Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vernieuwen paspoort

Auteur Bericht

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#0 Geplaatst: 2007-08-10 11:00:09

Heeft Wim B. al wat resultaat geboekt met de info bij de consul e.a. over het vernieuwen van een paspoort in NL voor buitennederlanders? In september gaan nog al wat mensen weer op stap naar NL en denken dan hun paspoort daar te kunnen regelen, wat dus op een teleurstelling kan uitdraaien. We zijn heel benieuwd. Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-08-10 11:06:24

Al weer enige tijd geleden heeft de consul naar aanleiding van onze bevindingen een uniforme regelgeving ingevoerd. Het op de site geplaatste bericht hierover is nog te vinden op

infofrankrijk.com/pagina/Consulaten+voeren+voortaan+uniform+paspoortbeleid/1979/#1979

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2007-08-10 12:50:30

paspoort vernieuwen

Wim,

Op de site staat

ik citeer letterlijk

Maak gebruik van Uw verblijf in Nederland
Voor in het buitenland woonachtige Nederlanders bestaat ook de mogelijkheid een elektronisch paspoort aan te vragen bij de Afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag (Stadsdeelkantoor Centrum; www.denhaag.nl).
Ook als u van plan bent naar Frankrijk te verhuizen is het raadzaam nog voor uw vertrek bij uw huidige gemeente een elektronisch paspoort aan te vragen of alvast in Nederland pasfoto’s te laten maken die aan de nieuwe foto-eisen voldoen.

Deze informatie is twijfelachtig. Wie bij deze afdeling komt met een reeds VERLOPEN paspoort wordt weggestuurd, weer naar het plaatselijke consulaat in Frankrijk. Als het paspoort nog geldig is, kun je GEEN nieuwe krijgen in Den Haag. Is het verlopen, dan moet je dus aan een Verklaring van Nederlanderschap (wat dit ook moge zijn)zien te komen, alleen te verzorgen door buitenlandse zaken. Die vraagt dit vervolgens aan de burgemeester van je franse dorp, die het vervolgesn uit je ... paspoort! afleest. Volgens Buza en volgens Afd. Landelijke Taken is het NL paspoort GEEN indicatie van nederlanderschap. Op de site van het ministerie van binnenlandse zaken staat letterlijk: Reisdocumenten dienen ter identificatie en als bewijs van nationaliteit.

De consulaten voeren mogelijk nu een uniform beleid, met foute informatie dat wel, maar wat doet Afd. Landelijke Taken in Den Haag, wat is het standpunt van BUZA en wat is het standpunt van MBZ en wat is er waar van de info op de site 'paspoortinformatie.nl'???????? 

ter info: BuZa is min.van buitenlandse zaken

MBZ is min. binnenlandse zaken (verzorgt de site 'paspoortinformatie.nl')

Afd. Landelijke Taken is een afdeling van gem. den haag, een soort buitennederlander kaartenbak, onduidelijk is onder welk ministerie zij vallen.

Dus helaas er wordt nog steeds geschreeuwd om eenduidigheid en duidelijkheid en eensluidendheid van de informatie op de diverse sites van de overheid. 

Mogelijk kan Wim de vragen nog eens stellen.

Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2007-08-10 17:41:20

Ik zal inderdaad om opheldering vragen.

De eerder genoemde uniformering geldt overigens alleen voor de procedures die de Nederlandse consulaten in Frankrijk moeten volgen bij de aanvragen van nieuwe paspoorten.

Wim

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#4 Geplaatst: 2009-01-02 13:05:05

Ik heb begrepen dat je vanaf 2 januari 2009 je een afspraak moet maken bij het consulaat om je paspoort te laten vernieuwen.

Gelukkig heb ik dat op tijd vernomen, anders had een vergeefse reis naar Montpellier moeten maken. Wat mij zéér bevreemd is dat deze wijziging NIET vermeld staat op de site van het consulaat Het lijkt mij toch het eerste aangewezen medium om dit te vermelden.
Verder bevreemd het mij dat je ook nog een uitreksel geboortebewijs en een huwelijksakte moet overleggen, terwijl in Nederland je kunt volstaan met je oude (nog niet verlopen) paspoort te overleggen.

