Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

CMU en buitenlanders

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2007-09-05 22:23:23

Het onderwerp De nieuwe Zorgverzekeringswet is erg vol geworden, zodat ik verwante onderwerpen vanaf nu maar liever in een afzonderlijk bericht meld.

Zoals op de homepage al is vermeld, pikken de Franse zorgverzekeraars het niet langer dat niet-gepensioneerde buitenlanders met een smoes van lage inkomens toegelaten worden tot de CMU, bedoeld om mensen met lage inkomens of anderszins overzekerbaar, een vangnet te bieden. Vooral de Britten schijnen nogal misbruik te maken van de leemte in de Franse regelgeving hieromtrent. Het ziet er naar uit dat deze categorie verzekerden hun Carte vitale moeten inleveren en zelf een particuliere verzekering moeten gaan zoeken.

Zijn er al Nederlanders die enge brieven hebben ontvangen van hun CPAM hierover?

Wim

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2007-09-06 00:58:34

Als ik het goed begrijp betaalt men 8% van het inkomen aan ziektekostenpremie. Bij een inkomen van 5000 euro bruto, wat me niet onwerkelijk lijkt voor een Engels echtpaar, betaal je 400 euro premie per persoon of per stel. Op zich toch niet gek? Als de CMU werkelijk voor lage inkomens zou zijn (wat inderdaad de bedoeling is) dan zou er een maximum inkomen moeten zijn waarboven je geen verzekering kan afsluiten. Of wordt er gesjoemeld met de aangifte van het inkomen?

Ingrid

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#2 Geplaatst: 2007-09-06 11:50:16

Beste Wim,
Goed dat je wat je noemt op het vinkentouw zit met dit onderwerp.
Mijn situatie is n.l.: 60 jaar en inkomen uit zo'n zogenaamd niet wettelijk pensioen
Ik heb het gevoel straks eventueel tussen wal en het schip te geraken.
Ik kon immers niet voor E formulieren in aanmerking komen, en werd ik door Ned. verzekeraar eruit gegooid.
Bij 65 moet ik straks wél via Ned. E formulier, welke verzekeraar zal mij straks, indien nodig, voor slechts 5 jaar tegen een redelijke premie verzekeren?
Is dit nou allemaal het gevolg van de steeds nationalistischer wordende houding van de Europese lidstaten vraag ik mij af.
Fijn weer ieder voor zich! Jammer ik ben voor een Europese federatie.
Ik ben benieuwd hoe dit allemaal gaat lopen.
Nog geen bericht ontvangen van CPAM
Willem


avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#3 Geplaatst: 2007-09-06 14:41:44

Als zich dat zo doorzet komt het er op neer dat de lopende procedures tegen de staat der Nederlanden om - bijvoorbeeld - keuzerecht te verkrijgen, niet veel meer om het lijf zullen hebben. Immers, niet in Nederland verzekerden moeten dan weer terugvallen op dat verdomde CvZ om aan een E 121 te komen, vrees ik. Op zich niet rampzalig ware er niet de AWBZ. Maar misschien springen meerdere Franse particuliere verzekeraars er op in.

Dat geëmmer rond de internationale zorg sleept zich nu al een tiental jaren voort en laat slechts slachtoffers achter.

Iedere eerste januari is een dag om te vrezen.

Jacques

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#4 Geplaatst: 2007-09-07 23:14:48

Ik zit in dezelfde situatie als Willem. Nog geen pensioen en ook geen inkomen. Ik teer in op een kapitaaltje. 

Ik heb veel tegenstrijdige informatie gekregen over wel of geen CPAM, CMU, Carte vitale enz.  zoals

    CVZ: nee, niet mogelijk, U heeft geen wettelijk inkomen 

    Wim Bavelaar: nee, niet mogelijk

    Verzekeraar in nederland: Ja hoor, gewoon aanmelden in Frankrijk bij CPAM

    Diversen mensen op het Forum zie de discussie over de Engelsen

Dus had ik me erbij neergelegd dat ik dan maar een particuliere ziektekosten verzekering moest nemen à +/-5000,- per jaar voor twee personen. Er schijnt dan ook weinig te kiezen te zijn wat eigenrisico of dekking e.d. betreft blijkbaar gaat idereen ervan uit dat je dan wel een rijke stinkerd bent ofzo.

Totdat ik me aanmeldde bij een frans verzekeringskantoor waar bij hoog en laag beweerd werd dat als ik mijn kapitaal in frankrijk vastzet en de renteinkomsten via de Frans fiscus laat belasten ik dan wel in aanmerking zou komen voor de CMU. Is er nou niemand die het echt allemaal begrijpt en weet hoe het zit?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-09-07 23:22:46

Aat, ik raad je aan gewoon naar een kantoor van de CPAM in je buurt te stappen.

Volgens mij moet je aan kunnen tonen dat je inwoner bent en welk (of geen) inkomen je hebt. Zie ook http://www.ciup.fr/files/Presentation_cmu.pdf en bijv. http://www.fnak.org/dn_FAQ/FAQ_20122004_192235.html .

Mijn ervaring is dat ze zeker bereid zijn je goed te informeren. Wel zorgen dat je je papieren in orde hebt.

Steven

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#6 Geplaatst: 2007-09-14 14:08:48

Inmiddels heb ik de jaarlijkse brief van CPAM ontvangen om te bewijzen dat je permanent en meer dan 6 maanden in Frankrijk woont.
Er wordt (nog) niet gesproken over inleveren Carte Vitale.
Vergeleken met vorig jaar wordt er wel véél meer info gevraagd
buiten fotokopie déclaration de revenus (logisch) ook carte séjour,concvocation, rendez-vous en préfecture.etc.
Ik heb zoveel mogelijk bewijzen meegestuurd zoals deelname bewijzen aan plaatselijke aktiviteiten etc.

Tevens moet opnieuw de aanvraagformulier " demande  d'affilation au régime général"
worden ingevuld.
Bovendien wordt gerefereerd aan het décret No.2007-354 van 14 maart 2007.

Ben benieuwd hoe dit allemaal afloopt
Graag hoor ik wat anderen zoal ervaren
Willem

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2007-09-14 17:53:46

Willem, ik heb even het decreet http://www.legifrance.gouv.fr/WAspad/UnTexteDeJorf?numjo=SANS0720598D ) nagelopen en deze acties kloppen wel. Ze moeten het zelfs elk jaar doen.

De Franse ambtenarij kennende doen ze dat twee jaar achtereen nauwgezet en daarna versloft het, zeker als ze de indruk hebben dat je van goeder trouw bent.

Steven

avatar#4869
Jaaph
Berichten: 0
Reacties: 11

#8 Geplaatst: 2007-10-06 15:10:39

Beste Wim,

Ik woon nu 3 jaar permanent in Frankrijk. Ik heb geen inkomen tot aan mijn pensioen in 2009. Het heeft ongeveer een jaar gekost om bij de CPAM de la Drôme  ingeschreven te worden. Vorig jaar claimde ik gratis verzekering omdat het opeten van kapitaal geen inkomen is. Na een beroep op de "Commission de recours amiable" werd ik uiteindelijk gratis verzekerd. Dit jaar kreeg ik het gebruikelijke verzoek om mijn inkomsten op te geven ten behoeve van de vaststelling van de premie voor 2008. Deze zijn evenals voorgaande jaren 0 €. Zo staat het ook op mijn "avis d'impôt". Vandaag kreeg ik mijn formulieren retour, met de mededeling dat als gevolg ven een wijziging in de tekst aangaande het communautaire recht met betrekking tot de sociale verzekering, ik de formulieren E-121 voor mij en mijn echtgenote moet opsturen, die door ons land van herkomst worden afgegeven. Bij gebrek aan deze formulieren blijf ik verzekerd tot 31-03-2008. Daarna moet ik maar een privé verzekering kiezen. Nu was ik al aanvullend verzekerd bij de mutuelle van de CMU-NF, en die verzekering kan ik weer uitbreiden tot een volledige verzekering, maar dit kost toch behoorlijk veel geld, ongeveer even veel als wat NL zal gaan inhouden op mijn AOW en aanvullend pensioen. 

Naar mijn mening dient de CPAM mij gewoon te blijven verzekeren op grond van ingezetenschap, want het CVZ gaat mij geen E-121 formulier sturen als er geen wettelijk inkomen is waarop ze de kosten kunnen verhalen. Ik zal het aan CVZ vragen en het antwoord aan de CPAM sturen. Daarna zal ik je op de hoogte houden van het vervolg. 

Jaap 

avatar#3236
joop
Berichten: 1
Reacties: 53

#9 Geplaatst: 2007-10-07 18:30:44

Beste Jaap, allereerst kan ik geen oordeel geven over al je omstandigheden en derhalve moet je onderstaande niet zien als een aanval op jou persoonlijk. Echter ik begrijp uit je bericht dat je in Frankrijk geen belasting betaald, geen premie betaald voor de ziektekostenverzekering en niet hoeft bij te dragen aan de CSG/CRDS en de PSCS. Waar het dus op neer komt is dat jouw kosten voor ziekte etc. in feite door degenen, die wel premie, belasting etc. betalen in Frankrijk, gedragen moeten worden. Eerlijk gezegd kan ik me voorstellen dat de CPAM je liever kwijt dan rijk is. Hoe e.e.a., t.a.v. personen die van een kapitaaltje leven tot hun pensionering, in de EU regelgeving is verwerkt weet ik niet (daar heb ik mij tot dusverre niet in verdiept) maar ik zou je aanraden 1408/71 en 574/72 eens goed door te nemen ten aanzien van jouw persoonlijke situatie, hopelijk vind je dan een oplossing voor je probleem.

Groeten

Joop

avatar#4884
Cyndi
Berichten: 0
Reacties: 2

#10 Geplaatst: 2007-10-10 11:35:16

Hallo,

Weet iemand of het alleen de CMU is die je per 31 maart 2008 kwijt raakt of ook de basis assurance maladie en jezelf voor een mutuelle moet zorgen.

Wij hebben een inkomen van onze gites, en tijdens de zomermaanden werk ik in een lokaal restaurant maar dat is niet veel.

We geven alles op aan de belasting maar omdat het zo'n grijs gebied is en een 'gite inkomen' niet gezien wordt als een echte baan worden er geen premies van afgenomen.

Iemand een idee wat voor implicaties deze nieuwe regeling heeft??

Ik begreep dat de engelse overheid met de franse een deal aan het maken is zodat de engelsen hun carte vitale kunnen houden.

Ik hoor graag jullie eracties

Groetjes

Cyndi 

 

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#11 Geplaatst: 2007-10-10 12:08:58

Goedemiddag,
Ik denk dat er nogal wat verwarring is over de afkorting CMU.
Bedoel je wellicht Club Medsche Uitvoerders voor Ned.(CMU)in Fr;?
Of de échte CMU (Couverture Maladie Universa), want dààr gaat de discussie over.
Groet
Willem

avatar#4884
Cyndi
Berichten: 0
Reacties: 2

#12 Geplaatst: 2007-10-10 14:29:18

Hallo Willem

Ik bedoel het laaste (couverture Maladie Uni), geen idee wat die eerste is.

Wij wonen hier al een aantal jaren en zijn sinds die tijd verzekerd voor ziektekosten  incl CMU. doordat wij de gites verhuren dragen wij niet bij aan de sociale lasten.... want het is in ons geval niet nodig om een micro business te beginnen zegt men, wat straks dus in houdt dat wij hier niet meer ziekefonds (om het zo maar te noemen) verzekerd zijn en prive moeten gaan. Tenminste zo als ik het nu begrijp.

