Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

oud en hulp behoevend in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#3036
pieter
Berichten: 13
Reacties: 26

#0 Geplaatst: 2007-09-10 22:41:18

Het is geweldig leuk om in fr te leven en te werken als men geestelijk en lichamelijk prima in orde is. Maar wat als je minder gaat worden? De zorg in fr is niet slecht maar het lijkt mij toch eenzaam om in een bejaarde tehuis of verzorgingshuis als nederlander te zitten.

Wie heeft daar ervaringen mee? Is het verbranden van alle schepen in Nederland wel verstandig?  

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-09-10 23:47:09

Als je alleen overblijft als Nederlander in Frankrijk en zorg behoeft, dan is een beroep op de uitgebreide thuishulp een zinnige mogelijkheid. Ervaringsdeskundigen raden ten sterkste af om als oudere of oude buitenlander je intrek te nemen in een maison de retraite. De directeuren van deze instellingen erkennen dat het fatsoenlijk huisvesten van ouderen voor krachtige verbetering vatbaar is. Als buitenlander die zijn opgehaalde schoolfrans op latere leeftijd weer kwijt raakt, is het vertoeven in een dergelijk tehuis niet aan te bevelen. Ik druk mij eufemistisch uit.

Er zijn nogal wat initiatieven gaande om huisvesting te bieden aan oudere buitenlanders: Euro-Age is er meer bezig en er zijn er meer. Maar het loopt nog niet hard met het ontwikkelen van dergelijke projecten. Bouwers willen er pas mee beginnen, als er voldoende inschrijvingen zijn. Voor kapitaalkrachtigen kunnen dergelijks resorts een oplossing bieden, maar voor anderen is een al dan niet voortijdige terugkeer naar Nederland de enige oplossing. Ik zie nogal wat lieden vertrekken naar het land van de haring en de jenever (en de hoge belastingen), omdat zij het oud worden in Frankrijk geen optie vinden. Duidelijk is wel dat geen standaardoplossing voorhanden is. Gelukkig niet. De vraag wat te doen, hangt geheel van de persoonlijke situatie af.

Het verbranden van alle schepen in Nederland? Niks daarvan, lijkt me. De meeste Frankrijkgangers betalen bijdragen voor de Zorgverzekering en kunnen bij terugkeer weer 'profiteren' van de zorg in Nederland, waaronder die van de AWBZ.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2007-09-11 07:04:37

Om in Frankrijk in een bejaardentehuis van enige kwaliteit terecht te komen ben je op de particuliere aangewezen. Deze zijn duur tot heel duur en vooral in de grote steden te vinden.

In de gewone bejaardentehuizen is de zorg zeer "basique" al zijn er grote kwaliteitsverschillen onderling. Het hebben van familie is bijna onontbeerlijk om dingen te regelen. In Frankrijk wordt traditioneel veel meer een beroep op de familie gedaan voor ondersteuning van ouderen.

Kortom: voor oude en gebrekkige Nederlanders zonder "mantelzorgers" in de omgeving heeft Frankrijk weinig te bieden.

Steven

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#3 Geplaatst: 2007-09-11 12:22:19

Men moet er ook rekening mee houden dat wanneer men Alzheimer krijgt of dement wordt al de aangeleerde taalkennis verdwijnt dus dan wordt communiceren wel heel moeilijk !

avatar#4715
martyn b
Berichten: 1
Reacties: 10

#4 Geplaatst: 2007-09-12 11:00:20

pieter,

laatste VN rapport over de kwaliteit van de zorg voor de burgers van het betreffende land kwam la France op nr.1 [nl. ca. 7 dacht ik, VS op 33] !

zegt niet veel over het algemene leven [ander rapport, ook VN, 'beste land, algemeen, Noorwegen].

gr.

martyn.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-09-12 22:07:43

Martyn, het VN-rapport ging over de curatieve gezondheidszorg: huisdokters, specialisten, ziekenhuizen Dat die in Frankrijk laagdrempelig en goedkoop (voor de gebruikers dan) is met weinig wachttijden heeft de doorslag gegeven. T'is maar welke criteria je gebruikt.

Steven