Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wonen in Nice?

Auteur Bericht

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#0 Geplaatst: 2007-09-26 02:23:09

Al enige tijd lees ik met interesse wat er aan praktische informatie hier op het forum wordt geschreven. Tijd voor mij om dan ook even met wat vraagjes te komen.

Ik woon nu al zo’n 11 jaar in Azie, waarvan ik de laatste 6 jaar voor mezelf werk. Ik behoor tot de gelukkigen die 90% van zijn werk thuis aan het internet kan doen. Dit heeft als groot voordeel dat ik overal kan wonen zolang ik maar een goede internetaansluiting heb. Momenteel zit ik in Hong Kong. De stad is weliswaar niet meer zo leuk als vroeger, maar nog atijd voel ik me hier sociaal gezien redelijk thuis. Helaas is er wel een probleem: de luchtverontreiniging. Die is in China zo erg dat ik niet de eerste milieuvluchteling zal worden. Om je even een idee te geven tijdens mijn laatste vakantie aan de Cote d’Azur kon ik rustig iedere avond 2 flessen rode wijn drinken. Hier gebeurt het wel eens dat ik al een kater krijg na 2 glaasjes. Om een lang verhaal kort te maken mijn gezondheid gaat gillend achteruit. Ik moet dus gewoon weg. Singapore is een mogelijke oplossing, maar ik vind dat die stad toch echt zwaar ten onder doet aan Hong Kong, dus we gaan het verder zoeken. Holland is geen optie. Zodra het kwik onder de 15 graden celsius zakt, ben ik ook ziek. Hier in Hong Kong maken we dat gelukkig slechts 1 week van het jaar mee. Ik zit dus te denken aan Zuid-Europa en aangezien ik redelijk Frans spreek, zie ik Zuid-Frankrijk nog het meest zitten. Maar waar? Ik kom al sinds mijn jeugd regelmatig in het Zuiden, maar dat waren dan altijd vakanties. De vraag is, of je er als midde 30er komend uit een bruisende omgeving vol activiteit het er wel naar je zin kunt hebben tussen al die “bejaarden”? Ik sta daar zelf gelukkig nog vrij neutraal tegenover, maar ik heb een Chinese vriendin die prima Engels spreekt en nu al Frans zit te leren die het in een plaats als Parijs zeker prachtig zal vinden, maar houdt die het wel uit aan de Cote? Ik denk het dus niet. De enige plaats die ik nog wel een kans wil geven, is Nice. Ik overweeg om daar dan ook voor een half jaar een apartement te huren en is te kijken hoe het bevalt.

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#1 Geplaatst: 2007-09-26 07:32:39

Felix,

Ik woon weliswaar niet in Nice maar er anderhalf uur vandaan. Kom er echter met enige regelmaat en de stad (agglomeratie rond de 500.000 inwoners) is bijzonder levendig, gevarieerd, kosmopolitisch (waarschijnlijk wat tegenvallend tov Hong Kong dat ik niet ken) en, voor zij die van steden houden, een geweldige plek om te wonen. Strand en skiën op dezelfde dag! De temperatuur zakt er wel meer dan 1 week onder de 15 graden (maar zelden onder de 10), ik schat een week of drie vier. Maar ja, met de réchauffement de la planète.... 

ook kun je Valencia eens proberen, is wat warmer en verder idem. In beide plaatsen genoeg goede wijn om hoofdpijnloos wakker te worden....

Succes! 

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#2 Geplaatst: 2007-09-26 09:33:42

Uiterst interessante en objectieve gezondheidsmeting overigens...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-09-26 09:46:59

wel een grappige gezondheidsmeting.

je kunt ook beter wijn kopen, daar drinkt men zeker australische, of wijn van chili.

je moet ook franse wijn drinken ! ;-)

klopt echter wel.

ik denk dat het komt doordat er te weinig (goede) zuurstof in de lucht zit.

ik heb in TA gewoond en daar had ik het zelfde, overigens niet alleen met wijn maar ook met andere alcoholica.

de smog is er de oorzaak van zeiden ze daar.

door de warmte verdwijnt die smog niet, dus leeft men maanden in grote wolk.

van hongkong naar een franse stad ? is ene hele overstap, maar met eigen wilskracht moet dat lukken.

marseille, is ook bruisend en warm, en een beetje ondeugend zoals hongkong.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-09-26 10:54:03

@Cees

TA = Tel Aviv (Jaffa), of bedoelde je

LA = Los Angeles?

