Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Keuzepensioen van ABP en AOW

Auteur Bericht

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#0 Geplaatst: 2007-09-12 18:07:46

Wij (beiden ambtenaar willen zo ongeveer met 61 jaar gebruik maken van het keuzepensioen van het ABP en dan voor vast in Frankrijk gaan wonen.

Gevolg: wij wonen 4 jaar in Frankrijk en bouwen dus 4 maal 2% is in totaal 8% minder AOW recht op.

Maar: wij blijven als ABP-er belastingplichting in Nederland.

Daarom aan het ABP en de belastingdienst Heerlen de vraag voorgelegd of dit nog gevogen heeft voor de inhoudingen, Immers, als wij gebruik willen maken van de AOW moeten wij bijna 18% per persoon vrijwillig inleggen.

Het ABP verwees naar de belastingdienst en de mevrouw van de belastingdienst gaf op dat het niets uitmaakt waar wij wonen. In Nederland of in Frankrijk, de belastingafdracht blijft gelijk. Inleg voor AOW (vrijwillig) is mooi maar daar heeft de belastingdienst niets mee te maken.

Vraag:

Klopt dit? Het inkomensgevolg van 18% is erg groot (zit dan wel een maximum aan) maar wellicht is er een ontsnappingsclausule waardoor je, wonende in Frankrijk, toch in een lager tarief kan vallen (bijv. te vergelijken met de belastingafdracht als je 65 jaar wordt).

Duurt nog wel even maar i.v.m. inleg levensloop e.d. toch wel belangrijke zaken.

Met een vriendelijke groet, Willem

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-09-13 19:39:33

Ik ben bang, als ik de vraag tenmiste goed heb begrepen, dat er niets anders opzit dan de toekomstige korting van 2% per jaar niet betaalde premie voor lief te nemen. Kwestie van rekenen: hoeveel kost de vrijwillige premie de komende jaren versus het gemis aan uitkering later? Vrijwel iedereen kiest dan voor het niet betalen van de peperdure premie.

De relatie: wel of geen AOW-premie betalen/belastingplichtig moeten blijven in Nederland, zie ik even niet.

Wim