Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Logees en Wifi

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2007-08-17 19:13:13

In deze tijd van de komst van de logees, doet zich bij ons het probleempje voor, dat zij met hun meegevoerde laptop niet zo maar een internetverbinding tot stand kunnen brengen. Ik hoor soms verhalen van mensen die geen ADSL hebben, dat zij met hun laptop wat rondrijden in het Franse land en opmerken dat er ergens een wifi-verbinding 'open staat'. Zij maken dan vanuit de auto verbinding en halen vervolgens geheel voor nop hun e-mail op of versturen tientallen MB's aan vakantiefoto's.

Ik ben sinds februari in het gelukkige bezit van ADSL en heb gekozen voor Wifi via de Livebox van Orange. Mevrouw kan draadloos met haar laptop meegenieten van deze verbinding. We zijn zeer tevreden over Livebox, het werkt allemaal uitstekend.

Maar de gasten kunnen bij ons niet zomaar een communicatie tot stand brengen, hun laptop vraagt om een paswoord. Welk paswoord? De clé van Livebox is het in ieder geval niet.

Ik heb het vermoeden dat het hier om een standaardbeveiliging gaat: het vanaf de straat bij een wifi-netwerk van iemand anders binnenkomen kan alleen als dat netwerk niet beveiligd is. Bij de installatie van de LiveBox staat die beveiliging (WEP of WPA) volgens mij altijd aan. Dus hoe zetten we die uit?

In de uitgebreide 'assistance' pagina's van Orange wordt ook over de Apple (Mac) gesproken. Uitgerekend onze logees werken met een Apple (creatieve figuren met fotografie en grafische vormgeving). Deze zonderlingen zouden aparte software moeten downloaden om compatible te kunnen zijn.

Al met al, als niet overdienstelijke alpha, ik word hier tamelijk tureluurs van.

Wim

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#1 Geplaatst: 2007-08-17 19:32:05

Beste Wim,

Kan het zijn dat het hier wel degelijk om de clé van de Livebox gaat maar dat je vergeten bent om de Livebox in "pairing mode" (een stukje fysieke veiligheid bovenop de in theorie kraakbare sleutel) te zetten? Dit doe je eenvoudig door op het "pairing-knopje" te drukken: als je een Inventel Livebox hebt is dat de button 1 aan de achterkant van de Livebox en voor een Sagem Livebox het kleine zwarte knopje net naast de voedingskabel aan de onderkant van de Livebox.

Je gasten hoeven normaal gesproken geen extra software te installeren en als je een stap voor stap uitleg wilt voor het maken van een verbinding op een Mac dan kun je hier op de assistance pagina's van Orange terecht. Hier staat op een gegeven moment (stap 3) de pairing (association) -stap uitgelegd.

Overigens kun je - zoals je vraagt - ook de beveiliging van de WiFi-verbinding van de Livebox uitzetten, maar dat is niet aan te raden omdat in theorie dan een willekeurige gebruiker ineens via je Livebox op Internet kan. Nu zal dat op het platteland in de meeste gevallen niet zo heel erg zijn, maar met deze standaardbeveiliging beheers je je verbinding toch zelf nog een klein beetje ... Dit soort dingen stel je in in de administratie-interface van de livebox die je vindt door in je browser het adres http://192.168.1.1 in te typen op een computer die met de Livebox verbonden is. Standaard (dus als je het wachtwoord niet gewijzigd hebt) zijn zowel de login als het wachtwoord admin.

Laat even weten of het hiermee lukt ... 

Groeten,

Thomas 

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#2 Geplaatst: 2007-08-18 00:38:03

Wim.

Er is nog iets waar je even naar moet kijken.

Behalve de instelling van de WEP of WPA sleutel is er nog een beveiligings issue.

Je kunt de Livebox namelijk zó instellen dat alleen bepaalde PC's gebruik mogen maken van de Livebox. Elke WiFi adapter (los of ingebouwd in laptop) heeft een uniek zg MAC adres.

Je kunt op de Livebox 3 dingen regelen

- een lijst maken van MAC adressen die géén toegang hebben tot de box

  (makkelijke, maar onveilig)

- een lijst maken van MAC adressen die wél toegang hebben (lastig maar veilig

- of de lijst de-activeren (elk MAC adres heeft toegang: makkelijk maar onveilig)

Het meest veilig is natuurlijk om de Livebox een lijst te geven van MAC adressen die expliciet toegang krijgen.  Dat betekent dat je al je bezoekers om hun MAC adres moet vragen en die invoeren op de MAC lijst.

