Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Schilderen in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2007-08-31 06:58:45

Het is mij opgevallen dat Franse professionele schilders anders werken dan hun Nederlandse collega's.

Zag ik toch twee dorpen verder een schilder die de deurschilden gedemonteerd had en de ramen uit hun scharnieren genomen had voor hij ging schilderen. Heel anders dus dan hun Nederlandse collega's die het hang- en sluitwerk afplakken of er kunstig omheen schilderen.

Voor mij is de Franse methode sinds jaren vanzelfsprekend. Je kan toch veel beter schuren, en vaak ook de verf makkelijk rollen, als je al het hang- en sluitwerk verwijderd hebt. Één minuut demonteren bespaart me je bij iedere arbeidsgang vijf minuten, even afgezien van het veel mooiere resultaat.

Wat is nu de reden hierachter? Is het zo een verhaal als met de naar buiten of naar binnen openende ramen, waar de Nederlanders zo veel argumenten voor hun eigenzinnige methode hebben?

Overigens, als mijn zeilboot gelakt wordt, worden toch ook alle beslagonderdelen gedemonteerd en na het lakken weer geplaatst - ook in NL!

Ik ben benieuwd wie mij hier wijzer kan maken.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-08-31 12:44:51

cristian, ik denk dat het een oude gewoonte is die men niet meer gebruikt tegenwoordig.

vroeger had je geen schilderstape, je moest een kwast langs het glas kunnen trekken, iets wat men tegenwoordig niet meer kan.

waarschijnlijk is die schilder die jij bezig hebt gezien nog een van de oude stempel.

je zegt, het is het beste, daar wil ik nog wel eens een boompje over opzetten.

zeilboot; laat ik nu daar juist mijn beroep in hebben, wat helaas (wel leuk) uitgewaaierd is in een grote diversiteit.

mijn oorspronkelijke beroep is het betimmeren van jachten, dus meubels, dekken, beschoeingen, ectr.

als wij een schip moesten lakken ging alles wat je middels klik-klak sluitingen kon verwijderen eraf, maar géén schroeven.

alleen bij groot onderhoud kun je overwegen om alle dekbeslag er af te schroeven, maar dan praat je eerder over een renovatiebeurt.

het gevaar met het demonteren van beslag, of dat nu een deurscharnier, een brievenbusklep, een vlaggemast, of zalingbeugel is, het gevaar loert er altijd dat of, de gaten uitlubberen en je meer werk hebt omdat je dus weer met tampons het hout moet repareren, of de schroeven draaien kapot net onder de kop en je kunt je hele handeltje een halve cm opschuiven, met alle gevolgen van dien.

bij groot onderhoud ja, dat wordt gedaan, maar dan vind de klant het ook niet erg als ik een fisstuk of een lijfhout moet vervangen, of een boeiboord.

dus ons advies, indien niet echt nodig, laat het beslag zitten, werk er keurig omheen, doekje in de hand naast de kwast, drupeltje verkeerd, gelijk wegvegen.

afplakken werkt ook goed maar kost meer tijd.

cees.

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#2 Geplaatst: 2007-08-31 17:48:00

Hallo,

Het uitnemen van ramen heb ik bij het schilderen van ons huis in Nederland ook wel gezien. Maar dan ging het om kleine raampjes of lichte deuren. We hebben ook uitzetramen van ongeveer 80 x 100 cm. Met dubbel glas erin op de eerste verdieping en naar buiten draaiend. Ze zijn loodzwaar.

De schilder bereikt ze met een ladder. Als hij ze zou demonteren zou hij waarschijnlijk een steiger moeten plaatsen. Dus ik denk dat het al met al heel wat meer zou kosten.

gr.

Danny

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2007-09-03 11:23:33

De Franse raampjes draaien op paumelles en de NL'se op knoopscharnieren.

Als ze in NL op paumelles hangen pakt de schilder ze er ook even vanaf. Bij knoopscharnieren doe je dat liever niet omdat het terugplaatsen voor onverwachte situaties kan zorgen, als je de schroeven al fatsoenlijk los krijgt... 

(los tikken van de scharnierpennen is ook af te raden)