Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

bedrijfsvorm voor klein bedrijf, tva en belastingen

Auteur Bericht

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#0 Geplaatst: 2007-09-25 00:29:19

een goedendag, al een tijdje ben ik me aan het oriënteren op mijn bedrijf voortzetten in frankrijk. En ik begin nu een klein beetje de bomen door het bos te zien. Mede dankzij de info op deze site, waarvoor mijn dank!

Ik zal een eenmanszaak runnen waarbij mijn partner af en toe meehelpt en  heb toch nog wat kleine vraagjes. De vorm zal ofwel een EURL ofwel een entreprise individuelle worden. kun je met beiden een micro-entreprise hebben? 

Ik las hier onder andere het volgende: 

Veel wordt gewerkt met een vereenvoudigd regime zonder al te veel papieren, de micro-entreprise, een bedrijfje met een omzet van minder dan circa € 84.000 dat in het eerste jaar is vrijgesteld van de berekening van BTW. ... Deze categorie valt onder het regime van de bij Fransen zo bekende BIC – bénéfices industriels et commerciaux. Deze micro-entreprises zijn geen vennootschapjes, maar fiscaal vriendelijk bejegende activiteiten. Er hoeft geen TVA te worden berekend en de TVA op gekochte materialen kan dan ook niet worden afgetrokken.

Ik heb een aantal zakelijke klanten en die zullen er niet zo blij mee zijn dat ze een factuur ontvangen waar geen btw bij is berekend. Ben je als micro-entreprise verplicht om het zonder btw te doen, of is er ook een mogelijkheid dat je dit aanvraagt? Zeker in het eerste jaar, als je veel kosten maakt lijkt me dat ook niet verkeerd.

De micro-entreprises betalen pas belasting na aftrek van een fors percentage van de omzet, het forfait voor gemaakte kosten: 71% voor handelaren ...

Laat ik nu net een 'handelaar' zijn. Maar betekent dit domweg dat je (omzet - 71%) berekent en dat als inkomsten opgeeft? Ongeacht de hoogte van de werkelijke inkopen van je goederen en de werkelijke kosten die je maakt?

De administratie kan eenvoudig zijn, gewoon een boek met de verkopen erin en eenmaal per jaar worden de bruto omzetbedragen via formulier 2042 C bij de belastingdienst ingeleverd. Met het forfait kunnen geen andere kosten meer worden opgevoerd. 

Makkelijke administratie lijkt me prettig, hoewel  (omzet - 71%) als inkomsten opgeven in het eerstejaar wel eens onhandig zou kunnen zijn. Toen ik in NL mijn bedrijf starte heb ik ook het eerst jaar verlies gedraaid.

Wie meer omzet draait dan de genoemde plafonds kan kiezen voor een behandeling als ‘gewone’ ondernemingen met een eenvoudige boekhouding. Als de omzetten niet uitkomen boven € 153.000 (handelaren) of € 54.000 (dienstverleners) kan aan de belastingdienst worden gevraagd om voor deze behandeling in aanmerking te komen. In deze situatie kunnen wel de werkelijke kosten van de bedrijfsvoering worden opgevoerd. 

Kijk, dat is misschien meer iets voor mij. Is dit het Réel simplifié?

Ik vond ook nog een handige link (frans):

http://www.le-rsi.fr/aide_a_la_creation_d_entreprise/statut_fiscal/formalites_comptables_et_declaratives.php

 

Helemaal begrijpen doe ik het niet, maar wat ik eruit opmaak is dat je als micro-entreprise

- geen btw-adminstratie hebt (mag dat niet of hóeft dit niet?)

- de inkomsten bij je IR (inkomstenbelasting) zet

- je alleen maar de bonnen/facturen hoeft te bewaren

En met het réel simplifié 

- kun je de inkomsten bij IS of IR opgeven (IS zal toch zeker niet kunnen bij een entreprise individuelle en wel bij EURL?En wat is dan belastingtechnisch slimmer?)