Open via een webbrowser (IE of Firefox bv) op http://192.168.1.1 en geef de login gegevens op (heb je gekregen met de Livebox)

Klik Reseau sans fil, en kijk wat bij Adresse Mac is ingesteld: Activé of Désactivé.

Als Activé is aangezet, klik dan Editer la liste de filtre MAC

Vul het MAC adres in. Dat is een serie tekens als 0d:60:b3:0a:1d:81

Er zijn nu 2 wegen te bewandelen

1. Je koopt zelf een extra USB wifi adapter en stelt het MAC adres van in op je Livebox. Nadeel: je gasten moeten de bijbehorende software installeren om te kunnen aanmelden 

2. Je laat de gasten zelf hun WiFi dingen regelen, en je geeft ze alleen de SSID (wifi naam van je  Livebox) de crypto sleutel en je vraagt ze om hun MAC adres dat je dan moet aanmelden bij de Livebox. 

Helpt dit?

Ko 

Kortom, je gasten moeten zelf een WiFi a 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-08-18 05:47:15

Wellicht domme opmerking, maar en pleine campagne met buren minstens 50 m van me weg. Zelfde gedonder als Wim gehad met de beveiliging (Alice ditmaal) en gewoon alles uitgezet. Bezoekers kunnen nu WiFi gebruiken zonder problemen en risico op "inbrekers" uitermate gering hier.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-08-18 18:24:40

Helemaal met Steven eens; alle beveiliging uit is het beste.

Ik ben ook zo'n creatieve computeraar met als gevolg dat je op zeker moment

de problemen niet meer kent omdat je ze nooit hebt.

Maar met producten als de Livebox komen ze toch weer tevoorschijn.

Als allemaal vage types langdurig aan de rand van je terein blijven staan,

de ledjes van je router vol uit blijven slaan; stroom eraf. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-08-19 18:06:46

Reken maar dat hier een bezoeker met een laptop onder zijn arm véél meer opvalt dan één met een riek over de schouder......

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#6 Geplaatst: 2007-08-19 18:32:28

Daar kan ik me iets bij voor stellen ja!

Maar ... al deze berichtjes vertellen ons natuurlijk niet of het Wim nu uiteindelijk gelukt is zijn logees op Internet te laten surfen via zijn al dan niet beveiligde WiFi verbinding ...

Of zou hij onze berichtjes slecht gelezen hebben en dusdanig aan de instellingen hebben lopen sleutelen dat 'ie nu helemaal niet meer op Internet kan ;-) ?!

PS voor Freek die schreef "alle beveiliging uit is het beste" ... dat lijkt me een beetje té kort door de bocht. Als we nu op deze manier maar iedereen aan gaan raden alle beveiliging uit te zetten dan lijkt me dat toch niet helemaal verstandig. Ik denk dat iedereen in zijn eigen situatie het beste kan bekijken of en zo ja in welke mate zijn draadloze verbinding beveiligd moet zijn. Alles beter dan routers waarop de beveiliging standaard uit staat en waar de verbinding dus zonder dat de eigenaar het weet volledig open staat!

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2007-08-19 18:57:39

ja hallo, dat is geen riek, dat is natuurlijk een (afluister-)antenne!!!

met dit programma kun je trouwens heel makkelijk (en gratis) zien wie er op je wifi netwerk is ingelogd (c.q. ingebroken):

http://www.download.com/3000-2092_4-10532320.html 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-08-20 12:11:45

Alle beveiliging uit en dan buiten een stalletje waar je naast het geld voor de eigen kweek peren ed. ook een bijdrage voor de hotspot kunt achterlaten. 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2007-08-20 18:40:24

Voor Thomas, vandaag je adviezen opgevolgd en geconstateerd dat het allemaal klopt. Een Mac toevoegen aan de lijst is geen probleem en ook het uitzetten van de beveiliging WEP is eenvoudig. Het lijkt me het eenvoudigst om bij bezoekers de beveiliging uit te zetten en na hun vertrek WEP weer te activeren. Achteraf blijkt dat ik de kwestie zelf ook had kunnen uitvinden als ergens was aangegeven hoe ik bij de instellingen van Sagem kon komen (gebruikersnaam, paswoord).

Wim

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#10 Geplaatst: 2007-08-20 21:58:33

> Voor Thomas, vandaag je adviezen opgevolgd en geconstateerd dat het allemaal klopt.

Mooi zo :-) 

> Achteraf blijkt dat ik de kwestie zelf ook had kunnen uitvinden als ergens was aangegeven hoe ik bij de instellingen van Sagem kon komen (gebruikersnaam, paswoord).

Maar da's een kwestie van lezen ;-).

