Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Compri de vente - stopzetten

Auteur Bericht

avatar#4794
suus
Berichten: 2
Reacties: 8

#0 Geplaatst: 2007-09-17 16:43:25

Wij hebben een compri de vente ondertekent. De 7 dagen bedenkttijd is nog niet voorbij. Als wij de compri willen "stoppen" naar wie moeten wij de brief sturen? Notaris, agency en verkoper? alle drie?

Iets anders dat wij moeten denken aan als wij de koop stopt?

Groeten,

Suus

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#1 Geplaatst: 2007-09-17 17:36:17

Beste Suus,

Onmiddellijk aangetekend en met ontvangstbewijs (recommandé avec avis de réception) naar de agency sturen. Dat is voldoende.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2007-09-17 17:39:50

Er moet een aangetekende brief (met poststempel binnen de 8 werkdagen van de delai de  retractation) worden gestuurd, ondertekend door ALLE kopers aan de persoon die het compromis de vente heeft opgesteld, dat kan dus ieder van de genoemde partijen zijn. Indien daaraan twifel is: in een cpmpromis de vente hoort de opsteller van het contract geidentificeerd te zijn en zijn  adres dient te zijn vermeld. Naar dat adres moet dus de brief.

In de brief hoeft slechts te staan dat u, verwijzend naar art. L.271-1 van de Code Civil, gebruik wenst te maken van uw 'droit de preemption' en dus de koop wilt annuleren.

Dat is alles!

Mocht u al een aanbetaling hebben gedaan op rekening van de notaris, dan krijgt u die teruggestort van de notaris, binnen 21 dagen. Het is mogelijk dat de notaris dan een bedragje (max. €300) inhoudt voor het werk dat hij al heeft gedaan. Indien u een aanbetaling heeft gedaan aan de makelaar, agent, of (het allerergste geval) de verkoper, dan wens ik u veel succes, wijsheid en uithoudoingsvermogen om dat geld terug te krijgen.

Wim 

avatar#4794
suus
Berichten: 2
Reacties: 8

#3 Geplaatst: 2007-09-17 19:38:23

Op de advies van de bank hebben wij de cheque uitgestellt aan de makelaar. Wij hebben en copie van de check met een stempel van het makelaarsbedrijf daarop. Het makelaarskantoor is vrij groot denk ik. Moeten wij beonrust zijn?

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2007-09-17 20:05:28

Pfff...dat weet ik niet hoor. Het ene makelaarskantoor is het andere niet. Met sommige heb ik heel slechte ervaringen, anderen spelen volgens de regels. Een goed makelaarskantoor heeft de chacque nog niet gedeponeerd bij de bank, in afwachting van de afloop van de delai de retractation. Dan kunnen ze hem nu verscheuren en het is klaar. Een minder goed kantoor heeft hem al gedeponeerd en u bent nu van hen afhankelijk of en hoe en wanneer ze het geld dan teruggeven. Indien u een copmpromis de vente heeft getekend waarin staat dat de makelaar hoe dan ook zijn geld krijgt, ook als de koop niet doorgaat, dan bestaat de kans dat ze hun courtage aftrekken van de aanbetaling. Dus als u 10% heeft aanbetaald en de courtage zou 7% zijn, krijgt u nog maar 3% van het geld terug. Ook is het mogelijk dat de makelaar allerlei kosten in rekening gaat brengen en dus een flink deel van het bedrag in zijn bezit houdt. Ik heb beiden al meegemaakt. U kunt dan wel een rechtszaak beginnen tegen dit kantoor, maar dat duurt een jaar of meer en kost u vele duizenden euros. De meeste makelaars die dit soort dingen doen, rekenen erop dat u er geen zaak van maakt.

Ik hoop echt voor u dat dit met een sisser afloopt en dat u een nette makelaar heeft getroffen (de omvang van het kantoor zegt niks, in mijn ervaring).

En...volgende keer maar liever geen geld storten of cheque overhandigen aan de makelaar. Als u het geld had gestort op rekening van een notaris had u geen enkel risico gelopen...

Wim

avatar#4794
suus
Berichten: 2
Reacties: 8

#5 Geplaatst: 2007-09-17 20:32:15

Ik weet wim, ik weet maar de bank waren zo zeker op zijn zak.

De makelaar heeft het cheque deponeerd en volgens hun zit die nu in een speciale rekening in afwachting.... Wij zijn het wel. Ik laat je weten hoe het gaat...

Als iemand goede erfaringen heb van dit sort van zaken laat mij graag weten. Dan zal ik beter slapen...

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#6 Geplaatst: 2007-09-17 22:02:42

Suus,

Ik werk ook bij een makelaar en wij hebben een zogenaamde `compte séquestre` voor de aanbetalingen. 

Wellicht bedoelde je makelaar dat. Dan is er in principe (bij ons) niets aan de hand. Na ontvangst van de aangetekende brief krijg je het geld integraal terug.

