Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

lijfrente

Auteur Bericht

avatar#4883
thermes
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2007-10-09 17:43:10

Geachte forum-leden,

Per maart 2008 ga ik emigreren naar Frankrijk. Vanaf dat moment betaal ik belasting in Fr. Tevens valt per die periode mijn lijfrente vrij. Betaal ik hierover dan ook belasting in Fr? of in NL?

Hopende op een reactie!

Groet,

Wim 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-10-09 18:18:33

Als je belasting gaat betalen in Frankrijk vallen ook de uitkeringen van een lijfrente onder het Franse fiscale regime. Al naar gelang de leeftijd betaal je daarover een mild belastingtarief.

Omdat ik nu in NL zit, beschik ik even niet over de percentages van de vrijstellingen. Mocht je La Maison in huis hebben, dan kun je daar het verhaal ook vinden.

Wim

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#2 Geplaatst: 2007-10-09 20:49:25

Even een aanvulling op de bijdrage van Wim:

Als je woonachtig bent in Frankrijk, vallen de lijfrente-uitkeringen inderdaad onder de Franse belastingwetgeving. Deze vallen in Frankrijk echter niet altijd onder het regime van de lijfrenten, dit is afhankelijk van de voorwaarden.

Indien ze vallen onder het regime van de lijfrenten, dan gelden inderdaad bepaalde vrijstellingen, afhankelijk van de leeftijd op het moment van het ingaan van de lijfrenten. Erg gunstig ten opzichte van Nederland. Een vrijstelling en over het algemeen ook een lager belastingtarief. In beginsel wel sociale premies verschuldigd.

Zo heb je een vrijstelling van 60% als de lijfrente ingegaan is tussen de 60-69 jaar. De vrijstelling tussen de 50-59 jaar bedraagt 50%. Deze cijfers zijn ontleend aan La Maison. 

Groet, Rob van Schijndel

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#3 Geplaatst: 2007-10-10 11:24:55

Beste Wim,

Mijn ervaring tot nu toe: dit hele gebeuren is erg gecompliceerd, zeker als je nog geen 65 bent. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat je opeens een CVZ klant blijft met alle consequenties vandien. Dan zit je ondanks je emigratie, daar toch fijn aan vast.

Er zijn allerlei verschillende soorten lijfrentes, die allemaal weer anders bekeken worden. Ook begrijp ik dat het in aanmerking komen voor ziektekostenverzekering als pre-retraite ontvanger niet meer zo gunstig is in FR als voorheen het geval was. (Terug met die Carte Vitale!!!) 

Alle duidelijke info hierover is welkom. Voor mij is het een woud waar de diverse overheden van tijd tot tijd met de botte bijl doorheen gaan en de regelgeving veranderen.

Met vriendelijke groet,

Brioche

avatar#4883
thermes
Berichten: 1
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2007-10-10 19:17:26

Beste Wim, Rob en Brioche,

Bedankt voor de info. Wim ik heb een oude uitgave van La Maison. Als het niet teveel gevraagd is wil ik graag, als je weer in Fr. bent, de percentages van je ontvangen. 

Ik ben in iedergeval weer een stap in de goede richting van mijn emigratie. Maar alle info hieromtrent is welkom.

Groet,

Wim

avatar#5082
loesje
Berichten: 0
Reacties: 8

#5 Geplaatst: 2008-01-02 13:25:49

Bij het afsluiten van een lijfrente in Nederland loop ik tegen een aantal problemen aan en ik kom er maar niet uit. Misschien kan het forum mij wat op weg helpen.

a. volgens het CvZ is een lijfrente nooit zorgwetplichtig; volgens de verzekeraar moet hiervoor wel degelijk worden ingehouden. Je zou toch zeggen dat het CvZ het wel weet en men heeft mij vorige week voor de tweede keer bevestigd dat een lijfrente niet wordt belast voor de zorgwet. Wat is uw ervaring?

b. Belastingen Buitenland heeft mij een Vrijstellingsformulier toegestuurd dat ik zal retourneren zodra de polis binnen is. Bij dit formulier moet ook een bewijs worden gevoegd dat Frankrijk daadwerkelijk mijn woonland is. Aangezien we hier geen burgerlijke stand hebben, is een uittreksel dus lastig. Ik heb Bel.Buitenland gevraagd wat zij zich hierbij voorstellen en waarmee zij het meest gelukkig zouden zijn. Ze wisten het niet. Om te voorkomen dat mijn bewijs wordt afgekeurd, wil ik vragen of er iemand is die met succes een juist bewijs tevoorschijn heeft getoverd. Ik denk zelf aan een door mij in het Frans opgesteld briefje dat door de Maire wordt ondertekend.

