Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Fleur de chaux

Auteur Bericht

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#0 Geplaatst: 2007-08-20 21:49:57

Ik ben van plan om wat oude balken te witten met "fleur de chaux" (kalk), water, sikalatex en pigment. Op diverse fotos in brico magazines en andere internet sites ziet het er zeer authentiek uit. Maar ik heb het nog nooit in het echt gezien. Ben wel van plan om eerst wat proeven te doen, met name om de juiste kleur te vinden, maar vraag me toch af wat de duurzaamheid is en of iemand op het forum er ervaring en wat voor ervaring er mee heeft.

Het is spotgoedkoop, 8,8 euro voor 5 kilo, desinfecteerd, ademt, ook heel goed op vochtige muren blijkbaar. Het lijkt me het ouderwetse "witten", maar heb er totaal geen ervaring mee. Wie heeft tips?

Groet, Kees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-08-20 22:06:17

Kees,

in onze stallen zijn de balken zo behandeld, tegen aantasting door ammoniak (uit de koeienpipi).

Ik heb er verder geen ervaring mee, behalve deze:

Het spul is ontzettend moeilijk te verwijderen, want het is in alle spleten en poriën van het hout gedrongen.

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2007-08-21 08:54:23

Kees,

Ik woon tijdelijk in een oude stal en om dat wat leefbaar te maken heb ik alle binnenmuren met kalkverf ("badigeon") behandeld. Nog goedkoper dan jij, een 20 kg zak "chaux aerienne" van Calcia voor zo'n 10 euro.

Mijn recept: eenvoudigweg 5 kilo kalk op 10 liter water, geen fixeer, en omdat ik de muren wit wilde hebben ook geen pigment. Goed mengen met een roerder op de boormachine.

Voor het opbrengen de muren echt kletsnat maken met een tuinslang, dan eerste laag aanbrengen met blokkwast. Dag erna muren weer kletsnat maken, tweede laag aanbrengen. In mijn geval voldeed dat om de muren hagelwit te krijgen. Niet schrikken tijdens het werk, het resultaat is pas te beoordelen na droging.

Let wel op dat je de muren echt goed nat maakt, anders krijg je tijdens het drogen craquele effecten en vallen er stukjes af.

Hoe dit werkt met balken weet ik niet, maar ik heb tijdens het witten natuurlijk wel her en der per ongeluk wat houtwerk geraakt dat ik dan later weer moest schoonmaken. Het viel mij op dat het spul niet zo best hecht op oude, gladde, harde eiken balken. Op ruwe en zuigende oppervlakken (ruw hout, spaanplaat) gaat het beter. Ik denk dat je voor hout beter een wat dunner mengsel kunt gebruiken dan ik voor de muren deed (denk aan 5 kilo kalk op 20 liter water) en de behandeling wat vaker herhalen.

Schoonmaken deed ik met een niet al te harde staalborstel op een haakse slijper, en daarmee was alles wat ik gemorst had (verdacht) gemakkelijk van het harde, gladde hout te verwijderen. Uit de zuigende oppervlakken krijg je het slechts na lang borstelen voor 90% weg.

Hoop dat je hier iets aan hebt, in elk geval succes gewenst!

Met vriendelijke groet, Jos