Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Schenking geld aan NL-inwoner

Auteur Bericht

avatar#4637
W.L.
Berichten: 1
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2007-09-21 12:00:49

Ik heb een vraag die ik op het Spaanse forum van VNGSInt heb gesteld maar die ik ook op dit forum zou willen stellen. Hier echter aan de hand van een franse casus.

Dit was mijn vraag:


Mijn bejaarde Nederlandse tante woont al ruim dertig jaar in Spanje, heeft geen banden meer met NL. Zij wil mij en andere familieleden een bedrag schenken. Ik verdiepte me in eventuele schenkingsvrijstellingen, en kwam tot de (voorlopige) conclusie dat er noch in NL noch in Spanje schenkingsrechten verschuldigd zijn. In NL wordt alleen geheven indien verkregen wordt van iemand die in NL woont, in Spanje wordt niet geheven van de schenker. Is mijn indruk gerechtvaardigd dat hier een gelegenheid is tot onbeperkte onbelaste vermogensoverdracht?

 Nu heb ik ook een bejaard familielid wonen in Frankrijk. Deze is echter niet van zins schenkingen te verrichten, maar uit nieuwsgierigheid - je kan nooit weten - grasduinde ik hier op de website en het forum met de zoekopdracht: schenking.

Uiteraard vond ik veel informatie over het enigszins verwante onderwerp: erfenis en successiebelasting, en ook wel over schenking, maar niet expliciet over schenking aan NL-inwoners.

In NL is uitsluitend schenkingsrecht verschuldigd bij verkrijging van een NL-inwoner.

Wil men dus een onbelaste schenking uit LdF ontvangen dan is het zaak te weten of aldaar (zoals in Spanje) uitsluitend de verkrijger wordt belast die onder het Franse belastinregime valt. Het gaat om geldbedragen dus niet om onroerende zaken.

Voor zover ik kon nagaan staat hier niets expliciets over op deze website.

Overigens gaat het om legale zaken. Voor mijn familie in Spanje en Fr. geldt dat zij meer dan tien jaar zijn uitgeschreven uit NL.

Is er iemand die hiermee enige ervaring heeft of over relevante wijsheid beschikt?

W.L.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#1 Geplaatst: 2007-09-22 17:50:34

Beste W.L.,

Ten aanzien van Spanje heb je gelijk. Terwijl wij (Nederland) gewend zijn van de woonplaats van de schenker of erflater uit te gaan, knopen landen als Spanje en Japan primair aan bij de woonplaats van de verkrijger. En omdat Nederland dat niet doet, is een verkrijging vrij van belasting (na 10 jaar emigratie en geen o.g.).

Voor het Franse schenkings-en successierecht wordt zowel op de woonplaats van de schenker / erflater als van de verkrijger gelet. Afhankelijk van de hoogte van de schenking zal er belasting betaalt moeten worden (in Frankrijk wel te verstaan).

Groet, Rob van Schijndel

avatar#4637
W.L.
Berichten: 1
Reacties: 4

#2 Geplaatst: 2007-09-24 20:02:02

Hallo Rob,

Je bent kennelijk goed op de hoogte. Daar kan ik wat mee. Bedankt voor je informatie. Ik zal het op het Spanje forum graag even doorgeven.

Beste groet, Willem Labots