c. Volgens een aantal Nederlandse kennissen hier is het zeer onvoordelig de lijfrente als rente viagère te laten belasten en komt deze ook niet overeen met de franse variant. Ik lees echter in La Maison dat de Nl. lijfrente overeenkomst met de rente viagère à titre onéreux. Klopt het dat je de lijfrente uit Nl. als zodanig moet opgeven en maakt het inderdaad uit of het een rente viagere sec of à titre onéreux is?

Bij voorbaat hartelijk bedankt voor alle nuttige reacties!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-01-03 12:24:18

Om een en ander nog verder te compliceren, het volgende.

Als een lijfrente in NL is aangegaan als gevolg van een 'onslag'actie, uitgaande van een werkgever, zoals veel voorkomt bij zogenaamde gouden handdrukken en uit dienst gaan via een sociaal plan, dan kan men met succes in Frankrijk claimen dat tot een zeker, vrij hoog bedrag er zelfs vrijstelling is van het betalen van belasting.

Zie bijvoorbeeld het jaarlijkse belastinggidsje van Le Particulier onder "Indemnités de licenciement" en "Indemnités de départ volontair".

Maar de materie is dermate ingewikkeld, dat in dat geval de diensten van een echte, Franse belastingexpert, ingeroepen zou moeten worden.  Het is o.a niet eenvoudig aan te tonen, dat een NL lijfrente  in NL daarvoor de methode is die de NL belastingdienst toestaat om bij de voormalige werkgever de uitgekeerde som aftrekbaar te maken voor die werkgever, cq bij de werknemer te vermijden dat er belasting moet worden betaald in NL over dat bedrag. Daarnaast moet er uiteraard een gedegen, in het Frans vertaald document zijn waaruit blijkt, dat het een ontslag cq initiatief van de werkgever betreft. Het begrip "volontair" slaat namelijk op het feit dat de werkgever een 'aanbieding' moet hebben gedaan, die alsdan door de werknemer 'vrijwillig'='volontair' is geaccepteerd.

Dus, zoek een expert, wijs hem/haar op dit fenomeen en draag stukken aan om het waar te maken. U hoort vanzelf wel of u kans maakt volgens die expert. (en niet meteen een 'nee' accepteren.)

Succes 

avatar#5082
loesje
Berichten: 0
Reacties: 8

#7 Geplaatst: 2008-01-03 14:16:29

Bedankt voor de uitgebreide reactie. "Gelukkig" (?) is het in mijn geval een door mij zelf afgesloten lijfrente en is het hopelijk iets minder gecompliceerd. Maar ik zit dan nog steeds met mijn vragen.

hartelijke groet

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2008-01-03 15:16:09

Excuses Loesje. Ik had je mijn visie over je punten a., b. en c. natuurlijk ook moeten geven.

Wat betreft a:

Als CVZ dat zegt, moet je het CVZ op papier laten zetten en je verzekeraar daar mee om de oren slaan. Maar of CVZ gelijk heeft, gezien ervaringen van anderen? Ik betwijfel het. De wet heeft volgens mij bedoelt om Lijfrentes, waar indertijd belastingaftrek voor premiebetaling voor is genoten, gelijk te stellen aan privépensioenen.

Kan Jan de Voogd iets toevoegen hier?

Wat betreft b:

De regeling voor de belastingdienst vrijstelling van inhoudingen loonbelasting en premies volksverzkeringen te verkrijgen staat geheel los van de Sociale verzekering waar de ZVW er een van is. En volgens de minister is er dus een basis voor een bijdrageinhouding los van de regeling voor belastingen e.d.  En de AWBZ component in die bijdrage is in de visie van de minister dus GEEN Premie Volksvekering, waar het die voor NL verblijvenden wel is.

Voor wat betreft de bewijsvoering voor die vrijstelling inhouding LB/PV  (LoonBelasting/Premies Volksverzekeringen) heeft de belastingdienst indertijd eenvousdigweg mijn NL uitschrijving geaccepteerd als bewijs van emigratie. Daar stond ook wel mijn Franse adres op. 

