Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Aankoop bouwgrond - de vraag van Joanette

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2007-08-20 21:36:40

Joanette vroeg in een andere rubriek:

... cu en a batir zijn termen die we steeds tegen komen. 

... is er op de site informatie ...

CU is 'certificat d'urbanisme', en soort bestemmingsplan.

'Terrain à bâtir' is een bebouwbaar perceel, door de gemeente als zodanig aangewezen (verifiëren!).

Met deze trefwoorden is via de zoekmachine op Wim Bavelaars website en in het forum het een en ander te vinden.

Christian von Klösterlein

21-08-07: spelfout in 'certificat d'urbanisme' gecorrigeerd

avatar#4677
paul2u
Berichten: 0
Reacties: 14

#1 Geplaatst: 2007-08-20 22:29:02

CU is inderdaad een soort bestemmingsplan dat aangeeft wat je ruwweg met het terrein mag doen, of er bijzondere bepalingen zijn en de geldende belastingen op het terrein.

De eerste gang lijkt me toch naar de Mairie waar je informatie kunt vragen over het terrein en de bijzonderheden erover. Hierna kun je een CU aanvragen maar dat duurt meestal wel eventjes, reken op 4 weken voordat je hem thuishebt.

Het slopen van de ruine moet met een vergunning, levert geen problemen op, grotere problemen zijn de verkrijging van bouwvergunning, je moet deze hebben voordat je mag gaan bouwen en dit kan wel even duren. Reken maar 6 maanden uit en thuis als alles meezit.

Het scheelt als je het een beetje voorkookt op de Mairie, het type huis, de grootte, de ligging op het perceel etc. Vraag maar eens een gesprek aan met de betreffende ambtenaar of in klein dorpje met de burgemeester.

Valkuilen? ja tientallen, goed lezen en opletten is de raad die ik je kan geven. Ga praten met de buren en de Mairie, dan kom je veel te weten over de gebruiken en wat je wellicht beter wel en niet kunt doen.

Koop eens een goed boek over de problematiek, er zijn er vele, ook op deze site staat een lijst.

Verder veel informatie op de site over het proces van zoeken en kopen, neem het eens rustig tot je.

Ik weet niet hoe je het in wilt richten, een stuk grond kopen en zelf iets bouwen? of een aannemer en zelf toezicht? of een toezichthouder? er zijn veel mogelijkheden, steeds "duurder".

Als je denkt te kunnen bouwen met/op een aannemer en zelf in NL blijven wacht je waarschijnlijk een teleurstelling, want dat werkt iha niet in Frankrijk.

Er moet regelmatig iemand ter plaatse zijn die knopen kan doorhakken.

Kijk ook goed naar de bijkomende kosten van bijvoorbeeld aanleg elektra tot op het perceel, water, sceptic tank of riolering e.d.

Goede begroting maken dus is belangrijk

Paul

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2007-08-20 23:24:09

Kleine aanvulling:

Het CU is een verklaring van geen bezwaar van de gemeente t.a.v. het voorgenomen gebruik van het object. Het voorgenomen gebruik (meest voorkomend: habitation) wordt niet alleen getoetst aan de PLU/POS (het bestemmingsplan) maar ook aan het overige gemeentelijk beleid. Als je er wil wonen, kun je de positief CU op het voorgenomen gebruik van 'habitation' dus beschouwen als een woonvergunning.

Ander voorbeeld: indien de gemeente een beleid heeft om verdere toeristische groei te beperken, is de kans groot dat het voorgenomen gebruik 'aanleg van een camping' een negatief CU krijgt, ook al zou het in principe op basis van het POS niet verboden kunnen worden.

Wim

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#3 Geplaatst: 2007-08-21 08:22:26

Mijn ervaring is dat je veel zelf kunt doen maar ook soms slim moet zijn en mensen inschakelen die echt weten hoe de lokale hazen lopen.

Een CU is een situatie met een bepaalde geldigheidsduur, je kunt wel weer verlengen maar dat kost ook weer tijd en moeite etc. Je hebt die geldigheidsduur niet meer nodig als je een permis de construire hebt, dus je moet ervoor zorgen dat je dat voor de afloop van het CU hebt. De permis heeft ook weer een geldigheidsduur.