- kun je wel een btw-adminstratie hebben. Al snap ik de tekst op de pagina niet helemaal *

- moet je wel een grootboek e.d. bijhouden maar hoef je geen jaarverslag in te dienen 

* Is er iemand die me kan vertellen wat hier nu eigenlijk staat? 

TVA (sauf si franchise en base de TVA) : déclaration annuelle CA12/CA12E au 30 avril ... et acomptes trimestriels en avril, juillet, octobre et décembre.
Les redevables placés sous ce régime simplifié d'imposition de TVA sont dispensés du versement d'accompte si la taxte due (hors TVA déductible sur les immobilisations) au titre de l'année civile ou de l'exercice précédent est inférieure à 1.000 €

  

Is er dus ook een vereenvoudigde manier van btw-administratie doen? En wat betekent sauf si franchise en base de TVA?

Verder had ik ergens wat gelezen over  Centre de gestion agrées. Wat houdt dat nu precies in?

Oef, wat een berg vragen! Als iemand wat meer weet over de verschillen tussen EURL en eenmanszaak en micro-entreprise en réel simplifie, en btw, ik zie graag de reacties! 

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#1 Geplaatst: 2007-09-25 00:45:20

ik vind zojuist nog een leuke -zij het franstalige-  rekentool voor in excel: http://www.logitheque.com/tel.asp?I=23283

Je kunt hiermee uitrekenen of je met een micro-entreprise of réel simplifié beter af bent. Nu nog uitvinden wat alles betekent.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-09-25 09:31:01

croisantje,

volgens mij is het beter als je eerst op franse les gaat, dan ga je een stage doen bij de kvk in jouw buurt, dat is volgens mij nog steeds verplicht in frankrijk, en daar krijg je alles te horen en kun je alles vragen, in het frans uiteraard.

een bedrijf beginnen op kennis van het internet en geen frans is volgens mij vragen om problemen.

cees.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2007-09-25 14:03:14

Aan croissantje,

Zoek in je buurt een vestiging op van de chambre de metiers, vaak herbergt deze een centre de creation d entreprise. Ik doorloop nu ook zo'n heel traject en wordt redelijk bediend met hulp, tips, cursussen. Ik heb een eigen mentor die ik alle zinnige en onzinnige vragen kan voorleggen. Wees niet bang, er staat -ook in het ondernemers-stugge- frankrijk een hele batterij begeleiding voor je klaar. Succes, Dit

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2007-09-26 10:17:02

Ik denk dat het goed is om een paar dingen op een rijtje te zetten:

1. Bij de creatie van een bedrijf moet je eerst kiezen uit een van de zeven instellingen waar een bedrijf zou kunnen worden ingeschreven, afhankelijk van de bedrijfsactiviteit (dus lang niet alle bedrijven worden ingeschreven bij de Chambre de Commerce). Vervolgens moet je in de lijst van gemeentes opzoeken onder welke CFE jouw gemeente valt. Daar moet je dus zijn voor inschrijving. Indien het gaat om handel is het de Chambre de Commerce, tenzij het gaat om landbouwproducten of kunst. 

2. Slechts bij een beperkt aantal beschermde beroepen is een stage verplicht. In veel gevallen wordt een stage aanbevolen, maar dat is vrijwillig

3. Het micro-regime is alleen toepasbaar op een entreprise indivduelle, niet op een EURL of SARL

4. De maximale omzet voor het microregime is €76300 voor verhuur en handel en €27000 voor dienstverlening en vrij beroepen. Waar de grens van €84000 vandaan komt weet ik niet.

5. TVA wordt niet verrekend binnen het micro-regime, niet het eerste jaar en ook niet in andere jaren. Er hoeft geen TVA berekend te worden aan afnemers, en TVA op inkoop kan niet worden teruggevorderd. Dit is een groot nadeel van het micro-regime.

6. Inderdaad wordt voor handelsactiviteiten gerekend met 71% aftrebare kosten. Dat is inclusief inkoop! Dat wil zeggen dat geen van de werkelijke kosten kan worden afgetrokken, ook niet in het eerste (en meestal verlieslatende) jaar. Dus of er nu meer of minder kosten zijn dan 71%, dat doet er niet toe. Op basis van dit punt en punt 5 hierboven is het voor startende bedrijven bijna altijd voordeliger om het bedrijf in te schriven onder het regime reel, in plaats van het micro-regime.Het eerste niveau is dan inderdaad het regime reel simplifie.

