Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ik vertrek

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2007-08-23 23:49:21

Toch maar weer eens gekeken naar een als verstrooiing bedoeld programma op de Hollandse treurbuis en afgestemd op Nederland 1 dat het programma Ik vertrek zou uitzenden. Omdat de betrokkenen waren neergestreken op een motorcamping in de Dordogne - Frankrijk dus - besloot ik te kijken. Met huivering en verbijstering het mini-drama van een Pieter en Renske aanschouwd. Het Friese tweetal, niet erg succesvol in het land der Bataven, wilde het dan maar elders proberen in Europa en besloot een camping te kopen. De kampeerplaats bleek voornamelijk te worden bezocht door bikers, die er schik in hebben om 's avonds lang door te feesten, met veel bier en knakworst. Maar de toekomstige eigenaren wensen er een meer 'gewone' camping van te maken. Na vijf minuten kijken was het al duidelijk. Dat wordt lijden. Als beheerder van deze site en schrijver van een boek voor mensen die hun geluk in Frankrijk willen beproeven, word je er moedeloos van. Alles wat is afgeraden wordt enthousiast toch ondernomen en het pakket van aanraders wordt steevast genegeerd. Bij aankomst bleek de staat van de camping zwaar tegen te vallen (had je kunnen weten als je wat grondiger had geïnspecteerd vóór de koop), de communicatie met de overheden liep niet omdat de twee Friezen geen woord Frans spraken (regel dan een bevriende vertaler), de financiering van de aankoop was niet rond en kon uiteindelijk met een peperduur overbruggingskrediet worden 'geregeld'.

Ik wind me over dergelijke stupiditeiten waarschijnlijk ten onrechte op, omdat de programmamakers van dergelijke te frequent uitgezonden drama's er geen belang bij hebben om succesvolle, verstandige mensen in beeld te brengen en aan het woord te laten. De werkelijkheid zal, naar wij allen mogen hopen, de 'boodschap' van dit soort uitzendingen logenstraffen.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-08-24 02:38:25

Ook mij bekruipt steeds plaatsvervangende schaamte bij dit soort uitzendingen van lichtelijk domme dan wel autistische lieden. Uiteraard deugt natuurlijk het land niet (onbetrouwbare en incompetente Fransen). Ik vraag me weleens af of dit soort programma's ook bestaan in bijvoorbeeld Marokko en Turkije over emigratie naar Nederland.

Een jaar of 10 geleden heb ik met zeer veel plezier het boek "The Undutchables" ( http://www.undutchables.com/ ) gelezen en geleerd van de spiegel die het me voorhield.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2007-08-24 03:10:35

Het is om te huilen.

We hebben hier op Guadeloupe ook een zender die een programma uitzendt van Fransen maar ook Engelsen die een chambre d'hotes beginnen en het verdere verloop. Je wilt niet weten wat voor drama's zich daar afspeelden.

Het is een fenomeen van alle tijden. Vroeger had je ook gelukszoekers en emigranten naar verre oorden. Mensen die om negatieve redenen een land verlaten of die daar al weinig succes hadden, zullen het in den vreemde ook moeilijk krijgen. Maar ja, emigreren in de vijftiger jaren naar Canada was toch een riskantere en moeilijker onderneming dan verhuizen naar Frankrijk anno 2007. Met internet, Europa en alle handige boeken voorhanden. Het trieste vind ik dat een publieke zender in NL zich met dit soort pulp bezighoudt om maar te kunnen concurreren met de commerciële zenders.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-08-24 14:46:01

wim, ik heb ooit eens gereageerd op ene berichtje ergens op dit forum over iemend die hard op weg was een huis te kopen, koste wat het kost, daarna ging het niet door en ging de persoon in kwestie het anders proberen, en toen heb ik gezegd "het lijkt er verdacht veel op dat je perse weg wil uit nederland en hier iets ga kopen, koste wat het kost, en, heb ik erbij gezegd, dat zou je niet moeten doen want dan gaat het mis.

ik heb nog niet zo lang geleden ook tegen iemand gezegd dat als je in nederland eenzaam bent, je dat elders in de wereld ook bent, in nl geld te kort komt, je dat elders ook te kort komt.

kortom, als je om vluchtende redenen vertrekt je de deksel lelijk op je neus krijgt.