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#11 Geplaatst: 2007-08-20 22:31:06

Tja, zó diep had ik me nog niet in de materie gestoken..... In ieder geval dank voor je hulp.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#12 Geplaatst: 2007-08-20 22:35:36

Leuk allemaal, Thomas, maar ik dicht Wim en mij een bovengemiddeld (>100) IQ toe, enige levenservaring en zelfs wat technisch inzicht wellicht door de jaren verkregen. Ik ben echter nog steeds erg weinig modembouwers of ISP tegengekomen die het voor elkaar kregen om een stapsgewijze en begrijpelijke installatie van dit soort systemen te bouwen (die nog werkte ook).

Voor mijzelf sprekend: 54 jaar, tamelijk technisch begaafd maar ik moet regelmatig op dit punt afhaken. Daarbij komt dat ik simpelweg niet (meer) de tijd en de zin heb om er nog eens helemaal in te duiken.

Net zoals ik nog nooit de gebruiksaanwijzing van mijn mobiele telefoon helemaal heb uitgelezen.... en die van mijn DVD-recorder.......en het wordt steeds erger..!

Steven 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#13 Geplaatst: 2007-08-20 23:39:21

Steven,

Ik kan me er iets bij voorstellen ... maar Orange doet op dit gebied toch erg zijn best met onder andere de quick start guide die stap voor stap aangeeft wat je moet doen. Deze quick start guide vind je tegenwoordig in de verpakking van alle produkten ... Dat moet ook wel aangezien "madame Michu" (zeg maar mevrouw Jansen) het ook allemaal moet begrijpen ;-). Zo wordt er ook steeds onderzoek gedaan naar hoe klanten met nieuwe apparaten en de handleidingen omgaan. Deze informatie wordt dan weer gebruikt om het een en ander te verbeteren (zo is de quick start guide bijvoorbeeld ook ontstaan: mensen lezen namelijk de [dikke] handleiding niet ...).

Als het ergens beter kan staat er onder aan alle "assistance" pagina's een button waar je op kunt klikken om je commentaar op de hulppagina achter te laten ... de commentaren worden grondig bestuurd en indien mogelijk gebruikt om de inhoud van de betreffende pagina's te verbeteren ...

Groeten,

Thomas 

avatar#4736
bigdeal
Berichten: 0
Reacties: 3

#14 Geplaatst: 2007-08-29 10:50:56

De beveiliging van je WiFi-netwerk uit zetten omdat je toch op de campagne woont? Het is dit soort naieviteit dat ervoor zorgt dat cyber-misdaad nog steeds loont. Of dacht je te maken te hebben met een stel randdebielen die niet kunnen bedenken om te wachten tot er niemand thuis is of iedereen op één oor ligt?

OK... dan staan de huis-PC's waarschijnlijk uit (tenzij je die net aan hebt laten staan om een paar gigabytes te downloaden) en kunnen ze niet bij je bankrekening- en credit card gegevens komen of je inlijven in een botnet.

Maar ze kunnen wél gebruik maken van een breedbandverbinding naar het Internet en daar illegale activiteiten (verspreiden van kinderporno, versturen van spam, bedrijfsnetwerken kraken of lamleggen, enz) ontplooien, want als justitie het gaat onderzoeken leidt het spoor toch naar die Hollandse sukkels.

Dat het risico toch nog redelijk beperkt blijft, komt door het grote aantal sukkels.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2007-08-29 18:02:06

Ik denk dat een risico-analyse bij mij op het Franse platteland er wellicht iets anders uitziet dan een in de Nederlandse Randstad.

Mijn Wifi draagt buiten het huis niet meer dan 15 meter, dacht je nou werkelijk dat hier iemand achter de heg gaat liggen om van mijn Wifi mee te gaan genieten?

De hond heeft hem gelijk bij zijn kladden!

Ga toch fietsen, joh!

Steven (gecertificeerde sukkel)

avatar#4736
bigdeal
Berichten: 0
Reacties: 3

#16 Geplaatst: 2007-08-29 22:29:19

Ik ben het met je eens dat het risico verdomd klein is, maar je moet het risico simpelweg niet willen lopen.

Ik denk dat het ook niet zo'n vaart zal lopen met figuren die aan je deur gaan lopen rammelen om te kijken of ie wel op slot is, maar dat is nog geen reden om de zaak dan maar niet af te sluiten. Toch? Ik neem aan dat je die hond ook niet altijd thuis laat.

Bovendien is er nog zoiets als "verwijtbare nalatigheid" indien je op die manier anderen in de gelegenheid stelt om illegale activiteiten te ontplooien, terwijl het een kleine moeite is om dat te voorkomen.

