Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Zelfcensuur?

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2007-09-18 22:26:31

Een paar dagen geleden is Jacques Martin overleden, een Franse TV-persoonlijkheid. Ik zat die dag veel in de auto en heb dus verplicht op alle zenders allerlei getuigenissen, geuidsfragmenten etc. mogen horen van deze tamelijk originele man die op 74-jarige leeftijd in Biarritz is overleden.

Toen ik thuis kwam vroeg mijn (Franse) echtgenote of ik wist dat Jacques Martin dood was. "Allicht" antwoordde ik en routineus ratelde ik zijn hele levensverhaal op dat mij door de verzamelde Franse media tussen de Hollandse oren geperst was gedurende uren!

Of ik dan ook wist dat hij met Cécilia Sarkozy getrouwd was geweest (2 dochters met hem) en dat zij hem om Sarko heeft verlaten, jongste dochter 6 maanden oud (vinden vrouwen héél erg).

Ik stond paf. Dat hadden we dus even gemist in de informatie. Het staat allemaal wel uitgebreid op het Web maar het is niet genoemd, die dag.

Ik vraag me af of dit de "normale" bescherming van de levenssfeer is of dat dit een zelfcensuur is die de pers zich heeft opgelegd na de nodige aanvaringen tussen de familie Sarkozy en de pers.

Als het laatste waar is, begin ik me wat zorgen te maken over de vrijheid van meningsuiting in het land van Voltaire!

Steven

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#1 Geplaatst: 2007-09-19 09:17:14

Dan begin maar vast met zorgen maken Steven...

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2007-09-19 11:49:13

Steven,

Volgens mij hoef je je over de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk geen zorgen te maken, maar over de persvrijheid wel. De franse overheid heeft door de bestaande eigendomsverhoudingen en andere relaties mogelijkheden om de pers enigszins te beïnvloeden en lijkt dat ook te doen. Dat is bij voorbeeld in Nederland niet of in ieder geval minder zo, daar is de persvrijheid beter gegarandeerd. Overigens hoeft terughoudende berichtgeving niet altijd te duiden op inperking van persvrijheid. De graagte waarmee in de buitenlandse pers soms wordt bericht over "sappige details" betreffende ons koningshuis (vooral de engelse pers, maar ook wel de franse), wordt absoluut niet geëvenaard door de nederlandse pers. Maar ik geloof "pour autant" niet dat daar sprake is van iets wat je zelfcensuur zou moeten noemen. Eerder is in dat geval sprake van een andere (tabloid) cultuur.

Tot zover deze eigenwijzigheden van,

Jacob

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2007-09-19 13:58:05

Ander onderwerp. Opvallend, die meldingen op de home page over de franse makelaars. Dit soort zaken stelde ik al jaaaaren geleden aan de orde, ja ook bij onze voormalige concurrent 'strop en droopwafels' en ik zat maar te 'fantaseren' Als je echt gelijk hebt, krijg je het altijd pas achteraf (nieuw spreekwoord). Zit ik niet mee, maar laat er in in de toekomst bij elk makelaar onderwerp zo'n waarschuwingsvignetje bijgeplaatst worden, zoiets van 'financieel risico, kans op hartklachten' o.i.d. Dit

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#4 Geplaatst: 2007-09-19 15:54:49

Misschien is het wel een soort respect en fatsoen om niet meteen over het lijk van een gerespecteerd persoon allerlei sappige "tabloid" details te publiceren!?!

Wellicht volgt die informatie nog in de komende dagen maar ik vind het in elk geval een geweldige verademing dat iemand eerst bedacht wordt om zijn verdiensten alvorens over te gaan tot riool-journalistiek alla sbs6 e.d.

De dood van de één aangrijpen om de beerput van een ander te legen vind ik een schandelijke ontwikkeling in de huidige (in elk geval Nederlandse) media. 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2007-09-19 18:29:56

De Frans pers is de Nederlandse inderdaad niet.

In Nederland wordt niet of zeer terughoudend bericht over zelfdodingen. In mijn regionale krant in het zuiden van Frankrijk lees ik met regelmaat dat die en die mevrouw of meneer een fin à ses jours heeft gemaakt door bijvoorbeeld in een rivier te lopen.

In Nederland wordt met de identiteit van criminelen vrij behoedzaam omgegaan (als je het erg bont maakt weer niet, zie heer Holleeder). In de Franse kranten en audiovisuele media worden verdachten uitgebreid geportretteerd en met volledige naam en toenaam den volke getoond.

In Nederland wordt over het algemeen bedachtzaam omgesprongen met het privé leven van politici. Wat de dames en heren kamerleden tijdens hun doordeweekse verblijf in Den Haag allemaal uitspoken in hun vrije tijd, komt niet in de krant. En dat is maar goed ook, voor de dames en heren politici. Mijn indruk is dat de Franse serieuze media hierin wat losser zijn als het om mindere goden gaat ('partijbaas Hollande doet het met een journaliste'). Maar zeer hooggeplaatsten worden meer ontzien. Plaatselijke en regionale kranten spannen de kroon en schrijven steevast kritiekloos over de achtenswaardige burgemeester, de zeer bekwame prefect en de ijverige departementsvoorzitter, een vorm van journalistiek die in de jaren vijftig ook nog wel in Nederland te vinden was bij plaatselijke krantjes.

President Mitterrand hield er een aantal dames op na en bij één gewon hij een dochter. De Franse media berichtten daarover pas toen het staatshoofd ten grave werd gedragen. Alle Fransen waren al jaren op de hoogte van dat vaderschap.

