Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Help ....hoe zit het nu eigenlijk ?? de deurwaarder.....

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-08-30 13:18:46

geschil:

ondeugdelijk werk afgeleverd

wij betalen een deel van de rekening niet

de tegenpartij neemt deurwaarder

ik denk : prima, ga maar naar de rechtbank

zo gaat het dus niet

wij moeten nu OOK een deurwaarder

( die komt de problemen inventariseren ) nemen

en dan ???

het gaat over de cv die het ( nog steeds ) niet doet, zo kunnen we in de winter niet weg.

anders had ik de deurwaarder van de TP ( tegenpartij ) wel tot 2009 laten komen....

maar je mag, voor dat er een uitspraak is, niet(s) repareren.....

dit duurt nu al ruim 1 1/2 jaar......

ongelofelijk veel dank aan de lezers/antwoorders/meedenkers.

ik krijg er nl. echt de pip van.

groetjes !!!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-08-30 14:09:13

ik begrijp dus dat de tegenpartij de deurwaarder (huisier) heeft ingeschakeld, dus heeft hij de zaak aanhanging gemaakt bij de rechtbank.

is er niet een mogelijkheid om zelf de zaak voor te brengen op de rechtbank ?

ben je naar het tribunal geweest ?

volgens mij is het zo dat als je een deurwaarder aan je broek hebt de rechtbank al heeft besloten dat je "fout" zit.

dat zou dus betekenen dat de rechtbank eigenlijk zijn conclusies al getrokken heeft.

ik heb ooit eens zo een zaak gehad en men legde me dat zo uit.

als het een deurwaarder is die door het bedrijf ingeschakeld is, is dat volgens mij alleen maar bluf.

ik ben toen naar het tribunal geweest, moest daar de papieren invullen, en direct na ondertekening ging men (huisier) op pad naar de persoon in kwestie.

deze zaak werd in een middag geregeld daar de man in kwestie dus begreep dat de rechter al zijn conclusie had getrokken, het is namelijk de rechter die de huisier op pad stuurt.

in jouw geval kan het dus zijn dat de leverancier naar het tribunal is geweest, daar heeft verteld dat ze een klant hebben die niet wil betalen, en de rechter stuurt jouw nu een huisier op je dak.

echter, het werkelijke verhaal dat jouw cv het nog steeds niet doet kent edelachtbare niet.

al met al is nu dus jouw mannetje naar de rechtbank geweest en heeft daar alles al geregeld zonder dat jij erbij was om weerwoord te kunnen geven.

ga als de bliksem aan de slag en span die zaak aan in omgekeerde situatie.

het is (vaak) niet zoals in nl, klant ontevreden, leverancier dreigt met de rechtbank, klant denkt "ga jij maar dan zal ik ze eens vertellen hoe de vork echt in de steel zit" je krijgt een oproep te verschijnen, je verdedigd en wint.

hier gaat de aanklager naar de rechter (tribunal de commerce) de rechter daar hoord mij aan "meneer ik heb een klant die niet wil betalen, hier is de ondertekende devis, hier de facturen, kijkt u zelf maar" de rechter kijkt, ziet dat ik gelijk hebt, en schakeld onmiddelijk die huisier in.

zaak beslist.

als de klant daarna naar de rechtbank gaat kan het een heel vervelend lang verhaal worden, met als uitkomst, veel geld verliezen.

cees.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#2 Geplaatst: 2007-08-31 16:04:47

Ik ben geen jurist, maar mij lijkt dat je de leverancier eerst formeel (aantekend met AR) in gebreke moet stellen. Je kan niet zonder meer (=bovenstaande) niet of niet volledig de factuur betalen, anders ben je domweg een wanbetaler en heeft leverancier groot gelijk de deurwaarder in te schakelen.

In het algemeen geldt: informeer je (koop bv de Tous vos droits) voordat je dergelijke acties begint, want de nuances zijn fijn en de consequenties mogelijk vergaand.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2007-09-01 19:28:16

Doperwt heeft gelijk. Je kunt de zaken niet op hun beloop laten (rekening niet betalen bijvoorbeeld) als je ontevreden bent over de prestaties van een leverancier. Je zult hem in gebreke moeten stellen en melden dat bij het uitblijven van een oplossing de zaak voor de rechtbank zal worden gebracht. De hierboven gevoerde gedachtenwisseling over de deurwaarder (huissier) is wat rommelig. Hieronder hoe het Franse systeem werkt:

Ook in Frankrijk kent men twee vormen van het strenge ambt van deurwaarder (huissier): de functie van de deurwaarder in rechtbanken en de deurwaarder die tussen partijen optreedt. Met de laatste zou men te maken kunnen krijgen bij het oplossen van geschillen met Franse medeburgers en overheidsinstanties.
De deurwaarder overhandigt officiële ambtelijke en gerechtelijke stukken, dwangbevelen bijvoorbeeld en rechterlijke uitspraken. Maar hij kan ook in zijn niet-gerechtelijke hoedanigheid optreden bij het in der minne schikken van lastige kwesties. Hij kan proces-verbaal opmaken van een ruzie tussen twee partijen, kan ter plaatse komen kijken, kan een partij sommeren zijn verplichtingen na te komen enzovoort. Als bijvoorbeeld de aannemer blijft weigeren de fouten te herstellen of niet meer komt opdagen, valt het te overwegen uiteindelijk de huissier in de arm te nemen, die de weigerachtige maçon kan dwingen zijn verplichtingen na te komen. Het inschakelen van de deurwaarder of het dreigen daarmee maakt vaak vrij veel indruk. Komt de huissier in actie, dan vraagt hij daarvoor wel een vrij pittig honorarium, dat meestal is gedekt door de ‘opstalverzekering’.