Al met al lijkt het me toch verstandiger om even moeite te doen en te leren hoe je de zaak beveiligt. Dat is meestal een kwestie van RTFM.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2007-08-30 00:00:03

We hebben thuis een mini-netwerk met 3 computers, gewoon verbonden met RJ45-kabels. 1 ADSL-modem/router zonder Wifi en een Wifi modem. Dat laatste hangen we gewoon aan de ADSL als er volk is, in de regel lieden met laptops, zoniet staat-ie uit. Eventueel kunnen we de WEP-sleutel aanzetten, zo ver was ik ook al.

De hond is trouwens ALTIJD thuis. Dat kan makkelijk want hij kan door het katteluikje.... MAAR HIJ IS WEL HEEL GEVAARLIJK!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-08-31 18:37:38

Fijn open laten staan dat netwerk. Dat heeft niets met criminaliteit te maken. Een computer die via dat netwerk iets doet wat niet mag is eenvoudig te onderscheiden van anderen. 

In de dorpen en steden staat ongeveer eenderde van de verbindingen open; erg handig om even mail te checken...

Een oude computer met windows 98 en internetverbinding is echt een groot gevaar om als een zombie illigale taken uit te voeren.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#19 Geplaatst: 2007-09-01 14:34:47

@ Thomas,

Orange doet mischien erg zijn best, maar het moet véél beter.

Ik ben absoluut onder de indruk van de abominabele manier waarop Orange de PC van de 'onnozele consument' volledig om zeep helpt.

Na het plaatsen van de installatie-CD wordt , zonder enige vraag om bevestiging!, software geinstalleerd , de browser pagina gekaapt, en instellingen veranderd die onomkeerbaar zijn omdat voor de gebruiker niet te traceren is wat er gedaan is.

De browser homepage kapen wordt trouwens overal ter (ICT-) wereld als een illegale/virusachtige actie gezien. En met kapen bedoel ik dat de (normale) gebruiker zelfs niet meer in staat is om de opstartpagina weer te wijzigen in iets anders dan orange.fr.

Nergens in de handleiding die ik heb ontvangen staat ook maar beschreven hoe het ADSL modem ingesteld dient te worden-FT vindt dat de gebruiker de CD maar moet plaatsen. 

Met de hand duurt het installeren van het modem ca 30 seconden.

Het herstellen van de aangerichte schade kostte me nog eens 8 minuten, en alleen omdat ik de automatische laatste backup (image) van een paar uur eerder kan terugblazen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2007-09-03 07:53:31

Een internetverbinding is gewoon infrastruktuur. Dus criminelen hebben veel voordeel van zaken als telefoons en goede wegen van en naar de bank. Maar gewone mensen ook. Daarom laten naieve wegbeheerders hun wegen gewoon open...

avatar#5007
Frank E
Berichten: 1
Reacties: 9

#21 Geplaatst: 2007-11-25 19:25:40

@ Jako.

Volledig mee eens. Ik heb ook Orange als provider. Dus ook de lifebox moeten huren. En werd verkocht door Orange destijds als zijnde een modem. Het heeft me enorm veel tijd gekost voordat ik er achter kwam dat er in de livebox ook een wifi router zat. Hier heb ik een netwerk met een Linksys router. En die bijten elkaar doordat ze hetzelfde IP adres gebruikten.

Internet was er dus niet. Na een paar weken kwam ik er pas achter dat er een router in zat.

Daarna was het probleem snel opgelost door het IP adres van mijn Linksys router in een andere groep te zetten. Te weten 192.168.2.1

Het elimineren van de zeer langzaam werkende Orange browserpagina is mij ook niet helemaal gelukt. Wel start hier de browser weer op als vanouds bv Google.

@ Thomas en Ko

1 In mijn configuratie bemerkte ik dat ''TV by ADSL'' geactiveerd is. Vreemd want ik heb echter geen TV abonnement bij Orange.

Ik vermoed dat er een Orange decoder voor nodig is om het te laten werken?

En hoe staan bij jou de instellingen?

2 Sluit ik mijn telefoon aan op de Lifebox, zoals in de handleiding staat, krijg ik echter geen telefoonverbinding. In mijn Orange configuratie vond ik dat ''Phone by ADSL'' disabled is. En dat ik geen nummer heb.

Sluit ik de telefoon aan voor de Life box dan werkt de telefoon wel, maar werkt het ADSL filter niet zoals het behoort.

Vraag: Kan ik ''Phone by ADSL'' zonder meer activeren met mijn huidige telefoonnnummer. Loop ik daarrbij de kans automatisch in een ander abonnement van Orange te vervallen?

Frank

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#22 Geplaatst: 2007-11-25 20:22:52

@ Frank,

Ik heb al jaren een Livebox (niet gehuurd, maar indertijd gekocht).