aan de andere kant zie ik ook mensen die zelf verlekkerd bezig zijn geweest om in frankrijk te gaan wonen, dat nooit echt hebben gedaan, en nu smalend toezien hoe andere mensen in frankrijk mislukken.

dat een persbureau daaraan mee doet is me niets vreemds, wat anders kun je van een land verwachten als men al programmas heeft als de gouden kooi.

dat mensen er ook nog instinken is des te erger, maar ach, zal altijd wel gebeuren.

lees eens op http://www.nujij.nl/ik-wil-weg-uit-dit-kutland.843175.lynkx 

zo zie je maar, de een gaat, de ander vlucht, maar ze gaan allemaal dezelfde kant op.

de eerste echter met een nieuwe tas, de tweede echter met zijn oude bagage.

cees.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#4 Geplaatst: 2007-08-24 16:14:07

Leedvermaak is het leukste vermaak,

overigens is er zoveel doorgestoken kaart bij dat soort programma's (bij alle programma's, eigenlijk) dat ik ze volstrekt niet serieus neem en me er dus ook niet meer over kan opwinden.

avatar#4753
Timos
Berichten: 0
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2007-09-02 17:15:42

Ik kan me er inderdaad ook vreselijk aan ergeren. Een plek onder de zon, inmiddels herhaald hier op de Nederlandse telemevisie. Vorige keer vond ik het al een drama waarin een "straight-up" Engelsman samen met een Indische vriend een huis koopt in de Ardeche en vervolgens van de ene in de andere blunder, stupiditeit verzeilt raakt.

Ik heb makkelijk praten, ik weet het, ik zou o zo graag vertrekken naar La douce France, alleen de duik in de papparassen heb ik nog niet aangedurfd.

Dus aan de ene kant, "stoer" dat ze het doen, maar aan de andere kant, hoe dom kun je zijn....

Zoals mijn zwager ooit eens zij; RTFM. (reed the f*** manual)

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2007-09-02 17:49:03

Dit programma heet bij ons, zoals waarschijnlijk bij velen van u 'ik verrek'. Even serieus, wat me opvalt is dat het een wedstrijd lijkt in zo onvoorbereid mogelijk met zo weinig mogelijk geld, talen kennis etc naar het grote buitenland te gaan. Of het is een generatie kwestie. Ouwe zakken moesten alles in de jaren '50 degelijk doen, op de bonnefooi iets spontaan doen, was er niet bij. Bij jongeren is het: Restaurant beginnen in Griekenland, zonder geld? Geen grieks spreken en ook al geen engels, restaurant gekocht in buitenwijk van ontoeristisch stadje? Nog nooit een ei gebakken? Geen probleem. Soms ben ik wel eens jaloers op die onbevangenheid. Sinds enige tijd ga ik regelmatig een kijkje nemen in een restaurant en gites, door mensen overgenomen, uit een der eerste afleveringen van Ik Verrek. Prima eten, prettige bediening, de kindjes worden al groter, iedereen spreekt aardig frans, en het menu is heel mooi in balans met de prijs. Terras altijd redelijk vol. De fransen die er komen lijken allemaal wel opgelucht, tevreden. Lekker eens ongecompliceerd uitgaan, maar dan niet zo vreselijk frans. Het is een genoegen te zien dat deze dapperen het zo goed doen momenteel. Dat kan dus ook. Maar goed, ik voel de ergernis ook wel mee, je gelooft soms niet wat je ziet, voor mij is het puur vermaak, maar geen leedvermaak.

Dit

avatar#4632
Layla
Berichten: 1
Reacties: 11

#7 Geplaatst: 2007-09-03 11:58:36

Maar wordt het niet een beetje in de hand gewerkt. Immers, bij alle afleveringen komt het uiteindelijk allemaal goed, ook al zijn de betrokken personen halve wege het programma al door hun budget heen en hebben ze nog maar een paar euro's over om de rest van de verbouwing te betalen en zichzelf te onderhouden. Kijkers denken dan wellicht dat het een hele simpele zaak is om huis en haard te verbranden in NL en te vertrekken naar LDF met het idee dat het allemaal wel goed komt. Ook leningen worden in de afleveringen zonder problemen door de bank verstrekt!!

Zouden de programma's toch niet een beetje geregisseerd zijn? 