7. Als micro-entreprise ben je inderdaad niet verplicht om een expert comptable aan te stellen. Als bedrijf onder het regime reel wel. Dat betekent ook dat je dan zelf uit het bombardement van formulieren dat je door de Franse bureacratie krijgt toegeworpen na inschrijving. zelf de paar formulieren mag filteren die verplicht ingevuld en teruggestuurd moeten worden, en wel binnen een maand....

8. Er zijn verschillende manieren om TVA af te dragen. Uiteraard weet een expert comptable precies hoe en wat. En deze is immers verplicht als je TVA-afdraagt, dus is het wellicht verspilling van tijd om je al te diep in te graven in de detailregels van de TVA-afdracht. Ik heb een boekwerk van anderhalve centimeter op mijn bureau staan over dit onderwerp. Te koop in elke goede boekhandel. Veel plezier ermee.....

9. Een EURL is een starre ondernemersvorm die meer kost om op te richten, striktere eisen heeft aan de boekhouding en drie maal zo duur is om weer op te heffen, in vergelijking met en eenmanszaak. Alleen indien er serieuze problemen bestaan t.a.v. aansprakelijkheid is een Franse vennootschap beter dan een eenmanszaak. En in dat geval is een SARL beter dan een EURL.

Hier laat ik het even bij.

Wim 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-09-26 10:37:18

Ik ben weliswaar niet van plan om een bedrijf(je) op te richten, maar dit is weer een typische Wim v.T. bijdrage. To the point, helder, en goed om sommige mensen uit hun dromen te helpen.

Daar heb je iets aan!

Christian von Klösterlein

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#6 Geplaatst: 2007-09-26 15:29:28

Inderdaad: heel erg bedankt Wim, hier heb ik zeker wat aan.

Ik had ook uitgevonden ik bij de chambre de commerces moet zijn met mijn activiteiten. En een stage is in mijn geval niet verplicht, ik dacht dat dit bij echte ambachtslieden e.d. wel het geval is. Of ik het tzt misshcien toch ga doen... wie weet, het zal zeker geen kwaad kunnen.

Het micro-regime is alleen toepasbaar op een entreprise indivduelle, niet op een EURL of SARL

Mooi zo, weten we dat ook weer.

Inderdaad wordt voor handelsactiviteiten gerekend met 71% aftrebare kosten. Dat is inclusief inkoop! Dat wil zeggen dat geen van de werkelijke kosten kan worden afgetrokken, ook niet in het eerste (en meestal verlieslatende) jaar. Dus of er nu meer of minder kosten zijn dan 71%, dat doet er niet toe. Op basis van dit punt en punt 5 hierboven is het voor startende bedrijven bijna altijd voordeliger om het bedrijf in te schriven onder het regime reel, in plaats van het micro-regime.Het eerste niveau is dan inderdaad het regime reel simplifie.

Precies, exact mijn vermoeden en ik zal dan dus opteren voor het regime (réel). Wel hogere kosten voor de boekhouding, maar ik neem aan dat een boekhouder eigenlijk onmisbaar is als je in frankrijk je bedrijf begint. Kun je die boekhouder vinden bij een Centre de Gestion Agrée? Of is dat weer wat anders? 

Zodra je kiest voor het regime réel (simplifié) zijn er dus meer eisen aan de boekhouding en is een boekhouder verplicht (is dit alleen ivm met het toepassen van TVA of gewoon omdat je voor het regime réel kiest?).

Maar hoe zit het dan met het verschil tussen de eenmanszaak en de EURL. Je zegt dat de EURL ook meer boekhouding met zich meebrengt, maar aan welke extra eisen moet ik dan denken?  

Ik had begrepen dat voor het starten van de EURL je een symbolische 1 euro kunt inbrengen. Waarin zitten hem dan de hoge kosten? De statuten die opgesteld moeten worden? of...??

