot. Leve de Franse service. Al veel van dit soort zaken meegemaakt. Geld is niet zo belangrijk voor de Fransen. Service wel.

Groet, Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2007-08-06 19:20:50

Rob, dan ben je zeker niet terechtgekomen bij een "concessionnaire"........

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2007-08-06 20:18:39

@Cees:

de Nederlanders zijn handelaars, de Fransen zijn doenders.

En ik laat mijn Franse vakanties (want dat is het steeds nog) net verpesten door koopjesjacht en prijs drukken.

Christian von Klösterlein