Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Blauwe wateraanslag - vervolg

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2007-09-26 13:56:11

Mijn zus blijft zich een beetje zorgen maken over de blauwe aanslag die we krijgen als er iets lekt en/of visite de kranen niet helemaal goed dichtdraaien... inmiddels drinkt zj bronwater ipv kraanwater! Maar zou toch wel fijn zijn om te weten wat het nou precies is.

Wat mij opgevallen is is dat het op de 2e verdieping sneller optreedt dan op de begane grond, wat in mij het vermoeden aanwakkert dat het de leidingen zijn (in Den Haag is mij eens verteld dat, omdat het water nu zo 'schoon' is, er kans is op koperaanslag omdat schoon water in principe je leidingen opvreet).

Ik heb hier een mooi voorbeeldje:

Klik hier

Dit is het resultaat van een weekje lekwerk na installatie van een nieuwe mengkraan op de 2e verdieping (te druk geweest om andere ringetjes te halen!). Ik vind het persoonlijk wel mooi, echt een Enki Bilal douche!, maar eraf halen is minder mooi want het zit behoorlijk 'vastgekoekt', komt er niet zo makkelijk af als erop.

Het kan niet aan de boiler liggen denk ik, want die is pas een jaar oud.

Heeft iemand enig idee wat dit voor aanslag kan zijn? Anders zie ik het nog zover komen dat we een watermonster -> Clermont-Ferrand moeten gaan sturen ;-(

Groetjes!

Richard 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-09-26 15:06:05

Richard,

als je die link nu 'linkable' maakt dan kan ik het bekijken. Ik typ toch geen 77 tekens in! Of mail die link aan mij privé, dan kan ik er iets mee.

De aanslag: Ik heb zo een vermoeden ...

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2007-09-26 15:32:43

Hoi Christian,

Ik weet niet hoe je een link in moet voegen (die tekentjes rechtsboven blijven onbenaderbaar...) - wacht eens even: ik zie ze ineens aan gaan als je wat selecteert!

Ok: hier is die link dan nog eens:

Klik hier

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2007-09-26 18:29:47

De link is inderdaad pas te maken als je het woord of de woorden selecteert. Een fluitje van een cent. Overtikken van links doen we toch niet, Christian? Ctr C en Ctr V

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-09-27 07:13:18

Richard,

de blauw-groene aanslag duidt op kopersulfaat.

Ik kan de oplossing niet zoo uit mijn mouw schudden.

En paar ideeën:

1. Is jullie water misschien erg zuur zodat het de koperen leidingen aantast?

2. Reacties tussen koper en lood, als jullie nog ergens stukken loden leidingen hebben, zouden ook de oorzaak kunnen zijn (?).

3. Treedt de aanslag ook op als je water vanaf de hoofdkraan gebruikt. Wat ik bedoel: is er bijv. een verbruiker die na de watermeter door een nieuwe leiding met controleerbaar materiaal aangesloten is? En tredt hier het probleem ok op?

4. Doet het probleem zich ook bij buren voor?

5. Wat zegt een loodgieter uit de buurt?

Dus meer vragen dan antwoorden, maar ik vermoedt het probleem meer in het huiswaternet dan bij het waterleidingbedrijf.

Is er in het forum niemand die dit probleem kent?

Geen drinkwaterspecialist of chemicus die ons verder kan helpen?

Christian von Klösterlein

@Wim:

Ctrl C werkte wél, maar Ctrl V deed het niet in het adresveld, daarom. Bij andere toepassingen werkt het wél ...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-09-27 08:02:20

Intrigerend probleem. de link werkte dus ik heb de foto bekeken. Ik heb wat gegoogeld maar niets Franstaligs kunnen vinden.

Kopersulfaat of andere koperzouten zou kunnen.

Helemaal eens met de logische vragen van Christian. Ik zou er nog aan toevoegen: - Zitten er filters of verzachters in het systeem?

- Komt het wel echt van het water of is er een overijverige "poetsvrouw" geweest die met Antikal o.i.d de zaak regelmatig schoonmaakt? K

- Komt het blauwe water wel echt uit de kraan of vanaf de omgeving van de kraan?

