Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Einde van het zaterdagonderwijs.

Auteur Bericht

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#0 Geplaatst: 2007-09-28 08:56:49

Welk een vreugde maakte zich van mij meester toen ik vanmorgen in een krant las, dat Xavier Darcos (minister van onderwijs) heeft bevestigd dat vanaf volgend schooljaar de leerplichtige zaterdagochtenden afgeschaft worden.

Vooralsnog alleen voor de lagere scholen, maar in de toekomst zou het ook nog uitgebreid kunnen worden naar het voortgezet onderwijs.

Er zijn meerdere redenen voor hem om dit te beslissen, onder andere het feit dat de franse scholieren 936 uur per jaar naar school gaan tegen een europees gemiddelde van 800 uur (wat dit gemiddelde dan ook moge betekenen).

Maar vooral ook dat gezinnen nu op zaterdag nog steeds niet verenigd zijn (school en werk).

De vrijgekomen middelen en tijd in het onderwijs wil hij nu beschikbaar maken voor de probleemgevallen op school.

Mijn dag kan niet meer stuk! 

Arthur

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-09-28 10:40:19

inderdaad geld voor mij ook hetzelfde, al hebben wij geen kinderen ;-)

vaak als we een weekend wilde organiseren met vrienden die wel kinderen hebben kwamen (en komen nog steeds) we uit op slechts drie of vier mogelijkheden per jaar daar het ene gezin in parijs woont, de andere in l'est, enzovoort.

nu kunnen we vanaf volgend jaar dus eindelijk die vrolijke zaterdagen samen met alle kinderen doorbrengen.

mijn toekomst kan niet meer stuk.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-09-28 12:06:59

"De leraren zullen nog wel de straat op gaan voor een ouderwetse staking, want dit betekend dat de zomer-schoolvakantie's terug zullen gaan naar 6 a 7 weken per jaar"

ik weet niet of dit per definitie zo is, want op woensdagmiddag wordt er ook masaal vrij gegeven.

hier in het dorp hebben de kinderen zaterdags les en in plaats daarvan op woensdag middag vrij.

overigens zijn niet alle zaterdagen schooldagen, lees ochtenden want het is altijd maar tot twaalf uur.

dus ik denk dat de woensdag het zal moeten bekostigen en de zomer gewoon zoals in nederland een weekje of zeven à acht.

als je goed kijkt zit er niet zoveel verschil in de vakanties en ik denk dat een groot verschil is dat de kinderen hier op school eten, en, de fransen kennende ......

we hebben ergens een onderwijzeres op het forum, we wachten op haar.

(is volgens mij de vrouw van steven)

cees.

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#3 Geplaatst: 2007-09-28 12:43:50

Cees, je hebt gelijk.

Er is nu besloten dat er 's zaterdags geen les meer gegeven zal worden aan scholieren, maar wat ze nu gaan doen is nog niet duidelijk.

Ik las iets over 3 varianten die mogelijk zijn, en het verkorten van de vakantie is er 1 van.

Verder las ik iets over de 4 daagse schoolweek, met meer uren en/of kortere pauze per dag.

En over het verplaatsen van de zaterdagochtend naar de woensdagochtend.

(inderdaad hebben waar ik woon de kleintjes nu de hele woensdag vrij).

Arthur 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-09-28 21:04:25

Het feit dat er nog steeds op zaterdag naar school gegaan wordt (het werd waar ik woonde in NL afgeschaft in 1963!) én het feit dat Franse kindertjes meer uren op school maken komt voort uit een mengeling van pedagogische onkunde en banale belangen.

Dat het Franse onderwijssysteem nodig op de schop moet is genoegzaam bekend. Kinderen maken lange dagen, iedereen met een beetje hersens begrijpt dat het opnamevermogen en de spanningsboog van kinderen beperkt zijn dus lange dagen + huiswerk er bovenop slaat nergens op.

Daarnaast komen die lange dagen door de week de ouders toevallig best aardig uit. Aangezien pa en ma in 80% van de gevallen fulltime werken komt het wel best uit dat hun gebroed ook lang op school is. Daarnaast is de zaterdagochtend verrekte handig om boodschappen te doen zonder dreinende nakomelingen.

Het wordt echter meer en meer een gedoe wanneer de "familles recomposées" één van de twee weekenden de kinderen hebben (of juist bij de ex-partner stallen). Dan blijft er met die zaterdagochtend school weinig over van het weekend.

De kleintjes blijven vast gewoon de hele woensdag vrij houden. De dagen zullen echt niet langer worden. De 3 uurtjes winst zijn gewoon een mooi argument om niet alle met pensioen gaande onderwijskrachten te vervangen, let maar op!

Steven

PS Ik mis Ingrid!

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2007-09-29 09:56:29

Ja, ja Steven, ik ben er nog. Wij waren <au bout du monde> in Les Landes en de Gers alwaar nog geen haut-debit internet aanwezig was. Ons te goed gedaan aan de heerlijkheden die in NL niet meer op de spijskaart mogen staan......

Aan de ene kant ben ik blij dat de zaterdagochtend afgeschaft gaat worden. Ook hier in Basse-Terre, Guadeloupe gaan de kinderen nog op zaterdagochtend naar school. Het gevolg is dat het week-einde zich verplaatst naar de woensdag. Op woensdagmorgen wordt er nog een beetje gewerkt in ons ziekenhuis, de service publique beweegt ook nog maar na 13.00 uur is echt alles dicht. In het gesticht wordt nagenoeg gewerkt al was het een zondagsdienst. Geen secretaresses, alle loketten dicht, poli's gesloten en ga maar door. Maar ja, als die kinderen toch woensdag de hele dag vrij blijven zal dat niet veranderen.

Voor de kinderen zelf is het beter. De <rentrée scolaire>  is voor menig kind een stressvol gebeuren. De dagen zijn lang. Er wordt iedere dag maar weer gehamerd op die kinderen dat ze hard moeten werken ('bien travailler') en geen 'mauvais élève' mogen zijn. Ik zie met regelmaat kinderen met vage klachten en veeleisende ouders. Alleen de besten krijgen waardering en als je middenmoot bent dan moet je het van je eigen zelfvertrouwen hebben want complimentjes komen er niet. En dan moet ik erbij zeggen dat hier op de Antillen alles echt nog strenger gaat als in de métropôle. Er zijn nog onderwijzers die tikken geven. Toch sta ik altijd weer versteld hoeveel kinderen het wel leuk vinden. Ik vraag bijna altijd aan het kind of het school leuk vindt, wat het leukste vak is en wat het vervelendste is om te doen en meestal hebben de kinderen er veel plezier in. Je vergelijkt het al snel met je eigen schooltijd in NL en ja, in FR is het allemaal competitief en schoolser.

Hier op Guadeloupe zien ouders eigenlijk liever dat de kinderen in september nog niet naar school gaan ivm de kans op cyclonen. Dan mag de schoolvakantie  wel later beginnen bv half juli. Laatst hadden we een onverwachte 'onde tropicale' waardoor er veel elctriciteitscoupures waren. 's Morgens hebben de ouders toch nog hun kinderen naar school gebracht maar een uur later had de prefect afgekondigd dat de situatie op de scholen onveilig was en moesten alle ouders weer gebeld worden om hun kinderen van school te halen. Gevolg: telefoonlijnen overbelast en het werk ontwricht (dus het ziekenhuis ook) want iedereen moest iets regelen om de kinderen weer op te vangen.

Genoeg maar weer. Hier in Assen (of all places) is het donker, nat en koud. Nog 5 dagen....

Ingrid