Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

AOC en het bedrog

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-09-06 12:59:14

op de site heeft U kunnen lezen over het keurmerk AOC.

teveel boeren hangen het etiket AOC op de fles maar slecht enkelen voldoen aan dit keurmerk.

een goede zaak vind ik, men mag de franse wijn best weer een beetje arogantie geven, laat ze maar eens zien dat "we" de lekkerste wijnen ter wereld maken.

maar......... wie beslist nu eigenlijk wat de beste en lekkerste wijn is ?

ik heb stiekum een test gedaan, en niet zomaar eentje.

(heel gemeen) heb ik drie jaar met de flessen liggen rollebollen om het maar zo te zeggen.

men neme een heerlijke medoc, jaar 1991, en met een lekker stuk gebraad is dit een avond bij uitstek.

als de fles leeg is neem je een ordinaire bordeaux tafelwijn, en, zie daar, onze gast roemt de wijn "zoiets drink je maar zelden"

van het een komt het ander en bij de beste wijnkenners (er is er zelfs een wijnhandelaar in nl die ook proeverijen organiseerd) blijken er maar heel weinig te zijn die twijfelen aan de echtheid van het etiket.

echter, de wijnkenner en handelaar was zeer te spreken over de chateaux bla bla bla (in het echt tafelwijn van 2.50 p/f) en bizonder te spreken over de handgestookte calvados (in het echt intermarche 6.50 p/f)

ik heb natuurlijk geen telling bijgehouden, het was meer voor de grap, maar toch...

heel veel mensen kopen een goede wijn op prijs, dat wil zeggen, als de prijs maar hoog is, is de wijn goed.

slechts een enkeling weet de smaak van wijn echt te bepalen met de pupillen.

onze vriend en wijnboer heeft een voortreffelijke bordeaux rouge, echter door de belasting die betaald moet worden als zijnde het een bordeaux rouge premier cote de blaye, kiest de boer er voor er een tafelwijn van te maken.

nu is het dus bordeaux vin du table, echter nog steeds dezelfde wijn.

tja, voor iedereen die dus overdreven aan zijn glas zit te nippen en de wijn te kort heeft laten chambreren; kijk maar uit, want voor je het weet drink je iets anders.

en voor onze wijnhandelaar; die laatste wijn die je afsloeg als zijnde niet bijzonder, dat was een rioja van 1995, wij hebben je glas maar leeggdronken ;-)

(hij zal deze site wel niet kennen)

cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-09-06 19:44:57

Mooie geschiedenis, Cees. Je verhalen zijn fraai en die d's en t's in de vervoegingen zijn je vergeven. Maar de pupillen als smaak- en proefsensoren...... De 'u' zit toch echt niet dicht bij de 'a' op het qwerty-toetsenbord. Ook niet op een clavier van Franse herkomst trouwens.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-09-06 21:19:21

Ik heb hetzelfde verhaal als dat van Cees meegemaakt, maar dan met olijfolie. Dezelfde olie in een fles met etiket 'huile vierge extra, primière sélection, pressé à froid', als 'huilde vierge' en onder een fantasienaam.

De meeste proevers (vaklui uit de horeca) gaven de voorkeur aan het etiket met de langste naam. Je had hun gezichten moeten zien toen wij vertelden dat het een raapolie van AH à €0,70 per liter was!

Dit onder het mom 'mundus vult decipi' (ik hoop dat Cees het Latijn net zo goed beheerst als het Nederlands).

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2007-09-07 00:26:06

AOC zegt inderdaad niets over de wijn maar alles over het domein.

Het is een keurmerk voor de druivensoort, de snoeiwijze, alcoholpercentage en vooral de geografische ligging

Dat dit soms ongeinspireerde bagger oplevert is dus niet zo vreemd. 

De classificatie boven AOC, dus de cru's schijnen zelfs overerfbaar te zijn.

Dus vertrouw inderdaad liever op je smaak dan op de (voorgeschreven) tekst op het etiket. 