@Surf: bedankt voor je advies, maar gelukkig spreek ik van huis uit redelijk frans. Alleen de meer ingewikkelde materie zoals het starten van een bedrijf kent nogal wat termen die niet aan de keukentafel ter sprake kwamen en daardoor is dat nu net even lastig voor mij. En ik wéét dat mijn frans niet perfect is, maar goed genoeg om het te redden. Als ik me maar goed voorbereid

@dit: ook bedankt voor je tip, echter woon ik nu nog in nederland. Op het moment dat we 'over gaan', zal ik direct elke hulpgevende instantie ter plekke bezoeken.  

Overigens is het niet zo dat ik op basis van de info die ik vandaag op internet vind, morgen in Frankrijk mijn bedrijf start. Voor het zover is, zal ik zeker de nodige experts raadplegen omdat het verplaatsen van mijn bedrijf nogal wat voeten in de aarde zal hebben. U bent dus nog niet van mij af! Maar wie weet kan ik dan iemand anders nog eens van dienst zijn ;-)

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#7 Geplaatst: 2007-09-26 17:35:49

Een boekhouder staat gewoon in de pages jaunes. Je kunt ook bij de Chambre de Commerce een lijst opvragen. Indien gewenst kan ik je er wel een aanraden die Nederlands spreekt.

Voor een EURL/SARL val je qua boekhoudkundige regels onder de belasting voor bedrijven, en nadat het salaris is uitgekeerd ook nog eens onder de regels voor de inkomstenbelasting. Voor een entreprise individuelle zijn slechts de regels voor de inkomstenbelasting van belang. Het is gewoon een kwestie van regeldichtheid: hoe meer regels, hoe meer tijd de expert comptable nodig heeft om het allemaal te noteren, hoe duurder.

Ook de oprichtingskosten voor een EURL/SAL zijn hoger: statuten maken,  deponeren en publiceren.

Het verplaatsen van een bedrijf van Nederland naar Frankrijk is niet zo moeilijk. Zelfs niet als er in Frankrijk sprake is van een beschermd beroep. Het is een kwestie van balans opschonen in NL, het Franse bedrijf inschrijven, fonds de commerce overdragen van NL naar Frankrijk, in Nederland afrekenen met de fiscus en dan naar de KvK om uit te schrijven. Het is wel zaak om elk van deze stappen weloverwogen en zorgvuldig te doen, om zowel de Nederlandse als de Franse belastingdienst tevreden te houden. Zo niet dan heb je al snel een internationaal fiscalist nodig. En die kosten €350/uur of zo, iets duurder dan het advies dat je hier krijgt.....

Wim


avatar#4838
Ossie
Berichten: 0
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2007-09-26 23:05:05

Wim,

Er zijn ook fiscalisten die voor een heel acceptabele uurtarief werken. Belqngrijk blijft inderdaad dat de juiste stappen op het juiste moment genomen dienen te worden>

Gerard

avatar#4831
croissantje
Berichten: 8
Reacties: 63

#9 Geplaatst: 2007-10-01 17:45:42

bedankt wederom voor jullie reacties. Momenteel ben ik echt nog een beetje in de verkennende fase, dus nog niets concreets, maar ik vind het wel ontzettend belangrijk om me goed voor te bereiden. Ik ben van plan om een nederlandse vestiging van mijn bedrijf aan te houden, met personeel (aaah, eng, maar o zo spannend), omdat dit mij in de eerste tijd verzekerd van een klein doch redelijk stabiel inkomen terwijl ik in frankrijk het bedrijf start. 

ik zal jullie zeker even contacteren als de tijd rijp is.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-10-01 19:58:32

croisantje, ik meen ergens te begrijpen dat je in de handel zit/gaat.

is dat antiekhandel ?

tip: je zou hier eens moeten kijken, door de afstand is dit gebied schijnbaar nog niet ontdekt door de nederlanders en is antiek nog goedkoop, zo goedkoop zelfs dat ze het soms op de decheterie gooien.

dom dom dom.

cees.