Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

nog geen testament

Auteur Bericht

avatar#1764
Nanda
Berichten: 13
Reacties: 30

#0 Geplaatst: 2007-08-08 22:00:23

Hallo allemaal,

Wij hebben sinds bijna 3 jaar ons eigen plekje in Frankrijk. Zalig :-)

Mocht ons iets gebeuren dan zouden wij dit graag nalaten aan een goed doel. (We hebben geen kinderen, getrouwd in gemeenschap van goederen, beide het koopcontract getekend)

Ik begrijp uit de onderwerpen op de site dat we dat in Frankrijk moeten regelen.

Ook zag ik de voorbeeldbrief.

Hoe lang kan je met zo'n voorbeeldbrief vooruit?

We weten nm nog niet welk goed doel, maar willen toch wel geregeld hebben dat het

1. allereerst natuurlijk naar de langstlevende gaat en

2. familie geen enkele aanspraak kan maken en

3. in het geval van onverhoopt overlijden van ons beiden, het hoe dan ook naar een goed doel gaat. (bijv. Kankerbestrijding)

Alvast bedankt!

Nanda Wals

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-08-09 00:48:30

Alleen kinderen zijn nog wettig erfgenaam in Frankrijk. Dus stap naar de notaris en laat een testament opmaken waarin de spullen worden gelegateerd als ook de overblijvende partner er niet meer is. Om de langstlevende de zaken te laten behouden is een testament nodig, waarbij via een donation entre époux de spullen en het huis naar de overblijvende partner gaan. Of, er kan een nieuw huwelijksregime worden gekozen (niet zo ingewikkeld meer sinds kort) waarbij de communauté universelle de oplossing kan zijn. Kinderen uit een eerder huwelijk behouden dan wel nog aanspraak op hun deel.

Dat zijn de grote lijnen. Een goede Franse notaris in deze zaken (ze zijn niet talrijk) kan de zaak afronden. Of anders te rade gaan bij het handjevol Nederlandse adviseurs die zich in deze zaken hebben gespecialiseerd (bekwaam maar erg duur).

Wim

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#2 Geplaatst: 2007-08-09 20:47:37

Wij verkeren in precies dezelfde situatie en zijn daarom vorige maand naar een notaris geweest.

Deze gaf ons het advies om beide een handgeschreven testament te maken met de partner als begunstigde waarbij, om het rechtsgeldig te doen zijn er twee getuigen mede moeten ondertekenen.

Deze met personalia te noemen getuigen moeten de Franse nationaliteit bezitten, meerderjarig zijn, geen familie van de opsteller, van de begunstigde of van elkaar zijn.

Deze info mis ik op de site.

Het aldus opgestelde document kan, maar hoeft niet, via de notaris worden geregistreerd in het centrale Franse testamentenregister. Kosten ongeveer 70 Euro per document. Is natuurlijk aan te bevelen om begrijpelijke reden.

Om, indien beide zijn overleden, de familie buiten spel te zetten en een goed doel te laten erven moet er een testament bij de notaris worden opgemaakt.

Alles in één document zou niet gaan.

Op ons verzoek om alles dan maar voor ons te regelen werden wij heengezonden met het verzoek om eerst maar de getuigen te regelen, de op het kantoor aanwezige klerken mochten dit niet doen.

Voor het laatste testament zou het wenselijk kunnen zijn om dit door een tweede notaris te laten tekenen. Moest hij nog eens even uitzoeken, ik begreep dat het niet zo eenvoudig is omdat wij de Ned. nationaliteit bezitten.

Wij gaan in september nog eens naar een ander voor een tweede advies.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-08-10 06:44:13

Kijk eens op Wikipedia. http://fr.wikipedia.org/wiki/Testament_%28droit%29 

Voordeel van inschrijving bij de notaris is dat het in een centraal register (fichier central des dispositions testamentaires) wordt opgenomen en daardoor moeilijker aanvechtbaar is door eventuele familieleden.

Flauw overigens van die notaris dat hij een handgeschreven document wenste. Zal wel komen omdat testamenten weing opbrengen voor een notaris, ik meen dat de prijs wettelijk is vastgesteld. Jullie kunnen beter om een "testament autenthique" of "testament international" vragen.

Wellicht aan te raden om naar een andere notaris te gaan, deze had er duidelijk niet veel zin in.

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2007-08-10 11:13:20

Op pagina

http://infofrankrijk.com/pagina/Testament/315/#315

staat een voorbeeld van een handgeschreven testament.

Inderdaad maakt deze Franse notaris zich er wel erg gemakkelijk van af. En de eis dat een handgeschreven testament door twee Franse getuigen moet worden ondersteund is nieuw voor mij, ik ben dat nog nergens tegengekomen. De normale procedure is bovendien dat de notaris zorgdraagt voor het registreren van het testament.

Wederom, de (overgrote) meerderheid van de Franse notarissen is niet op de hoogte van de procedures rond erfrecht als het om buitenlanders gaat. Daarom doen de Nederlandse adviseurs die zich in deze materie hebben verdiept, zulke goede zaken. Jammer dat hun tarieven over het algemeen zo hoog zijn.

Wim