Als je een manier weet om toch de sociale lasten te betalen over ons gite inkomen zonder een echt bedrijf te worden dan hoor ik dat graag.

Groeten

Cyndi 

avatar#4869
Jaaph
Berichten: 0
Reacties: 11

#13 Geplaatst: 2007-10-24 14:48:59

Beste Willem,

Zoals toegezegd hier het vervolg m.b.t. de CMU de base.

Ik heb een mailtje gestuurd naar CVZ met de vraag of ze mij een E 121 formulier wilden opsturen. De reactie was snel en glashelder: als u geen inkomen heeft uit Nederland, kunnen wij u geen E 121 (of E 106) formulier verstrekken.

Een mogelijkheid is om een baantje in Nederland te zoeken, hoeft niet fulltime, zodat je dan in Nederland verplicht ZVW verzekerd bent. Je moet dan natuurlijk wel in NL premie betalen, maar bij een klein baantje valt dat mee. Dan kun je een E 106 formulier krijgen waarmee je in het buitenland recht hebt op de zorg in je woonland. Voor een eventuele partner moet je dan een E 121 formulier aanvragen, zodat die zich zelfstandig kan inschrijven bij de CPAM.

Een andere mogelijkheid is in Frankrijk een baantje te zoeken, dan ben je verplicht verzekerd en je partner is gratis meeverzekerd. Je zou bijvoorbeeld via een uitzendbureau bij je eigen bedrijfje kunnen werken. Het moet natuurlijk wel kleinschalig blijven anders is de privé verzekering zonder alle rompslomp toch goedkoper. Ik heb hier een link die de wijzigingen in de franse regelgeving heel duidelijk weergeeft:

http://www.securite-sociale.fr/comprendre/europe/europe/cmu_inactifs.htm

Er is in dat verhaal sprake van britten, maar het geldt voor iedereen. Het kan zijn dat de aandacht op mijn dossier gevestigd werd doordat ik, in het bezit van zowel de nederlandse als de britse nationaliteit, een kopie van mijn britse paspoort als legitimatie had bijgesloten. Het heeft voor mij ook geen zin in GB een E 121 formulier te vragen, want daar heb je ook geen recht op de NHS als je er niet woont of werkt (ik ben er geboren en heb er twee jaar gewoond)

Overigens kreeg ik van mijn kantoor van de CPAM een herinneringsbrief dat ik mijn documenten nog steeds moet opsturen, die ze mij notabene via een andere vestiging hadden geretourneerd met de bekende mededeling.

Groeten,

Jaap

avatar#4930
Abe
Berichten: 0
Reacties: 1

#14 Geplaatst: 2007-10-26 15:13:40

Ja hoor: daar is ie dan :De brief van CPAM met de mededeling dat we vanaf maart 2008 niet meer mee mogen doen. Wij vallen dan als niet gepensioneerden en van een bescheiden lijfrente levende Nederlanders, buiten de boot.....

Zijn er al mensen die slimme oplossingen hebben of wellicht een betaalbare basisverzekering kunnen aanbevelen?

Bedankt!

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#15 Geplaatst: 2007-10-31 16:33:45

Tadaah,

Ook bij ons 'de brief'. Niet slim, want we betalen een klein kapitaal op grond van ons inkomen van twee jaar terug.

Met deze brief in de hand (anders krijg je het toch niet uitgelegd) naar ons  verzekeringskantoor waar we onze 'mutuelle' hebben.

"doe ons een offerte voor een basisverzekering"

Kan niet, hebben we niet, daar is de CMU  voor.

Na overhandigen van de brief gelooft hij het toch niet.

Hij belt de CPAM. En die bevestigen het verhaal.

Hij vraagt vervolgens bij welke ( Franse) partikuliere verzekeraar wij ons dan wél kunnen verzekeren. Daar komt geen antwoord op. Voorzover bij hun bekend is er helemaal (nog) geen Franse aanbieder.

Per definitie verlaten de verzekeringsgelden dus Frankrijk en gaat onze tussenpersoon de mutuelle van veel van zijn klanten kwijtraken.

Bovendien is het Franse systeem helemaal om de Carte vitale gebouwd. Zonder dit pasje werkt alles veel moeizamer.

Dit was vast niet de bedoeling van de aktie.

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#16 Geplaatst: 2007-10-31 17:46:13

Zonder reclame te willen maken,( ik heb geen belangen erbij) er bestaat wel degelijk een verzekermogelijkheid bij

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#17 Geplaatst: 2007-10-31 17:48:59

sorry, verzenden ging iets te snel.

vervolg:
bij SECARA, je bent wel meer dan 500,00 p:maand kwijt
Ik zit in ongeveer dezelfde positie en heb(nog) niks ontvangen van CPAM
Willem

avatar#3368
Richard Garaud
Berichten: 0
Reacties: 41

#18 Geplaatst: 2007-10-31 17:59:35

In het kader van de problemen rond de CMU vraag ik me af of men ook uit de CMU gezet kan worden, als een van de partners de franse nationaliteit heeft of wordt dan alleen de "buitenlander" uitgeschreven?

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#19 Geplaatst: 2007-10-31 21:10:02

Er zijn nog meer mogelijkheden om je particulier te verzekeren in Frankrijk.

Ook ik ben geweigerd bij de cpam omdat ik geen e121 kan produceren, omdat ik met pre-pensioen ben (lees: van eigen geld leef). Ook in Nederland had ik dit probleem al, omdat ik ex- expat ben en nagenoeg nooit in Les Pays-Bas heb gewerkt. Dus toen ik hier kwam wonen was ik al prive verzekerd. Kosten: (leeftijd afhankelijk en gezondheid afhankelijk) rond de 5000 euro per jaar, met eigen risico van enkele honderden euros per jaar, geen tandarts, echt basis.

Ik ben nu verzekerd bij "April" voor ongeveer 3500 euro per jaar, geen eigen risico, tandarts tot een bepaald bedrag per jaar. Ten opzichte van de Nederlandse situatie dus een aardige besparing.

Het telefoon nummer van April: 0145167744, website: http://www.april.fr

Genoemde bedragen zijn voor een echtpaar.

Groet, Kees

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#20 Geplaatst: 2007-11-01 13:05:45

Bedankt voor de tips, meer tips blijven welkom uiteraard.

We gaan bij iedere aanbieder een offerte aanvragen, maar de Franse websites (ook april.fr) spreken alleen over een aanvullende mutuelle en nergens over een basisverzekering. Heeft die verzekering van april een bepaalde naam?

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#21 Geplaatst: 2007-11-01 18:29:37

@jaco:

Die verzekering van "April"heeft de naam "Premier Euro".

Ik heb net even de papieren erbij gepakt en zie dat er een leeftijdlimiet is als je je aanmeldt: 65 jaar max.

Er zijn 3 niveaus van verzekeren: economique, confort en haut de gamme.

Het verschil in de 3 is het niveau van uitkering:

economique betaald 100% TC (het door de regering gezette tarief) van ziekenhuiskosten en 75% van de TC voor specialisten e.d.

confort ook 100% TC van ziekenhuis en 100% TC van specialisten e.d.

haut de gamme betaald 150% TC van ziekenhuis en specialisten.

Zoals ik begrepen heb (ik heb gelukkig nog nooit gebruik van de verzekering moeten maken) worden de TC tarieven bijna nooit in het echt gebruikt, m.a.w de echte tarieven zijn hoger, afhankelijk naar welke specialist of ziekenhuis je gaat.

Overigens kan je de verzekering bij elke agent, b.v. AGF agent, afsluiten. Je kan daar ook offerte vragen.

Groet, Kees.

avatar#4985
Ids
Berichten: 0
Reacties: 3

#22 Geplaatst: 2007-11-12 21:57:39

Heeft iemand al ervaring met de uitvoering van de CMU-de base voor mensen die al langer dan 5 jaar in Frankrijk wonen? Die mensen hebben namelijk recht op een séjour permanent, zonder aan de voorwaarden te doen waarover de CPAM in haar brief rept.

Volgens mij zouden die dan toch nog in de CMU-de base kunnen blijven. Maar of de Franse ambenarij even logisch denkt?

Gaarne reactie als u ervaring heeft. 

avatar#3236
joop
Berichten: 1
Reacties: 53

#23 Geplaatst: 2007-11-13 09:20:37

Zoals Ids stelt hebben degenen die 5 jaar of langer rechtmatig en permanent in Frankrijk wonen het z.g. duurzame verblijfsrecht. Dit vloeit voort uit de EU regelgeving.

Frankrijk mag  geen enkele voorwaarde hieraan verbinden en degenen die dit duurzame verblijfsrecht hebben, hebben exact dezelfde rechten als Franse staatsburgers.

Derhalve de vraag:

"Indien een Franse staatsburger niet onder een van de vele andere Franse ziektekostenverzekeringen valt, heeft die Frans staatsburger dan RECHT op het gebruik van de CMU".

Als dit zo is, dan kun je alleen maar concluderen dat degene die het duurzame verblijfsrecht heeft, recht heeft op gebruik van de CMU indien hij geen andere verzekering tegen ziektekosten heeft, immers de Franse staat mag niet de voorwaarde stellen dat hij een particuliere verzekering dient af te sluiten en hij heeft dezelfde rechten als een Franse staatsburger.

Maar ja, wie weet meer, of liever wie weet het zeker?

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#24 Geplaatst: 2007-11-13 17:35:53

Zonder reclame te maken, in Nederland zit Ooms/de Goudse die buitenlandpolissen aanbiedt. Zie hun sites. Dus verzekeren vanuit NL, wonend in FR in alle openheid.

Hun bedragen leken me de laagste van alle in NL gevestigde maatschappijen.

Verder met bovenstaande eens, dat het verboden is om onderscheid te maken tussen franse en niet-franse ingezetenen. Na 3 maanden regulier verblijf heb je al recht op CMU, als je aan de inkomensvoorwaarden voldoet. Dit

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#25 Geplaatst: 2007-11-17 22:24:15

Die inkomensvoorwaarden zullen dus wellicht het probleem vormen.......

Ik vrees dat wij ook tussen de wal en het schip zullen geraken.

Wij willen ook gaan leven van een klein kapitaaltje en ik zal op termijn een baan(tje) gaan zoeken maar we hebben bij aanvang dus geen inkomsten. De vraag is dus nu hoe en wat met de ziektekostenverzekering ??? Kunnen we zolang nog bij onze huidige nederlandse verzekeraar blijven of moeten we in Frankrijk een particuliere verzekering gaan afsluiten ?????????

Toen wij namelijk onze plannen maakten voor onze verhuizing was en nog geen sprake van de veranderingen die nu zijn doorgevoerd bij de CMU

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#26 Geplaatst: 2007-11-18 23:33:05

Ik raad toch sterk aan om bij de CPAM, uitvoerder van de CMU langs te gaan om jullie specifieke situatie (tijdelijk geen inkomen) te berde te brengen. Er is nog geen enkele ervaring met uitzonderingssituaties na het decreet waarbij niet-gepensioneerde buitenlanders zelf voor hun ziektekostenverzekering moeten gaan zorgen.

