Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hollandse festivals

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-08-16 21:24:02

terwijl ingrid op de orkaan zit te wachten met alerte rouge in de maak, zitten wij in een enorme veelzijdigheid aan festivals in de charente maritime.

gisteravond de "éclad'esnandes" een festival die me erg ontroerde.

esnades is een heel, héél klein dorpje aan de kust van de atlantische oceaan, niet ver van la rochelle.

de kerk van esnandes is een bijzonder gebouw, een soort kasteel.

ieder jaar speelt zich een avontuur af in en rondom de kerk en het dorp, wat wordt uitgevoerd met fue d'artifis, lazershow, opera, en muziek.

als de muziek opbulderd kun je verwachten dat er vuurwerk aan komt, en zelfs bij de lichte klanken van mozart vullen kleurige sterren in diverse kleuren ver boven het publiek het hemelrijk, prachtig !

dit jaar ging het over een kunstschilder uit de oudheid.

een groot podium, tenten, en lange rijen tafels waar mensen kunnen eten, natuurlijk mosselen met friet, vooraf gegaan door een apero en een toetje na.

de klassieke muziek, de verhaalverteller met een prachtige stem, en het vuurwerk met zo'n ongekend hoge kwaliteit was voor de meeste nederlandse

gasten die ik op dit moment heb een ongekend hoogtepunt in hun vakantie.

en de entree ? 2 euro's, met maaltijd !

hoe kan het toch dat in frankrijk zulke evenementen her en der zijn te bewonderen, vaak voor belachelijk lage prijzen, en in nederland je voor een concertje op het vrijheidsplein in wageningen gewoon op vijf mei al meer dan tien euro kwijt ben, en dat voor een kleine twintig minuten ? dat zou toch gratis moeten zijn !

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2007-08-17 10:39:41

In Nederland (het voorbeeld dat je noemt) gaat het om een commercieel festival, tja lang leve de vrijheid...

In Frankrijk in de dorpjes is er nog een hechte dorpsgemeenschap waar iedereen op vrijwillige basis inzetbaar is.

Beetje geld uit de dorpskas er bij en je kunt tegen kostprijs een heerlijk feest organiseren.

Bij ons in brabant heb je ook nog wel van dat soort dorpsfeesten waar iedereen zijn deel neemt maar door allerlij belachelijke regelgeving en vergunningen en leges van hoge kosten zijn die feesten ook niet echt goedkoop meer.

Heel kort: Frankrijk = oogmerk; plezier

Nederland = oogmerk; winst 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2007-08-17 11:02:15

In Frankrijk kan ook veel meer door de betrokkenheid van de lokale overheden. Pompiers, ouvriers municipaux, Salle Polyvalente etc. worden gratis of voor bijna niks ter beschikking gesteld als het gaat om evenementen, vide-greniers etc. In NL proberen de gemeenten en evenementenbureaus eraan te verdienen. Het doorgeschoten profijtbeginsel wordt dan bij de bezoeker of deelnemer in rekening gebracht.

avatar#4609
Marie
Berichten: 1
Reacties: 3

#3 Geplaatst: 2007-08-17 18:33:46

Ik vind twee euro met maaltijd wel heel erg goedkoop. Daar moet een hoop geld bij.

Wij waren dit jaar weer in Sallieu voor het Cajun en Zydeco festival, eerste weekend in Aug. Vrijdag, zaterdag middag en zondag tot middernacht gratis. Vrijdag en zaterdag avond in de zaal betalen, maar dan komen er ook artisten uit Amerika enz. de grootste in dit genre. We komen hier al jaaaaaaren, sterker nog, door onze liefde voor deze muziek hebben we Frankrijk leren kennnen!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-08-19 17:22:37

tja, het zal wel te maken hebben met de, laten we zeggen "financiele hebberigheid" van de nederlanders.

dit zijn geen brabantse dorpsfeestjes meer h@ns , dit zijn evenenmenten die tonnen kosten en gewoon gratis zijn of slechts een paar euro's.

ik heb een paar jaar in scheveningen gewoond aan de zeekant, pal op het strand dus, en daar was (dit weekend weer) ieder jaar int. vuurwerkwedstrijden, eerlijk, ze zijn kleine jongens vergeleken met hier en dat kost toch veel geld.

