Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vraag over de dechetterie.

Auteur Bericht

avatar#4812
Marie1
Berichten: 3
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-09-18 17:09:45

Hallo, hoe werkt het eigenlijk bij de Dechetterie? Ik vraag dit naar aanleiding van onze ervaring. We zijn twee maal naar de dichtsbijzijnde dechetterie gegaan. De eerste keer regende het nogal hard en bleef de werkneemster in haar kantoortje zitten. Wij ons ontdaan van alle rommelzaken achtergelaten door de vorige bewoner. Niks geen last dus. Tweede keer was het mooi weer (we kwamen alleen wat lege flessen lozen) en werden we aan de poort al aangehouden, moesten ons adres opgeven (we wonen bijna om de hoek) we kregen de  mededeling dat we eigenlijk daar niet mochten lozen, is het de bedoeling dat we eerst bij de mairie gaan vragen waar wij ons vuil kunnen brengen of zo? Het is maar een kleinigheidje maar toch makkelijk om te weten.

avatar#1784
Daisy
Berichten: 12
Reacties: 48

#1 Geplaatst: 2007-09-18 17:47:09

Bij de dechetterie kun je met je grof vuil gemakkelijk terecht. Het kan zijn dat ze een edf rekening vragen, zodat je kunt aantonen dat je aldaar in het dorp woont.

Lege flessen daarentegen kun je makkelijk kwijt bij de glascontainers, deze vind je meestal bij de afvalcontainers in je buurt.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-09-18 20:26:04

Het beleid blijkt niet consistent te zijn.

Tot twee jaar geleden moesten wij naar een stadje 20km verderop. Pasje aan laten maken met gegevens uit een EDF-rekening. Voortaan hebben wij met het pasje vrij en onbeperkt kunnen lozen. Iedere keer werd ons pasje door de computer gehaald en het soort afval (ferrailles, tout venant, déchets verts, bois) en de ongevere hoeveelheid ingevoerd.

Twee jaar geleden werd in een dorpje 8km van ons een nieuwe déchetterie geopend. Ik mijn kaartje gegeven, wilden zij helemaal niet zien. Nu moet ik alleen zeggen uit welke gemeente ik kom. En dat alles binnen hetzelfde département.

Beide stortplaatsen zijn erg goed georganiseerd en beheerd!

Overigens asbest (amiante):

Wordt alleen bij de grotere van de twee déchetteries aangenomen, dubbel in plastic verpakt, en tegen vooraanmelding.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-09-18 22:01:21

De regels kunnen per déchetterie verschillen. Toen ik met auto+aanhanger kwam (met Franse kentekenplaten uit hetzelfde département) geen probleem.

Toen ik met een busje kwam, zelfde departement, heb ik even moeten praten want ik werd aangezien voor een "professionnel" en die moeten betalen.

Zorg er in ieder geval voor dat je je Franse woonadres kunt bevestigen door FT en/of EDF nota.

Overigens: zorg dat je z.s.m. van je asbest afkomt. Het gaat zeker (veel) duurder worden in de niet al te verre toekomst.

Steven

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#4 Geplaatst: 2007-09-19 07:59:52

Hallo,

De gemeente waar ons 2e huis staat heeft geen eigen dechetterie. Ze sluiten een overeenkomst met een andere gemeente, dat is niet steeds dezelfde. In de afgelopen 10 jaar zijn ze minstens 2 keer van gemeente veranderd. Als we groot afval hebben ga ik eerst bij de gemeente informeren welke decheterie nu van toepassing is. Soms verstrekt de gemeente een toegangsbewijs, maar het is ook voldoende bij de dechetterie een rekening van bijvoorbeeld de EDF te laten zien, zodat je kunt aantonen waar je huis staat. Tot nu toe was het storten steeds gratis.

We gaan alleen naar de dechetterie met groot afval. Alles wat wil branden steken we in de fik. Flessen, papier, gescheiden afval en restafval brengen we in het dorp naar de openbare containers. We kunnen ook zelf vuilnis aan de weg zetten, maar dat is niet zo praktisch omdat we nogal ver van de verharde weg zitten.

gr.

Danny

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#5 Geplaatst: 2007-09-19 09:14:54

Elk jaar krijgen we een info blaadje van de gemeente waar alle relevante informatie instaat, onder andere waar de dechetterie is met openingstijden etc.