Wim

avatar#4985
Ids
Berichten: 0
Reacties: 3

#27 Geplaatst: 2007-11-19 12:38:02

Dat hebben we inderdaad gedaan. We zijn langs onze CPAM gegaan en de situatie uitgelegd met de benodigde artikelen van hun eigen decreten en wetten in de hand. Maar geen respons. De regel wordt nu eenmaal zo toegepast en er worden geen uitzonderingen gemaakt.

Waarop wij een brief hebben geschreven naar de CPAM van het departement en het nationale overkoepelende orgaan, met als bijlagen de betreffen decreten en publicaties. Tevens hebben wij een klacht gedeponeerd bij SOLVIT  (www.ec.europa.eu/solvit) zowel in Nederland als in Frankrijk.

Wij wachten nu op antwoord van alle kanten.

Een interessante website is die van onze engelse overburen

(http://www.frenchhealthissues.eu/). Zij hebben hun minister al naar Paris gestuurd om te praten over deze problematiek.

Wellicht een goed idee als meer Nederlanders in Frankrijk akties ondernemen richting de franse regering. Als iedereen op iedereen gaat wachten gebeurt er niets.

Wie is er op de hoogte over wat de Nederlandse Overheid in dit geval voor akties onderneemt voor hun nederlandse onderdanen in het Frankrijk???

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#28 Geplaatst: 2007-11-19 13:16:33

Ik heb een tijd geleden een mail getuurd aan de Zorgverzekeraars Nederland over deze materie.
Ik kreeg verbazend snel antwoord. Zie hieronder.


Geachte heer ...............
> het probleem dat u aan mij voorlegt is nieuw voor ons: u gaf aan via de
> CPAM verzekerd te zijn, per decreet/via een wetswijziging zou dit niet
> langer mogelijk zijn. Op zich zou ons dit verbazen, de EU-verordening
> verplicht alle lidstaten ertoe dat hun ingezetenen (ongeacht de
> nationaliteit, dus ook onderdanen van andere lidstaten van de EU) zich
> in het land van vestiging kunnen verzekeren tenzij er sprak is van
> arbeid of pensioen uit een andere lidstaat.
> Voor een grote restgroep is een aantal jaren geleden de CMU
> gerealiseerd. (Ook omgekeerd gaf deze regeling toen veel redenen tot
> vragen.)
> Wellicht dat ik u nog een nader advies kan geven als u iets meer feiten
> kunt verstrekken, c.q. op welke wijze de informatie tot u is gekomen.
> Hoogachtend,
> **********

Na hem meer feiten te hebben doorgemaild niets meer gehoord!!!

Ik denk toch de de  oude gevallen , mensen die al jaren in Frankrijk wonen, eigenlijk uitgezonderd zouden moeten worden, het is nogal een flinke verandering van de regelementen.
Willem

avatar#5004
map
Berichten: 0
Reacties: 2

#29 Geplaatst: 2007-11-19 13:40:24

Bij deze wil ik eea verduidelijken mbt situatie ’partner’. Ook als u één ’foyer fiscal’ vormt in Frankrijk met uw gezin, dan worden partners soms ’apart’ behandelt: Mijn man werkt in Engeland, daar hanteert men bepaalde ’immigratienormen’  (gelden speciaal voor 'niet-engelsen') waarbij de gezinsleden van de werknemer zich niet in het verplichte engelse Health Service systeem kunnen inschrijven. De oplossing die de CPAM mij aanbood, was om mezelf de de kinderen gewoon in Frankrijk ingeschreven te laten , middels betaling aan de CMU.  Nu moet ik een prive verzekering zoeken die UITSLUITEND basispakkket kan aanbieden (want een aanvullende verzekering heb ik lopen via de franse verzekeraar MAAF). Een dergelijk prive 'basispakket' heb ik nog steeds niet gevonden, alleen allerlei 'complete' verzekeringen. Ik vind het niet juist dat wij nu ineens anders worden behandelt dan de Fransen, wij wonen hier al jaren , hebben hier ook gewerkt voor een Franse onderneming, hebben altijd alle cotiations en belastingen betaald. Ik adviseer iedereen om, na ontvangst van de 'CPAM brief', een klacht in te dienen bij Solvit en bij de Wegwijzerdienst (instantie van de Europese Commissie) en indien mogelijk tevens een  (franse!) advocaat hun specifieke geval te laten uitzoeken. Bij de franse 'interpretatie' van de Europese Europese wet richtlijn 2004/38 worden m.i.andere Europse richtlijnen (mbt vrij verkeer personen) overtreden! In ieder geval: niet zomaar klakkeloss de Carte Vital inleveren!

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#30 Geplaatst: 2007-11-20 22:05:59

Ik heb al veel Nederlanders gehoord dat ze DE brief hebben ontvangen van het CPAM, zoals ook uit de voorgaande berichten blijkt.

Ook blijkt uit de voorgaande berichten dat dit tot grote weerstand leidt. De gevolgen van deze weerstand zijn nog niet duidelijk. Geruchten zijn dat mensen (de niet-Fransen) die al geruime tijd in Frankrijk woonachtig zijn (meer dan 5 jaar) wellicht toch verzekerd kunnen blijven bij het CPAM.

Mijn persoonlijke mening is dat, aangezien het CPAM slechts bedoelt is als vangnet voor Fransen die zich niet op andere wijze kunnen verzekeren, het correct is dat anderen hier niet van mogen profiteren. Ik ben echter ook van mening dat het niet correct is om verworven rechten aan te tasten.

Kortom; ik hoop dat iedereen die op dit moment verzekerd is bij het CPAM, dit kan blijven. Voor de nieuwe gevallen is een particuliere verzekering de oplossing.

Ook al in dit forum genoemd is www.april.fr met de Premier euro-polis. Niet te vinden op die site (althans niet door mij). Deze maatschappij staat volgens diverse assurantie-tussenpersonen goed aangeschreven en heeft de laagste tarieven.

Hiervoor heeft iemand al aangegeven dat er 3 niveaus zijn van verzekeringen. De premies voor personen tussen de 55 en 60 jaar bedragen in 2007:

Economique 148,06

Confort 306,77

Haut de Gamme 394,89

Tussen de 61 en 65:

171,83

355,60

457,66

Mocht ik goedkopere maatschappijen (Nederlandse / Franse)  tegen komen, zal ik het laten weten. Uiteraard dient ook gekeken te worden naar wat je precies verzekerd!

Groet, Rob van Schijndel

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#31 Geplaatst: 2007-11-21 03:33:08

Rob, je schrijft:

Mijn persoonlijke mening is dat, aangezien het CPAM slechts bedoelt is als vangnet voor Fransen die zich niet op andere wijze kunnen verzekeren, het correct is dat anderen hier niet van mogen profiteren.

Ik neem aan dat je geen CPAM bedoelt maar CMU. Voor de duidelijkheid voor de niet zo ingewijden.

Ingrid

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#32 Geplaatst: 2007-11-21 09:12:52

Hoi Ingrid,

Ik bedoel inderdaad de CMU de base.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#33 Geplaatst: 2007-11-21 12:17:14

Rob,

Er speelt voor de meesten meer dan alleen het bedrag wat een particuliere verzekeraar rekent. Een particuliere verzekeraar hóeft namelijk helemaal niemand te accepteren voor een verzekering, want particuliere verzekeraar moet wél winst maken.

Het gevolg is dat iedere particuliere verzekeraar werkt met een enorme vragenlijst en aan de hand van de antwoorden zal besluiten om de vergoeding voor reeds bestaande ziektes uit te sluiten danwel een enorme toeslag te rekenen of iemand domweg uit te sluiten vanwege een te hoog risico. De grootte van de vragenlijst is dan ook belangrijker dan de kale premie. Die premies zijn alleen geldig voor geheel gezonde mensen. Dat is m.i ook de grootste manco.

Je gaat gezond naar Frankrijk, je moest je verplicht melden bij de CMU, de meesten betalen hiervoor een forse premie, en nu mág je niet meer bij de CMU.

Intussen kan die gezondheid veranderd zijn en wordt particulier verzekeren moeilijk/onbetaalbaar/onmogelijk.

Diezelfde brief stelt echter dat je verplicht verzekerd moet zijn. Als een staat die verplichting tot verzekeren oplegt moeten verzekeraars ook acceptatieplicht hebben.

Dit laatste is echter niet geregeld in Frankrijk. Hierdoor kunnen mensen in een onmogelijke situatie belanden: verplicht zijn om te verzekeren, maar niet kúnnen verzekeren.

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#34 Geplaatst: 2007-11-21 12:31:04

Je legt de vinger exact op de zere plek!
Ook door aan de orde te stellen, dat wat vaak ten onrechte gedacht wordt, dat er niets of heel weinig betaald zou worden als je in de CMU zit.
Prima
Willem

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#35 Geplaatst: 2007-11-21 13:55:30

Hallo Jako,

Dat is inderdaad het allergrootste probleem. En dat kan natuurlijk nogal eens voorkomen bij mensen rond de 60 jaar. Erg vervelend. De enige goede oplossing is dat die mensen alsnog verzekerd mogen blijven conform de huidige situatie. Ik wil er wel voor gaan staken!

En inderdaad Willem, de CMU de base was voor veel mensen niet eens goedkoop. Maar dat is niet de achterliggende gedachte om mensen te weren (ze worden niet geweest omdat ze te weinig bijdragen, maar omdat ze er geen recht op hebben, ook al betalen ze veel).  

Volgens een Frans tussenpersoon is de aanmelding bij April vrij soepel, maar ik heb daar mijn bedenkingen bij.

En als aanvulling op de premies van April: bij de meeste ook al bekend: oomverzekeringen. Ten opzichte van April een vele betere dekking (100% van de werkelijke kosten i.p.v. een percentage van vastgestelde kosten).

Voorbeeld: een consult bij de huisarts kost 22 euro. Als je daar 75% van vergoedt krijgt (April), moet je dus 5,5 euro zelf betalen. Bij Oomverzekeringen krijg je alles vergoedt. In veel gevallen wordt er door de arts meer berekend (zeker bij de specialisten), bijvoorbeeld 30 euro voor een consult. In het geval van April krijg je slechts 75% van de vastgestelde 22 euro, terwijl je bij Oomverzekeringen gewoon de 30 euro vergoedt krijgt. Tot zover de reclame.

Is wel wat duurder + eigen risico van 250 euro per jaar. Premie voor 55-59 jarige 171,71 per maand per persoon. Uiteraard (en helaas) ook hierbij een "intakelijst".

Mochten mensen geinteresseerd zijn in die laaste polis, dan kan ik waarschijnlijk die kosten nog wat laten zakken met behulp van een soort van collectieve polis.

Groet, Rob van Schijndel 

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#36 Geplaatst: 2007-11-21 14:15:57

Beste Rob,
Moie heldere uitleg.
Wat ikmij net bedenk is dat je waarschijnlijk ook uit het systeem van automatische oproep voor bevolkings onderzoeken zoals borstkanker en darmkanker gezet wordt.
Waar moet je je dan daarvoor voor aanmelden etc.
Groet
willem

avatar#3236
joop
Berichten: 1
Reacties: 53

#37 Geplaatst: 2007-11-21 14:41:52

Duurzaam verblijfsrecht

Iedere burger van de Unie die gedurende een ononderbroken periode van vijf jaar legaal in het gastland heeft verbleven, heeft aldaar een duurzaam verblijfsrecht, voor zover hij niet onderworpen is geweest aan een verwijderingsmaatregel. Dit recht is aan GEEN ENKELE VOORWAARDE onderworpen.