aankomend weekend weer naar "jazz sur Lie" http://www.jazzsurlie.com/  een festival om nooit te vergeten.

je krijgt daar een glas om je nek (huur 2 euro) en die kun je laten vullen bij de muscadetboeren als die (alweer) leeg is, ondertussen loop je van achtertuin naar dorpsplein, van boerenerf naar waterkant, om te luisteren naar de betoverende klanken van de muziek.

zijn de fransen dan werkelijk cultuurgerichter dan de hollanders ?

daarom hou ik zoveel van dit land.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2007-08-19 20:34:36

Ik dwaal mischien wat af van het onderwerp <festivals> maar waar de discussie om draait is de Hollandse zuinigheid of koopmansgeest. Ik bemerk nu pas hoe wij, ik, als Nederlanders daarmee besmet zijn. Je krijgt van kinds af aan mee om zuinig te zijn, te sparen en driemaal na te denken hoe je het uitgeeft en of je het überhaupt (mooi NLands) wel moet uitgeven. Eigenlijk met alles wat je doet denk je na: kan het niet goedkoper, is het het wel waard, toch maar ergens anders kijken of het goedkoper kan, word ik niet afgezet etc.

Nou ben ik echt geen zuinig type, bras veel, kan niet goed sparen en spendeer graag aan reizen, gastronomie, wijnen en rum. En toch betrap ik mezelf op koopmansgeest. Natuurlijk, als er een aanbieding is dan snelt men hier ook naar de winkel. Maar men gaat gewoon met de hele familie uit eten, klaar. Geen soep met broodjes. Feesten zijn hier te over, er is altijd een reden om champagne te drinken. Een klein voorbeeld. In Frankrijk, als je in het ziekenhuis ligt en je hebt (matige) pijn en je kan niet eten of drinken, dan geven ze je een infuus met paracetamol. Werkt snel en klaar, geen gedoe met zetpillen oid. In NL is paracetamol via het infuus niet toegelaten op de Nederlandse markt want het is te duur. Ik merkte op dat het in NL niet beschikbaar was wegens de prijs en men keek mij aan of ik gek was. Dat men daarom zo een handig en goed middel afkeurt! En zo zijn er vele voorbeelden waar ik tegenaan liep. Dat is het leuke van wonen en werken in het buitenland, je horizon verbreedt zich.

Ingrid

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#6 Geplaatst: 2007-08-19 23:46:02

Désolé Cees en reageerders,

Jullie zitten er met dit voorbeeld naast. In het vandaag afgesloten Grachtenfestival in Amsterdam was een flink aantal (zeer interessante) voorstellingen/evenementen gratis. Om nog maar te zwijgen over de Uitmarkt. Ga maar over iets anders miezemuizen aangaande NL.

Jacob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2007-08-19 23:53:48

Ja hoor, ga even het grachtengordelgedoe in NL vergelijken met de "Comice Agricole" in F! Uilebal.......

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-08-20 09:42:54

jacob, natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar je moet geen appels met peren vergelijken.

als ik het over grote evenementen zou hebben is er genoeg, de gaypride in amsterdam (canalpride) maar die is ieder jaar ook failliet en dan moet de gemeente spekken, en zie wie de sponsors zijn, ik ben zelf werkzaam geweest daar.

neem nu de gewone burgelijke leuke dingen, vroeger ging men op 5 mei naar wageningen, feest, oh sorry, een keer in de vijf jaar voor de gewone man, was je ambtenaar dan kun je ieder jaar op vijf mei rekenen.

wat is er over ? een concert van tien minuten, en (vrij)markten.

de koninginedag, feest ? waar ?

nee, jocob, ik heb het over gewoon een drop als kuddelstaart waar men ieder jaar weer een feest neerzet wat zo groots is, waar zoveel mensen op af komen, en dan gratis is.

toevallig hebben we er gisteren over zitten bomen, jawel, met champagne ingrid, en men vertelde dat ze dit werk vrijwillig doen, 250 man in totaal.

ik zeg "vrijwillig ? maar dan sta je je dus voor niets uit te sloven ?" waarop men zei dat als ze dat niet meer zouden doen er in het dorp ook niets meer te doen is, dan is het dood.