Daar moet ik altijd een edf/gdf rekening laten zien en ik moet me identificeren.

Al die informatie die in het blaadje staat kan overigens ook op de homepage van mijn woonplaats gevonden worden, maar dat zal wel van de gemeente afhangen. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2007-09-19 09:35:09

Omdat het hier enigszins bij past:

Veel lof voor het huidige Franse systeem van afval inzamelen (tenminste in onze streek, en sinds rond 2003, daarvoor was het een puinhoop).

Samen met het algemene afval wordt de ene week alles meegenomen wat 'plat' is: papier, karton, kranten.

De andere week nemen zij alles mee wat hol is: plastic flessen, blikken.

Heet système Tri-selectief.

En in ons dorp (850 inwoners) staan op drie plaatsen glascontainers.

Toen ik een keer een paar gebroken tegels in de algemene afvalcontainer gedaan had en die bij het leegkieperen in de vuilnisauto een duidelijk geluid maakten, werd er door een van de vuilnismannen aangebeld en ik kreeg een college over hoe het moet. Puin maakt hun sorteermachines kapot, en ik wil toch dat zij goed en milieuvriendelijk kunnen werken. Deze keer een waarschuwing, maar de volgende keer ...

Christian von Klösterlein

Overigens, wij ontvangen ieder jaar een vuilophaalkalender met duidelijke instructies en verwijzing naar de déchetterie, ook de openingstijden.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#7 Geplaatst: 2007-09-20 09:26:52

Franrijk loopt echt al jaren vooruit op Nederland wat afvalsortering betreft!

Hier bij ons staat al 8 jaar een papier-, een plastiek/blik-, een glas- en een restafvalbak.

En dan heeft iedereen los daarvan een eigen klikobak (op kosten van de comunne)

En verder is er sinds kort een grofvuil stort in een stadje even verderop.

Voorheen verdween dat grof vuil in een grote, altijd rokende en smeulende kuil boven in het bos. (nu nog trouwens)

Ook wel een mooi systeem vind ik zelf... 

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#8 Geplaatst: 2007-09-20 09:50:55

Wij hadden in het begin ook een pasje voor de dechetterie, maar de "chef" kent ons nu wel en vraagt nergens meer om. Hij helpt ons altijd met het legen van de aanhanger, zeker als we zware spullen hebben. Hij krijgt dan van ons 1 of 2 euro voor de "tirelire" van de kinderen. Uiteraard hoef je niets te betalen want dat doe je al met de "ordures" maar het wordt zeer gewaardeerd en het voordeel is dat als wij komen hij ons altijd een handje helpt.

Maar het werkt overal weer anders, het zal ook uitmaken of je in een grote of kleine plaats gaat.

Ook bij ons kun je amiante niet zomaar afleveren, dat moet ook op een andere plek en van tevoren aangekondigd zijn.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2007-09-20 10:17:16

Nog even dit, omdat het zo'n leuk verhaal is:

Op onze déchetterie liep vorige zomer een jonge meid rond en bemoeide zich met alles. Ook mij vroeg zij wat ik in mijn remorque had, heel vriendelijk en glimlachend. Zij vertelde mij dat zij hier sinds kort werkt.

De volgende keer had zij een geel reflecterend vestje aan om als autoriteit herkenbaar te zijn. Toen het een keer niet druk was vertelde zij mij dat zij bibliotheekaresse was en dit werk aangeboden kreeg toen haar biblio gereorganiseerd werd. Zij deed haar werk met plezier en vakkundig.

Vanaf dit ogenblik heeft mijn vrouw het steeds over 'bezoek aan mijn vriendin' of 'breng dit naar je vriendin' als iets afgevoerd moet worden.

Dit jaar is zij (la dame de la déchetterie) gepromoveerd tot inspecteur des déchetteries du département. Nu zie ik haar niet meer zo vaak.

Christian von Klösterlein

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#10 Geplaatst: 2007-09-20 18:52:37

Volgens mij gaan we naar dezelfde déchetterie! Hier werkt ook zo'n fraaie verschijning. Zaterdag moet ik er weer hoognodig naartoe.