Gemeenschappelijke bepalingen inzake het verblijfsrecht en het duurzame verblijfsrecht

Iedere burger van de Unie die het verblijfsrecht of het duurzame verblijfsrecht geniet, heeft op de gebieden waarop het verdrag van toepassing is RECHT OP DEZELFDE BEHANDELING ALS de nationale onderdanen. Dit recht geldt ook voor zijn familieleden.

Dit is maar een klein deeltje van 2004/38, de gehele tekst is gemakkelijk op te zoeke via Google (zoek naar: 2004/38, bij mij komt dan SCADPlus recht op vrij verkeer ...etc. als eerste op het scherm, en wel met de tekst van 2004/38).

Maar als een Franse nationale onderdaan recht heeft op gebruik van de CMU dan volgt uit bovenstaande dat degene die een duurzaam verblijfsrecht heeft, ook recht heeft op gebruik van de CMU (dat is in ieder geval mijn gedachte), en dat de Franse Staat niet plotseling kan eisen dat men een particuliere ziektekostenverzekering moet afsluiten, dat eisen ze toch ook niet van een Franse nationale onderdaan (en bovendien: het recht is i aan geen enkele voorwaarde onderworpen!).

Joop 

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#38 Geplaatst: 2007-11-21 17:35:41

@ Rob,

Zo wordt het inderdaad gepresenteerd: alsof het een recht betreft.

Het was echter een PLICHT, dat is heel wat anders.

Voorbeeld:

Vorig jaar waren wij (volgens alle beschikbare informatie van alle Franse instanties) VERPLICHT om de CMU de Base af te sluiten voor ruim 6000 Euro per jaar en die dekt maar 70% Ik had mij kunnen verzekeren bij OOM bijvoorbeeld voor maar 3000 Euro per jaar, en die dekt 100%. Maar dat was niet toegestaan volgens de Franse wet.

Nu wordt ik 'er uit gegooid'  omdat ik geen recht zou hebben...

Door kennelijke misinformatie van de Franse overheid voel ik mij nu bestolen van zo'n 4000 Euro (CMU+mutuelle minus 3k)  en loop ik het theoretische risico niet meer geaccepteerd te worden door een nieuwe verzekeraar.

Stel dat een particuliere verzekeraar na een tijdje zomaar de dekking zou stoppen, wat zou de rechter daar van vinden?

De Franse staat zal op grond van diverse eigen en Europese wetten teruggefloten worden. Dat duurt alleen ff.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#39 Geplaatst: 2007-11-21 20:48:42

Hoi Jako, ik weet niet waar ik het schrijf, een recht of een plicht. Maar ik ben het geheel met je eens.

Voor de nieuwe gevallen: geen plicht meer om de CMU de base af te sluiten. Blijft wel verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten.

Voor de andere gevallen: misschien wordt de Franse staat teruggefloten, maar wanneer. In de tussentijd toch een verzekering regelen.

Ik ben op dit moment bezig om een soort van collectieve verzekering te regelen bij Oom.

Groet, Rob

avatar#5004
map
Berichten: 0
Reacties: 2

#40 Geplaatst: 2007-11-22 12:05:12

beste CPAM 'gedupeerden'

Er blijken wat misverstanden te zijn over het begrip CMU.

Ik wil er even op wijzen dat er TWEE SOORTEN CMU-regelingen zijn :

1. CMU ,bedoeld voor 'minder draagkrachtigen', zij mogen GRATIS in de CMU (basisverzekering en eventueel  ook GRATIS in de CMU aanvullende verz. ) , en dit is dus een echte 'sociale voorziening'

2. De 'CMU cotisant'. Deze CMU is een 'basisverzekering' , waarbij de verzekerde een bedrag betaald per jaar, gebaseerd op zijn in Frankrijk opgegeven inkomsten (waarover dus ook  in Frankrijk belasting wordt betaald.

Wij hebben het hier in de discussie neem ik aan dus over deze tweede variant van de CMU, de 'CMU cotisant'. Mensen die onder de eerste vorm van CMU vallen moeten beseffen dat dit GEEN basisverzekering is ! Ook Fransen kunnen niet onbeperkt onder dit regime vallen, er zijn voorwaarden aan verbonden.

W.b. de ziektenkostenverzekering  'CMU cotisant' : hier worden mensen ondergebracht die niet 'onder een al bestaand frans kader/ franse beroepsgroep vallen, bijvoorbeeld 'pré-pensionnados' en gepensioneerden, maar ook in bepaalde gevallen de niet-werkende partners van nederlanderse inwoners! Deze 'publieke ziektekostenverzekering' wordt nu dus door de franse staat eenzijdig geprivatiseerd voor uitsluitend de buitenlanders. Voor de Fransen blijft de CMU cotisant gehandhaaft ! En dit is dus discriminatie. Dat mag dus niet, volgens o.a. Decret 2004/38, nota bene hetzelfde gewraakte 'Decret 2004/38' dat de Franse regering gebruikt om hun maatregel te rechtvaardigen.

Zijn er overigens ook mensen die, in navolging op de brief van de CPAM, net als ondergetekende al zijn opgebeld door een intimiderende CPAM telewerker, die vraagt of de brief is 'begrepen?

avatar#4985
Ids
Berichten: 0
Reacties: 3

#41 Geplaatst: 2007-11-22 17:37:21

Ik heb het inderdaad over de CMU-de base, waar je premie voor betaalt.

Het klopt wat je schrijft over de CPAM dat er sprake is van discriminatie.

Ik heb daarom de HALDE (zie www.halde.fr) geschreven (contact@halde.fr) en de situatie van de Nederlanders in de CMU de base voorgelegd als zijnde een discriminatie "d'origine". Het is misschien handig als meer mensen gaan schrijven naar HALDE. Ik kan u mijn brief doormailen indien u wat actie wilt ondernemen.

Verder heb ik, evenals een vorig forumlid, geschreven naar het ministerie van Volksgezondheid in Nederland vwsinfo@postbus51.nl  en de situatie uitgelegd, waarbij ik met name heb benadrukt het recht op een permanente  verblijfsvergunning in Frankrijk zonder voorwaarden zoals de zietekostenverzekering, met de decreten en publicaties die daarop van toepassing zijn. 

De CPAM heeft uiteraard een brief van me gehad, evenals het overkoepelend orgaan in Parijs. (gegadigden mail me)

Uiteraard heb ik een klacht ingediend bij SOLVIT Frankrijk (solvit@sgae.gouv.fr) en SOLVIT Nederland ( www.solvit.ez.nl) , die klachten behandelt van europese burgers, die vinden dat er bepaalde wetten niet goed worden geinterpreteerd of uitgevoerd.

Ik denk dat als wij willen dat er iets wordt gedaan, wij ook iets moeten doen. Daarom roep ik een ieder op om zelf ook de verschillende instanties te schrijven.

Indien er nog andere organen of personen zijn waarbij we kunnen lobyen, dan hoor ik dat graag van mijn mede lot-genoten.

Gaarne reactie van mensen die ook aktie hebben ondernomen, met de stand van zaken en suggesties.

Mensen die geen medische voorgeschiedenis hebben of niet toevallig in behandeling zijn voor een ernstige ziekte kunnen altijd nog wel een privé ziektekostenregeling afsluiten las alles mislukt.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#42 Geplaatst: 2007-11-23 16:02:24

De tot nu toe verschenen berichten op deze site over de kwestie zijn samengevoegd op een nieuwe pagina. Ook is daar een in het Frans opgestelde voorbeeldbrief afgedrukt die betrokkenen (langer dan vijf jaar woonachtig in Frankrijk) kunnen sturen naar hun CPAM.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#43 Geplaatst: 2007-12-12 17:44:31

Hedenmiddag kon ik de navolgende flash op de ticker van de website plaatsen:

Opzeggen CMU teruggedraaid
Zojuist heeft de Nederlandse ambassade in Parijs mondeling van het Franse Ministerie van Gezondheid vernomen dat de CMU-regeling voor niet-actieve buitenlanders niet met terugwerkende kracht zal worden toegepast. Burgers van EU-lidstaten die nu via de CMU verzekerd zijn zullen, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet uit de ziektekostenverzekering worden gezet.

Wim

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#44 Geplaatst: 2007-12-13 17:29:41

Laat ik nou ook eens reageren op positieve berichten.
Dit is fantastisch nieuws! Geeft weer wat meer vertrouwen in de overheid, die er tenslotte voor de burger is.
Veel is denk ik te danken aan het gezamelijk optrekken met GB.
Dank Wim, hiermee weer eens duidelijk het nut van je site aangetoond.
Groet
WIllem

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#45 Geplaatst: 2007-12-14 16:44:37

Inmiddels zijn de wijzigingen van het toelatingsbeleid voor de CMU de base en de CMU complémentaire ook voor de Fransen uit de doeken gedaan. Het nieuwe beleid per 23 november 2007 is hier te lezen. Ook is een rijtje vragen en antwoorden opgenomen t.b.v. het personeel van de CPAM's, dat met de uitvoering is belast. De geprinte papieren kunnen handig zijn om even mee te nemen naar de lokale CPAM's voor het geval daar niet alles duidelijk is.

Wim 

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#46 Geplaatst: 2008-01-18 16:18:22

Alweer even geleden dat er een reactie is geweest mbt CMU perikelen. Ik heb nog steeds problemen met de lokale Caisse, die meldt dat zij niet op de hoogte zijn van de nieuwe regels. Ondanks aangetekende brieven naar directie, verwijzingen naar circulaire etc: geen actie.

Zijn er medelandgenoten, die inmiddels wel bevestigd hebben gekregen dat de dekking na 31 maart a.s. gewoon wordt voortgezet? 

avatar#4967
Wouter Vooren
Berichten: 0
Reacties: 5

#47 Geplaatst: 2008-01-18 20:41:52

Neen! Ook mijn lokale vertegenwoordiger van de CPAM kon mij afgelopen donderdag  nog steeds niet bevestigen of mijn dekking na 31 maart zal worden voortgezet.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#48 Geplaatst: 2008-01-19 19:16:27

Ik zou in jullie geval toch met de Franstalige prints van het ministeriële besluit naar de responsable vragen bij jullie CPAM-vestiging. Het zou toch te gek voor woorden zijn als onderknuppels in de province jullie langer in onzekerheid houden. Een mail naar de Nederlandse consul in Parijs, die zich met de Britten intensief met deze zaak heeft beziggehouden, zou ook kunnen helpen: par-ca@minbuza.nl

Wim

avatar#4869
Jaaph
Berichten: 0
Reacties: 11

#49 Geplaatst: 2008-01-20 17:01:27

Na de brief in oktober dat ik nog tot 31-03-2008 verzekerd zou blijven heb ik naar aanleiding van de herziene regelgeving d.d. 23 november een brief gestuurd naar degene die bij de CPAM mijn dossier behandelt, met de mededeling dat de regels veranderd zijn, een printout van het betreffende stukje van de site van de securité sociale en nog eens een duidelijke uitleg waarom de wijziging op mij van toepassing is. Ik kreeg nu op 14 januari een brief die stomweg hetzelfde standpunt weergeeft, dus verzekerd tot 31-03-2008, en daarna zelf iets regelen. Ik heb per kerende post een brief gestuurd naar de Commission de Recours Amiable waarbij ik bezwaar maak tegen deze beslissing. Weer voorzien van alle terzake doende documenten, zoals bewijzen dat ik al was toegelaten vòòr 23-11-2007. bewijs van régularité de séjour, en de prints van de site en van de officiele circulaire. Dit alles aangetekend met bericht van ontvangst. Deze commissie moet binnen 4 weken uitspraak doen. Ik hou jullie op de hoogte. 

