Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Isoleren muren?

Auteur Bericht

avatar#4644
Dees
Berichten: 5
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2007-07-25 15:14:57

Omdat ik na zoeken alleen iets vond over het isoleren van daken, zou ik hier graag een vraag stellen over isoleren van muren.

Wij kochten onlangs een schuur in de Auvergne (onder voorbehoud van verkrijging van een Certificat d'Urbanisme, waar we nog op wachten, nu bijna 2 maanden).

Nu zijn we natuurlijk al wel volop aan het plannen maken, en daarbij komt de volgende vraag op:

Het dak wordt gerenoveerd en geisoleerd door een aannemer. De muren zijn en pierre, en 50 cm dik. Nu krijgen we verschillende adviezen over het al dan niet isoleren van de muren. Sommigen zeggen dat het echt wel moet, maar anderen waarschuwen voor een vochtprobleem en zeggen dat het bij dergelijk dikke muren niet nodig is. We gaan verwarmen met houtkachel en boven met electrische gevelkacheltjes. Zou iemand me er iets meer over kunnen vertellen?

We zijn uiteindelijk van plan er permanent te gaan wonen, maar dat kan nog wel een paar jaartjes duren. In de streek waar de schuur is wordt het 's winters echt flink koud, vorst en sneeuw.

groeten, Dees

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2007-07-25 16:03:57

Tuurlijk isoleren. Van binnen waarschijnlijk omdat je aan de buitenkant de mooie stenen wilt blijven zien?

Naast isoleren ook ventileren. Met name tussen isolatie en buitenmuur (een luchtspleet dus), en natuurlijk ook de vertrekken. 

Kijk eens op Leroy Merlin website, staat vast vanalles over.

En in dit forum/website ook nog maar eens goed zoeken. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-07-25 20:27:26

ik heb eens een discussie opgezet over de buitenmuur en met de zoekfunctie kan ik die niet terug vinden.

toch moet er ergens op de site heel veel informatie staan.

desalnietemin, wij hebben onze dikke muren aan de buitenkant laten isoleren door een bedrijf.

geen natte muren meer, geen kou, een mooie ouderwetse gevel met de (nep)hardstenen rondom de kozijnen, en binnen de traditionele muren van pierres.

deze afgelakt met een waterafstotend middel en we zijn heel erg tevreden.

cees.

avatar#3940
Mensje_
Berichten: 7
Reacties: 54

#3 Geplaatst: 2007-07-27 00:55:44

Wij hebben nog niet alles geisoleerd en we stoken op dit moment alleen nog met houtkachels, maar zonder isolatie stook je je een ongeluk, wat voor verwarmingsbron je ook gebruikt. Zelfs in de zomer moet de kachal vaak nog aan. Wel gezellig overigens. In de winter is het binnen twee meter van de kachel lekker warm (dwz 15 graden, tja het went) terwijl enkele meters verderop een emmer bevroren water nauwelijks ontdooit. Als ik dan bij vrienden in een geisoleerd huis op bezoek ga, moet ik na 10 minuten bijna in mijn ondergoed gaan zitten omdat ik het niet uithoud van de hitte daar. Zonder isolatie is je stenen huis een soort van enorme tegelkachel die de buitentemperatuur aan het verhogen is. Maar zoals ik als zei: het went en dan ervaar je 15 graden niet meer als koud.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-07-27 07:56:35

Omdat ik ook met de zoekfunctie niet veel vindt even nog een paar feiten op een rij:

Bij binnenisolatie worden de muren warmtetechnisch een onderdeel van het buitenklimaat. Je kan het huis snel opwarmen maar je hebt niet meer het aangename warmtebuffereffect van de dikke muren (Vinex-kamer in een traditioneel Frans huis).

Bij buitenisolatie blijft het typische thermische gedrag bewaard: langzaam opwarmen en langzaam afkoelen (het speksteenkacheleffect). Buitenisolatie heeft echter een aantal technische en esthetische bezwaren.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-07-27 08:14:55

De isolatiewaarde van natuurstenen muren is overigens niet zo slecht als meestal beweerd wordt, want het zijn geen massieve muren. De muren zijn om begrijpelijke redenen uit een binnen- en een buitenblad opgebouwd, en daartussen zit een vulling van steengruis, leem en stro. Het is dus bijna een spouwmuur met spouwvulling.

Zolang het binnen- en vooral het buitenblad wind- en regendicht is kan de isoaltiewaarde best redelijk zijn.

Christian v.K.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2007-07-27 09:48:25

@ Mensje:

Ik weet niet wat voor muren jullie hebben, maar zo te horen ligt het meer aan de tocht. Wij hebben ook 'niet-geisoleerde' muren in de Auvergne (wel behoorlijk dik, 1.10m beneden) maar merken het vooral goed als er een beste zuidwester staat, dan stoken we tegen de klippen op. Is het buiten windstil dan moeten we rustig aan stoken en anders een raam open zetten of het wordt zomaar 26 graden. Bij ons staat het tochtprobleem dan ook (het) hoog(st) op het prioriteitenlijstje.