Chris

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2007-09-26 12:18:42

TA is inderdaad Tel-Aviv.

een bruisende stad aan de middelandse zee met prachtige stranden, alle buitenlandse restaurants, en heerlijke arabische keuken.

in Tel-Aviv wonen de arabieren en joden naaste elkaar, verbazingwekkend voor de mensen die alleen maar aan de journaals gekluisterd zitten.

het klimaat lijkt een beetje op de zuidfranse steden, warm, en in de winter aangenaam.

geen flitsende jongelui op de boulevards met dure cabrio's, geen harde rock in strandtentjes, gewoon lekker gewoon tussen ontspannen mensen in shorts, bakkebaarden, hoofdoeken, en lange gewaden.

heb er elf jaar gewoond (zucht)

wist je trouwens dat uit meteorologische gegevens blijkt dat wij hier in la rochelle het zelfde aantal zonuren hebben als aan de cote d'azur ? en zelfs soms ietsje meer ?

dus het is lang zo gek nog niet in de charente martitime, wel goedkoper.

cees.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#6 Geplaatst: 2007-09-26 15:10:17

Felix,

Nice is een buitengewoon aantrekkelijke plaats door het klimaat, de levendigheid, de faciliteiten en de omgeving, zoals bovenstaand genoemd. Ik ben er tientallen keren als toerist een week geweest en ik kom er regelmatig vanuit mijn tweede huis dat op 60 km afstand ligt. Maar voor iemand van midden 30, die bruisende grootsteedse sfeer en activiteiten zoekt, is Nice veel te provinciaal en suf. Daarvoor kun je in Frankrijk alleen in Parijs terecht, wat dan weer meteen ook een extreem is. Wacht nog maar 20 jaar voordat je naar Nice verhuist. Misschien is in de tussentijd Barcelona iets.

Jacob

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#7 Geplaatst: 2007-10-02 18:37:58

Nice is inderdaad een veel te duur bejaardenoord. Als je levendigheid zoekt : waarom niet Toulouse of Montpellier? Of Marseille? Daar vind je tenminste Chinese supermarkten, hoewel het echte walhalla natuurlijk Parijs het 13e is.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-10-02 19:48:58

inderdaad, chinatown in parijs, daar kunnen ze zelfs in nl nog een puntje aan zuigen.

ik zal niet zeggen de restaurants, er zit een hoop waardeloos tussen, maar qua markten en winkels is het heerlijk.

ik heb een hele tijd in 19em gewoond porte de clignancourt, en was dus wel eens per week in chinatown om boodschappen te doen.

kent U dim sum ? heerlijk zelfgemaakte op de markt daar.

cees. 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#9 Geplaatst: 2007-10-02 21:32:35

Is er eigenlijk een plek op aarde waar jij niet gewoond hebt Cees?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-10-02 22:28:45

haha, h@ns , genoeg over nog.

ik heb de rijkdom met weinig te kunnen leven, zodoende heb ik van reizen mijn grootste hobby gemaakt.

daarnaast heeft mijn partner een beroep waardoor hij vaak genoodzaakt is voor korte of lange tijd in een ander land te werken, en ik ga wel mee ;-)

(een voordeel van geen kinderen hebben)

ik heb als tiener mijn dorp gedag gezegd en ben de wijde wereld ingegaan, meestal met niet meer dan een rugzak en de nodige kleren, en dat is niet veel.

zo werk je in cairo, dan weer in NY, dan weer in nepal of in afrika.