Jaap  

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#50 Geplaatst: 2008-01-20 20:48:12

Ik heb afgelopen week de CMU-perikelen hier nog eens aangeschreven.

Ik heb tot nu toe veel werk gemaakt en veel gebeld, geschreven (aangetekende stukken aan de directie van de caisse van mijn departement) en alles voorzien van alle beschikbare informatie.

Op mijn vraag waar het antwoor op de brieven blijft wordt (alleen telefonisch) geantwoord: de directeur beantwoordt dit soort zaken niet; er zijn teveel vragen en u kent het antwoord. Dus tot nu toe ook geen schriftelijke afwijzing van de vraag.

Ik heb jl. vrijdag de regio prefect (die als geadresseerde van de circulaire staat vermeld en het gezag (Parijs) vertegenwoordigt) gevraagd zijn gezag aan te wenden om het probleem hier (Gers) uit de wereld te helpen. Ben benieuwd hoe hier in de week al of niet (!!!) op wordt gereageerd.

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#51 Geplaatst: 2008-01-20 20:49:17

aangeschreven: ik bedoelde te schrijven: te berde gebracht! 

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#52 Geplaatst: 2008-01-26 13:41:31

Hallo Jaap en alle anderen,

Ik heb in januari dit jaar het zelfde gedaan jaap

'Ik heb per kerende post een brief gestuurd naar de Commission de Recours Amiable waarbij ik bezwaar maak tegen deze beslissing. Weer voorzien van alle terzake doende documenten, zoals bewijzen dat ik al was toegelaten vòòr 23-11-2007. bewijs van régularité de séjour, en de prints van de site en van de officiele circulaire. Dit alles aangetekend met bericht van ontvangst.'

Ik kreeg vrij snel anrwoord dat ons dossier terzijde is gelegd in afwachting op aanvullende info betreffende bla bla. En dat ze me in het 2de Trimester (lees kwartaal) niet zullen aarzelen mij te contacten over evt. nieuwe/aanvullende regels ???? Of terwijl op 31 Maart 2008 mag u het vooralsnog zelf uitzouken!!!

Ik heb ook de Nederlandse ambassade in Parijs aangeschreven 'e-mail' zie hier het antwoord van het hoofd Consulaire Zaken??????????????

Geachte heer Veldwijk,Deze keer hoop ik het goed te maken met een snelle reactie. Op de website van de Ambassade staat bij het artikel over de CMU een link naar de securité sociale. Daarin staat helder dat iedereen die voor 23/11/2007 al via de CMU tegen ziektekosten verzekerd was, dat ook blijft. Nieuwe gevallen worden pas na 5 jaar weer toegelaten tot die regeling.Voor de goede orde hierbij de tekst van de website.Ik wens U een goed (verzekerd) 2008 toe.Met vriendelijke groet,Gerard van de WeteringHoofd Consulaire ZakenNederlandse Ambassade ParijsI

Parijs, 12 december 2007

Zojuist werd mondeling van het Franse Ministerie van Gezondheid vernomen dat de regeling niet - herhaal niet - retroactief zal worden toegepast. Burgers van EU-lidstaten die nu via de CMU verzekerd zijn zullen, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet uit de ziektekostenverzekering worden gezet.

Op dit moment wordt door het Franse Ministerie van Gezondheid gewerkt aan een circulaire waarmee de CPAM's zullen worden ingelicht over deze wijziging. De CPAM's zullen op hun beurt de betrokken burgers inlichten. Hiermee kan nog enige tijd gemoeid zijn.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u de volgende website consulteren:  www.securite-sociale.fr

NB.

In de samenvatting staat inderdaad dat diegene die voor 23-11-2007 gedekt was door de CMU kunnen blijven 'profiteren van . .' Echter in de circulaire geen woord hierover!!!!!

Heeft een van jullie al enig idee wat te doen per 31-3-2008???????

Vriendelijke groet Johan

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#53 Geplaatst: 2008-01-26 14:13:06

Voor degenen die na die beruchte datum zich willen verzekeren, geen franse nationalitiet hebben en weinig middelen van bestaan hebben: graag tips hoe je gedurende 5 jaar onverzekerd kunt bestaan, dwz, graag tips hoe je 5 jaar lang geen ernstige, lees dure, aandoeningen krijgt, en welke weg je kunt bewandelen als je toch een operatie o.i.d. niet teveel jaren kunt uitstellen... Tips zijn welkom. Dit 

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#54 Geplaatst: 2008-01-26 17:19:54

Zojuist deze mail naar de Nederlandse ambassade in Parijs gestuurd:

Geachte heer van de Wetering, Wetering, Gerard-vande <gerard-vande.wetering@minbuza.nl>Dank voor uw snelle reactie, echter: zoals u ongetwijfelt weet is het niet de samenvatting, maar de circulaire zelf die per 23-11-2008 in werking is getreden, en hierin word met geen woord gerept over ik quot 'dat iedereen die voor 23/11/2007 al via de CMU tegen ziektekosten verzekerd was, dat ook blijft. Nieuwe gevallen worden pas na 5 jaar weer toegelaten tot die regeling.'

'Ik heb per aangetekende post een brief gestuurd naar de Commission de Recours Amiable waarbij ik bezwaar heb gemaakt tegen deze beslissing. Voorzien van alle terzake doende documenten, zoals bewijzen dat ik al was toegelaten vòòr 23-11-2007. bewijs van régularité de séjour, en de prints van de site en van de officiele circulaire. Dit alles aangetekend met bericht van ontvangst.' Zoals overigens vele Nederlanders en Engelsen met mij, en ik verzeker u dat er nog niemand een positief bericht heeft ontvangen, bron div; forums betreffende CMU op internet.

Ik kreeg vrij snel anrwoord dat ons dossier terzijde is gelegd in afwachting op aanvullende info betreffende bla bla. En dat ze me in het 2de Trimester (lees kwartaal) niet zullen aarzelen mij te contacten over evt. nieuwe/aanvullende regels ???? Of terwijl op 31 Maart 2008 mag u het vooralsnog zelf uitzoeken!!!

Toen heb ik AMELI Frankrijk gebeld, situatie uit de doeken gedaan en ook hier kreeg ik het antwoord dat men wacht op verduidelijking van de nieuwe regelgeving!!!

Bij deze verzoek ik u dan ook vriendelijk om zoals op de website van de Nederlandse ambassade in Parijs staat, ik citeer

De ambassade zal bij de Franse autoriteiten om nadere toelichting vragen.

We hebben nu 26 januari en deze zaak is te belangrijk om te laten berusten en af te wachten, vindt u ook niet!!!

Naar mijn mening en velen met mij is het tijd voor ACTIE

Met vriendelijke groet

Johan Veldwijk

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#55 Geplaatst: 2008-01-26 17:26:18

Zojuist deze mail naar de Nederlandse ambassade in Parijs gestuurd:

Geachte heer van de Wetering, Wetering, Gerard-vande <gerard-vande.wetering@minbuza.nl>Dank voor uw snelle reactie, echter: zoals u ongetwijfelt weet is het niet de samenvatting, maar de circulaire zelf die per 23-11-2008 in werking is getreden, en hierin word met geen woord gerept over ik quot 'dat iedereen die voor 23/11/2007 al via de CMU tegen ziektekosten verzekerd was, dat ook blijft. Nieuwe gevallen worden pas na 5 jaar weer toegelaten tot die regeling.'

'Ik heb per aangetekende post een brief gestuurd naar de Commission de Recours Amiable waarbij ik bezwaar heb gemaakt tegen deze beslissing. Voorzien van alle terzake doende documenten, zoals bewijzen dat ik al was toegelaten vòòr 23-11-2007. bewijs van régularité de séjour, en de prints van de site en van de officiele circulaire. Dit alles aangetekend met bericht van ontvangst.' Zoals overigens vele Nederlanders en Engelsen met mij, en ik verzeker u dat er nog niemand een positief bericht heeft ontvangen, bron div; forums betreffende CMU op internet.

Ik kreeg vrij snel anrwoord dat ons dossier terzijde is gelegd in afwachting op aanvullende info betreffende bla bla. En dat ze me in het 2de Trimester (lees kwartaal) niet zullen aarzelen mij te contacten over evt. nieuwe/aanvullende regels ???? Of terwijl op 31 Maart 2008 mag u het vooralsnog zelf uitzoeken!!!

Toen heb ik AMELI Frankrijk gebeld, situatie uit de doeken gedaan en ook hier kreeg ik het antwoord dat men wacht op verduidelijking van de nieuwe regelgeving!!!

Bij deze verzoek ik u dan ook vriendelijk om zoals op de website van de Nederlandse ambassade in Parijs staat, ik citeer

De ambassade zal bij de Franse autoriteiten om nadere toelichting vragen.

We hebben nu 26 januari en deze zaak is te belangrijk om te laten berusten en af te wachten, vindt u ook niet!!!

Naar mijn mening en velen met mij is het tijd voor ACTIE

Met vriendelijke groet

Johan Veldwijk

avatar#4869
Jaaph
Berichten: 0
Reacties: 11

#56 Geplaatst: 2008-01-26 19:00:21

Hallo Johan,

Ik heb nu twee keer geprobeerd een gekopieerd stukje van de officiele circulaire te versturen, maar dit lukt niet. Ik wilde alleen even melden dat de circulaire wel degelijk melding maakt van de mogelijkheid verzekerd te blijven. Het staat in paragraaf 3 B, na de opsomming van condities waaraan je allemaal zou kunnen voldoen om rechtens verzekerd te blijven. Wanneer je dus geen officieel recht hebt op de CMU, dan blijf je verzekerd via de CMU de base.

Groeten,

Jaap

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#57 Geplaatst: 2008-01-26 19:37:29

Hoi Jaap, Je bedoeld dit?

B) Certains ressortissants communautaires inactifs se sont vus attribuer la CMU

conformément à la circulaire DSS/2A/DAS/DPM 2000/239 du 3 mai 2000, bien que

ceux-ci auraient dû détenir une couverture médicale préalablement à leur installation

en France :

En effet, en ce qui concerne les ressortissants communautaires qui, en contradiction avec le

droit en vigueur, ont bénéficié de la CMU de base à un moment où la question de la régularité

de leur séjour était considérée comme a priori résolue, revenir sur cette affiliation reviendrait à

remettre en cause un droit au séjour qui leur a été de facto reconnu.

Les CPAMs devront, dans un premier temps, examiner les situations de ces personnes afin de

déterminer s’ils remplissent l’une ou plusieurs des conditions suivantes :

- soit de faire valoir un droit de résident permanent en France (voir en particulier point 4).

soit de faire valoir un droit de résident permanent en France (voir en particulier point 4).- soit de se prévaloir d’une pension vieillesse française dans l’hypothèse où ils auraient

travaillé dans notre pays et auraient atteint l’âge de 60 ans. Dans ce contexte, leur pension

retraite même minime leur donne droit à la couverture maladie française ;

- soit de se prévaloir d’une pension vieillesse de leur Etat d’origine ou d’un autre Etat membre

de l’Union et dans ce cas là, ils devront être invités à se munir du formulaire E 121 afin que

leur assurance maladie soit prise en charge par l’Etat débiteur de leur pension.