Het is overigens wél zaak de boel aan de gang te houden en niet pas om 7 uur 's avonds de kachel aan te doen: eenmaal afgekoeld krijg je de zaak pas na een uurtje of 2, 3 lekker warm!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2007-07-28 20:50:57

@Richard

Dat bedoelde ik nu juist, en dat bedoelde ook onze chauffagiste toen hij zei:

Nos maisons traditionels possèdent une inercie énorme.

Even thuiskomen en de verwarming aanzetten is er niet bij. Opwarmen duurt uuuren, maar het afkoelen ook.

Tocht is een ander probleem. Als nog niet alle buitenopeningen (ramen, deuren) dicht zijn dan helpt het de gordijnen dicht te trekken en alle binnendeuren te sluiten.

Christian v.K.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#8 Geplaatst: 2007-07-29 10:30:11

Ben het met Christian eens. Ook mij heeft het verbaast hoe relatief snel ons "huis met dikke muren" toch nog op temperatuur komt. Tocht hebben we niet. Dus met die isolatiewaarde van die stenen muren zit het wel goed.

Iets anders: ook mij heeft het verbaast dat de zoekfunctie zo weinig opleverd.
Veel van de eerdere verhalen zijn verdwenen zodat je weer opnieuw kunt beginnen. 
Heeft Wim de database geleegd? Hoe lang wordt het eigenlijk opgespaard?

Rob.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#9 Geplaatst: 2007-07-29 12:40:26

Het principe van de "Franse mure" is mij ooit uitgelegd door een Franse dakdekker:

Binnen wordt gestookt op een centraal punt (hout)

De muren slaan de warmte op en geven die langzaam weer af aan de binnenruimte.

Voordat de massa is opgewarmd moet je inderdaad flink stoken, eenmaal op temperatuur volstaat feitelijk een flinke stooksessie in de ochtend en eentje in de avond (let maar eens op de schoorstenen in het dorp...)

Als in de winter het huis continu verwarmd wordt dan zijn er geen vochtproblemen omdat de muren alleen aan de loude zijde condenseren en uitdampen.

Het (vocht)probleem met vakantiehuisjes waaar niet regelmatig gestookt wordt ontstaat op momenten waarop het buiten net iets warmer dan binnen. Je krijgt dan de omgekeerde situatie van condensatie en uitdampen, naar binnen dus!

Deze situatie komt heel vaak voor in de winter doordat er bijvoorbeeld een zon op de muur staat te schijnen; muur buitenkant ->warm, binnenkant koud dus vocht keert naar binnen!

Isoleren heeft het voordeel van snel opwarmen maar het nadeel is dat je natuurlijke balans verstoord.

Isoleren voor vakantiegebruik is in dit geval dus aan te raden maar bij permanente bewoning zou ik het niet doen! 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#10 Geplaatst: 2007-07-29 12:43:39

...Gelieve de typfoutjes in bovenstaande te negeren.. (editknop?)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2007-07-29 16:56:51

Even ter ondersteuning van hetgeen h@ns schreef:

Kondensatie treedt steeds daar op waar het koudste punt is, en juist daar waar warme lucht (die veel vocht kan 'dragen') op dit koude punt terecht komt.

Observatie bij een traditioneel huis waar binnenisolatie op de dikke muren aangebracht was: Hierdoor werd de betegelde vloer onbedoeld het koudste vlak in huis, en hier trad condensatie op. De vrouw van mijn vriend verbaaste zich dat zij zo vaak uitgleed 'en ik had helemaal niet gedweild!'

Daarom: Isolatie moet steeds een totaalconcept zijn, je kan niet hier en daar een beetje isoleren en de rest negeren (verkorte weergave van een statement van mijn prof. HLK = Heizung, Lüftung, Klimatechnik).

Christian von Klösterlein

avatar#3940
Mensje_
Berichten: 7
Reacties: 54

#12 Geplaatst: 2007-08-17 22:57:57

Even @Richard, omdat die mij gevraagd had of het bij ons dan niet een kwestie van tocht kan zijn... dat het huis zo koud lijkt. Ik was alweer vertrokken naar Frankrijk en kon daar moeilijk het internet op, tot vandaag...

Misschien heb je wel gelijk Richard. Het tocht bij ons nogal.

Verder hoop ik dat jullie gelijk hebben v.w.b. de isolatie-eigenschappen van de natuurstenen muren, want het scheelt een hoop werk en geld als je niet hoeft te isoleren. Bovendien is het een stuk mooier, zo'n oude muur in het zicht. Toch moet ik het nog zien voordat ik het kan geloven. Ook raar eigenlijk dat permanent ingegezetenen vrijwel allemaal alles isoleren tegenwoordig. Zouden die de eigenschappen van hun oude muren niet meer kennen? De hoofdverwarming in deze omgeving is nog altijd een houtgestookte van goedkoop, zelf verwerkt brandhout.

Dat van die omgekeerde werking, buiten de zon erop en binnen nog koel, dus condensvorming aan de binnenzijde... dat lijkt met dan wel op te lossen door ook tijdens het warme seizoen binnen de kachel aan te maken. Dat doe ik sowieso al omdat het anders 's zomers te fris is binnen en ook te vochtig inderdaad.

En Christian, kan het zijn dat niet alle natuurstenen muren dubbel zijn met, wat was het, "stro" ertussen? Bij ons zijn er hier en daar al wat gaten in gemaakt en ik heb nooit zoiets kunnen constateren.

Groetjes, Elly.