Overigens vermoed ik dat Duitsland nog verder voorloopt. Ik heb er nooit gewoond maar herinner me dat al 10 jaar geleden bij de McDo in Duitsland wel 5 of 6 verschillende bakken stonden om alle verschillende plastics gescheiden in te zamelen. Dat gaat in Frankrijk nog altijd op één grote hoop.

Overigens II: de Franse overheid mag dan wel voorop lopen, maar als je ziet hoeveel mensen hun afval in de vrije natuur dumpen of hoeveel mensen bijvoorbeeld hun autoraam als vuilnisbak gebruiken, dan lopen de tranen in je ogen. Om op McDo terug te komen, eens kwam mij een auto tegemoet op de nationale en die gast kiepte voor mijn ogen de volledige verpakking van een menu uit de McDrive over het asfalt bij 120 km/h. Ik was zo verbaasd dat ik niet eens m'n claxon kon vinden. Dat soort figuren zijn natuurlijk al niet meer te redden met wat voor therapie dan ook.

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#11 Geplaatst: 2007-09-23 19:53:29

Ook nog een 'leuk' verhaal over de dechetterie.

Na het betrekken van het huis in een klein dorp in Noord-Frankrijk (55 inwoners!), wilde ik van de makelaar weten waar ik mijn grof vuil kwijt kon en kreeg een adres in een groter dorp zo'n 12 km. verderop. Nu moest er het nodige gesloopt worden en ik dus een aantal keren met de remorque naar de dechetterie waar het vuil ook nog werd gescheiden. Ik werd bijzonder vriendelijk geholpen door een jongeman. Hij hielp enthousiast  mee met het legen van de aanhanger en voor ik het in de gaten kreeg was ook een  deel van mijn trekhaakslot in een container verdwenen!

Toen ik voor de derde keer bij de dechetterie aankwam stond daar ineens een oudere heer, die naar mijn commune vroeg en mij toen meedeelde dat ik daar helemaal niet mocht storten! Daar sta je dan met een volle aanhanger! Ik ben vervolgens maar naar onze burgemeester getogen, die mij vertelde dat ik mijn vuil kwijt kon bij de dechetterie van het naastgelegen dorp, een grote container op een Sita-site! Weliswaar mocht dat officieel niet, maar hij kende de directeur en als iemand een opmerking zou maken mocht ik naar hem verwijzen. Deze burgemeester is met mij meegereden om de dechetterie te wijzen en heeft mij ook nog geholpen om de aanhanger leeg te maken in de container.

Groet

Herman

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#12 Geplaatst: 2007-09-23 19:53:31

Ook nog een 'leuk' verhaal over de dechetterie.

Na het betrekken van het huis in een klein dorp in Noord-Frankrijk (55 inwoners!), wilde ik van de makelaar weten waar ik mijn grof vuil kwijt kon en kreeg een adres in een groter dorp zo'n 12 km. verderop. Nu moest er het nodige gesloopt worden en ik dus een aantal keren met de remorque naar de dechetterie waar het vuil ook nog werd gescheiden. Ik werd bijzonder vriendelijk geholpen door een jongeman. Hij hielp enthousiast  mee met het legen van de aanhanger en voor ik het in de gaten kreeg was ook een  deel van mijn trekhaakslot in een container verdwenen!

Toen ik voor de derde keer bij de dechetterie aankwam stond daar ineens een oudere heer, die naar mijn commune vroeg en mij toen meedeelde dat ik daar helemaal niet mocht storten! Daar sta je dan met een volle aanhanger! Ik ben vervolgens maar naar onze burgemeester getogen, die mij vertelde dat ik mijn vuil kwijt kon bij de dechetterie van het naastgelegen dorp, een grote container op een Sita-site! Weliswaar mocht dat officieel niet, maar hij kende de directeur en als iemand een opmerking zou maken mocht ik naar hem verwijzen. Deze burgemeester is met mij meegereden om de dechetterie te wijzen en heeft mij ook nog geholpen om de aanhanger leeg te maken in de container.

Groet

Herman

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#13 Geplaatst: 2007-09-24 09:07:04

doperwt,

Die laksheid waarmee de (generaliserend) mensen hier met hun vuil omgaan is werkelijk schokkend te noemen.

En het zit in alle lagen van de bevolking!