Lorsque cet examen au cas par cas, ne permet pas l’octroi d’une couverture médicale, les

personnes concernées seront maintenues à l’assurance maladie française via la CMU de base.

Selon les cas, il conviendra d’être vigilant au changement de situation des personnes et, en

particulier, à celles d’entre elles qui deviendraient ultérieurement titulaires d’une pension de

vieillesse. Dans l’hypothèse où ladite pension ouvre un droit aux soins de santé, il conviendra

de le signaler aux intéressés et d’en tenir compte.

Bien évidemment, l’ensemble de ce travail d’analyse des situations devra prendre en compte la

situation des intéressés au regard de la notion d’ayant droit telle qu’elle est définie par les

articles L 161-14 et L 313-3 du CSS.

 

Dat is nu precies waar idereen een negative reactie van de CPAM op heeft gehad inclusief de in meerderheid zijnde Engelsen.

 

Ik geef het vooralsnog niet op!!!

 

Johan

avatar#4869
Jaaph
Berichten: 0
Reacties: 11

#58 Geplaatst: 2008-01-26 21:31:02

Hallo Johan,

Dit is inderdaad de tekst die ik bedoelde. Ik vraag me af hoeveel mensen al een beroep gedaan hebben op de Commission de Recours Amiable. Als je het niet eens bent met een beslissing van een medewerker van de CPAM, dan is er een beroepsprocedure die je moet volgen. De eerste stap is bezwaar bij de Commission de Recours Amiable. Als die een negatieve uitspraak doet, kun je naar de rechter. En dat zal ik ook zeker doen, als het nodig is. Een jaar geleden verschilde ik van mening over de 'cotisation'. Ondanks een duidelijk beargumenteerd standpunt mijnerzijds, dat het opeten van kapitaal geen inkomen is, hield de persoon in kwestie daar stug aan vast. Een beroep op de Commission de Recours Amiable leidde ertoe dat ik in het gelijk werd gesteld, en de eerder opgelegde heffingen werden teruggedraaid. Ik geef het dus ook niet op!

Groeten,

Jaap   

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#59 Geplaatst: 2008-01-26 22:12:16

Hoi Jaap,

Inderdaad, de enige die niet moeilijk doet over het consumeren van ons kapitaal is, . . . . . hoe is het mooogelijk, INDERDAAD de Franse Belastingdienst!!

Maar wat mij dwars op de maag ligt is dit Uit 3B:

- soit de faire valoir un droit de résident permanent en France (voir en particulier point 4).

soit de faire valoir un droit de résident permanent en France (voir en particulier point 4).- soit de se prévaloir d’une pension vieillesse française dans l’hypothèse où ils auraient

travaillé dans notre pays et auraient atteint l’âge de 60 ans. Dans ce contexte, leur pension

Dan kijkende naar PARTICULIER POINT 4:

4) L’acquisition du droit de résider à l’issue d’un délai de 5 années de résidence

régulière et ininterrompue

Un droit au séjour permanent s’acquiert au terme de cinq années de résidence

ininterrompues et régulières dans l’Etat d’accueil. C’est ce que précise l’article 16 de la directive

2004/38 transposé notamment par l’article L 122-1 du code de l’entrée et du séjour des

étrangers précité.

Ce droit au séjour permanent qui relève de la compétence des préfectures

éventuellement en lien avec les organismes sociaux concernés, sera apprécié, si nécessaire

sur la base des circonstances ayant conduit les intéressés à bénéficier d’un maintien au séjour

au titre des articles R. 121-6 et R. 121-9 du code de l’entrée et du séjour des étrangers précité.

C’est la décision des Préfectures qui permettra de déduire si l’accès à la CMU est, ou

non, acquis.

 

Hier staat dus dat je 5 jaar lang ON ONDERBROKEN in Frankrijk moet hebben gewoond,

 

Kortom IK WORD HIER NIET VROOLIJK VAN!!!!

 

Johan

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#60 Geplaatst: 2008-01-27 13:40:26

Geacht forum,

Misschien is het interessant het http://www.frankrijkforum.nl/index.php?link=home/lees.php&id=185840&vdr=  te volgen?

Johan

avatar#4869
Jaaph
Berichten: 0
Reacties: 11

#61 Geplaatst: 2008-01-27 15:25:14

Hallo Johan,

Ik heb paragraaf 3 B van de circulaire nog eens doorgelezen, en ik lees het toch wat anders dan jij in je vorige bericht aangaf.

De betreffende paragraaf is bestemd voor de CMU-verzekerden die, volgens de huidige regels geen recht hebben op de CMU. In de eerste alinea wordt gesteld: dat, met betrekking tot degenen die, in tegenspraak met het geldende recht, toegelaten zijn tot de CMU op een een moment dat de rechtmatigheid ('régularité') van hun verblijf a priori werd aangenomen, terugkomen op deze toelating zou betekenen dat een recht op verblijf dat hun de facto ( dus niet de jure) is toegekend, opnieuw ter discussie zou worden gesteld.

Vervolgens wordt een aantal condities aangegeven, op grond waarvan iemand toch recht kan hebben op de CMU.

Na deze opsomming volgt het naar mijn mening belangrijkste zinnetje: Lorsque cet examen au cas par cas, ne permet pas l'octroi d'une couverture médicale, les personnes concernées seront maintenues à l'assurance maladie francaise via la CMU de base.  Dus, diegenen die niet aan de voorwaarden voor een officiele ziektekostenverzekering voldoen, worden gehandhaafd in de CMU.

Dat je na 5 jaar verblijf een permanent recht van verblijf krijgt is Europese regelgeving, die nu ook in de Franse wetgeving is vastgelegd. Wanneer je hier 5 jaar hebt verbleven wordt je in nagenoeg alles gelijkgesteld aan een Fransman. Je hoeft dan ook niet meer te voldoen aan de inkomenseis en de verzekeringseis.

"Ononderbroken" valt nogal mee, je mag 6 maanden van het jaar afwezig zijn.

Ik heb overigens op het frankrijkforum gekeken. We zijn dus bepaald niet de enigen. De mensen die iets posten zijn, denk ik, maar het topje van de ijsberg. 

  

Groeten,

Jaap

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#62 Geplaatst: 2008-01-27 17:10:22

Hoi Jaap,

Helemaal eens met jouw vertaling, echter bij mij ontbreekt de logica, die moet je natuurlijk in politiek en juridische termen niet zoeken, maaaaaaar het hele gedoe rond de CMU is toch hiermee begonnen?

Ook nogal wat Nederlanders met lage of laag opgegeven inkomens hebben - par erreur, zegt Le Monde - aansluiting gevonden bij de CMU in de periode dat de Europese richtlijn van 2004 werd omgezet naar het decreet van maart 2007. De toepassing van het decreet wil een einde maken aan het misbruik van de CMU door buitenlanders met niet nader verduidelijkte of omstreden inkomens. De CMU is bedoeld als vangnet voor ingezetenen van Frankrijk die niet op een ’gewone’ manier kunnen worden verzekerd.

In ons geval geen inkomen maar een assurance de vie (onbelast als inkomen) zou het op dit moment betekenen dat als ons recht op de CMU wordt gecontinueerd wij geen premie verschuldigd zijn en dus profiteren van het franse sociale stelsel, of . . . . . hebben ze hier ook wat op gevonden???

Johan

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#63 Geplaatst: 2008-01-28 15:38:50

Ik heb verder mijn licht opgestoken bij het informatiecentrum CLEISS en bij het consulaat in Parijs. Het volgende over Nederlandse CMU'ers die verdragsgerechtigd worden (AOW krijgen bijvoorbeeld): tot voor 23 november 2007 kon het sociale vangnet van de CMU ook gelden voor buitenlanders die niet op een andere manier in Frankrijk tegen ziektekosten konden worden verzekerd. In de tussentijd moet men zich dan particulier verzekeren tegen ziektekosten. Voor nieuwe EU-immigranten is vanaf die datum dus een wachttijd van 5 jaar ingesteld. Als iemand door Nederland verdragsgerechtigd wordt verklaard (E 121) dan geniet deze vorm in alle gevallen voorrang en staat los van het nieuwe besluit rond de CMU en verhuizende niet-gepensioneerde inwoners uit EU-landen. Voor wie niet verdragsgerechtigd is en vóór 23-11-2007 is de CMU zat, verandert er niets. 

CLEISS, Centre de liaisons européennes et internationales de securité sociale, rept in een toelichtende brief aan o.a. de ambassades niet over de nieuwe verdragsgerechtigden die nu in de CMU zitten en zich met E 121 zouden moeten melden. Heel expliciet is wel vermeld dat inactieven die vóór 23 november bij de CMU verzekerd waren, dat kunnen blijven.

Frankrijk lijkt bezig met een flinke schoonmaakactie rond het gebruik van de CMU, zelfs valt de term razzia.

Over het punt van CMU voor niet-actieve buitenlanders en later optredende  verdragsgerechtigheid zou het handig zijn als wat ervaringsgegevens bekend worden. Want 100% duidelijk vind ik het nog niet.

Wim

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#64 Geplaatst: 2008-01-28 16:28:56

Hoi Wim,

Sinds vanmorgen ben ik ook in het bezit van 'de Cleiss brief' samen met deze brief en wat er sinds 26 januari op de site staat ben ik heel wat rustiger geworden, nu nog die vervelende datum 31-03-2008 van de carte vitale OP TIJD laten aanpassen, hetgeen een hele klus wordt, ik overweeg dan ook de president de la commission de recours amiable nog eens aan te schrijven

Johan

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#65 Geplaatst: 2008-01-28 19:40:43

Hallo forumleden,

Ondertussen gaat deze brief morgen comme une lettre recommandé op de post geadresseerd aan de Président de la Commission de Recours Amaible in Rodez dep 12 L'Aveyron:

Cher madame, monsieur, J’ai bien reçu votre courrier du 22-01-2008 Ref nr carte vitale. Ce que je ne comprends pas, c’est que vous êtes toujours en attente de nouvelles directives nationales comme vous m’avez écrit. Comme vous êtes au courant que notre carte vitale expirera le 31-03-2008, vous m’avez écrit vous m’informerez au cours du 2ème trimestre ! Ca sera donc trop tard parce que comme je vous ai déjà écrit,  notre carte vitale expirera le 31-03-2008 ! En plus nous n’avons pas tardé à faire modifier les droits de carte vitale qui a été fait le lendemain ! Dans notre opinion, il nous reste les solutions suivantes :   Soit vous m’écrivez une lettre en avance de modifier notre carte vitale à une date ultérieure au 31-03-2008, ça en attente de la décision définitive ! Soit vous me confirmer avant le 31-03-2008 que nos droits à la CMU de base sont prolongés !Soit si vous voulez une prolongation des droits CMU avec cotisation dans nos cas la dernière cotisation troisième trimestre 2007 de €xxx, par trimestre sous qu’elle condition que ça sera remboursée si cela se révèle injuste ! Soit vous trouvez une autre solution satisfaisante !Soit il nous reste l’option d’aller au tribunal ! Comme j’ai déjà expliqué dans ma lettre du 17-01-2008, nous avons le droit à la CMU de base !   Avec moi, il y a beaucoup d’étrangers en attente d’une décision définitive ! Ci-joint les directives avec ses annexes et le tableau récapitulatif, et en plus une lettre du CLEISS. Tous, sauf la lettre du CLIESS, vous trouverez au Portail  de la Sécurité Sociale sur http://www.securite-sociale.fr/comprendre/europe/europe/cmu_inactifs.htm  L’Ambassade des Pays-Bas et du Royaume Unie à Paris ont déjà confirmés de nos droits ! 
En conséquence, je vous prie de nous informer de votre décision et de confirmer notre affiliation dans les plus brefs délais.