De opties TV par ADSL en Telephonie par ADSL worden alleen geactiveerd als je op die twee respectievelijke diensten hebt geabonneerd. 

Voor TV heeft dat, naar mijn bescheiden, mening pas zin als je voldoende débit hebt want met bv een nominale 512 kb zal het TV kijken wel tegenvallen, heb ik altijd gedacht.

Voor telephonie ligt dat anders. In navolging van andere FAI's heeft ook Orange nu Telephonie Illimité in de aanbieding en wel in 2 smaken: Illimité (à 5€ per maan) voor onbeperkt bellen binnen Frankrijk, maar voor nog eens 7€ kun je (eindelijk) ook onbeperkt bellen naar een heleboel landen plus nog wat minuten naar mobiele telefoons. Op de site van Orange lees je daar van alles over. 

Beide diensten zijn dus alleen geactiveerd als je je hebt geabonneerd, maar in de praktijk gaat dat wel eens verkeerd. Ik heb mij per ongeluk in maart 2007 geabonneerd op Telephonie toen ik wat zat te klikken om wijzer te worden. Kennelijk één klik te ver, want ik zag tot mijn schrik dat ik mij op Bellen in Frankrijk had geabonneerd. Dat was niet de bedoeling maar in overleg met Wanadoo werd dat meteen geannuleerd. Wel had ik inmiddels een 2e telefoon nummer gekregen en was het rode Telephonie lampje op de Livebox aan (Telephonie geactiveerd).  Er was kiestoon maar omdat ik inmiddels ge-de-abonneerd was heb ik het niet gebruikt. 

Sinds een maand probeer ik me nu opnieuw te abonneren (tevens Illimité Etranger) maar dat levert allerlei problemen op. De stand van heden is dat ik nu voor ADSL plus Telephonie ga betalen maar dat inmiddels de kiestoon, rode lampje en activering verdwenen zijn. Ik wacht nog even tot het begin van de maand. 

Phone by ADSL en je 'gewone' FT nummer zijn twee heel verschillende dingen. 

Voor het eerste krijg je een twee nummer (uit de serie 087xxxxx, 096xxxxx of zoiets) en uitgaande gesprekken via dat nummer worden meestal gratis afgewikkeld (muv sommige langen, mobiles, betaalnummers e.d.). Als je een telefoon gewoon op je FT prise (met je FT nummer) laat zitten (via ADSL filter) kun je daar ook mee bellen, maar die gesprekken worden gewoon gefactureerd conform het abonnement dat je voor je gewone lijn hebt lopen. 

Let wel, we hebben het hier over de zones non-dégroupé (meestal het platteland) waar je je FT abonnement moet houden. In de stedelijke gebieden waar meestal wel dégroupage geldt zou je dat abonnement de deur uit kunnen doen, los van de vraag of dat verstandig is. Bij degroupage is het, dacht ik, zelfs mogelijk om je FT abonnement op te zeggen en je oude nummer mee te nemen naar je nieuwe FAI die dan ADSL + telephonie levert. 

Het zou me dus verbazen als het abonneren op Telephonie pas ADSL gevolgen had voor voor je FT abonnement, tenzij je in een gedegroupeerd gebied dat zelf zo wilt regelen.

@ Thomas

Met Telephonie par ADSL abonnement kun je natuurlijk met het 2e nummer gewoon bellen en gebeld worden, als je tenminste een telefoon op de Livebox aansluit. 

Maar heb ik het goed begrepen dat je ook zonder een telefoon op je gewone telefoon prise (via ADSL filter) aan te sluiten ook nog op je FT nummer gebeld kunt worden (zone non-dégroupé). Ik meende gezien te hebben dat dat bij de Dartybox zo werkt. 

Ko  

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#23 Geplaatst: 2007-11-26 00:50:39

Hallo,

Allereerst chapeau voor Ko (al was het alleen maar omdat dat zo mooi rijmt ;-) voor het uitgebreide antwoord wat betreft telefonie via Internet ! 

Frank E, je schrijft dat je een Linksys router gebruikt ... je weet dit vast wel maar in principe heb je met de Livebox die Linksys router niet meer nodig. Wellicht heb je echter bepaalde redenen (bijvoorbeeld het gebruik van meer dan twee Ethernet-aansluitingen) om deze toch te blijven gebruiken en dan is de oplossing om de Linksys router in een ander subnetwerk te zetten dus inderdaad de juiste (de Linksys router krijgt dan zelf een IP adres in de 192.168.1.x range en deelt op zijn beurt weer adressen uit in de 192.168.2.x range).