Als lezer van Franse kranten is het mij ook ontgaan dat de gestorven Martin echtgenoot is geweest van Cécilia.

Het moet een vorm van respect zijn voor de boven ons geplaatsten. Toen Sarkozy na wat wodka's bij Poetin tamelijk lazarus de pers te woord stond, is het beeldverslag van deze vertoning niet op de Franse televisie geweest. In Nederland zou dit ondenkbaar zijn. Een Beatrix met wat te veel droge sherry's zou tot vervelens toe in tal van programma's worden herhaald.

Ten slotte blijkt ook (zelf)censuur niet ongewoon: een journalist die een kritisch stuk over Sarkozy wilde publiceren zag zijn verhaal niet geplaatst omdat de hoofdredacteur van zijn krant (Le Dimanche) een 'verzoek' van de kranteneigenaar had gekregen niet tot plaatsing over te gaan. De man was een goede vriend van Sarkozy.

Wim

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#6 Geplaatst: 2007-09-19 19:05:59

Woon nog niet zo lang in Frankrijk en probeer sinds kort Franse weekbladen te lezen. Zo las ik onlangs in de Paris Match (?) bij de dokter een artikel over Cécilia en daar werd wel degelijk de naam van Jaques Martin -de animateur van het kleine scherm- genoemd als 1e echtgenooot van Cécilia Sarkozy . Ik wist toen nog niet zeker of dat de persoon was die ik dacht dat bedoeld werd. Nog geen twee weken later werd de op ochtend na zijn dood op tv door zijn 2e echtgenote -van de 4- wel degelijk melding gemaakt van Cécilia als zijn eerste echtgenote en hun 2 dochters.

Corinne    

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#7 Geplaatst: 2007-09-19 21:05:26

Dat het negatief stuk over Sarkozy niet geplaatst werd was dus meer opgelegde cencuur, walgelijjk zeg!

Overigens is men (nl media) over ons koningshuis ook zeer discreet hoor. Anders zouden de verhalen over buitenechtelijke kinderen van Bernhard en wijlen man van Wilhelmina natuurlijk smulwerk zijn voor de media ;-)

Dat men in Nederland ook niet vies is van eenzijdige censuur bewijst het onlangs bekend geworden verhaal over de BBC natuurdocumentaire die door de EO is aangekocht.

De EO heeft hieruit alle verwijzingen naar de evolutietheorie geknipt alvorens het uit te zenden... 

Wat ik op dit moment mis in Nederland is echt kritische journalistiek en gedegen onderzoek-journalistiek. Ik heb het idee dat elke stroming gewoon klakkeloos gevolgd wordt. En alles lijkt even snel, vluchtig en oppervlakkig.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#8 Geplaatst: 2007-09-20 18:36:44

"Toen Sarkozy na wat wodka's bij Poetin tamelijk lazarus de pers te woord stond..."

dit werd slechts gesuggereerd door de BRT-journaallezer. Echter Sarko is geheelonthouder, althans dat zegt hij zelf en nog geen medium heeft het tegengesproken. Ik heb het fragment gezien en vond het ook weinig nieuwswaarde hebben.

T.a.v. zelfcensuur en objectiviteit van de Franse media, ik denk dat de objectiviteit de laatste tijd juist heel centraal staat, denk aan de discussie rond de overname van Les Echos. Le Monde die ik zelf lees is helemaal geobsedeerd door het objectief-blijven, terwijl je ook van de Canard Enchaîné niet kan zeggen dat hij onder enige censuur leidt.

Zelfcensuur komt lijkt mij eerder voor bij opinieweekbladen zoals L'Express die vaak in handen zijn van conglomeraten die liever geen slecht nieuws over andere in hun handen zijnde bedrijven willen publiceren.

Dat Jacques Martin ooit met Cécilia Sarkozy getrouwd is geweest lijkt mij meer iets voor de Privé-pagina van een zekere NL krant waarvan ik altijd vieze vingers krijg.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#9 Geplaatst: 2007-09-29 10:51:13

Ironie?

Ik hoor net een deel van een reportage op de Belse radio waarin het fenomeen Sarko en censuur aan de orde komt.

Hij heeft inderdaad vriendjes bij veel media giganten zegt men.

Hij laat ook inderdaad mensen ontslaan die erg anti Sarko schrijven, aldus de reportage

het voorbeeld hierboven van Wim en uit de reportage nog deze:

hoofdredacteur van "Paris match"(?) wilde een stuk plaatsen over de affaires van mevrouw Sarko. Vriendje van Sarko binnen Paris Match(?) heeft dit voorkomen en de hoofdredacteur laten ontslaan

Ik heb niet de hele reportage gehoord maar ik ving iets op over een verzoek van de president om een Sarko-vrije nieuwsdag te hebben op 30 november... 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#10 Geplaatst: 2007-09-29 11:33:15

>> een verzoek van de president om een Sarko-vrije nieuwsdag te hebben op 30 november...

Nee, geen verzoek van de president om een Sarko-vrije nieuwsdag op 30 november ... die geilt teveel op al die media-aandacht!

Het verzoek komt van de Rassemblement pour la démocratie à la télévision (RDT), een in juli opgerichte stichting die eindelijk eens een dagje zonder onzinnig nieuws over de love-handles van Sarkozy of één van zijn vele snoepreisjes wil ... De dag die ze daarvoor uitgekozen hebben is dus 30 november omdat dat precies een jaar na zijn kandidaatsstelling voor de presidentsverkiezingen is.

zie ook: oproep RDT