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#4 Geplaatst: 2007-09-10 21:58:48

Tja, Cees, als je nou een Médoc uit '90 had genomen, of '95 of 2000... '91 is naadje! Maar alle gekheid op een stokje, gelukkig zijn er (nog?) veel mensen die wel weten wat een goede en wat een slechte wijn is.

Een paar regels:

- Vin de pays betekent slechts dat de wijngaard niet in een AOC-gebied ligt of dat de wijnboer zich niet aan de AOC-regels houdt, bv een andere cépage gebruikt (stel iemand maakt een syrah-wijn in de Médoc). Kan een uitstekende wijn zijn.

- Grand cru classé betekent dat de wijnboer in 1855 (!!!!!!!) een uitstekende wijn produceerde. Kan dus meer dan 150 jaar later van alles zijn geworden, varierend van nog beter tot slappe thee. Uiteraard zorgen Mouton Rothschild en consorten er wel voor dat de kwaliteit gewaarborgd blijft, maar een grand cru van 10 Euro hoef je ècht niet te kopen, dat lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook, anders kostte-die wel 40 Euro.

- Cru bourgeois daarentegen is wel een recente kwaliteitsaanduiding, betekent een bovengemiddeld goede bordeaux.

- Medailles zijn een goed teken. Nu is niet elke medaille evenveel waard, maar een gouden medaille op het concours agricole in Parijs bv kan onmogelijk een slechte wijn zijn. Uiteraard zijn er vele categorieen dus alle waar is naar z'n geld.

- Vermeldingen in gerenommeerde gidsen bv de Hachette en vooral, in het geval van de Hachette bv, sterren zijn een goed teken. Ik heb eens een Fronten gespot bij de Auchan van 2.29 Euro die 3 sterren had, en ogenblikkelijk het schap leeggehaald (12 flessen). Die was echt ontzettend goed en dus eigenlijk gewoon veel te laag geprijsd. Tipje: Fronton heeft uberhaupt een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding.

- Alles wat bekend is, is duur. St Emillion kent iedereen, dus een St Emillion van 8 Euro kan niet goed zijn. Zie ook grand cru.

- Wijn koop je in het gebied waar hij geproduceerd wordt. In de Bordeaux vind je geen goede Côtes du Rhône en in de Rhône... OK je vindt hier goede Bordeaux maar niemand drinkt het, dus je koopt een fles die al 2 jaar rechtop in het tl-licht staat, dat is niet persé een lekkere wijn meer.

Zijn de Franse wijnboeren arrogant? Mwoh... wat is arrogant. Het is gewoon business, en helaas is het een Franse gewoonte (althans dat meen ik) om in de business tot het randje te gaan en liefst nog wat verder, dus men vraagt soms een volstrekt onredelijke prijs om te zien om iemand erin trapt. Zie de gerenommeerde Bordeaux, zie ook de noordelijke Côtes du Rhône waar ik woon en waar ik de St Joseph, toch over het algemeen niet een spectaculair lekkere wijn op een paar uitzonderingen na, echt forse prijzen zie bereiken, en dan praat ik over >10 Euro de fles. Om over Hermitage en Côte Rôtie maar te zwijgen want die beginnen pas interessant te worden bij de 40-50 Euro, ofwel 100 ouderwetse guldens, god wat was dat vroeger een vermogen...

Toch zijn er nog lekkere goedkope wijnen zat, want een gebied valt vanzelf uit de gratie, wat met de Côtes du Rhône in de jaren '80 gebeurd is, en dan krabbelt het weer overeind met een betere kwaliteit en een redelijker prijs, zeg maar de fase waar nu de Languedoc/Rousillon in zit. Daar haal je dus ook de echt interessante wijnen.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#5 Geplaatst: 2007-09-10 22:04:24

PS nog 1 tip, kan het niet laten. Ik vind het altijd een goed teken als een vent z'n naam en adres op de fles durft te zetten. Dat betekent dat hij trots is op z'n wijn. In dat soort wijnen raak ik vrijwel nooit teleurgesteld.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2007-09-10 22:57:02

Nuttige info van Doperwt.

