Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hout kloven

Auteur Bericht

avatar#4568
Ed K.
Berichten: 3
Reacties: 10

#0 Geplaatst: 2007-09-17 21:10:28

Wij stoken op hout in de Vogezen en hebben  een behoorlijke voorraad houtstammen. Weet iemand van het bestaan / de mogelijkheden  van het mechanisch (dus niet zelf hakken) hakken in kleinere stukken? 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2007-09-17 23:31:47

Hallo,

er bestaan zeker machines voor het kloven van hout. Zo'n ding duwt op een vast frame (soort glijslee) een stammetje middels een hydraulisch aangedreven drukpiston tegen een scherpgeslepen hardmetalen wig waardoor het hout splijt. Tot een stamdiameter van ca. 35 cm kun je volstaan met een relatief kleine 230V electrisch-hydraulische klover (ook: kloofmachine, houtklover) die op het stroomnet werkt. De stamopnamemaat (maximale stamlengte) verschilt maar varieert meestal tussen de 50 en 75 cm. Je moet de stammen dus wel op lengte zagen (met een kettingzaag) De kloofkracht bij dergelijke machines varieert tussen pakweg 3 en 7 ton, de kleinere zijn meestal horizontaal, de grotere kloven verticaal. Voor de meeste huishoudelijke brandhoutjes volstaat dit. Zulke machines kosten, afhankelijk van kracht, lengte, stabiliteit en veiligheid, tussen ongeveer 200 euro (dan is het een Chinees bouwmarktproduct) en 1.000 euro of meer voor een topklasse 380V semi-profklover van een gerenommeerd merk zoals Woodbine (meen ik). Als je op houtkloofmachine of houtklover googelt dan vind je er legio. Op Marktplaats worden vaak kleine Aziatische machientjes aangeboden voor tamelijk belachelijke prijzen. Het is dus wel goed kijken wat je zoekt, liefst ergens gaan kijken hoe zo'n apparaat gemaakt is (kwaliteit beoordelen) en of het aanbod aan je eisen voldoet.

Voor dikkere stammen is een professionele(re), dus krachtigere machine nodig. Op het platteland zijn het meestal zware, aan het hydraulieksysteem van een tractor aan te koppelen klovers. Er bestaan ook stand-alone zware klovers maar die zijn voor de bosbouw bestemd (vaak op door jeeps of trucks getrokken aanhangers), hebben generatoren nodig en zijn erg duur, ook tweedehands.

Als je handig bent dan is een klover vrij makkelijk te maken. Het is immers maar een stalen sleeframe met een elektromotor, een hydraulische cilinder met wat leidingen(als je een tweerichtingscilinder neemt dan kun je in principe zelfs in twee richtingen splijten; gebruikt bij b.v. een onderhoudsbedrijf van grondverzetmachines), een aan/uit knop en twee opgelaste splijtwiggen.

Je kunt ook een boer uit de omgeving vragen of hij het hout voor je wil kloven met zijn tractor-kloofattachment. Is meestal niet zo duur en je maakt er vrienden mee...

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-09-18 20:33:37

Alles OK wat Ivo schrijft.

Even als aanvulling:

klovers zijn ook te huur bij bijv. Locarest of andere bedrijven met LOC of LOU in hun naam.

Soms worden er ook voetbediende* klovers aangeboden. Waardeloos! Als Ivo de aziatische machines al waardeloos vindt dan hebben deze een negatieve waarde ;-))

En beter een tweedehands professioneel apparaat kopen dan een nieuwe van twijfelachtige kwaliteit.

Christian von Klösterlein

* ik bedoel geen klovers met voetschakelaar, maar die waar de kracht voor het kloven door de voetpedaal (pleonasme!) opgebracht wordt

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2007-09-18 23:31:31

Christian, dank voor je goedkeuring. Uit jouw keyboard betekent het iets.

Overigens vind ik niet elk product uit Azie waardeloos, er komen ook uitstekende apparaten vandaan (Honda b.v.), alleen de slecht nagemaakte zooi van Marktplaats kan zelden mijn goedkeuring wegdragen. En ook eens met de stelling van 'goed merk gebruikt is beter dan nieuwe troep'. Heb liever een 10 jaar oude Stihl kettingzaag dan een nieuwe van merk Quasimoto. Of zoiets.

Heb weleens zo'n voetklover geprobeerd. Het kost al moeite om de plunjer in beweging te krijgen, laat staan een boomstam kloven. Is puur fysisch en fysiek ook haast onmogelijk om voldoende energie te creeren.

Trouwens, Christian, enig idee wat het huren van een behoorlijke klover ongeveer kost? Denk namelijk over aanschaf en dit zou een alternatief kunnen zijn.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-09-19 09:46:13

@Ivo

enig idee wat het huren van een behoorlijke klover ongeveer kost?

Weer  typisch verhaal: de catalogus en tarievenlijst van ons verhuurbedrijf ligt juist in dat huis waar wij op dit ogenblik niet zijn.

Maar Locarest heeft zijn prijzen ook op de website.

Recept:

Probeer een LOU of LOC in je omgeving te googelen, kijk in hun internet-tarievenlijst.

Succes gewenst!

Christian v.K.

Ook mee eens: er zijn goede Aziatische producten. Mijn favoriten zijn Toyota en vooral hun topmerk Lexus. Zijn in de Duitse storings- resp. betrouwbaarheidsstatistieken sinds jaren de toplopers.