Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

chien assis

Auteur Bericht

avatar#4615
buitenwoner
Berichten: 7
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2007-08-03 12:11:32

Wij hebben problemen met lekkage bij de dakuitbouwtjes "chien assis" geheten in de vaktaal.

Het probleem ontstaat bij het afwateren van de loodslabben langs de zijkanten op de dakpannen,deze zijn vlak zodat het water de neiging heeft b.v. door de wind onder het lood te lopen,De pannen zijn fabrikaat Lambert type Gemini cv nf.

Weet iemand hier een oplossing voor ,er bestaat misschien kit om het lood aan de pannen te plakken o.i.d.

janwillem

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-08-03 21:41:11

Janwillem,

zijn het écht loodslabben? Ik heb in Frankrijk meer geprofileerde zinkranden gezien, die aan het profiel van de pannen aangepast zijn.

Als ik het goed begrijp gaat het om de overgang van de verticale zijvlakken van de 'chiens assis' naar het pannendak. Plakken of kitten is niet de oplossing, want pannen werken steeds (of nemen de werking van de dakconstructie over, en blijven daarbij dicht omdat iedere spleet maar een klein beetje beweging opneemt).

Overigens zijn les tuiles Lambert Gemini geen echte tuiles plates maar tuiles mécaniques die het uiterlijk van de traditionele tuiles plates hebben, maar dan met geprofileerde randen die in elkaar grijpen, zoals het echte tuiles mécaniques betaamt.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-08-03 21:46:41

Janwillem,

voortzetting:

Als plakken niet kan, wat dan? Ik heb hier gezien dat de zinkrand (la garniture zinguée) over ongeveer een halve pan gaat. Het moet écht heel gek waaien als daar water onder wil komen. En dat beetje wat deze weg vindt wordt door de soutoîture van toile goudronnée opgevangen.
Christian von Klösterlein

avatar#4615
buitenwoner
Berichten: 7
Reacties: 11

#3 Geplaatst: 2007-08-04 12:39:15

Bedankt Christiaan voor de reactie,het gaat inderdaad om de  de overgang van de zijwanden op de pannen het lijkt ons normaal daklood of het de halve pan bedekt zullen we volgende week als we er zijn bekijken,er wordt betwijfeld of de pannenrij langs het wandje wel horizontaal ligt,het hele dak golft nogal.De pannen zijn voor een deel vastgenageld ,nog geen reservepannen aanwezig zodat we erg voorzichtig zijn met acces op het dak.

Een ander punt van zorg is de overgang aan de bovenkant van de opbouw .

Ik kan je wel een foto mailen waar wat op te zien is.

met vr groeten

Janwillem

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#4 Geplaatst: 2007-08-07 09:25:04

JanWillem,

Winddruk en capillaire werking is meestal de oorzaak bij vlakke pannen en of een te geringe dakhoek van lekkage bij loodslabben.
Dichtkitten vind ik de minst elegante oplossing en ziet er meestal esthetisch gezien niet uit.
Bewerkelijk maar afdoende is de volgende oplossing: tussen het dakbeschot en de panlatten kan je een kunststof gootje maken (ter hoogte van de tengels) wat uitloopt in de dakgoot.
Het gaat meestal om niet al te veel water dus de geringe hoogte zal geen probleem zijn.

Rob van der Veer

avatar#4615
buitenwoner
Berichten: 7
Reacties: 11

#5 Geplaatst: 2007-08-07 11:17:59

Bedankt Rob voor de reactie,we gaan donerdag  a.s. naar het huisje,het dak met de vlakke pannen geeft bij de extreem zware buien van deze zomer problemen.

Er is al door de vorige eigenaar al veel lapwerk verricht met matig resultaat.

Een gootje zoals ook Chritiaan noemt is een lastige klus,ik zal de constructie eens bekijken mijn zoon heeft verladen week wat gipsplaten verwijderd om wat te zien.

Ook de overgang van het dak naar het dakje v/d opbouw vraagt om ellende.

Ik zal je een foto sturen,aan deze kant is al met reparatie band vroeger wat  afgedicht aan de kant die het eest lekt zit die tape niet.

Ik denk dat water met wind er op onder de loodgoot loopt,wat kan ik daar aan doen ?

met vr gr Janwillem.

avatar#3436
frank
Berichten: 0
Reacties: 6

#6 Geplaatst: 2007-08-14 15:16:35

Beste Jan Willem,

Dit voorjaar hebben wij met succes een schoorsteenafdichting ( overgang van schoorsteen naar pannendak) gemaakt met behulp van een nieuw product van de firma Lafarge, dakbedekkingspecialist, genaamd Wakaflex. Dit is een loodslabbevervanger, die op rol verkrijgbaar is, eruitziet als lood , ongeveer 3 mm dik, met een waterdichte kunststof bovenkant, een aluminium wapening, en een bitumineuze, zelf-vulkaniserende onderkant. Het afdichten van de overgang schoorsteen-pannendak, wat traditioneel gebeurd door het maken van zg. loketten, dwz. trapsgewijs verspringende loodslabben met een overlap die worden ingefreesd in de schoorsteen en over de pannen vallen, gaat hiermee niet alleen gemakkelijker, omdat de Wakaflex veel flexibeler en gemakkelijker te vervormen is als lood, , het heeft ook nog het voordeel dat de overlappen onmiddelijk aan elkaar hechten en een waterdicht geheel gaan vormen, dus geen gedoe met kit. Ook de aanhechting aan de pannen is door de grote vervormbaarheid en de plakkende onderkant zeer goed, geen kans op eronderdoorslaand water. .Tot nu toe zeer tevreden met het resultaat. Verkrijgbaar bij de betere bouwmaterialenhandel. Succes! Frank