als ik geld genoeg had verdiend, keek ik voor welke ticket ik genoeg geld had en ging dan weer, een soort flierefluiter dus.

toen ik ging werken was dat in de offshore, en ook hier weer, veel weg, en, daarnaast veel vrije tijd 16uur per dag werken, en dan weer een jaar vrij.

ik moet je eerlijk zeggen, ik had een goeie baas die nooit zeurde, maar, ik zeurde ook nooit, dat scheelt.

het renoveren van onze chambre d'hotes doe ik allemaal zelf, er komt geen mens aan te pas.

op (sluwe) manieren weet ik de aannemers de leveranciers van spullen te ontfutselen, en ga dan zelf aan de gang, waar men hier in frankrijk toch niet zo mee zit, want ze hebben werk teveel schijnt het.

(en veel vragen aan cristian, rob, en anderen hier op de site)

soms zit het tegen, soms zit het mee, maar als je achterom kijkt zit uiteindelijk alles mee.

soms is het vliegen, soms lopen, heel ver lopen, dan heb je tijd om te denken, te dromen, en mijn motto is, iets wat je werkelijk wil kun je. 

het leven kan oh zo mooi zijn, maar je moet het zelf doen.

overigens, toen ik van parijs naar la rochelle ging viel er een last van m'n schouders, nooit meer terug.

parijs is een mooie stad, om te zijn met vakantie, maar niet om te wonen.

ik weet niet of je district 19 kent in parijs, niet bepaald de veiligste.

la rochelle is en bruisende stad, met vriendelijke mensen en een gezellig nachtleven.

cees. 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2007-10-03 09:14:39

Indrukwekkend!

Ik ken Parijs ja, ook het beruchte district, heb er mijn eerste ervaring met een pistool op je gericht krijgen... hopelijk ook de laatste!!

Verder vind ik Parijs (vergeleken met andere wereldsteden) een duffe stad zonder enige eigenheid, geheel ingericht op toeristen en drijvend op romantische beelden die anderen van die stad hebben.

Waarschijnlijk raak ik nu een aantal tenen, mja als je Parijs vergelijkt met Madrid of Rome of zelfs Milaan dan wordt Parijs ineens een soort disneyland, vind ik dan hè.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-10-03 11:30:48

ik denk dat de meeste wereldsteden duffe steden zijn zonder enige eigenheid hans.

alhoewel ik moet zeggen dat juist in die districten buiten de toeristengebieden, juist wel weer erg parijs kunnen zijn.

ge eens naar de markt bij de moulin rouge, of de kleermakersbuurt onder de montmatre, daar heb je nog echt parijs, ook al wordt daar alles overstelpt met "buitenlanders" maar goed, was ik zelf ook niet een buitenlander ?

amsterdam, NY, londres, noem maar op, er is nog maar een fragmentje over van de echte stad, amsterdam is al jaren amsterdam niet meer, zelfs de wallen en de jordaan zijn verdwenen.

lisabon, daar is het nog leuk, maar hoe lang duurt het daar ?

inderdaad wordt een stad vaak ver-romantiseerd, maar ehhh, doen heel veel mensen dat niet met heel frankrijk?

wat is er nu zo geweldig aan dit land dat je zegt, whow !

het weer, ok, hier wel, maar ga niet naar bretagne.

de mensen ? hier niet, de omgeving, tja, waar je van houd, de restaurants ? hebben we het al eens over gehad, de ruimte, ja, de ruimte.

verder is frankrijk door veel mensen erg geromantiseerd.

cees.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#13 Geplaatst: 2007-10-04 03:37:28

helmer,
Die 3 a 4 weken 10 graden zijn dan een mooi moment om maar even op "vakantie" te gaan.

surf,
Andere alcoholische dranken zijn inderdaad al helemaal taboe. Mijn voorkeur gaat dan ook nog eens noodgedwongen hoofdzakelijk uit naar organische/biodynamische wijnen. Laten de Fransen daar nou net ook het meeste werk van maken, echter ze adverteren het niet, omdat het niet stoer staat en een andere belangrijke reden is dat als ze eenmaal het predicaat organisch krijgen de wijnboeren zich er ook aan moeten houden, terwijl ze in een slecht jaar er dan niet aan vast willen zitten.