Ik heb indertijd een lokale maItre d'ouevre ingeschakeld, die aan de ene kant met ons heeft gekeken naar wat wij wilden (tekening) en aan de andere kant de kennis en contacten had met de mairie, de DDU en de architekt (nodig boven een bepaalde grootte van het pand).Een van de belangrijkste onderdelen van de aanvraag bleek de zogenaamde "volet paysane", vrij vertaald de blik op het landschap, te zijn. Omdat wij in het licht van een beschermd dorpsgezicht zitten ( les plus beau village de France) was dit voor de mairie, maar ook voor het departement zwaarwegend.

Ik was na een aantal maanden in bezit van een permis voor een heel redelijke som, waarna ik zelf weer met de macon etc aan de gang kon.

Als je daarna een declaration 'd ouverture du chantier bij de mairie indiend heb je ook met de geldigheidsduur van de permis geen problemen meer 

succes!

avec sincère salutations

Dominique

avatar#4644
Dees
Berichten: 5
Reacties: 4

#4 Geplaatst: 2007-08-21 11:17:52

In de reactie van Paul las ik: Hierna kun je een CU aanvragen maar dat duurt meestal wel eventjes, reken op 4 weken voordat je hem thuishebt.

Mijn ervaring is dat dat  langer kan duren!

Op de web-site www.servicepublic.fr vind je veel informatie over de gang van zaken rondom diverse vergunningen. Hierop staat voor een CU twee maanden als responstijd aangegeven.

Wij wachten nog steeds op ons CU, al sinds eind mei. Vanochtend heb ik weer gebeld met de behandelend ambtenaar: reorganisatie en personeelskrapte bij de DDE maakt dat het momenteel nog langer dan twee maanden kan duren.

(Onze formulieren waren wel goed ingevuld zei men, en er waren geen problemen, het betreft een normale procedure)

Wij blijven er maar lakoniek onder, dit is nog maar het begin van het traject!

Desiree Poeteray

avatar#4637
W.L.
Berichten: 1
Reacties: 4

#5 Geplaatst: 2007-08-21 11:19:37

Kijk ook eens op de website Arbre de Rose http://www.henkdam.eu/ (zie deze website van Wim Bavelaar). Deze NLérs laten ook een huis bouwen, en hebben op grond van hun ervaringen heel wat tips.

Willem Labots

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2007-08-21 11:40:19

Ik denk dat er wat dingen door elkaar lopen.

Een CU wordt aangevraagd bij de gemeente. De gemeente heeft de wettelijke plicht om uiterlijk binnen twee maanden schriftelijk te reageren op een CU-aanvraag.

Een CU wordt niet aangevraagd bij de DDE, dat is een bouwvergunning (permit de construire)

Het gaat om twee principieel verschillende documenten. Als het gaat om de activiteit 'wonen' geeft de CU een woonvergnning, daarmee is het recht verworven om op die plek te wonen. Maar om er echt te kunnen wonen kan ook nog een bouwvergunning nodig zijn. Indien die bouwvergunning aan alle technische eisen voldoet kan hij niet meer worden afgewezen, omdat er immers een woonvergunning is afgegeven voor die plek.

Wim

avatar#4644
Dees
Berichten: 5
Reacties: 4

#7 Geplaatst: 2007-08-21 12:11:05

In de reactie van Wim lees ik: 

Ik denk dat er wat dingen door elkaar lopen.

Een CU wordt aangevraagd bij de gemeente.

Dit is toch echt een misverstand. Hoewel men de aanvraag voor het CU inderdaad wel bij de gemeente inlevert, stuurt deze het, na ondertekening door de burgermeester, door naar de DDE. Dit kun je ook lezen op de site www.servicepublic.fr

De DDE handelt verder de aanvraag af en stuurt de reactie naar de eigenaar en terug naar de gemeente. Ik heb vanochtend nog telefonisch contact gehad met de DDE in Cusset, dáár ligt toch echt onze aanvraag voor een CU ten burele!

Wij zijn in mei daar ook op het kantoor geweest om onze aanvraag te laten checken op fouten. De DDE  stuurt het door naar de nutsbedrijven (EDF, water etc.) ter controle op aanwezigheid van -  of afstand naar - de diverse voorzieningen. Aan de hand van hun bevindingen volgt dan reactie.

Als je bij de gemeente informeert naar de status van je aanvraag, wordt je ook dóórverwezen naar de DDE.