Verder schrijf je Het elimineren van de zeer langzaam werkende Orange browserpagina is mij ook niet helemaal gelukt. ... wat bedoel je daar precies mee??

In antwoord op je verschillende vragen:

In mijn configuratie bemerkte ik dat ''TV by ADSL'' geactiveerd is. Vreemd want ik heb echter geen TV abonnement bij Orange.

Ik vermoed dat er een Orange decoder voor nodig is om het te laten werken?

En hoe staan bij jou de instellingen?

Om TV via ADSL bij Orange te gebruiken dien je inderdaad een set top box aan te sluiten op de Livebox en deze vervolgens weer op de TV (indien de twee te ver uit elkaar staan is de Liveplug een oplossing om via het bestaande elektriciteitsnetwerk deze afstand te overbruggen). Verder moet je telefoonlijn éligible zijn, ofwel de afstand tot de telefooncentrale moet kort genoeg zijn om de benodigde snelheid te halen en de telefooncentrale moet geschikt zijn voor TV via ADSL.

Aangezien TV via ADSL tegenwoordig gratis bij het abonnement inbegrepen is (onder voorwaarde dat de telefoonlijn éligible is) staat TV via ADSL in de Livebox standaard ingeschakeld. Dit betekent echter dat de Ethernetpoort die gebruikt zou worden om de set top box op aan te sluiten (de gele aansluiting) niet gebruikt kan worden voor Internet. Wanneer je de instelling op uitgeschakeld zet kan dat wel.

Ik vind het daarom dus ook een beetje vreemd dat deze standaard aan staat, maar ja ... daar is blijkbaar een reden voor ...

Mocht je de gele Ethernet-aansluiting willen gebruiken dan kun je deze instelling dus heel eenvoudig desactiveren via de configuratie-pagina's van de Livebox.

Sluit ik mijn telefoon aan op de Lifebox, zoals in de handleiding staat, krijg ik echter geen telefoonverbinding. In mijn Orange configuratie vond ik dat ''Phone by ADSL'' disabled is. En dat ik geen nummer heb.

Sluit ik de telefoon aan voor de Life box dan werkt de telefoon wel, maar werkt het ADSL filter niet zoals het behoort.

Vraag: Kan ik ''Phone by ADSL'' zonder meer activeren met mijn huidige telefoonnnummer. Loop ik daarrbij de kans automatisch in een ander abonnement van Orange te vervallen?

Zoals Ko al aangaf moet je voor telefonie via ADSL een speciaal abonnement of een optie bovenop je abonnement afsluiten. Dit kan ofwel als optie bovenop je abonnement als je je vaste telefoonlijn wilt behouden (zoals Ko beschrijft; dit is dan een tweede telefoonlijn met zijn eigen nummer) of als speciaal abonnement (een zogeheten "offre net") waarbij de vaste telefoonlijn komt te vervallen (en het telefoonnummer wordt overgenomen; in tegenstelling tot wat Ko zei kan dat tegenwoordig overal -bij Orange althans- en heeft dat dus niets (meer) te maken met dégroupé of non-dégroupé).

In alle andere gevallen moet je telefoon gewoon op de gewone telefoonlijn aangesloten worden. Let er dan wel op - om problemen zoals je die volgens mij beschrijft te voorkomen - dat je de telefoonstekker doet bovenop het filter dat je in je telefoonaansluiting doet (om het visueel duidelijk te maken - klik maar op de links, dan zie je het vanzelf - deze telefoonstekker van je telefoon doe je dus in dit filter dat je in dit telefooncontact doet ... wat zou het nu handig zijn als ik hier gewoon afbeeldingen ineens had kunnen opnemen, maar dat is een andere discussie ;-). Zorg er verder voor dat je in *iedere* telefoonaansluiting in het huis een filter hebt zitten. Als je meer dan drie aansluitingen hebt is het het beste om een hoofdfilter te laten plaatsen op de plaats waar de telefoonlijn het huis binnenkomt ...

Als je in de configuratiepagina van de Livebox de optie telefonie via ADSL probeert te activeren zul je zien dat je op de pagina terecht komt waar je deze optie kunt bestellen.

Ko, wat betreft je probleem bij het heractiveren van telefonie via ADSL, heb je al geprobeerd de Livebox opnieuw op te starten door de stekker uit het stopcontact te halen en hem er vervolgens een paar minuten later weer in te doen? Maximaal 48 uur later zou het rode lampje dan weer moeten gaan branden ... Mocht dat niet het geval zijn, controleer dan in de configuratiepagina's van de Livebox of in de Livebox telefonie geactiveerd is. Als dat ook het geval is kijk dan in de rubriek "mon compte" op de website van Orange of telefonie via ADSL daar als optie aangegeven staat. Is dat alles ook het geval en werkt het nog steeds niet dan kun je het beste even bellen naar 3900 ...