de mensen kijken al een jaar uit naar het spectacle, en steken daar met plezier de handen voor uit de mouwen "en zo leren we onze kinderen ook weer vrijwillig werk te doen"

tja, ik kreeg in nl altijd een onkosten vergoeding ;-)

een groot bouwbedrijf heeft de vuurwerkkosten op zich genomen, ehhh bijna vijftigduizend euros, en de mosselen worden geleverd door de vissers.

een paar weken geleden, fete de la buche, feest van de stront, of strontfeest.

wat men er ook onder wil verstaan, het is geweldig, en terug in de tijd.

strobalen gooien over een koord, skien achter een tractor, varkensraces, hanengekraairaces, en eten, eten en nog eens eten, entre ? 0

dit kan alleen maar omdat men vrijwillig werkt, en weet dat als men er geld aan wil verdienen de toekomst van het feest uitloopt in een fiasco.

ingrid, we zijn er mee besmet, inderdaad, en op zich is het niet zo erg hoor.

toch is er verschil tussen de zuinigheid die onze verplichtingen moet veiligstellen, en de zuinigheid die ons sociale leven vernietigd.

voor een feest trek ik gerust alle klavieren los, en ik heb me nu ook aangemeld als vrijwilliger in het dorp.

cees.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#9 Geplaatst: 2007-08-20 10:49:38

Steven,

Je laat je beet nemen door je vooroordelen. Dit jaar speelde het Amsterdamse grachtenfestival zich voor een groot deel af buiten de vermaledijde grachtengordel, namelijk in en rond het Muziekgebouw aan het IJ en in Nieuwendam. Dus......spuit elf.......

Cees,

Ja, pet af voor je.

Ik mis ook wel de niet-pretentieuse en kleinschalige lokale "festivals", zowel in F als in NL. Maar ik blijf erbij dat er in NL toch ook nog veel dingen gebeuren die de moeite waard zijn in dat opzicht. Gelukkig ook zonder dat de TV erbij is. Dat houdt  automatisch in dat je het moet weten van horen zeggen. Anders wordt het een "massa-event" en dan is het naar de kloten. Ooit gehoord van de Leidsegracht opera begin augustus? Waarschijnlijk niet, er waren ook nooit meer dan een paar honderd bezoekers van deze GRATIS, maar wel fantastische(professionele) uitvoeringen.

Overigens vond ik de (gratis)Journée de la musique in mijn franse dorp dit jaar een déception. Dezelfde muziek als je 24 uur per dag op tig zenders kunt beluisteren.Enfin met toevallige voorbeelden bewijs je niets. OK

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#10 Geplaatst: 2007-08-20 11:27:02

Precies, het blijven voorbeelden.Het blues festival in Utrecht, geheel gratis, net als het operaconcert op de Oudegracht in septemberMiddeleeuwenfeest in Saint Félix: entree betalen voor het dorp, foire in Sorèze : entree betalen, de brocante daar is een dag eerder, veel leuker en gelukkig gratis.

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#11 Geplaatst: 2007-08-20 11:47:30

Beste Forumgenoten,

Zowel in LDF als in ons eigen Nederland (Brabant) kom je nog veel festivals tegen die zeer de moeiete van bezoek waard zijn.

Wat denk je van "De Brabantse Dag" een nu voor de 50e keer in Heeze plaatsvindend historisch-cultureel evenement waarbij wel 2500 van de 9000 dorpsgenoten op allerlei verschillende manieren samenwerken en plezier maken bij de bouw van de wagens voor de themaoptocht maar ook voor de verschillende historische, culinaire en muzikale onderdelen van het feest. En ook, ja er worden soms geringe entreeprijzen gevraagd en een vergoeding (kostprijs) voor het eten en drinken.

En in LDF waren we afgelopen vakantieperiode op verschillende "marché gourmande" in de meest kleine plaatsjes waar de lokale markt tussen mairie, ecole en poste was omgedoopt tot een openlucht restaurant, wel met deuren op schragen, maar wel leuk aangekleed en met "life-muziek"genieten van lokale producenten tegen schappelijke tarieven: 3 douzaine d'escargots voor € 6

Het is er nog! je moet het alleen opzoeken

avec sincère salutations

Dominique

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2007-08-20 16:11:11

Jacob, hoe ken ik als rechtgeaarde Rotterdammer nu vooroordelen hebbe tege wat vanuit 020 komt......