Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ge´mpregneerde balken in de menie?

Auteur Bericht

avatar#4508
Truusje
Berichten: 11
Reacties: 34

#0 Geplaatst: 2007-08-14 18:40:41

Goedenavond,

Nog niet bekomen van de afvoer- en fosseschrik stoomt Truus door naar de volgende klus: het vervangen van een schuin dak(je) van 4.30 x 2.70.

De bovenste en onderste balk komen zogenaamd 'in aanraking met metselwerk'.

Hout en metselwerk ... da's menie. Maar als je nou behandeld hout hebt? Traité dus om Frans precies te zijn. Is het dan ook nog belangrijk? Het is niet heel veel werk dus het kan best, maar ja wat niet hoeft dat hoeft niet.

Graag weer een hint!

Prettige avond.

Truus

avatar#4508
Truusje
Berichten: 11
Reacties: 34

#1 Geplaatst: 2007-08-16 18:28:24

Naaahhhhh weet echt niemand dat? Een beetje Hollander bouwt toch z'n eigen dakkie en weet toch wat er met die balken gebeurt?

:-)

Groetje,

Truus

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2007-08-16 19:34:30

Die traite geldt voor vreetbeestjes, termieten en houtwormen dus.

Je doet er verstandig aan om alle aansluitingen goed in de menie te zetten!

Ik weet dat dit traditioneel gezien in Frankrijk vrij ongebruikelijk is omdat de balken meestal van eiken zijn en zelden worden afgedekt dus altijd goed kunnen ademen maar het kan zeker geen kwaad voor een buitentoepassing.

avatar#4508
Truusje
Berichten: 11
Reacties: 34

#3 Geplaatst: 2007-08-17 08:29:15

Fenx Hans. Ik had een fliebertje twijfel maar als jij ook zegt dat het goed is ... dan doe ik het gewoon ;-).

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2007-08-19 11:22:51

@Truusje,

Een beetje laat, maar ik was de hele week aan het bricoleren ;-)

Hout + Metselwerk = Menie geldt met name als wordt gemetseld met portlandcement. Cement is hard en neemt niet/nauwelijks water op vanuit de balk. Bovendien komen in de loop der tijd vanuit het metselwerk chemicalien vrij die op hout inwerken. De menie dient om het hout te beschermen tegen de kwalijke combinatie van deze beide fenomenen. Een traitement tegen schimmels en insecten is hiertegen niet voldoende.

Wordt gemetseld met kalk, dan speelt dit verschijnsel niet, en is het werken met menie niet noodzakelijk. Kalk neemt wel vocht op ("ademt") en produceert geen chemicalien die schadelijk zijn voor het hout. Denk bijvoorbeeld aan vakwerkhuizen waar het houten geraamte is gevuld met metselwerk... dat is dan altijd op basis van kalkmortel! Als je met kalk werkt kan overdadig gebruik van menie zelfs contraproductief zijn, omdat de menie het hout afsluit zodat dit ter plekke niet meer ademt.

Nog 2 opmerkingen:

1) Vroeger gebruikte men loodmenie, maar die is tegenwoordig verboden. Of de moderne menie (die ook oranje is maar dat is wel de enige overeenkomst) net zo effectief is als bescherming zal nog moeten blijken.

2) Met kalk bedoel ik hier de zuivere luchtkalk of hydraulische kalk. Dus niet de sterkhydraulische kalk die ook witte cement bevat, of het mengsel van kalk en cement dat bastaardmortel wordt genoemd.

Salutations, Jos

avatar#4508
Truusje
Berichten: 11
Reacties: 34

#5 Geplaatst: 2007-08-20 19:25:39

Dank voor je reactie Jos. Ik hoop dat je lekker gebricoleerd hebt ;-).

Ik dacht trouwens altijd dat dat traitéhout geïmpregneerd was maar dat is dus helemaal niet zo. Geestig. Weer wat geleerd.

Maar het is een 'voor de zekerheidje'. Ik heb de vlakken die op de muurtjes liggen nu ingesmeerd met menie. Grijze, loodvrije menie. Als ik zo onbescheiden mag zijn ... mocht iemand nog plannen hebben om dit ook te gaan doen ... neem een potje mee uit NL want je betaalt je scheel hier. Ik heb op internet in NL potten van 2,5 liter gezien voor een eurootje of 20. Hier betaal je (ongeveer) hetzelfde bedrag voor slechts een half litertje. Schrik!

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2007-08-21 09:01:25

Truusje,

Bois traite is natuurlijk wel degelijk geimpregneerd, dat schrijf ik ook. Echter, deze traitement beschermt met name (afhankelijk van de klasse meer of minder uitgebreid) tegen schimmels, parasieten en vocht. Geen van deze traitements voorkomt aantasting door de zuren uit cement/beton. Vandaar de noodzaak voor extra bescherming in dat geval.

Salutations, Jos

avatar#4508
Truusje
Berichten: 11
Reacties: 34

#7 Geplaatst: 2007-08-21 19:09:51

Stop de tijd ...


Hans zegt: "vreetbeestjes, termieten en houtwormen"

Jos zegt: "een traitement tegen schimmels en insecten is hiertegen niet voldoende"

De Dikka Van Dale zeg:

im·preg·ne·ren "(ov.ww.) 1 (een poreuze vaste stof) doordrenken met een vloeistof om hem waterdicht, onbrandbaar enz. te maken

Met impregneren (in de titel) bedoelde ik dus impregneren en uit jullie antwoorden haalde ik dat het tegen een heleboel dingen 'beschermend of beschermd' is maar niet geïmpregneerd :-).

Maar dat is het dus wel. Mooi. Even los van 'cementinvloeden'. Helder.

Prettige avond!

Truus 

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2007-08-23 08:26:34

Het zou kunnen (Lood)menie, maar waarom zo ouderwets er bestaat toch al ruim 30 jaar DPC folie.
DPC folie is een vochtkerende folie voor bouwconstructies speciaal voor aansluitingen beton c.q. metselwerk t.o.v. hout.
Gemaakt van polyethyleen dus recyclebaar en verkrijgbaar in verschillende diktes, voor de hier genoemde toepassing is 0,5 mm voldoende.
100% waterdicht en dat kan je van (Lood)menie niet zeggen.

Rob van der Veer