Jammer dat TA milieu technisch ook zo beroerd is, want ik had daar nog wel een keer heen gewild.

jacob,
Ik ben het met je eens dat ik ook vrees dat Nice veel te suf is. Verder het over 20 jaar daar wonen heeft ook in mijn gedachten gespeeld, maar leef ik dan nog wel? Ik behoor een beetje tot die type personen die het ergens na 5 jaar wel weer gezien heeft. Er even vanuit gaande dat ik de 60 wel haal, dan zal ik inderdaad met een groot probleem zitten waar te wonen, als ik me nu al aan de Cote ga vestigen. Een andere theorie is om toch maar te zeggen wie dan weer leeft wie dan weer zorgt.

Over andere steden gesproken Marseille moet ik inderdaad eens een keer heen. Ik heb daar wel goede verhalen over gehoord. Als mijn plan om ergens tussen januari en maart in het Zuiden voor zo'n 6 maanden iets te gaan huren vorm begint aan te nemen, dan zal dat er zeker van komen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-10-04 10:43:33

felix, het is voor de grap maar je zou toch ook kunnen denken, misschien is dat wel iets voor jullie.

la rochelle is geen wereldstad zoals hongkong, NY, london, of parijs, maar toch komen ze allemaal hier samen.

enkele bijzondere wetenswaardigheden ;

la rochelle was al een democratische stad even voor democratie bestond (1199)

la rochelle staat voor "rebel"

la rochelle was/is een protestantse stad midden in een katholiek land.

maar goed, genoeg geschiedenis, we gaan naar vandaag;

la rochelle was de eerste in de wereld met zijn beroemde gele fiets (gratis leen fiets)

in la rochelle rijden de eerste electrische voertuigen ter wereld, een zogenaamde teststad.

de autoloze (zon)dag, is uitgevonden in la rochelle, de eerste stad ter wereld.

blijven er verder nog over de praktische redenen om la rochelle heen;

zoute zeelucht is goed voor de longen.

een even aantal uren zon dan de cote d'azur (2850)

overdag warm snachts koud, ook in de zomer lekker slapen dus.

een dik uur rijden naar de streken van de lekkere muscadet wijnen, en naar het zuiden de bordeaux.

een klein uurtje en je zit met je neus letterlijk en figuurlijk in de cognac.

en natuurlijk, onze plaastelijke bereiders van pineau.

wil je dan nog steeds echt uit je dak in de grote stad, vanaf la rochelle zijn dagelijkse vluchten naar londres, en andere grote europeesche steden en de TGV brengt je in 3 uurtjes comfortable naar centre de paris.

kijk ook even op ; http://www.ville-larochelle.fr

zo, ik ga deze mail even forwarden naar hotel de ville la rochelle voor mijn declaratie ;-)

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#15 Geplaatst: 2008-05-20 08:30:38

Goed, momenteel ben ik weer terug in Azie nadat ik een kleine maand in Frankrijk heb doorgebracht. Belangrijkste opmerking die ik moet maken, is dat het geld nog niet op is in Europa. En ik ga ook even lekker op wat tenen trappen door nu te zeggen dat er te veel ouderen zijn die het (financieel) veel te goed hebben. Lui die nu met pensioen gaan, stammen allemaal uit de tijd van dat er perfecte pensioenvoorzieningen werden getroffen en 'en passant' zal men ook nog het nodige hebben gespaard. Hier in Azie moet ik nog regelmatig verhalen aanhoren van leeftijdsgenoten, die het overwegend niet slecht hebben en die dus wel voor papa en mama moeten zorgen, want in Azie was men altijd al blij, als je de 65 uberhaupt haalde, laat staan dat men financieel zo ver vooruit keek. Overigens wil ik nadrukkelijk geen uitspraken doen over wat in mijn ogen een betere levensopvatting is. Ik concludeer dus alleen het een en ander. Er zijn dus hoe dan ook nog al wat Europeanen die het zich kunnen veroorloven om hun intrek te doen aan de Cote d'Azur. En dan is er nog een "probleem": die fantastische TGV en het

