Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Cycloon op de Antillen

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2007-08-16 20:31:46

Vanavond om 17.00 uur plaatselijke tijd (dus 2.00 uur in de métropole) gaat <alerte rouge> in werking treden. We verwachten de cycloon Dean. Hij zal vooral te keer gaan op Martinique, Dominica en St-Lucia maar Guadeloupe zit in de peripherique van de cycloon. Men verwacht windstoten van >170 km/h. Gelukkig wordt er niet heel veel regen verwacht.

Dus na 17.00 h mag niemand meer over straat. Men zit bij radio en TV gekluisterd. Mocht de stroom uitvallen dan moet je een radio portable op batterijen beschikbaar hebben en een paar goede zaklampen. Ook moet je je voorzien van water en conserven. Als de stroom uitvalt ontdooit ook je diepvries. De winkels zijn dus uitverkocht en de benzinepompen leeg. Ook de gelddistributeurs zijn leeg want je moet een voorraadje hebben want als de stroom uitvalt werkt de bank ook niet meer....

Verder zijn er overal ruimtes opengesteld voor mensen die geen veilig huis hebben. Politie, gendarmerie, het leger en de pompiers, iedereen is opgeroepen.

Het huis is op orde. Helaas heb ik net dienst deze dag en ik mag dus in het ziekenhuis vertoeven tot de <alerte rouge> weer opgeheven wordt. Mijn man bewaakt het huis... We wonen in hetzelfde dorp als de prefect dus hopen we dat water, stroom en telefoon snel weer op orde komen. Dus als jullie tijden niets horen, dan weten jullie waarom. Voor de geinteresseerden; www.meteo.gp

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-08-16 21:08:37

ingrid, ik wens jou en alle anderen veel sterkte.

ik zat zelf op reunion toen de vulkaan uitbarste dit voorjaar, het viel mee maar de spanning is geen pretje.

ik heb in US eens zo'n tornado meegemaakt vanuit een schuilkelder, een ervaring, maar alleen achteraf leuk, als alles weer goed is afgelopen.

we zullen duimen voor je.

laat even horen, hoe het afloopt. 

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-08-16 21:23:42

Ingrid en Cees,

als ik vannacht rond 02:00 wakker wordt weet ik waarom!

Ik hoop dat alles goed afloopt en er alleen een spannende herinnering blijft!

Christian v.K.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-08-16 21:28:22

Ingrid, wat heerlijk, er GEBEURT iets bij jullie. Zoals hier met kerst 1999, 5 dagen zonder stroom, alleen de open haard om ons warm te houden. Iets waarover ik met mijn kleinkinderen zou willen praten (ééntje , te jong nog, jammer).

In "métropolitaine" is het fris tot matigjes warm, veranderlijk. Af en toe wordt er een enge man aangehouden die er met een minderjarige vandoor is. Verder schijnt de familie Sarkozy wat intestinale problemen in de US of A gehad te hebben. Politici zijn allen "en province".

Ingrid, vooral foto's en video's maken, voor later!

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2007-08-17 16:00:48

Dank voor jullie steunbetuiging. Op dit moment zijn we <en pleine cyclone>. Het oog van de cycloon bevindt zich op het zuidelijk deel van Martinique. Dat is hier vandaan zo een 200 km vandaan. Zij worden het ergste getroffen. De windsnelheden kunnen daar tegen de 190 km/h bereiken en hoe dichter bij het oog, hoe meer regen. In 1 uur tijd is er 100 mm gevallen. Wij wonen op het zuidelijke punt van Guadeloupe en hier liggen de windsnelheden tussen de 90 en 120 km uur. Vooral de zee speelt hoog op. Hier geldt <alerte rouge>. Je mag de deur niet uit, alleen met toestemming van de autoriteiten. Wat ik te horen krijg via de radio is dat er vooral bomen gevallen zijn maar nog geen gekke dingen hier op Guadeloupe. Stroom, telefoon en water, alles werkt nog <pour l'instant> hier in het ziekenhuis en thuis. Ik dacht een rustige nacht te hebben maar men presteert het toch nog om in deze omstandigheden naar de eerste hulp  te komen met een kind met een snotneus.... Verder is er een bouwput naast het ziekenhuis voor de uitbreidingen van het ziekenhuis. Er staan drie van die joekels van bouwkranen en als er eentje zou vallen dan valt deze dwars op ons gebouw. Ik moest mij geen zorgen maken, die kranen zijn bestand tegen rukwinden tot 300 km/uur.....

Op Martinique is het <alerte violet>. Dat betekent onmiddelijk gevaar. En de omliggende eilanden Saint-Lucia en La Dominique (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek) zijn ook midden in de cycloon. Deze voormalig Britse eilanden hebben het niet rijk en hebben niet zo een goed uigerust rampenteam als de Franse Antillen. Zodra de cycloon voorbij is komen de hulptroepen uit de metropole voor Martinique. Tja, het blijft het moederland.

De houding van de meeste mensen is hier: gewoon rustig thuis zitten, meestal gaat het goed. Men is vrij laconiek. Maar ja, als je echt over straat moet, zoals een vrouw in barensnood, dan vliegt de angst je wel aan.

Het huis staat nog. De luiken klapperen. de papayaboom is om. Ook ligt de straat vol met electriciteitsdraden (je snapt niet waarom in zo een land als dit de EDF nog amper iets onder grond heeft gelegd). Ik ben benieuwd wanneer ik naar huis mag.

Wordt vervolgd

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2007-08-17 23:43:25

Eindelijk. De prefect heeft aangekondigd dat om 18.00 uur plaatselijke tijd (24.00 h in Parijs) de <alerte rouge> opgeheven wordt. In onze buurt werden windsnelheden geschqt op 120 soms tot 150 km/uur. Indrukwekkend.

Ik mag na 34 uur het ziekenhuis verlaten. Sinds vanmiddag hadden we geen stromend water meer in het ziekenhuis, aleen nog voor de WC's. Zelfs op de IC en eerste hulp was er geen water. Dan komen de flessen bronwater tevoorschijn om te wassen en te verschonen.

Veel bomen om, wegen geblokkeerd en puin/steenval op de weg. Het is hier namelijk bergachtig. Geen doden of gewonden voor zover ik weet. Her en der is de stroom uitgevallen en vele gezinnen moeten wachten tot morgen voor aansluiting.

Een vliegtuig van Air Caraibes heeft het gepresteerd om toch vanuit Parijs te vertrekken met 450 mensen, ondanks de waarschuwing dat het vliegveld hier gesloten is, en deze moest dus uitwijken naar of Frans Guyana of de Dominicaanse Republiek. Air France houdt zich gelukkig aan de afspraken.

Manlief zat de hele dag en nacht thuis met alle luiken gesloten en je hebt dan ook geen enkel idee wat er allemaal om je heen gebeurd. De radio brengt afleiding.

Wat een ervaring.

Goedennacht,

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2007-08-18 05:30:01

Hoi Ingrid,

letterlijk en figuurlijk van afstand gevolgd op http://www.meteo-world.com/news/index-1555.php en inderdaad impressionnant!

Rust goed uit en bedabkt voor je verslagen!

Steven