Of zou het allemaal toch iets anders zitten?

Willem

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#5 Geplaatst: 2009-01-02 14:05:01

Willem,

Over het maken van een afspraak op het consulaat is mij niets bekend dus daar zal ik niet verder op in gaan.

Op het moeten overleggen van een uittreksel geboortebewijs en huwelijksakte wil ik echter wel even reageren ... Voor u onnodige kosten gaat maken zou ik namelijk even controleren of u wel in één van de gevallen valt waarvoor dat nodig is ... Op deze pagina van de website van de ambassade staat namelijk dat dat alleen nodig is als het een eerste aanvraag betreft of als het gaat om een aanvraag voor minderjarige kinderen.

Succes ermee verder!

Thomas

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#6 Geplaatst: 2009-01-02 14:20:23

Bedankt Thomas,

Ik heb even opnieuw gekeken op site ambassade, je hebt gelijk.

Heb het allemaal eerder wat te vluchtig gelezen.

Wat betreft eerst afspraak maken voordat je langsgaat heeft kennelijk te maken met invoering iriscopie

Maar wel wetenswaardig 

Groet

Willem

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2009-01-02 18:43:01

Wij hebben onlangs een nieuw paspoort aangevraagd via het consulaat in Bordeaux. Op de site van de Nederlandse ambassade stond duidelijk dat je een afspraak moest maken en verder alle benodigdheden. Het formulier kan je alvast uitprinten en invullen. Handig was ook dat je je naam van je echtgenoot in het paspoort kan vermelden. Ik heb mijn meisjesnaam gehouden en buiten Nederland is dat wel eens lastig want men begrijpt niet dat je dan toch nog getrouwd kan zijn. Pasfotos hadden we al in Nederland laten maken. Ik geloof dat iriscopie nodig is als je naar de VS wilt. Vergeet niet het chequeboek mee te nemen. Ze sturen je het paspoort op per aangetekende brief en om je te identificeren op het postkantoor moet je het pakje openmaken. of een carte de séjour.

De carte de séjour hebben we toch maar aangevraagd bij de prefectuur. Je wordt soms dol van al dat gevraag naar een CdS hoewel het al ongeveer 8 jaar niet meer nodig is. Zelfs om lid te worden van een sportvereniging en voor de licentie wordt er weer naar gevraagd. Volgens mij heeft de atletiekbond gewoon een oud computerprogramma waarbij dat nummer ingevuld moet worden bij het hoofdstukje "né à l'etrangér" en anders weigert het programma. Maar goed, die kaart kost niks en je hoeft niet meer de hele dag je paspoort mee te nemen en het adres staat er ook achterop.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2009-01-05 13:07:09

Heb vergelijkbare ervaringen als Ingrid w.b. Carte de Séjour, niet nodig, wordt wel regelmatig naar gevraagd. Heeft nog een extra voordeel: werkt tevens als identiteitskaart (als je een chèque uitschrijft). Voor mij extra handig want bij bedrijfsbezoeken moet ik nogal eens mijn identiteitskaart inleveren in ruil voor een "badge". In Frankrijk geldt een rijbewijs overigens niet als wettelijk identiteitsbewijs.

Tot enige verbazing van mij omringende Fransen heb ik in mijn NL-paspoort ook de naam van mijn vrouw laten vermelden. Want in het geëmancipeerde NL kan dat.

Ik verbaas me er nog steeds over dat heel weinig Franse vrouwen hun meisjesnaam houden. Ze nemen voor 90% automatisch de naam van de echtgenoot. Ook instanties gaan al heel gauw over op de naam van de echtgenoot. En als je dat weer moet veranderen, na scheiding of hertrouwen, moet  dat soms met kopiëen van trouwboekje e.d. gaan..... gedoe dus.