Om een zaak aan te spannen moet je de deurwaarder meestal een kennisgeving laten overhandigen aan de gedaagde (dat kost ongeveer € 130, maar dat krijg je terug als je de zaak wint). Zo’n assignation, dagvaarding, moet ten minste drie elementen bevatten: een uitleg van de feiten, de wet of de regels die zijn overtreden en de eisen die men stelt. Niet alle deurwaarders helpen bij het opstellen; dan moet men – zeker als Nederlander – naar een advocaat of even langsgaan bij de dichtstbijzijnde vestiging van de consumentenbond Que Choisir. Als een dagvaarding door een advocaat is opgesteld, laat hij deze door de deurwaarder betekenen (signifier) aan de tegenpartij. Een assignation is niet nodig als het om familiezaken gaat en bij zaken waarbij de geldswaarde van het conflict lager is dan € 4000. Dan kan worden volstaan met een eenvoudige déclaration, in te leveren bij de griffie van de rechtbank. Veel gebruikt is ook de requête, een verzoek aan de rechtbank om zonder een echte zitting een gedaagde partij te sommeren aan zijn verplichtingen te voldoen (een schuld aflossen bijvoorbeeld, of de installatie van de nieuwe keuken afmaken). Formulieren voor de déclaration en de requête zijn via internet te downloaden.

Meer informatie op

Que Choisir

www.quechoisir.org

Deurwaarders

www.huissier-justice.fr

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-09-03 11:37:54

dank jullie wel voor de uitleg, ik begrijp het...

echter: de GAN heeft een medewerker

( ass. juridique ) die onze belangen behartigde,

deze man echter negeerde alle oproepen van de huissier.

toen die voor de 3e keer aan de deur was vorige week maandag, heb ik de hulp

van een Notaris ingeroepen, het voelde niet goed, het gewoon negeren van de gerechterlijke papierwinkel kwam mij n.l. niet als voor de hand liggend voor.

Nu we echter,  drie oproepen van de huissier onbeantwoord lieten ( eigenlijk: de GAN medewerker want die schreef slechts naar de loodgieter ) is nu ( naar men zegt ) beslaglegging aan de beurt....

De termijn om oppositie te voeren ( daar kwamen wij eergisteren zelf achter ) is reeds op 11 juli verlopen....

U begrijpt dat dit zeer onplezierig voelt, stel je voor !! en alle ekstra kosten....

Inmiddels hebben we de cheque maar bij de huissier neergelegd ( openstaande factuur plus 500 euro ) teneinde nog meer ellende te voorkomen, maar : nu zit ik met een cv met mankementen en een bad wat kapot is, een advokaat zult u roepen: getver, weer een strijd aangaan, de ellende met de loodgieter duurt nu ook al 1 1/2 jaar.

Het erg is, wij hebben het laten gebeuren, wij hebben zelf niet goed opgelet en niet voldoende moeite genomen om e.e.a. uit te zoeken, daar hebben we de GAN toch voor....dom dom dom.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-09-03 11:42:17

p.s. wij stelden de loodgieter per fax 13 keer in gebreke, telefonisch 19 keer, per brief 3 keer, en per aangetekende brief 2 keer.

van de factuur van 33.000 euro hielden wij 3.900 euro in.

wij zijn onmiddellijk naar de GAN gegaan voor rechtsbijstand.

wij hebben daar volledig op vertrouwd.

zelfs vrijdag zei de GAN-man : ach de huissier, die kan wel 100 keer komen: niet betalen.....

heel vervelend allemaal, ik heb onderhand het idee dat ik alleen maar om me heen moet slaan, bah.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-09-03 14:41:06

je hebt alle stukken van briefwisseling, en telefoonnota's.

ga hiermee naar het tribunal, je zult zien dat ze je kunnen helpen.

wim heeft gelijk, maar ik heb het niet over gebreken en die toestanden,

" Veel gebruikt is ook de requête, een verzoek aan de rechtbank om zonder een echte zitting een gedaagde partij te sommeren aan zijn verplichtingen te voldoen (een schuld aflossen bijvoorbeeld, of de installatie van de nieuwe keuken afmaken)"

dit is waar ik het over heb.

volgens sommigen is dit echter alleen voor zaken boven een bepaald bedrag, echter dat is niet zo, al vanaf een enkele euro kun je het tribunal vragen.

ik heb dit soot zaken zelf bij de hand gehad, in de praktijk dus.

ik weet waar ik het over heb, maar ehhh, je moet wel zelf aan de slag gaan. 

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-09-03 17:32:54

wij zijn zeker aan de slag gegaan, we schrijven brieven

gaan naar deurwaarders, notarissen en.....heb de GAN

in Parijs al aan de telefoon gehad.....

"maakt u zich geen zorgen" zei de aardige mevr. en jawel hoor "onze" GAN man heeft al gebeld, hij had een advokaat voor ons geregeld.....

ben benieuwd wat er nu weer gebeuren gaat, echter WIJ nemen initiatief, WIJ kontroleren en WIJ willen alles op papier/afspraak.

We zijn te weinig deskundig om hier doorheen te kunnen sloffen,

wordt vervolgd !!

fijne avond en tot mails, bedankt aan alle lieve mensen die meedenken en de moeite nemen om te reageren, super !!