Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

aanvaard worden door de Fransen

Auteur Bericht

avatar#4731
LIZA
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2007-08-28 10:24:06

Wij wensen ons te vestigen in Bretagne.  Echter krijgen wij veel negatieve commentaren van onze omgeving (Belgiê) over het feit dat we niet zouden aanvaard worden door de Fransen omdat we ons daar zouden vestigen als zelfstandigen en we zo het weer een werkplaatst zouden afnemen van een Fransman.  Wie woont en werkt in Bretagne en kan ons hier advies of ervaringen over meedelen.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2007-08-28 11:05:37

Als je als randstedeling gaat wonen in een fries dorp is het net zo moeilijk om te worden aanvaard. Hoewel ik Bretagne nauwelijks ken, durf ik de stelling aan dat de situatie in dit opzicht daar niet anders is dan in andere streken van Frankrijk (en de rest van de wereld). Het is gewoon een kwestie van houding van jezelf en van lange adem. Ieder nieuwkomer wordt door de locals met argusogen bekenen, overal. Je moet je dat realiseren en er naar handelen. Je moet actief de mensen benaderen en belangstelling voor ze tonen. Je moet in ieder geval overtuigend en zichtbaar je best doen om(figuurlijk) naar ze toe te komen. Bedenk dat ze jouw komst pas leuk vinden als ze er ook iets aan hebben. Daar hoort natuurlijk in de eerste plaats bij dat je als de bliksem "vloeibaar" frans leert spreken, verstaan en lezen. Zonder dat kun je het schudden. Je zult ook een lange tijd flink moeten investeren in het leren van de Franse en de Bretonse cultuur. Dat hoeft overigens geen academische studie te zijn. Je zult al een geweldige en positieve indruk maken, wanneer je in gesprekken laat weten dat je iets begrijpt van aparte postitie van Bretagne in de franse geschiedenis en van het karakter van hun bretonse identiteit en taal. Verder zal het helpen als je zo snel mogelijk je -in franse ogen- typisch nederlandse gedrag afleert. Voordat je dat kan, moet je natuurlijk eerst bewust zijn wat in franse ogen typisch hollands is. Ga maar geen nederlandse etenswaren laten komen en zeker ook geen nederlandse werkers; doe als de locals: koop alles ter plaatse en laat werkzaamheden door lokale vakmensen uitvoeren. Druk ieder opwelling om te denken dat die bretons eigenlijk een beetje gek zijn, rigoureus de kop in, anders is de aanloop voor de terugkeer naar Nederland ingezet.

Tot zover deze bespiegelingen van,

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-08-28 13:42:38

de bretons op zich zijn ene geweldig aardig en sypathiek volk, echter, ze zijn geen frans.

laat je dus niet misleiden door de fransne gewoontes en zo, maar blijf het bij bretonse gewoontes houden, ook al zijn die gewoon frans.

de bretons zijn eigewijzer, chauvenistischer, en meer feestbeest.

het eigenwijze en chauvinisme zal je de meeste moeite kosten.

ze zullen je hardnekkig ontwijken, al zit je een jaar zonder werk, zij hebben gelijk.

echter, geef een feest en zet het met ze op een zuipen, het breekt ijs.

zoals jacob schrijft, géén nl producten meenemen, en geen nl zuinigheid.

géén nl werkers, maar gewoonweg hulp vragen in het dorp of het volgende dorp.

vraag altijd aan de één waar je dan de ander kunt vinden, zo maak je contacten. 

probeer zo snel mogelijk op een bretonse bruiloft aanwezig te zijn, dus heb je een uitnodiging, SLA HEM NIET AF, het is je entree in het leven van de bretons.

je zult zien, over een paar jaar wil je nooit meer weg.

ik ben een beetje jaloers.

cees.

ps, de bretons zeggen dat het zoveel regent in bretagne om bratagne mooi te houden, santé, en ze schenken je nog een glaasje in.

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#3 Geplaatst: 2007-10-17 19:29:21

Heb je de site : www.onsbretonsavontuur.info wel eens bekeken? Hier verhaalt een Nederlands gezin dat geemigreerd is naar Bretagne in detail over hun integratie. Mijn petje af voor deze mensen, die stap voor stap hun bestaan op weten te bouwen.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2007-10-18 03:07:31

Het maakt denk ik niet uit waar ter wereld. Het allerbelangrijkste is respect, moeite doen om de ander te leren kennen. Interesse hebben in andermans gewoonten, cultuur, keuken!. De taal spreken is belangrijk ,maar zelfs als je de taal niet perfect spreekt maar je moeite doet, wordt het alom gewaardeerd.

Hier op Guadeloupe is met niet in eerste instantie gastvrij. Men kijkt de kat uit de boom maar vooral, men verwacht een respectvolle benadering (dat is toch de erfenis van de slavernij). Heb je interesse in de Creoolse cultuur, probeer je een woordje te spreken (niet makkelijk) dan heb je veel gewonnen. Er zijn maar weinig landen die dezelfde attitude hebben als de Nederlanders. Nederlanders zijn toch wel erg direct en vergeten vaak de <ceremonie> om het zo maar te zeggen. Zij vinden dat niet nodig, het heeft geen functie en je bereikt er niks mee. Het enige land met wie ik het kan vergelijken is Duitsland. Ik heb gewerkt in de UK, ik heb veel Belgische collega's gehad, nu Franse maar de <Dutch approach> is toch wel speciaal. Ik ben geen haar beter hoor. Toen ik in Engeland werkte kreeg ik wel eens te horen dat ik zo < obviously Dutch> was, maar gelukkig werd het het gewaardeerd.

Of te wel, heel veel gewoontes vanuit NL vergeten. Laat al die etenswaren maar achter. Men begrijpt niet dat je om 10.00 koffie gat drinken, dat is echt NL. Om 20.00 des avonds heb je net gegeten dus geen koffiebezoek! Gewoon, iemand uitnodigen op aperitiftijd zeg maar 19.00 uur.

Of het nu Bretagne is, Guadeloupe of PACA. Trouwens, jullie zijn Vlamingen? Dan heb je echt een stapje voor!

Ingrid

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2007-10-18 10:29:13

Heerlijk!

"Hoe ik mij als Belg in Frankrijk on-Nederlands dien te gedragen"

Het zal zeker helpen om vooral niet als Nederlander gezien te worden in Bretagne Maar voor iemand uit België lijkt me dat geen probleem....

avatar#4957
Quebec
Berichten: 1
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2007-11-04 11:47:45

Als u een Belg bent maakt u zich geen zorgen mijns inziens. heb veel met Vlamingen gewerkt. Als Nederlander gedragen in Frankrijk met de inderdaad unieke niet altijd prettige "Dutch Direct" houding raad ik af. Probeer de Franse taal zo goed als het gaat en accepteer dat gewoontes anders zijn dan zal het allemaal lukken !
Veel succes 
Nlesh