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2007-09-27 09:41:57

Nu weet ik het weer, waar ik die blauwgroene aanslag eerder gezien had:

in ons huis hier in NL, en wél bij een CV-ventiel. Toevallig gezien toen ik net (09:40) tijdens het luchten van de badkamer de radiator dichtgedraaid heb.

Ook daar hetzelfde probleem: verschillende metalen in éen systeem, hier messing (geelkoper) radiatorventilen in een leidingnet dat oorspronkelijk van normaalstaal was, en uitgebreid met gegalvaniseerde stalen buizen.

Mijn oplossing zou dus zijn: het hele drinkwaterleidingnet in huis door moderne materialen vervangen (commentaar van mijn vrouw: Jij steeds met je rigoureuze oplossingen). Tenminste zou ik naar stukken loden of ijzeren leiding zoeken.

Christian von Klösterlein

Ervaring uit een vroeger huis:

Daar was de steigleiding op de muur achter de trap nog van lood, alle vertakkingen op de verdiepingen koper. Toen de muur achter de steigleiding steeds vochtig werd heb ik die leiding vervangen. Die bestond nog maar voor driekwart: het stuk dat met de muurspecie in aanraking was was helemaal verdwenen, de muur vormde als het ware een stuk leiding!

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#7 Geplaatst: 2007-09-27 10:33:29

Allereerst: dank Wim (?) voor het 'repareren' van mijn originele bericht ;-)

Dan die hele trits vragen (geluid van knakkende vingers):

Of het water zuur is weet ik niet. Het is in ieder geval gewoon drinkbaar zonder grimassen te trekken...

We zijn alle leidingen een keer langsgelopen en zo te zien is alles koper (een gedeelte is ooit meegeverfd, maar aan de diameter te zien: gewoon koperen buis). Alle leidingen lopen gewoon buitenom, niks weggewerkt - typisch Frans en ik vind het persoonlijk wel handig en stoer eruit zien ;-) De 'hoofdkraan' ligt buiten in de tuin, is een beetje lastig testen of het daar al gebeurt!

Ik zal eens aan de buren vragen of zij hier ook last van hebben, dat is een goed idee. En misschien voor de zekerheid een briefje sturen aan het General des Eaux. Met loodgieters hebben we niet zo'n bijster goeie ervaring, maar misschien eens een 'nieuwe' proberen ;-)

We hebben geen wateronthardende apparaten oid in de leiding zitten, en (helaas) geen schoonmaakdame, dus dat kan het niet zijn. Wel hebben we 1 zo'n messing (? dof goudkleurig in ieder geval) drukverlagingsknol omdat een boiler op de 1e verdieping bleef overlopen - er staat hier 'normaal' meer dan 5 bar op de leidingen.

En het water komt in het geval van mijn douchelekkage net vóór de kraan, maar heb het ook een keer gehad met de wasbakkraan in dezelfde badkamer. Het gebeurt overigens vrij snel: een dagje gestaag druppelen en je ziet het al verschijnen.

Weer genoeg dingetjes uit te zoeken. Als ik wat meer weet koppel ik het wel terug. Blijft natuurlijk de vraag: kun je dit water gewoon drinken of krijg je daar een groene zweem van op je voorhoofd ;-) Voorlopig blijf ik het maar gewoon gebruiken om thee te zetten (geeft overigens een donkergrijze aanslag aan de binnenkant vd waterkoker).

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#8 Geplaatst: 2007-09-27 11:18:58

Jammer dat op dit forum eerdere reactie's al zo snel gewist worden. Er is nog niet zo lang geleden een hele discussie over dit zelfde onderwerp gevoerd waarin ook een chemicus zijn licht hierover liet schijnen. Ik kan met de trefwoorden hiervan niets meer terugvinden helaas.

Conclusie was geloof ik dat het o.m. aan de chloreren van het water kon liggen en het verder geen kwaad kon.  Wij hebben het hier trouwens ook iets en gebruiken flessenwater als drinkwater (ook voor de thee ;)

Of het kopersulfiet is kan je testen door de groen/blauwe aanslag even af te krabben en te verbranden, geeft het een groene vlam dan is het kopersulfiet.