Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gaultmillau

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2007-08-24 03:23:24

Binnenkort vertrekken we weer voor een ontspannend verblijf in de métropole en wel Landes en Gers. Vroeger, toen we nog in NL woonden, gingen we op stap met drie gidsen: Gites de France, Logis de France en Guide Michelin. In de ons bekende streken kenden we wel de restaurants maar voor de onbekendere oorden raadpleegden we de Michelin, Logis de France (als die ook in de Michelin stond) en onze eigen neus/ogen. Je weet wel, menukaarten bestuderen, wat zit er binnen en wat voor auto's staan er buiten.

Vaag kwam mij bekend voor dat er nog een andere gids bestond: Gaultmillau. Nog nooit gekocht en nog nooit bekeken.

Wat vinden jullie van deze gids?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-08-24 03:43:29

Ingrid, kende de gids niet. Even gegoogeld en blijkt toch wel toonaangevend te zijn. Begonnen met het propageren van de "nouvelle cuisine". Als dat voor hen nog de norm is: non merci!

Ikzelf heb goede ervaringen met de "Guide du Routard" die veel minder culinair is maar veel regionale informatie geeft.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2007-08-24 14:16:04

Grappig dat jij de Guiltmillau ook niet kent. Ik dacht echt een belangrijke culinaire gids gemist te hebben. Zal wel meevallen dus. Inderdaad, de guide du routard is perfect. Hier op Guadeloupe is het het bijbeltje voor de toeristen (en wij ook).

Ingrid

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#3 Geplaatst: 2007-08-24 16:15:14

Sorry.... ik kan je uit zeer betrouwbare bron vermelden dat je WEL een belangrijke culinaire gids hebt gemist! De GM is de voornaamste concurrent van de guide rouge.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2007-08-24 16:54:54

Niks sorry, GaultMillau is zeker een gids om serieus te nemen. Er zijn tijden geweest dat GaultMillau meer "gevreesd" was dan Michelin. De heren Henri Gault en Christian Millau hebben ca 35 jaar geleden de hele franse culinaire wereld en de culinaire pers op stelten gezet door hun verfrissende aanpak. Zij hebben inderdaad de nouvelle cuisine sterk gepromoot, maar dat was in die tijd wel een geweldige verademing, na de ingelapen tijd met alle vette, met bloem gebonden sauzen, die meer maskeerden dan iets anders. (+ alle veel te veel doorgekookte gerechten). Gault en Millau hebben met hun originele benadering en professionaliteit in hun hoogtijdagen Michelin in de schaduw gezet. Naast de restaurantgidsen gaven zij een maandblad uit dat door de liefhebbers werd verslonden. Het jaarlijkse septembernummer over wijn stelde alle soortgelijke publikaties in de schaduw. Edoch........., de goede oude tijd is niet meer wat die is geweest. Sinds Christian Millau ca 10 jaar geleden het imperium verkocht (Henri Gault was al 10 jaar dáárvoor uitgetreden), is de zaak wat in de versukkeling geraakt. Maar toch nog altijd de moeite waard als "guide d'humeur" en naast de enigszins oubollige Michelin.

Er zijn nog veel andere restaurantgidsen die de moeite waard zijn. Zij hebben allemaal hun eigen karakter. Kijk gewoon eens in een grote boekwinkel of bij de FNAC. Om maar een paar voorbeelden te noemen die niet algemeen bekend zijn voor Parijs, maar wel de moeite waard: Le petit Lebey des bistrots parisiens; Les cantines de Julie.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2007-08-24 23:42:25

Zo medio de jaren negentig van de vorige eeuw trokken wij vaak naar Frankrijk om mijn ouders te bezoekers die toentertijd in de Midi-Pyrénées woonden. We deden altijd twee dagen over de reis en logeerden steevast in de uitspanningen van Logis de France. Eenvoudige kamers, mooi eten, wandelingetje door het dorp en op tijd naar bed voor het vervolg van de reis. In het begin van de 21e eeuw hebben we de onderkomens van Logis de France moeten mijden. Vrijwel alle hotels en hotelletjes hebben zich uit de markt geprijsd, de prijs/kwaliteitverhouding is geheel zoek geraakt en het opgediende voedsel is verworden tot opgewarmde prak. Het bedienen ervan gaat dan ook altijd gepaard met de waarschuwing dat we de vingers niet moeten branden door het bord te beroeren. De gids van Logis de France hebben we dan ook in de open haard geworpen. Ik vind het niet vrolijk om in herhalingen te vervallen: het middensegment van de Franse horeca deugt niet meer. Michelin in orde, auberge in orde. Voor de rest, kook zelf je pot met Franse ingrediënten.

Wim

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#6 Geplaatst: 2007-08-25 01:27:45

Dat onderschrijf ik Wim. Met name bij logis de france is ook alles standaard geworden. Overal dezelfde inrichting, zelfde ontbijtbuffetten (hoeft van mij niet) en het eten kan soms zeer matig zijn. Je moet het treffen. Het hangt ook een beetje van de regio af. Ik verneem van eigenaren dat je ook aan allerlei normen moet voldoen en het moeilijk is je eigen stijl te handhaven. Ook het lidmaatschap van Logis de France zou erg duur zijn.

Wij waren/zijn ook steevaste chambre d'hotes-klantjes. Ook voor de reis heen en terug (we rijden nooit mèèr dan 600 km per dag) zochten we vaak een chambres d'hotes met tables d'hotes. We hebben hele leuke ervaringen gehad. Bij boeren, met z'n allen aan tafel, bij Engelsen die Birmingham ontvlucht hadden, Van-de-gezonde-vegetarische gastheren en dames en ga zo maar door. Maar, het wordt steeds moeilijker om een leuke chambre d'hotes mèt tables d'hotes te vinden. Als je er één vindt dan wordt je soms apart gezet om te eten en dat was nooit de opzet geweest. Dat de familie niet altijd mee eet aan tafel kan ik begrijpen maar de gasten kan je wel bij elkaar aan tafel zetten. Soms schijnt dat dan problemen op te leveren voor de Engelse, de Franse en de andere niet-Franssprekende gasten. Dat vond ik nou altijd zo leuk. Gewoon Frans spreken met iedereen ook al was het in die tijd soms behelpen. Het viel ons altijd op dat we eigenlijk weinig Nederlanders tegenkwamen. Meestal Fransen en soms Engelsen.

Maar wat vind je nu van de GaultMillau?

Ingrid