Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

muur van parpaings

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-07-25 21:45:27

even een vraagje....

misschien dom maar ehh...

ik moet een vreselijk lange muur gaan metselen met parpaings, maar hoe begin ik die te leggen ?

logisch gewijs denk ik met de dichte bodem boven, dan kun je er een laagje cement op leggen en de volgende er met de holle kant weer opzetten.

of is het anders om ?

dan zou je die blokken vol moeten storten met beton, dat is toch niet de bedoeling ?

cees.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2007-07-26 01:00:46

Cees,

Mijn muur van parpaing heb ik als volgt gebouwd:

Betonnen balk als fundering. Daarop simpelweg gaan stapelen ( met profielen, touwtje, de hele zooi) Open kant beneden,  er staat een keurige instructie bij een van de franse bouwmarkten. Rupsje mortel, alleen aan de buiten zijden, van ongeveer 4 cm hoog) Alleen daar waar je een pilaster (is dat het goede woord??) in de muur wil bouwen: de open zijde omhoog; bodem doorbreken en wapening verticaal in de holtes steken. Volgende blokken over de wapening heenschuiven vanaf de bovenkant.

Metsel ze!

Jeroen B, 62

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2007-07-26 08:30:57

aanvulling: de ruimte die ontstaat tussen de kopse kanten van de parpaings ook vullen met mortel voordat je er weer een rang opmetselt..

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#3 Geplaatst: 2007-07-26 10:01:14

Voorbeeld met afbeeldingen.

http://www.cyberbricoleur.com/?r=fiches&qf=&p=1&cld=&fiche=59&cat=b#resultats

Deze site is een nader onderzoek waard.

http://www.cyberbricoleur.com/

janv

avatar#3940
Mensje_
Berichten: 7
Reacties: 54

#4 Geplaatst: 2007-07-26 20:20:23

Dat zijn andere agglo's dan die wij hebben gebruikt. Die van ons waren boven en onder open en ook aan de zijkanten. Je moest ze in elkaar passen. En hoewel wij het systeem op de site zo'n beetje onbewust hebben toegepast omdat we niet beter wisten dan de muur op te metselen met de agglo's, met een paar lagen tegelijk en tussentijds drogen, is mij later toch duidelijk geworden dat je de agglo's ook eerst droog kunt (waarschijnlijk zelfs MOET) stapelen en dan met het nodige ijzerwerk zelfs ineens kunt volgieten met beton. Dat gaat een stuk sneller dan metselen en je hebt alleen een droog fundament nodig om te kunnen beginnen. De muur zou je dan in een dag kunnen hebben staan.

Groetjes, Elly.

avatar#3940
Mensje_
Berichten: 7
Reacties: 54

#5 Geplaatst: 2007-07-26 20:35:34

Even nog over de agglo's. Blijkbaar heb je vele verschillende holle modellen en de holten kunnen denk ik diverse doelen dienen, zoals misschien warmteisolatie, materiaalbesparing, lager gewicht, snellere verwerktijd en voor ander modellen dat ze vulbaar zijn met ijzer en beton, dus versterkt kunnen worden. Onze muur moest zelf eigenlijk een fundament worden en ik denk dat we voor dat doel per ongeluk de goede agglo's genomen hebben, maar ze verkeerd verwerkt hebben. Gelukkig is het toch een stevige muur geworden.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2007-07-26 22:15:14

de parpaings met aan 2 kanten open heten blocs-a-bancher. deze worden gebruikt voor meestal lage muurtjes die extra stevig moeten zijn en die volgestort worden met gewapend beton.

voor een gewone muur gebruik je de gewone parpaings die aan een kant hol zijn en die je niet volstort.

je hebt ook nog bloc U (voor linteau's en de ceinture) en bloc angle (voor de hoeken, met ronde uitsparing voor gewapend beton.

NB. met ceinture wordt bedoeld dat je volgens de gangbare normen de bovenste rang van de parpaingmuur met bloc U maakt en dan volstort met gewapend beton, dat grijpt in het gewapend beton in de bloc angles, dat op zijn beurt weer grijpt in het gewapend beton van de fundering. Zo verkrijg je een soort van kooiconstructie als je een huis bouwt. In seismische gebieden hoor je dan officieel ook nog rond de ramen en deuren te wapenen (waarbij deze wapening weer grijpt in de funderingswapening).

Dit principe is eender bij bouw met briques terre cuite of siporex. En nee, bovenstaande wordt niet altijd door iedere aannemer of andersoortige knutselaar gedaan.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2007-07-26 23:21:23

Voor de liefhebbers: alles wat je altijd al over parpaings, agglos en dergelijke wilde weten maar nooit durfde te vragen ;-) vind je op http://www.blocalians.fr/ 

Salutations, Jos

avatar#3940
Mensje_
Berichten: 7
Reacties: 54

#8 Geplaatst: 2007-07-27 00:29:18

Dan hebben wij inderdaad blocs a bancher gebruikt, de laatste van de drie modellen hier: http://www.blocalians.fr/gamme-bancher-g-c-3-1.html

Leuk om daar nu achter te komen, al had ik het best durven vragen als ik daar behoefte aan had gehad.:)

Een ding wil ik nu wel zeker weten: zijn deze blocs bedoeld om droog te stapelen tot zeg maar max. hoogte alvorens dat geheel dan in een keer vol te storten?