Mocht uw makelaar moeilijk doen dan kun je altijd dreigen met het openbaar maken van zijn gedrag. Op dit forum, bijvoorbeeld. 

Maar wacht rustig even af, waarschijnlijk valt het wel mee. Good night!

avatar#4794
suus
Berichten: 2
Reacties: 8

#7 Geplaatst: 2007-09-17 22:10:37

Thanks, ja wij hebben een séquestre opgenommen in de compte de vente!

Bedankt!

avatar#4794
suus
Berichten: 2
Reacties: 8

#8 Geplaatst: 2007-09-18 11:00:11

Nog twee vraagen voor de zekerheid:

1) Wij hebben de compri dinsdag 11 september. Wij hebben nog niet de compri ondertekend door de verkopen gekregen omdat hij verder weg woont. Is het genoeg als ik een stempel vandaag van een expresspostbedrijf (dus niet franse post) en de brief morgen krijgt?

2) Moet de stempel van de franse post zijn of gaat het met een switzerse post bedrijf (vanaf mijn werk)?

Bedankt al help.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#9 Geplaatst: 2007-09-18 11:24:58

Als de verkoper nog niet heeft getekend, zijn de zeven dagen van de delai de retractation nog niet ingegaan. Die gaan officieel in op de dag nadat alle partijen hebben getekend. Voor de zekerheid toch vandaag een aangetekende brief sturen. Mag zeker per Zwitserse post, hoeft geen expressebedrijf te zijn of de Franse post. Zolang er maar een bewijs is van de datum van opsturen.

Wim

avatar#4794
suus
Berichten: 2
Reacties: 8

#10 Geplaatst: 2007-09-18 11:57:54

Nog twee vraagen voor de zekerheid:

1) Wij hebben de compri dinsdag 11 september. Wij hebben nog niet de compri ondertekend door de verkopen gekregen omdat hij verder weg woont. Is het genoeg als ik een stempel vandaag van een expresspostbedrijf (dus niet franse post) en de brief morgen krijgt?

2) Moet de stempel van de franse post zijn of gaat het met een switzerse post bedrijf (vanaf mijn werk)?

Bedankt al help.

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#11 Geplaatst: 2007-09-18 11:58:03

Zou het niet verstandig zijn de makelaar zo snel mogelijk een fax of e-mail te sturen met bevestiging per aangetekend schrijven?

René

avatar#8342
riekie
Berichten: 1
Reacties: 1

#12 Geplaatst: 2010-09-20 19:58:35

Wij hebben een compromis de vente getekend en hebben ontbindende voorwaarden laten opnemen, 7 dagen later zouden wij tekenen, echter de morgen van de 7e dag belde de notaris, dat er niet getekend kon worden omdat er enkele papieren niet in orde waren en de notaris de verantwoording niet wilde nemen.

Mijn vraag is nu: hoelang mag nu de termijn duren eer de acte authenthique getekend mag worden.

En wat zijn de kosten als we alsnog de compromis de vente willen ontbinden

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#13 Geplaatst: 2010-09-20 21:20:27

Het spijt me, ik begrijp niet veel van uw verhaal. Als u getekend heeft, dan gaan er enkele ontbindende voorwaarden in op die dag, die een bepaalde looptijd hebben, de meeste 30 dagen, sommigen 60 dagen of daar tussen in. Daags na ondertekening gaan de zeven dagen bedenktijd in. Als u die laat lopen zit u vast aan de koop (behalve als een van de ontbindende voorwaarden in werking treeft). U hoeft dan na die zeven dagen niets te doen. Als u van de koop af wilt, moet u een aangetekende brief sturen aan degene die het compromis de vente heeft opgesteld. Die brief moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, die in de wet zijn beschreven (meestal worden ze door een notaris ook opgenomen in het compromis de vente). Ik begrijp niet welke papieren de notaris klaar zou moeten hebben na zeven dagen of wat u na zeven dagen zou moeten tekenen. In het compromis de vente is een datum opgenomen voor tekening van de acte authentique. Tot zolang mag het duren, tenzij de drie betrokken partijeen (koper, verkoper, notaris) gezamenlijk tot een andere datum besluiten. Als u aan de oorspronkelijke datum vasthoudt, dat is het dan.

 

Als u alsnog het compromis de vente wilt ontbinden dan kan dat alleen via een van de ontbindende voorwaarden. Of het contract dat u heeft getekend daartoe mogelijkheden biedt weet ik niet, dan zou ik het contract zorgvuldig moeten lezen. Als u in feite NIET heeft getekend dan is er niks aan de hand, dan kunt u gewoon weglopen van het contract, zonder dat u aan wie dan ook iets verschuldigd bent. Hoogstens een klein bedragje aan de notaris voor het werk dat hij tot nu toe heeft gedaan (staat ook in het compromis de vente)

Wim.