Anecdote: toen ik in 1999 in Frankrijk aankwam heb ik direct de (toen nog verplichte) Carte de séjour aangevraagd. Toen die na een half jaar nog niet afkwam, wat heen en weer gebeld met de Préfecture. Onduidelijk antwoord gekregen, ze schenen te wachten op informatie van de plaatselijke politie. Daar persoonlijk naartoe getogen, mezelf aangegeven als "travailleur illégal" en gevraagd of ik in hechtenis moest...

Hartelijk gelach bij de aanwezige gendarme. 4 dagen later had ik hem.

Steven

avatar#6578
Jeroen35
Berichten: 0
Reacties: 21

#9 Geplaatst: 2009-01-05 14:45:03

Ik ga het vernieuwen van mijn paspoort ook weer eens proberen volgende maand. Helaas kan dat niet meer in Saint-Malo, maar moeten wij er voortaan voor naar Brest. Merci voor alle tips, het is duidelijk niet meer hetzelfde als in 2004, de vorige keer.

Even een reactie op een opmerking van Steven: Of het een officieel identiteitsbewijs is weet ik niet, maar een rijbewijs (tenminste een F) wordt hier overal geaccepteerd als identiteitsbewijs, zowel voor cheques bij de supermarkt bijvoorbeeld, als bij het 'voorbij-de-portier-komen' op een bedrijf, wat ik ook geregeld doe.

De carte de séjour ligt in een la, ik gebruik 'm nooit, en er wordt ook nooit naar gevraagd. Toch, als ie verloopt dat zal ik 'm zeker laten verlengen. Overigens, om Steven groen te laten zien: toen ik mijn carte de séjour (van 10 jaar) in 2000 kreeg woonde ik niet eens in Frankrijk...(maar ik had al wel een eerdere carte de séjour die verlopen was en die ik over kon leggen).

Mijn vrouw (française) gebruikt overigens wél haar meisjesnaam, maar vooral omdat ze dat 'makkelijker' vindt dan mijn voor Fransen vrij lastige Nederlandse naam.

Nog allemaal een gelukkig nieuwjaar, veel groeten, Jeroen

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#10 Geplaatst: 2009-01-06 15:07:57

Hoe komen jullie toch allemaal aan een carte de sejour? Mij werd hij 2 x geweigerd. Ik kreeg een (standaard) brief van de prefecture dat een dergelijk papier niet meer verplicht was voor eu burgers. Dat ik hem desondanks wil hebben, krijg ik er niet door. Die brief werkt overigens vaak wel als 'carte de sejour', maar weer niet in alle gevallen. Graag tips hoe ik toch aan een carte de sejour kan komen. Dit  

avatar#6578
Jeroen35
Berichten: 0
Reacties: 21

#11 Geplaatst: 2009-01-06 15:52:45

En ik ben eigenlijk héél nieuwsgierig wanneer er naar de Carte de Séjour gevraagd wordt... Toen ik in Frankrijk studeerde en de kaart nog verplicht was (1994-1998) werd er nog wel eens naar gevraagd, maar sinds ik weer 'terug' in Frankrijk woon (sinds 2003) heb ik de kaart misschien 1x nodig gehad. Er wordt mij echt NOOIT naar gevraagd...

Jeroen

avatar#3419
wim80
Berichten: 2
Reacties: 13

#12 Geplaatst: 2009-01-11 20:16:41

Op beide zaken, paspoort en Cd

avatar#3419
wim80
Berichten: 2
Reacties: 13

#13 Geplaatst: 2009-01-11 20:32:00

Nogmaals  Foutje sorry maar op bijde zaken paspoort en CdS wil ik even kort reageren. Kort geleden twee paspoorten vernieuwd, bij de dorps fotograaf de Ned instructie voor de foto's voorgelegd. afspraak gemaakt in Calais bij het consulaat en bij de inlevering van de twee oude paspoorten, wat papierwerk zelf een enveloppe invullen voor retour zending , kosten betaald en twintig minuten later sta je weer buiten (na een kop koffie!!) Acht dagen later komen de paspoorten per aangetekend schrijven aan!

Het vernieuwen van onze CdS na 5 jaar was geen probleem ALS de gemeente maar wil meewerken!!!