Ik ben echt niet in de war met een Permis de Construie, het gaat hier zeer zeker om een Certificat 'd Urbanisme.

Het Permis de C. is (hopelijk) onze volgende stap. (Gelukkig zitten er nog geen centen in, alles is onder voorbehoud van).....

Desiree Poeteray

avatar#4406
joanette
Berichten: 10
Reacties: 17

#8 Geplaatst: 2007-08-21 15:58:10

dag mensen

iedereen ontzettend bedankt!! we gaan studeren op alle regelgeving en komen er wel uit(hopenlijk)

Joanette

avatar#4754
Gasboer
Berichten: 0
Reacties: 3

#9 Geplaatst: 2007-09-02 20:06:08

Deze mail stuurde ik naar Joanette, maar ik had het bericht natuurlijk gewoon in het forum moeten plaatsen. Excuses, maar dan bij deze toch:

Hallo Joannette,Mijn vrouw en ik zijn in de laatste fase van de aankoop van een stukje grond in de Dordogne, vlak bij Saint Mathieu. Als je nog vragen hebt dan kan ik die misschien wel beantwoorden voor je. Kijk op onze website www.hoogerwaardjes.nl dan zie je ons stukje land. De eigenaar heeft een stuk van 15000 m2 verdeeld in 3 stukken. 2x ong.2500 m2 verkoopt hij (wij kochten 2644 m2), de rest houdt hij zelf om in de toekomst een ecowoning te bouwen. Het uitzicht blijft dus zo! Het andere stukje is bij weten overigens nog steeds te koop. De CU is verleend tot 16 mei 2009, er is geen beperking in de te bebouwen m2 en heeeeeel belangrijk: de grond ligt niet binnen een straal van 500 mtr van een beschermd object ( kerk, kasteel, huis enz. enz.) waardoor er geen bijzondere bouwvoorschriften gelden. We hebben inmiddels ook al aardig wat contacten met een bouwkundige, een Nederlander met een grondverzetbedrijf die de fundering kan uitgraven en de septictank kan aanleggen, de burgemeester woont achter ons = goed voor de contacten. Groetjes en veel succes!Rob en Wil Hoogerwaard

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#10 Geplaatst: 2007-09-02 22:12:41

Beste Gasboer,

Weet je heel zeker dat het te bouwen aantal m2 `s onbeperkt is? Ik ken de regeltjes van het departement Dordogne niet precies maar hier (Var, Alpes-Maritimes, Alpes-de-Haute-Provence) heeft iedere gemeente regels voor de zogeheten COS (het coëfficient van het perceel dat mag worden bebouwd) die bovendien binnen één gemeente nog kunnen verschillen per deel van die gemeente. Een perceel van 1500 m2 met een COS van 0,10 bijvoorbeeld, daar mag een woning met een grondoppervlak van 150m2 op gezet worden.

Vraag het voor de zekerheid toch even na, zou ik adviseren. Tenzij er staat "COS illimité" maar, nogmaals, daar heb ik nog nooit van gehoord.

avatar#4754
Gasboer
Berichten: 0
Reacties: 3

#11 Geplaatst: 2007-09-03 18:03:47

Zowel de notaris als de bouwkundige hebben bevestigd dat we geen COS hebben om rekening mee te houden. We hadden erg veel geluk volgens beiden. 2 huizen bouwen ( gite van 72 m2 en woning van 225m2 incl overdekt terras) op dit stuk is volgens de bouwkundige geen probleem.

In Cadre 4, tabel 1 = sans objet, tabel 2 = 0m2, tabel 3 en 4 = sans objet.

Er staat dus nog geen bouwsel, er is geen beperking volgens kolom 1.

avatar#4754
Gasboer
Berichten: 0
Reacties: 3

#12 Geplaatst: 2007-09-03 18:10:38

In mijn eerste reactie schreef ik dat de CU was verleend tot Mei 2009. Dat is een fout en moet zijn Mei 2008. De CU kan slechts voor de periode van 1 jaar worden verlengd, vermits deze aanvraag voor de 10e maand is gedaan. Verlengen is gratis en KAN zorgen voor wijziging in de eerdere tekst van de CU als er bijvoorbeeld veranderde inzichten zijn bij de gemeente of bijvoorbeeld een herziening van de carte communale daar aanleiding toe geeft. Verlengen kan dus wel, maar kent ook zijn risico's.