Elly.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#9 Geplaatst: 2007-07-27 08:34:25

Ja, dat kan indien de situatie het toelaat. De wegwerkers hier vlakbij hebben ze echter eerst op elkaar gemetseld want het duurde even voordat de betonauto langskwam om ze vol te storten. Dat gaat nog wel eens ruw dus dan is los stapelen wat minder verantwoord.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#10 Geplaatst: 2007-07-27 08:35:00

Elly,

De meningen over het al dan niet droog stapelen en tot welke hoogte van "blocs a bancher" wisselen nogal; ook als ik hierover praat met deskundigen.

In theorie kun je droog stapelen tot de gewenste hoogte, maar dat doet niet iedereen. Veelal stapelt men een hoogte van ongeveer 1 meter (5 rijen), stort die bijna vol (bovenste rij halfvol), laat die hard worden en doet de volgende 5 rijen enzovoort tot de gewenste hoogte bereikt is.

Beide methoden hebben voor- en nadelen:

In 1 keer op hoogte brengen:

- als de muur hoog en lang is, ontstaat een serieus risico op omvallen, omwaaien of scheefzakken;

- het wordt steeds moeilijker om er zeker van te zijn dat de beton op alle niveaus tot in alle hoeken doordringt;

- de kans bestaat dat blokken op de lagere rijen uiteen spatten door de druk van de beton erboven;

+ je kunt de muur in 1 keer volstorten, dus je kunt 1 keer een betonwagen laten komen en klaar ermee;

+ tijdens het droogstapelen breng je de complete wapening aan, die dus in 1 keer wordt meegestort.

In etappes werken:

+ geen risico op omvallen of scheefzakken, je werkt steeds op een solide basis;

+ veel controle over het storten, makkelijker zeker te stellen dat alles goed wordt gevuld;

- duurt langer, je moet steeds je werk laten uitharden voordat je verder kunt;

- aanbrengen met name verticale wapening complexer, in elke fase moet je verticale staven laten uitsteken en daar in de volgende fase je blokken overheen tillen;

- voor elke fase moet je een betonwagen laten komen, maar vaak is dan de hoeveelheid per fase te klein en moet je zelf betonmolenaar worden.

Kortom, zoals zo vaak hangt het van de persoonlijke situatie en de omstandigheden ter plaatse af. Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt.

Salutations, Jos

avatar#3940
Mensje_
Berichten: 7
Reacties: 54

#11 Geplaatst: 2007-07-27 09:49:32

Ja, dankjewel, Jos. Er komen wel twee nieuwe vragen bij.

Je zegt "- de kans bestaat dat blokken op de lagere rijen uiteen spatten door de druk van de beton erboven;". Dat begrijp ik niet helemaal, de blokken staan toch op zichzelf, op elkaar bedoel ik. En de beton wordt in de holten gestort. Hoe kan het gewicht van het beton dan op de (onderste) blokken terechtkomen en ze uit elkaar laten spatten? Ik zou dan eerder denken dat ze onder hun eigen druk bezwijken.

En nog iets over die verticale bewapening. Wij hebben die om praktische redenen in stukken erin gezet, met overlappingen. Dat was zeker niet slim. :) Er hoeft natuurlijk geen flatgebouw op gebouwd te worden, maar toch wel jammer dat we het zo gedaan hebben.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2007-07-27 22:15:11

Elly,

Dat spatten komt door de wetten van de hydrostatica. Omdat alles met elkaar in verbinding staat, zet je als het ware een vloeibare betonkolom (vergelijk kwikkolom) op de laagste rijen. Daar heerst dus een druk van X meter betonkolom in alle richtingen, die mogelijk de blokken kan laten spatten.

Wat jij gedaan hebt met de verticale bewapening is helemaal correct. Als de staven elkaar minimaal Y cm overlappen (volgens Franse norm, ik heb het getal Y niet paraat, ik meen 20 cm ofzo) hoef je ze niet onderling te verbinden; ze vormen dan so wie so een doorlopende wapening.

Volgens mij heb je het prima voor elkaar dus :-))

Salutations, Jos

avatar#3940
Mensje_
Berichten: 7
Reacties: 54

#13 Geplaatst: 2007-07-28 07:53:49

Heel fijn om te horen, Jos. Ik zal ook de betoncentrale laten weten (mijn man) dat niet alle zweet en tranen tevergeefs zijn geweest. :)

Ik heb nog even zitten prakkezeren over het verhaal van de "uit elkaar spattende agglo's"omdat het me logisch leek dat druk + tegendruk toch een soort van evenwicht geeft en dat de muur dan zou moeten blijven staan. Maar als ik me voorstel wat er daadwerkelijk gebeurt met zo'n muur, denk ik dat het niet de agglo's zijn maar de gehele muur die uit elkaar spat nadat eerst dat de agglo's breken/verpulveren die het geheel in natte toestand bij elkaar moeten houden. Dan zie ik inderdaad de muur vallen. Toch vind ik dat dan ook weer niet logisch, ervan uitgaande dat deze agglo's zo geconstrueerd zouden moeten zijn dat zij zulke krachten kunnen doorstaan. Althans, daar ga ik als leek toch het liefst vanuit. Maar... ik begrijp ook wel dat alles grenzen heeft en dat je waarschijnlijk niet een muur van 10 meter hoog droog moet stapelen en dan ineens volgieten met beton (als dat al handig zou zijn).

Wij gaan deze en andere agglo's waarschijnlijk nog vaker gebruiken en mede dankzij de informatie van de experts hier is er een redelijke kans op NOG betere resultaten. ;)

Merci en groetjes, Elly.

avatar#3940
Mensje_
Berichten: 7
Reacties: 54

#14 Geplaatst: 2007-07-28 07:54:09