Nee hij is niet meer verplicht....maar ik ben niet verplicht in frankrijk een rijbewijs te hebben....ik ben niet verplicht mijn Nederlandse reisdocument dagelijks bij me te dragen maar........ik ben in frankrijk WEL verplicht mij te legitimeren op verzoek ofwel bij betaling met Cheques en reeds bij diverse winkels zoals ALDI met Twee indentiteits papieren (ook de fransen hoor!!)

Op de legitimatie moet het adres staan de z.g preuve de domicille DUS dan zorg de franse prefecteur maar voor vernieuwing van onze CdS.

ALS de gemeente deze argumenten goed formuleert in haar dossier.....dus geen kaart aan vragen direct een de prefectuur waardor onze kaarten zonder enig probleem zijn vernieuwd.

avatar#6506
ed1
Berichten: 0
Reacties: 7

#14 Geplaatst: 2009-02-18 16:14:20

ik heb een hypothetische vraag, hoe moet ik mijn ID kaart vernieuwen als ik 85 jaar ben, niet goed ter been, geen rijbewijs en het dichtsbijzijnde consulaat 200km ver is.

Gr ED

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#15 Geplaatst: 2009-02-18 19:55:31

Bellen met het consulaat.

Misschien wil de burgemeester wel garant staan voor uw identiteit en kunnen de formulieren gewoon opgestuurd worden, ik bedenk maar wat.........

Ingrid

avatar#6248
marsui03
Berichten: 6
Reacties: 4

#16 Geplaatst: 2009-02-18 20:45:10

Hallo allemaal,

Nou, ik zal even mijn ervaringen met de aanvraag van m'n paspoort in Den Haag van eind januari opschrijven.

Vooraf met Den Haag gebeld over de juiste documenten en pasfoto's ,ondanks dat ik  die  ook al op hun site gevonden had.

Dus bepakt en bezakt met papieren naar NL.

De volgende dag naar het gemeentehuis van m'n vorige woonplaats om een bewijs van uitschrijving te halen, die  mag namelijk niet ouder dan 2 weken zijn.

De dag daarna met de trein naar Den Haag en op het Stadhuis (aan het Spui)  een nummertje gekregen en wachten tot ik aan de beurt was. Ik was vroeg (voor 10 uur)  dus het wachten viel mee.

De dame zag mijn papieren en zei toen dat m'n Attestation de Domicile van de Mairie en getekend door de burgemeester niet goed was omdat er niet instond dat ik Nederlandse was... m'n volledige voornaam, achternaam, geboorteplaats , geboortedatum en geboorteland stond er in. Maar de burgemeester had erbij moeten zetten "nationalité Neerlandaise"...

Als bewijs had ik m'n paspoort, rijbewijs, Carte Sejour en uitschrijving NL, maar niets hielp, ook m'n smeekbeden niet. Ze vertelde dat ik later maar terug moest komen met de juiste papieren. Net of ik "om de hoek"  woon...

Toen wilde ze de pasfoto's zien, nou  ,die hadden notabene een certificaat van geldig heid voor documenten in de EU, maar ze zei gelijk "die zijn niet goed, ga maar naar de kiosk/tabak om nieuwe te maken". Hoe ik ook argumenten aanvoerde, wees op het certificaat, niets hielp. Ik ben als een klein kind met tranen in m'n ogen over zoveel onrechtvaardigheid pasfoto's gaan maken bij de kiosk en weer teruggekeerd bij die dame.

Omdat ze natuurlijk wel doorhad dat ik zo langzaam aan het eind van mijn latijn was door deze onrechtvaardige " klein kind"  behandeling, ging ze accoord dat ik, zodra ik weer in Frankrijk  was, een nieuwe Attestation de Domicile met de toevoeging van de 2 woorden nationalité Neerlandaise kon faxen naar Den Haag.

Op die voorwaarde wilde ze mijn aanvraag in behandeling nemen. Ik ga 2 maart naar Nederland om m'n paspoort in Den Haag op te halen..

Het is voor mij een ZEER vervelende ervaring geweest en ik zal zeker voor de volgende keer  nadenken of ik wel naar Den Haag zal gaan voor m'n paspoort....