Wat betreft c:

Ik onderschrijf de mening van de NL vrienden, dat een NL lijfrente belastingtechnisch in Frankrijk een Rente Viagere a titre onereux is, met alle voordelen vandien zoals eerder vermeld in dit forum.  

avatar#5082
loesje
Berichten: 0
Reacties: 8

#9 Geplaatst: 2008-01-04 09:42:47

Jaap, bedankt voor je wederom uitgebreide reactie. Dat gedoe rond de inhoudingen zal ik nog eens goed doorspitten met het CvZ en Belastingdienst. Deze laatste kon mij niet (!) informeren over de inhoudingen voor de Zorgwet en verwees mij naar het CvZ. Het is toch allemaal wat.

Op mijn uitschrijving staat wel dat ik naar Frankrijk ben vertrokken, maar zonder adres. Dus dat is lastig. Daar moet ik nog iets op verzinnen. Dacht eerst aan de laatste aanslag, maar misschien roept die alleen maar vragen op. Ik zit niet te wachten op ingewikkelde discussies. Een EDF-rekening is natuurlijk ook niet echt doorslaggevend (maar ja, als ze zelf niet eens een idee hebben waar ze blij mee zouden zijn?), dus voorlopig toch maar een verklaring van onze monsieur le Maire.

Als ik er uit ben, zal ik in ieder geval voor de anderen een paar tips geven. Als ik die dan heb, natuurlijk.  

avatar#4311
Brioche
Berichten: 13
Reacties: 51

#10 Geplaatst: 2008-01-04 20:22:17

Beste Loesje,

Het kastje-muurtraject dat je beschrijft is mij bekend. Zeer frustrerend! Het CVZ dat vrolijk verkondigt: nee hoor, geen wettelijk pensioen, geen verplichte zorgverzekering. De lijfrente-verstrekker: volgens instructie van het CVZ houden wij wel premies in; als u een vrijstelling verklaring Loonbelasting overlegt, doen wij dit niet meer.

Ook meldde een medewerker van het CVZ dat niet wettelijk pensioen nu niet op hun lijstje staat, maar dat men bezig is dit lijstje te herzien. Dus ik begrijp dat het zomaar zou kunnen dat je nu denkt die zorgverzekering niet meer aan je rokje te hebben hangen en dat morgens opeens alles is. 

Ik zou het fijn vinden als je ons op de hoogte houdt van je verdere ervaringen in deze.

Groet,

Brioche 

avatar#5082
loesje
Berichten: 0
Reacties: 8

#11 Geplaatst: 2008-01-05 10:13:19

Beste Brioche,

Ik heb langzamerhand het gevoel dat ik in een thriller zit; alleen weet de auteur  nog niet wie het slachtoffer en wie de dader zal zijn. De uitkomst - die blijkbaar ook daarna nog kan veranderen - zal ik jullie uitgebreid laten weten!

Groet,

Loesje

avatar#3090
corridor
Berichten: 24
Reacties: 51

#12 Geplaatst: 2008-01-05 10:59:39

Beste Loesje,

Om van het CVZ haring of kuit te krijgen moet je een "aanvraag indienen van een formulier 121"; iets wat in 2006 zo'n 10 weken in beslag nam.

Uit de gegevens over mijn lijfrente bleek "dat ik geen recht had op geneeskundige verzorging ten laste van Nederland, omdat de door mij uit Nderland ontvangen uitkering niet werd aangemerkt als een pensioen of rente in de zin van Verordening (EEG) nr. 1408/71". Een kopie van deze verklaring stuur je dan naar de verzekering/uitkeringsinstantie. 

Bij de belasting moet je een verklaring vrijstelling LB/PV aanvragen wat ong. 3 maanden in beslag neemt.  Daarbij dien je je fiscale woonplaats aan te tonen bv. door een woonplaatsverklaring van de belasting.

(In ons geval zou dit 1½ jaar hebben geduurd ! )

óf inschrijving op de "liste électoral" bij de Mairie; dat is zo gepiept, even je carte d'ídentité meenemen en een rekening van de EDF.      

Ook een kopie van die verklaring van de belasting stuur je naar je uitkeringsinstantie.

Mij -eerste- ervaring met de belastingaanslag is gunstig; de belastingaftrek op een "rente viagère à titre onéreux" ligt aan je leeftijd aan het begin van de uitkering.

Veel succes, Corinne

avatar#5087
HuGo
Berichten: 0
Reacties: 2

#13 Geplaatst: 2008-01-05 16:15:57

Er lopen hier een aantal zaken door elkaar.