Dezer dagen beginnen bij de hypermarchés weer de Foires aux Vins. Tip: maak, als je wijnliefhebber bent, daar vroegtijdig gebruik van. Je kunt daar tegen heel erg aardige wijntjes en wijnen aanlopen. Voor een soms erg vriendelijke prijs.

Wim

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#7 Geplaatst: 2007-09-11 09:25:52

Binnen de AOC regelementen is het verplicht om je adres op het etiket te zetten dus voor AOC wijnen zegt dit niet.

Voor het overige ben ik het helemaal met je eens doperwt.

Ik koop zelf alleen Franse wijnen in de streek zelf met uitzondering van de slemp/huiswijntjes, dat zijn meestal roussillons van lage prijs en hoge kwaliteit. (wat met wijn uit die streek gelukkig nog mogelijk is)

Bordeaux heeft even afgedaan zolang ze niet moderniseren en concureren tegen nieuwe wereld-wijnen. Ik vond trouwens de Bordeaux altijd al een over het paard getilde wijnstreek!

Verder ben ik dol op Spaanse wijnen, lekker vol van smaak en veel beter betaalbaar.

Vooral de crianza en reserva vind ik heerlijk!

Italiaans rood ligt me niet zo, wit daarentegen des te meer!

Maar wat ik niet begrijp is dat Spaanse, Italiaanse en in sommige gevallen nieuwe-wereld wijnen in Franse supermarkten (en groothandels!) zo achtelijk kunstmatig duur worden gemaakt. Ja ik snap het wel maar ik vind het zo typerend.

Een heerlijke Rioja die in Spanje 0,99 en in NL 2,49 kost, moet hier in Frankrijk 5,95 gaan kosten!! Voor mij zegt dat iets over het vertrouwen in eigen product.. (namelijk dat die nihil is) 

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#8 Geplaatst: 2007-09-11 14:09:10

Wellicht houden ze die kunstmatig duur omdat anders de wijnboeren de zaak kort en klein komen slaan. Zie ook: spaanse tomaten.

Fransen zijn er overigens van overtuigd dat spaanse tomaten, aardbeien, olijfolie, eigenlijk alles dat uit Spanje komt, rommel is. Argumenten dat ze daar juist zongestoofd zijn zijn aan dovemansoren gericht. NL tomaten en aardbeien zijn natuurlijk óók rommel, maar daar werkt het zonargument dan weer wel. Pure magie. Na enig aandringen kunnen ze nog net over hun lippen krijgen dat je in Italie eventueel ook wel acceptabel kan eten, maar als je opmerkt (als NL) dat je de Italiaanse keuken eigenlijk veel lekkerder vindt kijkt iedereen ongelovig half-lachend elkaar aan en daarna uit het raam.

Lekker off-topic gegaan.

Over Italiaans wit, ken je de Greco uit Basilicata?

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#9 Geplaatst: 2007-09-12 14:10:27

bedoel je niet grigio?

Ken de streek uiteraard wel maar die specifieke wijn... nee. Stuur maar eens een flesje op ;-)

Ben erg dol op de Siciliaanse witte wijnen, lekker kruidig en toch veel fruit, heerlijk!

Maargoed da's allemaal persoonlijke smaak natuurlijk. 

Overigens denken niet alleen de Fransen zo over de niet-Franse keukens, ook de Nl'ers in Frankrijk lijken hiermee besmet (...ahum..kuch.. zie elders op het forum..) 

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#10 Geplaatst: 2007-09-12 15:28:13

Maar de àllerlekkerste witte wijn is toch de Grand Ardèche van Louis Latour, wat overigens een voorbeeld is van een uitstekende vin de pays (wie gaat er dan ook in de Ardèche met Chardonnay aan de slag!). Landwijntje van 11,60 Euro, als je ooit in de buurt bent van La Voulte sur Rhône moet je eens een kijkje nemen bij de cave (Tastevin).