Maar heb ik het goed begrepen dat je ook zonder een telefoon op je gewone telefoon prise (via ADSL filter) aan te sluiten ook nog op je FT nummer gebeld kunt worden.

Nee ... andersom is dat als het goed is binnenkort wel het geval ... je kunt dan als je alleen maar telefonie via ADSL gebruikt (en dus geen vaste telefoonlijn meer hebt) bij Orange je bestaande telefoonaansluitingen blijven gebruiken om te telefoneren via Internet (dat heet met een moeilijk woord réinjection du signal téléphonique omdat de Livebox als het ware het telefoonsignaal van telefonie via Internet weer terugbrengt in de bestaande installatie). Dit is nu echter nog niet het geval; bij mijn weten is Tele 2 de enige die dit op dit moment aanbiedt.

Groeten,

Thomas Vergouwen  

avatar#5007
Frank E
Berichten: 1
Reacties: 9

#24 Geplaatst: 2007-11-26 11:37:14

@Ko

Hartstikke bedankt voor je uitvoerige uitleg.

Zelf zit in een dregroupage gebied. Althans ik wordt wekelijks door NEUF telefonisch benaderd om hun abonnement te nemen. Internet met een debit van max 20MB, In mijn geval zou het 7MB zijn, TV, Telefoon illimite ook naar buitenland enz. voor 29,95 per maand. Bij Orange heb ik nu een debit van 1Mb. Met behoudt van telefoonnumer. Klinkt fantastisch. NEUF regelt alles met FT, maar ze zijn niet duidelijk betr. het opzeggen van Orange. Een vriend van mij heeft met het opzeggen van Orange een erg slechte ervaring opgedaan. Hij moest 6 maanden Orange blijven betalen, terwijl hij een nieuw abonnement had bij NEUF.

Maar de vriendelijke dame van NEUF zegt dat dit niet voor mij geldt, daar ik meer dan 12 maanden een abbonement heb gehad bij Orange.

Ik heb haar gevraagd om mij dit schriftelijk mede te delen, maar dat kon ze niet ?

Morgen, dinsdag, belt ze me weer.

PS Mijn contract met Orange loopt af 1 okt 2008 en volgens mij moet ik dus Orange opzeggen 1 a 2 maanden ervoor?

Groeten

Frank

avatar#5007
Frank E
Berichten: 1
Reacties: 9

#25 Geplaatst: 2007-11-26 12:07:15

@Ko

Overigens heb ik diverse bijna gratis telefoon mogelijkheden bij Betamax. Zoals Voipbuster, Freecall, Internetcalls, LowRateVoip enz. Hiervoor moest ik 12,50 per VOIP overmaken. Daar bijna alle gesprekken gratis zijn, zijn deze bedragen bijna onveranderd gebleven.

Echter onlangs heeft Betamax een limiet van ca 200 minuten per week er aan toegevoegd. Jammer. Hierdoor ben ik ook weer over gegaan naar Skype. welke als nadeel heeft dat je PC altijd aan moet staan en dat familie, vrienden en kenissen ook skype moeten hebben. Tenzij je een bedrag stort. want dan kan je wel naar vaste nummers bellen.

Het abonnement door jou genoemd van 7€/m bij Orange lijkt me ook aantrekkelijk.

Heb je daar al ervaring mee. Volgens mij werkt dit dan ook met VOIP.

Gr.

Frank

avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#26 Geplaatst: 2007-11-26 12:15:57

@ Frank

Volgens Free moet je niet zelf je FT abonnement opzeggen. Op hun website staat dit daarover:  

quote:

Faut-il que je résilie mon abonnement France Télécom ?

Non, vous ne devez surtout pas résilier directement votre abonnement auprès de France Télécom : cela empêcherait la mise en service de votre Ligne téléphonique Neuf. Neuf prendra directement contact avec France Télécom pour demander la résiliation de votre ligne.

Une fois votre Ligne téléphonique Neuf activée, vous recevrez une dernière facture de France Télécom vous remboursant l'abonnement France Télécom facturé d'avance (prorata depuis le bimestre précédent) et vous facturant les communications émises depuis la dernière facture.

unquote 

De praktische betekenis van deze mededeling zegt mij verder niets, maar het lijkt me wel duidelijk. 

Elders op hun site vermelden ze trouwens dat je eventuele opzegkosten bij een anders FAI vergoed krijgt tot max €100  

Over VOIP / Telephonie par ADSL via Orange hoop ik je binnenkort meer te vertellen, tenminste als de lopende (administratieve) verwikkelingen rond het abonneren daarop uit de weg zijn geruimd.