Kijk eens rond in de treinen en op de stations! Het is werkelijk weerzinwekkend.

En ze doen het dus allemaal. De jonge gasten met hun walkmans op die de wikkel van een chokoladereep op het perron, of op de bodem van de trein gooien, met daarnaast een schijnbaar keurige man met stropdas, die ook zonder blikken of blozen zijn krantje ergens in een hoek gooit na het gelezen te hebben.

Het verschrikkelijke eraan is, dat het lijkt alsof het niemand opvalt.

En daartegenover staat dan inderdaad het geavanceerde sorteringssysteem bij de vuilstort. Het blijft af en toe een raar land hier, hoor!

Arthur 

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#14 Geplaatst: 2007-09-24 09:51:09

Doperwt en Arthur,

Helemaal mee eens, het is asociaal gedrag dat met flinke boetes zou moeten worden bestraft. Helaas is het niet uniek voor Frankrijk, want in Nederland erger ik me ook regelmatig hieraan!

Herman

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2007-09-24 12:05:53

dankzij de tekenfilmachtige uitvinding van een zeer slim iemand is er in nederland een einde gekomen aan de afvalberg in het openbaar (jaren 80)

(ik kan niet op de naam van dit poppetje komen)

ik heb aan de schevingse boulevard gewoond waar na een dag strand de tranen je in de ogen schieten, dus het is nog steeds een nl probleem.

echter... de nl vuilstort is beter gestruktureerd.

er zijn overal vuilnisbakken, overal vuilnismannen, en het is verboden dit of dat met vuil te doen.

waar de winkeliers hier 's avonds de papierberg - lees kratten, oude verpakkingsmaterialen, ect - nog voor hun winkel kunnen dumpen, daar is in nl niet aan te denken, iedere winkel heeft een container en is zich verplicht aan deze regels te houden.

langs de wegen staan vangnetten en containers die schoongemaakt worden, hier gooien vrachtwagenchauffeurs hun afval in de vuinisbak langs de weg die er na drie maanden niet meer herkenbaar uitziet omdat heel de planeet zich van zijn afval ontdoet bij juist die vuilnisbak.

het zou frankrijk sieren als ook hier een struktuur komt in de afvalrage.

ik draag mijn steentje bij door soms een oude autoasbak (die ik met tientallen van de sloop haal) aan mijn voorganger bij de stoplichten geef als hij zijn peuk de berm in schiet.

de meesten kijken verbaasd, kleuren daarna rood, kijken beschaamd naar de asbak, dan naar hun eigen schone asbak naast de versnellingspook, en weer naar mij "desole monsieur" en het stoplicht staat weer op groen.

de boodschap komt altijd over.

als we dit met z'n allen doen, dan groeit het vanzelf in de maatschappij.

cees. 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#16 Geplaatst: 2007-09-24 21:14:57

Cees, ik bewonder je optimisme maar deel het niet.

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#17 Geplaatst: 2007-10-31 16:23:14

Afvalcontainer?

Ik ben dus bezig met een verbouwing in het departement Marne, postcode 51800. De eerste keer dat ik naar de déchetterie ging in Ste Menehould heeft men mij dus ook uitstekend geholpen. Moest bij het vertrek aangeven wat voor afval ik gedumpt had en mijn  kenteken van mijn (nederlandse) auto en de woonplaats invullen. Ik blij want ik kon ergens heen met mijn afval. De volgende keer ging ik er weer heen echter er was een andere opzichter en die vroeg gelijk waar ik vandaan kwam. Ik het hem verteld en hij het op een lijst opzoeken. Mijn gemeente bleek er niet bij te horen. Ik mocht nog wel storten maar dat was dan wel de laatste keer. Nu zit ik met een groeiende afvalberg naast mijn huis en weet niet waar ik er mee naar toe moet. De lokale kennissen hadden het over een kuil graven en daar alles in te deponeren en later weer afdekken maar dat is ook weer zoiets zit ik straks met hevig vervuilde grond. Ik denk er over om maar een container te huren en daar alles in te deponeren, maar waar huur je zo'n ding en hoe heet zoiets in het frans? 