krimineel goedkoop kunnen vliegen. Zodra het ook maar even mooi weer is (en mijn God, dat was het!), gaat men rustig met gezin en al voor slechts een weekend even naar de Mediteranee om al was het alleen al tegen anderen te kunnen zeggen dat ze daar geweest zijn. Ach, misschien dat ik dat zelf ook nog wel ga doen, maar dat betekent dan dus wel dat we niet nu al in het Zuiden gaan wonen (ik voel me soms al oud, maar daar ben ik echt nog te jong voor). Eigenlijk heeft jacob helemaal gelijk; als je cultureel het onderste uit de kan wilt halen, dan kun je alleen in Parijs terecht. Ik ben ook nog even in Marseille geweest. Mooie plaats, maar het enige dat je daar beter kunt vinden dan in Parijs is dat het er waarschijnlijk in de winter iets warmer is. Nou is dat voor mij zeer zeker belangrijk, maar nou ook weer niet zo zaligmakend. Het moge duidelijk zijn dat ik nog geen stap verder ben (en ja cees, ik zal zeker La Rochelle aandoen bij een volgend bezoek, in ieder geval voordat ik iets koop en mocht je weer zo'n evenement daar hebben, stuur ik mijn Chineesjes alleen op je af, want zelf word ik er niet opgewonden van).


Verder zoals ik in mijn openings bericht al aangaf, speelt de gezondheid ook een belangrijke rol in mijn eventuele terugkeer naar Europa. Ik gaf al aan dat de luchtverontreiniging er eentje is, maar er is er nog een: het eten is gezonder in met name Frankrijk. De meesten zullen zoiets hebben van ja, maar je bepaalt zelf toch wat je eet. Dit is niet helemaal waar. Ik eet dus bijna nooit thuis en ga meestal uit eten. Ik weet niet, of jullie ooit gehoord hebben van MSGs (smaakversterkers E621), maar in Azie worden die in ieder Aziatisch restaurant gebruikt en omdat men er in Azie zo aan gewend is, gebruiken veel Westerse restaurants ook die troep. Op zich is dat spul niet meteen dodelijk, maar je krijgt er zo'n vreselijk droge mond van en moet dus (te) veel water drinken. Nou niet bepaald mijn lievelingsdrank, anders is het ook gelijk weer hoofdpijn. Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik heb zo'n stiekem vermoeden dat E621 min of meer verboden is in Frankrijk. Ik heb dus gedurende mijn laatste verblijf niet een keer een droge mond en/of hoofdpijn gehad. Wel weer twee flesjes wijn per dag!

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#16 Geplaatst: 2008-05-20 15:28:44

Voor de geinteresseerden, in Toulouse zit een resto met zelfbediening, hoge kwaliteit, een top chinees, met andere aziatise varianten er ook bij. Voor het adres, maile mij prive (reclame mag hier niet). Dit

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2008-05-20 21:43:43

Felix, natriumglutam(in)aat, want dat is E621 wordt overal ter wereld overal in gedaan, dus ook in Frankrijk, vooral in kant-en klare maaltijden. Het kan leiden tot het "Chines Restaurant Syndrome" dat verdacht lijkt op een geweldige kater. Maar dat wist je waarschijnlijk al.

Het is natuurlijk véél gezonder om twee flessen wijn te drinken.......

Succes met je queeste om het beste land te vinden! Zal niet gemakkelijk zijn met zoveel eisen die je stelt!

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#18 Geplaatst: 2008-05-21 00:00:01

Even petit point sur le i: MSG staat voor monosodiumglutamate (hetzelfde wat Steven noemt maar dan in het Engels) en ik meen dat de chinezen het ve tsin noemen. Van dat laatste ben ik trouwens niet helemaal zeker.