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#8 Geplaatst: 2007-09-03 13:53:13

Hallo,

Ik bekijk dit soort programma's als soaps. Naar de twee heren die een plek onder de zon zochten in de Ardeche en later in de omgeving van Nimes, heb ik met veel plezier gekeken. Want in beide streken ben ik veel geweest en het is leuk om ze op tv te zien.

gr.

Danny

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#9 Geplaatst: 2007-09-05 15:20:06

Toch even reageren op deze discussie,

Persoonlijk kijken wij vaak naar dit programma, vooral omdat we denken alles al gezien te hebben op dit vlak. En dan komt er toch weer een nieuw gezin die zonder voorbereiding te stap maakt en natuurlijk in alle valkuilen stapt die er zijn.

Maar ik moet zeggen dat ik wel bewondering heb voor mensen die dat kunnen, zo maar op goed geluk en vanuit een idee en overtuiging in het diepe springen. Opzichzelf een kwaliteit die ik meer mensen zou willen toewensen, we hebben al genoeg controle freaks en conformisten etc. in de wereld.

Maar inmiddels weet ik uit eerste hand dat er zwaar geselecteerd wordt op de personen die gefilmd worden. Collega van mij is 2 jaar geleden goed voorbereid afgereisd om een camping te beginnen in Frankrijk. Vele malen filmploeg in het jaar langs gehad die zich kostelijk heben vermaakt. Echter uiteindelijk is het niet uitgezonden omdat "ze niet genoeg beeldmateriaal hadden".

Ze vertelde mij dat ze in totaal zo'n 150 uur gefimld hadden, dus dat valt wel mee !

Maar ze deden het perfect, hadden de goede diploma's hadden volle camping (met een internationaal gezelschap en niet alleen hollands vrienden) en spraken de taal goed.

Tja en dan is er als filmer natuurlijk geen "leuk" programma van te maken, immers dan zou het educatie worden en geen vermaak.

Dus blijf kijken naar deze programma's en huiver, maar weet dat dit een absoluut niet representatieve steekproef is. Maar dat zal nieumand verbazen.

En verder zou ik niet de snel verwijzen naar de pulp in Nederland, inderdaad daar zijn veel programma's te zien zonder kwaliteit maar deze Vertrek programmas zijn er ook op de Britse, de Duitse, de Deense, de Zweedse en de Noorse TV (allemaal persoonlijk gezien) en waarschijnlijk bij meer landen. Het zit in de aard van ons beestje om daarvan te smullen.  

avatar#4786
Pogo (Allier)
Berichten: 4
Reacties: 2

#10 Geplaatst: 2007-09-13 17:03:46

Ondanks dat het programma "Ik vertrek" redelijk bewerkt is door de programmamakers om het beste gehalte van leed en vermaak te krijgen, is het toch wel een aanstekelijk onderwerp. Hoewel, de emigratie naar Frankrijk vanuit Nederland zou er niet direct van toenemen. 

Anderzijds: het slingert toch weer die droom aan.

Het zijn vaak de persoonlijke angsten die veel mensen belemmeren hun droom daadwerkelijk na te streven. Zijn de bedoelde mensen in "Ik vertrek" misschien stereotypen (dus intressant voor de TV) die wat minder angstig (meer onbezonnen) zijn en daarom hun droom 'onverstandiger' benaderen ?  Maar ze doen het wel! Gelukkig zijn wij een tikkeltje angstig met een huis in Frankrijk begonnen? 

Ik hoop dat de onderliggende boodschap ("living the dream") in ieder geval zoveel mogelijk mensen bereikt, ondanks de minder zonnige kanten van het programma.

Groet

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#11 Geplaatst: 2007-10-22 21:03:22


Hier in Frankrijk de laatste uitzendingen van het programma bekeken op internet 
http://www.uitzendinggemist.nl
soms heel droef
groet

avatar#5145
Samba
Berichten: 0
Reacties: 2

#12 Geplaatst: 2008-02-02 20:58:12

Ik ben ooit geinterviewd voor deelname aan dit programma. Geheel tegen mijn wens op op tv te komen maar zou gratis reclame zijn. Niet geselecteerd. Na de uitzendingen gezien te hebben snap ik waarom, we waren te normaal.

Was sowieso meteen erg blij dat het niet doorging.

Sam