Ad 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-10-31 18:36:12

vraag even bij het gemeentehuis waar je de rommel bij de decheterie kunt brengen, en vraag dan even de naam van de betreffende burgemeester of ambtenaar, makkelijk om te gebruiken.

het is waarschijnlijk gewoon onwil om jouw niet toe te staan om je vuil te storten, want iedere gemeente heeft een decheterie, of ze mogen die van een ander gebruiken.

ze kunnen en mogen hun burgers niet weigeren, of er moet verboden afval bij zitten.

in jouw geval ben je of bij de verkeerde vuilnisbelt, of het is starre onwil van een fransman.

je kunt dan zeggen dat monsieur die en die je heeft verteld dat je mocht lossen, en anders moeten zij die maar even bellen.

soms zijn ze zo dwars die fransen :-(

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#19 Geplaatst: 2007-10-31 19:37:28

Goed advies van Cees. 

Als inwoner van een Franse gemeente (ik veronderstel dat je de taxes d'habitation en foncières betaalt) heb je gewoon recht om je afval bij een déchetterie te brengen.

Vaak is het de "placque" (kentekenplaat) die gebruikt wordt ter identificatie. Kom je uit het goede departement dan is het meestal wel goed. Komt daar echter zo'n Hollander met zo'n rare gele placque dan kan er even moeilijk gedaan worden.

In de taxes foncières zit inbegrepen de "taxe ordures ménagères" (8-ste kolom van de aanslag). Als je die meeneemt en je identificeert kunnen ze je haast niet weigeren.

Blijven ze vervelend dan is het zaak bij de Mairie te gaan vragen om een "attestation" dat je het recht hebt de déchetterie te gebruiken.

Het kan overgens geen kwaad om een of twee euro fooi te geven. Mijn ervaring is dat ze je de volgende keer goed herinneren en een handje helpen om het afval in de juiste container te gooien.

De opzichters zijn meestal geen ambtenaren maar slechtbetaalde arbeidscontractanten of uitzendkrachten en woren meestal betaald door een syndicat intercommunal. Ik ben bedrijfsarts van twee déchetteries....

Steven

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#20 Geplaatst: 2007-10-31 21:28:10

Verhaal van Steven klopt helemaal, ik heb eens een 2dehands auto gekocht in een ander departement dan het onze, dus andere nummerplaat dan normaal (46 ipv 24, althans voor enkele weken tot overschrijving plaats gevonden heeft) en ook problemen. Men dacht dat ik troep kwam dumpen die in het andere departement geweigerd waren. Dus als je met een nederlandse plaque komt?.....

Maar inderdaad, de standaard 2 euro opent alle containers.

Groet, Kees.

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#21 Geplaatst: 2007-11-01 16:10:30

Geld opent alle deuren.... ;-)) Maar ja hoeveel moet je doneren? Te weinig zullen ze zich te kort gedaan voelen en teveel wil een echte hollander niet betalen.

Ik moet het inderdaad eens navragen op de mairie maar die is alleen open op woensdag van 2 tot 4 (het dorp telt slechts 120 inwoners met ons erbij) en wij zijn er hoofdzakelijk in de weekenden. Telefonisch zal het misschien wel op te lossen zijn maar mijn verbale kennis van het frans zal wel tekort schieten via dat medium..

Problemen problemen maar wel leuk als je ze opgelost hebt in den vreemde...:-)

Groetjes Ad

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#22 Geplaatst: 2007-11-01 20:23:30

Ad, dit dorp lijkt me klein genoeg om de burgemeester er rechtstreeks op aan te spreken. Ik neem aan dat je weet waar deze woont. Trek de stoute schoenen aan en leg je vraag bij hem neer. Andere mogelijkheid is natuurlijk bij één van je dorpsgenoten de vraag stellen. Die moeten immers ook hun dechets kwijt!

Succes,

Herman

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#23 Geplaatst: 2007-11-02 12:46:40

@ le servonais

Hoeveel?

De employé op de déchetterie weigerde 2€, die ik hem wilde geven, toen hij bijzonder behulpzaam was, met de woorden:

Mais c'est mon travail!

En hij hielp vrolijk verder mijn spullen van de aanhangwagen in de container te gooien.

Soms helpt ook te zeggen: Pour la tirelire des enfants (voor de spaarpot van de kinderen).

Christian von Klösterlein

PS. Zo langzaamerhand is er voldoende stof voor een handleiding/gedragscode voor de déchetteries!