Marijke

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#17 Geplaatst: 2009-02-18 21:06:15

Maar waarom in NL een paspoort vernieuwen?

Ingrid

avatar#6248
marsui03
Berichten: 6
Reacties: 4

#18 Geplaatst: 2009-02-18 21:17:35

Voor mij was het omdat het consulaat in Tours niet meer bestaat en ik dus naar het dichtsbijzijnde consulaat in Parijs of Lyon moest gaan.Dat is 300 km bij mij vandaan.

En omdat ik toch al wist dat ik 2 keer achter elkaar in Nederland zou zijn, leek dit voor mij de beste oplossing. 

Het paspoort word namelijk 3 maanden na aanvraag bewaard.

Marijke

avatar#6506
ed1
Berichten: 0
Reacties: 7

#19 Geplaatst: 2009-02-19 12:49:58

Het blijft dus een drama, de regels worden vaak veranderd, elke keer weer andere regels voor de foto's, fotografen die niet op de hoogte zijn, kilometers rijden naar een consulaat en vanaf dit jaar vingerafdrukken en dat allemaal in een verenigd Europa. Iedere 5 jaar vernieuwen, ik word er moedeloos van.

Gr Ed

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#20 Geplaatst: 2009-02-22 16:58:53

De ervaring van Marijke had ik letterlijk zo enkele jaren geleden. Dit gemeld aan de moderator, dus als je het had opgezocht, had je je zelf deze gang kunnen besparen. Klopt inderdaad dat je franse burgemeester kan verklaren of je nederlander bent (aan de hand van je paspoort, door nederland uitgereikt), maar in nederland is je paspoort niets waard wat dat betreft. De info op de sites van buitenlandse zaken en de info op de site van gemeente den haag is onjuist. De dame aan loket 'landelijke taken' ken ik maar al te goed. Onbegrijpelijk dat een ambtenaar er speciaal voor zit om stampvoetende, danwel in tranen uitbarstende nederlanders te 'helpen'. Samengevat: woon je in FR dan kun je dus NIET een paspoort verlengen in Den Haag. Ze doen het hoogstens als een vervangende sevice voor de consuls in den vreemde en dan kost het zeer veel extra tijd, en die kun je net zo goed zelf besteden door naar een consulaat te gaan, zelfs als die verder weg is. Dit.

avatar#6127
Adriana
Berichten: 27
Reacties: 102

#21 Geplaatst: 2009-03-01 13:02:39

In Nederland is het altijd zo geweest dat je na je huweliijk je "meisjesnaam" behield. Het was alleen gewoonte om de naam van je echtgenoot te gebruiken. Op alle officiële stukken staat de meisjesnaam van de vrouw. Hoe het in Frankrijk zit, weet ik niet, maar het zou me niet verbazen als je ook daar als getrouwde vrouw officieel gewoon je eigen naam houdt. Het Nederlands civiel recht is immers rechtstreeks van het Franse afgeleid.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#22 Geplaatst: 2009-03-01 13:34:04

Adriana,

Op officiële stukken (Gemeente, CPAM) staat inderdaad altijd de meisjesnaam. Bij banken etc. wordt al vrij automatisch de mansnaam gebruikt, je moet expliciet om de tenaamstelling op meisjesnaam vragen. Ik heb in mijn NL-paspoort de naam van mijn vrouw laten toevoegen. Vonden ze wel grappig bij de Parijse ambassade (waar ik overigens uitstekend geholpen ben, wel even vooraf gebeld).

Nog even over de "Carte de Séjour", ik heb hem bijna 10 jaar dus verlenging zit eraan te komen. Ik houd het forum op de hoogte.....

Steven

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#23 Geplaatst: 2009-03-04 08:48:20

De dame zag mijn papieren en zei toen dat m'n Attestation de Domicile van de Mairie en getekend door de burgemeester niet goed was omdat er niet instond dat ik Nederlandse was...

Wat is een geschikt medicijn om overmatige argressiviteit te onderdrukken die eventueel bij iemand op kan komen in een dergelijke situatie?