Of iemand moet me met gegronde argumentatie hiervan weerhouden

Vriendelijke groet Johan
 

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#66 Geplaatst: 2008-01-29 12:53:19

Geachte forumleden,

Volgens mij is dit de verlossende brief

http://www.fco.gov.uk/Files/kfile/CMU2008UKinFRANCE.pdf

Johan

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#67 Geplaatst: 2008-01-29 18:09:41

Hier nog een keer het hele verhaal vanuit Brits standpunt 

Healthcare cover changes in France - what you need to know

janv 

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#68 Geplaatst: 2008-01-30 21:51:08

Ik ben ook een van de vele nederlanders die uit de CMU zou worden gezet. Niemand van de CPAM in mijn departement heeft formeel al kennis genomen van de circulaire van 23 november en de daarop volgende brieven. Op geen enkele (aangetekende) brief van mijn kant is door de CPAM gereageerd.

Vanmorgen meldde de consul mij nog dat (dankzij gedoe over een bepaalde groep britten, die ook recht wilden hebben op de CMU) de laatste circulaires, incl een brief van de minister over uiterlijk twee weken op alle lokale CPAM aanwezig zullen zijn. En dat snel daarna alle betrokkenen schriftelijk worden geinformeerd over de (goede) afloop van dit nu al maanden voortdurende ambtelijke gedraal.

Op de site van de nl ambassade zou dit laatste nieuws zsm bekend worden gemaakt.  

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#69 Geplaatst: 2008-01-30 22:11:14

En op de Britse variant van Wonen en leven in Frankrijk lees ik nog:

Those people not eligible for healthcare cover via CMU, and who have not lived in France for five years or more, will have the right to appeal for access to cover under CMU if their life changes due to 'unforeseeable circumstances due to financial or health reasons' which results in them being unable to obtain private health

insurance in France. Examples given include: separation from or death of a spouse, the end of a marriage, denial of private health insurance in the event of a serious illness or something that was unforeseeable at the time of a person moving

to France.

Weer een nieuwe invalshoek.

Wim

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#70 Geplaatst: 2008-01-31 16:49:35

Wim,

Deze regel is geen nieuwe invalshoek. Stond al in de nu lang onderweg zijnde circulaiere van 23 november jl.

Overigens meldt de ambassade nu op haar openingpagina dat we ons geen zorgen meer hoeven maken. De lokale CPAM worden opnieuw geinstrueerd en de brieven met herroeping van de opzegging komen eraan.... We hoeven ons geen zorgen (meer) te maken, aldus de ambassade.

Lekker slapen vanavond en morgen gezond weer op! 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#71 Geplaatst: 2008-02-01 22:02:06

Het bericht van de ambassade:

De Nederlandse Ambassade ontvangt berichten van Nederlanders die thans via de CMU verzekerd zijn, dat zij nog steeds geen bericht van de CPAM hebben ontvangen dat de brief, waarin staat dat de verzekering m.i.v. 1 april 2008 wordt opgezegd, wordt teruggetrokken. Tevens bijkt dat veel CPAM’s nog niet op de hoogte zijn van een dergelijke op handen zijnde brief.

De Ambassade heeft hierop contact opgenomen met de Directie van de Securité Sociale in Parijs. Deze gaf aan dat er na het uitgeven van het bericht waarbij op de retroactieve werking van de regeling wordt teruggekomen (zie website securité sociale) nog een vraag openstond over de toepassing van de regeling op een specifieke groep in Frankrijk woonachtige personen van Britse nationaliteit, waardoor de berichtgeving naar de CPAM’s werd vertraagd. Daar is nu helderheid in gekomen en de CPAM’s zullen binnenkort per circulaire geinformeerd worden.

De Directie van de Securité Sociale verzocht de ambassade nogmaals om de Nederlandse belanghebbenden op het hart te drukken dat de regeling zoals die op de website van de securité sociale staat de juiste stand van zaken weergeeft en dat zij zich geen zorgen hoeven te maken.

 

Wim

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#72 Geplaatst: 2008-02-16 17:45:10

Het begin is er!!!

CPAMs accepting CMU registration or continuation

15th February 2008

French Health Issues is pleased to report that we are receiving information that the following CPAMs have at last allowed people with expired E106s to have CMU, or with current CMU (about to expire at end of March) to remain in CMU.

If you have been given a favourable response, please email us and let us know your CPAM and whether you are an ‘E106er’ or a ‘CMUer’.

We will update this list as soon as we hear of any others.

CPAME106 or CMU
St GaudensE106
BeziersCMU
GuincampCMU
St BrieucCMU
OrneCMU
Perigueuxboth
ChateaurouxCMU

Johan

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#73 Geplaatst: 2008-02-20 12:37:10

Nog steeds geen oplossing voor mensen die de 5 jaar wachttijd (etv resterend) moeten volmaken. Heeft 'Europa' daar nu ook iets voor? Onverzekerd rondlopen is toch niet de bedoeling geweest? Kun je op grond van deze discriminatie voor enkele jaren 'terug' in het NL systeem? Wie heeft zich hierover gebogen? Dit

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#74 Geplaatst: 2008-02-20 22:00:13

Hoezo 'volmaken'? Nederlanders die vóór 23 november 2007 vielen onder het regime van de CMU kunnen dat blijven.

Wim

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#75 Geplaatst: 2008-02-21 17:15:37

Zo is het precies en niet anders, Wim

Mede Forumleden, Vandaag voor onze eigen gemoedsrust onze CPAM gebeld, naar degene gevraagd die ons dossier behandelt, en we waren er binnen 2 minuten uit, u was toch op 27 nov 2007 gedekt door de CMU?? Ik ja hoor, dan zal uw dekking worden geprolongeerd en krijgt u voor 31 maart bericht van ons!! Ik, zou u misschien iets preciezer kunnen zijn?? Meneer, ik zou graag willen, maar er liggen stapels dossiers die binnen afziebare tijd afgehandeld dienen te worden, maar ik verzeker u dat u voor 31 maart bericht zult hebben!  Mercie, de rien avoir! Onze situatie nog een keer, sinds 3 mei 2005 in frankrijk, 17 juni 2005 CMU, 2 aug 2005 titre de séjour!! Groet Johan

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#76 Geplaatst: 2008-02-25 20:58:58

Ik heb enige malen melding gemaakt van mijn zorgen mbt de voortzetting van de ziektekostenverzekering. Ik heb afgelopen vrijdag een brief ontvangen dat de dekking gewoon doorloopt. Als verwacht, maar toch goed deze in handen te hebben!

Ik heb de NL ambassade in Parijs overigens bedankt voor hun inspanningen.

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#77 Geplaatst: 2008-02-25 23:01:21

Hoi PJ,

Naar alles wat bekend is op de diverse forums ben jij de 2de in kwestie die officieel is aangeschreven, van de Nederlanders in Frankrijk dan! Proficiat, en voor straks lekker slapen en morgen gezond en verzekerd weer op!!!!

Johan

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#78 Geplaatst: 2008-02-29 17:53:41

Ik kreeg vandaag bericht van de Assurance Maladie Dordogne dat "een ministeriële beslissing is teruggekomen op eerdere beslissingen en dat wij weer dezelfde rechten op CMU hebben als tevoren" Niets van excuses voor de gezaaide paniek of zo, maar ja, le principal is dat we gewoon verzekerd blijven.

Groet, René

avatar#4888
Heleen en Thomas
Berichten: 0
Reacties: 3

#79 Geplaatst: 2008-02-29 19:37:30

Ook wij kregen vandaag twee brieven van de Assurance Maladie Alpes de Haute Provence.

Eéntje met ( waarschijnlijk )  dezelfde tekst als de tekst die René hierboven citeerde.

De tweede brief was een antwoord op ons verzoek aan "La commission de recours amiable" om onze situatie te herzien.

In deze brief werd ook gerefereerd aan de ministeriële beslissing die alles weer terugdraaide.

Onze situatie?

We wonen sinds 1 januari 2001 in Frankrijk en hebben sinds 1 mei 2001 een carte Vital.

Met ingang van 1 januari 2008 ging Thomas met AOW en pensioen en werd (dus)automatisch Zvw premie ingehouden bij zowel de SVB als bij de pensioenverzekeraar.

Eén en ander viel dus toevallig samen met de nu teruggedraaide beslissing om buitenlanders uit de CMU te weren, maar bracht wel met zich mee dat we de afgelopen maanden dubbel premie betaalden.

Nu alleen nog even zorgen dat we de in Nederland betaalde premie terug krijgen en dan is alles weer zoals het was.

Tòch wel een lekker rustig gevoel...

Hartelijke groet,

Heleen

avatar#3236
joop
Berichten: 1
Reacties: 53

#80 Geplaatst: 2008-03-01 22:56:47

Heleen,

Dat EVEN  zorgen dat de in Nederland betaalde premie terugbetaald wordt, zou je helaas wel eens zwaar kunnen tegenvallen.

Joop

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#81 Geplaatst: 2008-03-02 17:52:15

Hoi Helleen, Joop

Volgens mij Joop is even, NOOIT,  de ZVW  is nl op januari 2006 ingevoerd en in 2005 is heel veel hierover geschreven,  de ZVW voor pensionado's in het buitenland, bij google intoetsen "ZVW pensionado's". Veel leesplezier!

Wat ik overigens niet begrijp is dat er wel sprake is van continuering CMU???

Johan

avatar#5192
Annemarie57
Berichten: 0
Reacties: 3

#82 Geplaatst: 2008-03-02 19:36:23

Heleen & Thomas:

Als je een wettelijk pensioen krijgt uit Nederland dan heb je recht op een E-121 formulier van CvZ. Daarmee moet je naar de CPAM  om de CMU inschrijving  te continueren. Afdracht van de premie geschiedt in Nederland t.g.v. van de zorgverzekeringswet. Hier is inderdaad al veel over geschreven!

Vergoedingen vinden plaats volgens het Franse stelsel, dus een Mutuelle blijft een must!

Als het goed is heb je nog niet dubbel betaald, want in Frankrijk betaal je achteraf toch?! (Tenminste wij hebben nu pas eind januari het 4e kwartaal 2007 betaald), maar misschien is dat per departement anders geregeld.

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#83 Geplaatst: 2008-03-02 20:23:02

Hoi Annemarie,

Even resumerend; wat jij schrijft betekent voor mij, als je pensioen gerechtigd bent, betaal je in Nederland premie (wordt natuurlijk ingehouden op AOW en Pensioen), vervolgens vergoeden de Fransen de basis, een aanvullende (Mutuelle) moet je dus hier afsluiten!

Ik heb gelukkig nog 12 tot 14 jaar om alles op een rijtje te krijgen, maar logiesch klinkt het in ider geval niet!