Ko  

avatar#5007
Frank E
Berichten: 1
Reacties: 9

#27 Geplaatst: 2007-11-26 16:30:30

@ Ko

Ja dat is inderdaad zo. Althans wat FT betr. Neuf regelt alles, Zie mijn vorige post.

Niet wordt verteld hoelang je afgesoten bent van telefoon. Volgens NEUF maximaal 2 a 3 dagen, daar NEUF geheel afhankelijk is van FT.

Betr. Orange, internet provider, is het anders. Deze zou je zelf moeten opzeggen dmv het invullen van het formulier ''Courrier de Resiliation" en verzenden aan Orange Internet in Bordeaux.

Gr.

Frank

avatar#5007
Frank E
Berichten: 1
Reacties: 9

#28 Geplaatst: 2007-11-27 09:43:59

@ Thomas

Tja het is inderdaad dubbel op. 2 Routers en dat alles doordat ik door Orange op het verkeerde been ben gezet. doordat ze me verteld hadden dat de Livebox alleen een modem was.

Maar ik kan nu wel vele PC's op mijn netwerk aansluiten. :o)

Bovendien is Wifi Linksys aanzienlijk sneller dan de Wifi Livebox.

Betr. Het elimineren van de zeer langzaam werkende Orange browserpagina is mij slechts gedeeltelijk gelukt.

In het begin werd ik direct door gesluist naar de voorpagina van Orange. Dat duurde me altijd veel te lang. Ik wilde direct weer mijn oude Internet Explorer hebben, die aanzienlijk sneller is. En dat is gelukt, werkt prima. Maar ik geef toe dat ik de link naar Orange page niet kon verwijderen. Ook niet in het register. In 2e instantie kan ik nog altijd naar Orange page gaan.

''Om TV via ADSL bij Orange te gebruiken dien je inderdaad een set top box aan te sluiten''  Mijn vraag is of 'set top box'' een decoder is ? Want ik zou daar dan wel wat mee willen gaan experimentern.

'' In alle andere gevallen moet je telefoon gewoon op de gewone telefoonlijn aangesloten worden" Helemaal mee eens. Nog beter is het adsl filter te plaatsen waar telefoonlijn het huis binnen komt.

Zo heb ik een jaar geleden een franse telefoonstekker met adsl filter gedemonteerd. Het adsl filter er uit genomen en geplaatst bij de telefoon entree van mijn huis. Maar het werkte helaas niet. Waarschijnlijk is bij al het soldeerwerk iets gesneuveld.

PS Ik zag onlangs dat het ADSL filter hier gewoon te koop is bij een FT shop. Ik meen voor 18€

Even zijdelings.

Na 1,5 jaar ook in Frankrijk te wonen, krijg ik sterk de indruk dat Frankrijk nog in de beginners fase zit betr. Internet. Vooral het gebruik is nog nihil in vergelijk met Nederland, Duisland, . Fax daarintegen kennen ze wel?

De franse pers, regering en TV beweren daarintegen het tegendeel.

Als ik een email verstuur in France, krijg ik nooit direct antwoord? Maar ..... als ik antwoord krijg, is dat na dagen, zo niet weken?

Gr.

Frank

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#29 Geplaatst: 2007-11-27 19:04:23

Frank, er is een flinke achterstand in Frankrijk w.b. e-mail en raadplegen van Internet maar die wordt nu aardig snel ingelopen.

Dat faxen zo populair zijn heeft ook te maken met het feit dat velen "stoffelijke bewijzen" willen houden van correspondentie. Dat kan juridisch soms nodig zijn. Frankrijk is veel bureaucratischer dan Nederland.

De bijna onbegrijpelijke lappendeken van draagsystemen van informatica (telefoon, glasvezel, wimax, satelliet) heeft ten eerste te maken met de geografische uitgebreidheid van Frankrijk (19 x groter dan Nl), ten tweede met de stroperige besluitvorming en het onvermogen van instanties en personen om met elkaar samen te werken. Daar waar bijna alle Nederlanders op een kabelsysteem zijn aangesloten dat al snel werd ontsloten voor telefonie en internet is dit een minderheid in Frankrijk.

Ik woon op het platteland, heb een gewone telefoonaansluiting (dus non-dégroupé), een ADSL 512/128 (meer kan niet voorlopig) aansluiting met een tweede telefoonnumer van Alice, 3 satellieten analoge TV en TNT. Voor het opbergen van alle afstandsbedieningen heb ik handige kastjes.........

Steven