Johan

avatar#5192
Annemarie57
Berichten: 0
Reacties: 3

#84 Geplaatst: 2008-03-02 20:50:21

Logisch of niet, het is toch echt zo. Maar in die 12 tot 14 jaar kan uiteraard nog veel veranderen....................

E.e.a. valt overigens op deze site uitgebreid na te lezen!

avatar#3236
joop
Berichten: 1
Reacties: 53

#85 Geplaatst: 2008-03-02 21:30:32

Annemarie en Heleen,

Er is al heel veel geschreven over deze affaire, vandaar dat ik me beperk tot een paar opmerkingen, allereerst dit:

Annemarie wat je schrijft klopt niet helemaal.

Wij gepensioneerden die zich in Frankrijk via de CMU hebben aangesloten bij het Franse stelsel vallen natuurlijk wel onder 1408/71 maar om rechten uit 1408/71 te

krijgen moeten we wel voldoen aan de voorwaarden die art. 28.1 stelt, belangrijk daarbij is dit deel van 28.1: ….wie in zijn woonland (Frankrijk dus) GEEN recht op verstrekkingen heeft, heeft niettemin recht op deze verstrekkingen….(via art.28.1) …etc.

Iedereen die in Frankrijk verzekerd is via de CMU heeft WEL recht op verstrekkingen in zijn woonland en voldoet dus niet aan de voorwaarde die art. 28.1 stelt, dus heeft GEEN recht op het z.g. verdragsrecht, dat is geen keuze die jijzelf maakt maar dat is de keuze van 1408/71 art. 28.1 zelf. Dus je hebt geen recht op een E 121 want je bent al verzekerd en hebt al recht op verstrekkingen.

Verder ga ik niet, kijk op www.zorgwet.info/buitennl/

Let vooral op de bijdragen van Jan de Voogd (deskundige op het gebied van Soc. Verz. Wetten) en Huub Frantzen (Briljant Jurist).

En zoals gebruikelijk bij deskundigen zijn ze het vaak niet met elkaar eens, maar gelukkig nog vaker wel.

Succes

Joop

avatar#5192
Annemarie57
Berichten: 0
Reacties: 3

#86 Geplaatst: 2008-03-02 22:26:16

Op deze site staat het volgende: 

In de informatiebrochure die door het CVZ met het formulier wordt meegezonden staat onder "Al Verzekerd" het volgende: 'Het is mogelijk dat U in Frankrijk al verzekerd bent tegen ziektekosten. Als de basis een Franse wettelijke regeling is (bijvoorbeeld omdat U in Frankrijk werkt of een Frans wettelijk pensioen ontvangt), dan zal de CPAM waarbij U het formulier inlevert, het formulier aan het CVZ terugzenden, met de mededeling dat U al verzekerd bent. U bent dan in Nederland geen bijdrage verschuldigd. Na ontvangst van dat bericht zal het CVZ de instantie waarvan U Uw pensioen of uitkering ontvangt, verzoeken de inhouding van de bijdrage stop te zetten en de inmiddels eventueel ten onrechte ingehouden bijdrage aan U terug te betalen.'

De vraag is dus of dat ook geldt als je vanuit een inactieve positie komt?! Ik begreep nl. dat Heleen en Thomas 'inactief' waren (en op die gronden ook uit de CMU waren gegooid zoals alle inactieven - hetgeen nu dus weer is herroepen)

Maar dan valt het weer niet te rijmen met het feit dat je bij de CPAM een verklaring van CvZ moet inleveren dat je in NL geen rechten meer hebt, want met een wettelijk pensioen heb je die rechten in NL wel.

Maar het kan zijn dat ik dat dus verkeerd heb begrepen.

In dat geval mijn excuses.

avatar#3236
joop
Berichten: 1
Reacties: 53

#87 Geplaatst: 2008-03-02 23:18:20

Annemarie

CVZ weigert, ten onrechte!, te erkennen dat men ook recht op verstrekkingen kan hebben in Frankrijk omdat Frankrijk gepensioneerden van andere landen heeft toegestaan gebruik te (blijven) maken van de CMU (Dat is Frankrijk niet door de EU verboden, net zomin is het een gepensioneerde verboden is om zelf voor een adequate ziektekostenverzekering zorg te dragen, anders zou de EU regelgeving wel zeer hypocriet zijn!). En volgens de tekst van 1408/71 art. 28.1 heb je dan GEEN recht op het verdragsrecht (De keuze is echter niet aan jou, maar art. 28.1 maakt deze keuze - zie verder de berichten van het Tweede Front, o.a. Huub Frantzen). Ik heb begrepen dat Frankrijk de mogelijkheid om gebruik te maken van de CMU thans (sterk) heeft beperkt voor nieuwkomers.

Ikzelf ben al vanaf 1-1-2006 bezig om de diefstal door de Nederlandse staat ongedaan te maken. maar recht in Nederland krijgen, blijkt niet zo eenvoudig.

Groet

Joop

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#88 Geplaatst: 2008-03-03 12:57:38

Geachte forumleden,

Vanmorgen bij ons in de bus, van CPAM Rodez een brief met volgende tekst:

En conséquence, sauf avis contraire de votre part, nous allons rétablir vos droits et leur renouvellement sera examiné dans le cadre de la campagne annuelle du 2ème semestre 2008.

 

Nous vous invitons à mettre à jour votre carte VITALE.  

Toch redelijk snel!!

Johan 

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#89 Geplaatst: 2008-03-06 15:21:59

Geachte medeforumleden,  De ducussie rond pensioen/AOW gerechtigde leeftijd in samenhang met ziektekostenverz. gevolgd, en nadat ik van iemand van het forum een telefoontje kreeg of hij even mij mocht praten over dit  probleem,Ik heb daarna besloten de Ned Ambassade in Parijs te benaderen en het onderwerp voor te leggen :

Antwoord : Hartelijk dank voor Uw bericht. Ik begrijp wat U bedoeld. Op zich is de regelgeving duidelijk. Op de website van de Ambassade wordt verwezen naar de instanties die eigenaar zijn van de betreffende regelgeving. Het toepassen van die regelgeving is een andere zaak. Daarvoor is het noodzakelijk alle relevante gegevens te kennen van de persoon in kwestie. Leeftijd, inkomstenbron, een klein Frans pensioentje enz. zijn factoren die van invloed zijn op het ziektekostenregime waaronder men valt of gaat vallen. Gelukkig zijn de meeste gevallen niet al te gecompliceerd. Echter ook ik kan het niet helpen dat een goede toepassing van de regelgeving soms financieel ongunstiger uitpakt dan de bestaande regeling. Ik zal onder aan het stukje op de website van de Ambassade zetten dat men mij kan bellen ingeval van twijfel. Dat lijkt mij de meest efficiente manier 

Gerard van de WeteringHoofd Consulaire ZakenNederlandse Ambassade Parijs Ik ben het met de heer v/d Wetering eens dat dit de meest efficiente oplossing is.

Johan

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#90 Geplaatst: 2008-03-07 11:21:05

Het telefoonnummer staat reeds op de site van de ambassade,

Gerard van de Wetering, Tél. 01.40.62.34.02

Johan

avatar#4869
Jaaph
Berichten: 0
Reacties: 11

#91 Geplaatst: 2008-03-27 23:36:56

Geachte forumleden,

Na de gunstige berichten dat het nu allemaal goed zou komen met de CMU is het geruime tijd stil gebleven rond dit onderwerp. Ik zag dat Johan zijn verlossende brief had ontvangen. Ikzelf heb na de eerste brief met een afwijzende beschikking in januari, bezwaar gemaakt bij de Commission de recours amiable, bevestiging ontvangst 27 januari. Sindsdien heb ik niets meer gehoord. Deze commissie moet binnen een maand een antwoord geven, zoniet dan geldt dit als een afwijzing van het bezwaar. Ik overweeg nu om de zaak voor te leggen aan het TASS (Tribunal des affaires de securité sociale). Op de site "french health issues" zag ik dat er nog heel wat problemen zijn met CPAM's die weigeren de regels toe te passen.

Ik vraag mij af wat de ervaringen zijn van anderen die in een soortgelijke situatie verkeren. De tijd begint nu wel te dringen!

Vriendelijke groeten,

Jaap

avatar#4967
Wouter Vooren
Berichten: 0
Reacties: 5

#92 Geplaatst: 2008-03-28 10:26:20

Beste forumleden,

Naar aanleiding van de vraag van Jaap kan ik jullie meedelen dat ons locale aanspreekpunt van de CPAM ons op 13 maart j.l. mondeling heeft meegedeeld dat we ook na 1 april in de CMU mogen blijven. We zouden hiervan een schriftelijke bevestiging ontvangen van de CPAM in Valence, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Wel heeft onze locale CPAM vertegenwoordiger onze carte vitale geldig gemaakt (mise à jour) tot eind 2008, dus wij zijn vol vertrouwen dat ook de schriftelijke bevestiging één dezer dagen in de bus zal vallen. 

Met vriendelijke,

Wout 

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#93 Geplaatst: 2008-03-30 11:46:51

Hoi Jaaph,

Val jij onder Soane et Loire (Villefrance sur Soane)?

Dat is voorzover bekent (volgens FHI) de enige CPAM die CMU geweigerd heeft!

Is het misschien een idee, howel het inderdaad ELF uur is om ook de CLEISS of CNAMTS aan te schrijven met de voorbeeldbrief op FHI?

Ik wens je in iedergeval wijsheid, gezondheid en sterkte toe in jouw strijd de zaken uiteindelijk geregeld te krijgen!

Hoor graag of en hoe dat gelukt is!

Johan 

avatar#4869
Jaaph
Berichten: 0
Reacties: 11

#94 Geplaatst: 2008-03-31 16:25:40

Hoi Johan, Wout,

Ik kom zojuist terug uit Pierrelatte waar ik, mede op aandringen van mijn echtgenote, de aanpak van Wout in praktijk gebracht heb, om direct met een contactpersoon te praten. Hij was bekend met de situatie en vertelde dat iedereen persoonlijk bericht uit Valence (ik woon in de Drôme) zou moeten krijgen. Het bleek dat onze verzekering in elk geval doorloopt tot 31 januari 2009. Hij heeft meteen onze cartes vitales up to date gebracht, en dat was dat. Ik ben er nu wel van overtuigd dat het goed zit. De test is volgende week als mijn vrouw nieuwe medicijnen moet halen. Het is ook een opluchting dat ik nu geen beroep hoef te doen op de TASS.

Ik dank jullie hartelijk voor het medeleven en de tips.

Groeten,

Jaap

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#95 Geplaatst: 2008-03-31 17:39:04

Hoi Jaap,

Proficiat, dus een flesje openmaken (of meerdere) en voor vanavond lekker slapen en morgen gezond weer op!!! Gooi de loper uit en drink een goed glas wijn, pluk de dag want het kan zo ineens de laatste zijn!

Groetjes Johan

avatar#4967
Wouter Vooren
Berichten: 0
Reacties: 5

#96 Geplaatst: 2008-03-31 22:34:31

Mooi zo Jaap,

En ik heb afgelopen vrijdag de schriftelijke bevestiging van de CPAM uit Valence ontvangen.

Groetjes,

Wout 

avatar#5134
JohanVdW
Berichten: 0
Reacties: 25

#97 Geplaatst: 2008-03-31 23:54:11

Hoi Wouter,

OOk jij natuurlijk proficiat, voor jouw geldt het zelfde als voor Jaap

Groetjes  Johan