De vraag of een lijfrente wordt belast voor de zorgverzekering is inderdaad uiterst vreemd. Ik weet zeker, dat het een aantal jaren geleden expliciet was vermeld dat lijfrentes onderdeel van de heffingsbasis was. Daarna kwam het begrip WERELDINKOMEN. Het wereldinkomen wordt als basis gebruikt voor de premies van CvZ. Behoort een lijfrente tot het Wereldinkomen? Ik zou zeggen Ja, maar met enige twijfel.

Principieel zou zijn van niet: toen je de lijfrente opbouwde bestond de CvZ inhouding nog niet en daarom zou je die nu ook eigenlijk niet hoeven te betalen. Vergeet bovendien niet, dat de politiek zelf op grote schaal misbruik maakte van de lijfrenteregeling en dat daarom de hele regeling is herzien. De huidige CvZ regeling zou best rekening kunnen houden met belangen van politieke vrindjes..... 

Aan de andere kant van het verhaal staat de uitkeringsinstantie: die mag alleen bruto uitkeren als zijn daartoe zijn gemachtigd door de bvelastingdienst. Dat heeft weinig te maken met de zorverzekering. Even in Heerlen aanvragen en dat is dan zo gepiept. Je moet wel van de uitkenrende instantie het Loonbelastingnummer opvragen. Maar let wel, dat staat echt los van de premies zorgverzekering en van het feit of een lijfrente al dan niet daarme wordt belast.

HuGo

avatar#3368
Richard Garaud
Berichten: 0
Reacties: 41

#14 Geplaatst: 2008-01-05 17:59:08

Als antwoord op kamervragen zegt de minister in KVR24180 : Over lijfrente moet 4,4% inkomensafhankelijke bijdrage worden betaald.

 

Een andere vraag is of vrijkomend lijfrente kapitaal belast wordt bij overboeking naar Frankrijk  M.a.w. kan je van het vrijgevallen kapitaal een lijfrente in Frankrijk kopen zonder dat de belastingdienst Nederland een greep uit je kas doet?  

 

avatar#5082
loesje
Berichten: 0
Reacties: 8

#15 Geplaatst: 2008-01-10 08:49:14

Gisteren kreeg ik van het CvZ het volgende bericht:

"Als u in Nederland belastingplichtig bent, wordt er op uw Nederlands inkomen de standaard loonheffing (incl. Zvw) ingehouden. Er dienen geen bijdragen Zvw ingehouden te worden op uw Nederlands inkomen als u niet belastingplichtig bent in Nederland. Voor meer informatie verwijzen wij u naar uw uitkerende instantie."

We wachten dus maar af  hoe deze instantie ermee omgaat.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#16 Geplaatst: 2008-01-11 23:37:10

Volstrekt raadselachtig, dit bericht van het CVZ. Hoe zit het met al die Nederlanders in Frankrijk die belastingplichtig zijn in Frankrijk?

Ik wacht ook af.

Wim

avatar#5082
loesje
Berichten: 0
Reacties: 8

#17 Geplaatst: 2008-01-13 14:40:00

Intussen heeft mijn verzekeraar het volgende laten weten: "wij zijn inhoudingsplichtig, dat wil zeggen dat wij in eerste instantie de loonbelasting en ZVW-bijdrage zullen inhouden; omdat u in Frankrijk woont zal er geen inhouding plaatsvinden voor de premie volksverzekeringen.
U dient bij de belastingdienst een beschikking aan te vragen om geen loonheffing en ZVW-bijdrage in te houden. De belastingdienst geeft meestal vrij snel dergelijke verzoeken af. Zodra de beschikking is ontvangen, zullen wij deze met ingang van 1 januari 2008 aanpassen.

Misschien komt het dus nog helemaal goed!

avatar#5102
Mes
Berichten: 0
Reacties: 1

#18 Geplaatst: 2008-01-14 13:49:26

Ik heb het al vaak onder andere naam op deze site en elders mijn verbazing uitgesproken, dat ik over het grootste deel van mijn inkomen geen ZVW betaal, maar wel vanaf het begin via een E131 bij de Franse Secu ingschreven ben.

Ik hb het CVZ meerdere keren gevraagd om mijn zaak beter te bekijken. De enige reacctie was, wij doen het goed. Voor mij ok. Ik betaal thans aanzienelijk minder dat ik vroeger als particulier verzekerde betaalde...

Maar de incapabiliteit van het CVZ was toch wel vanaf het begin duidelijk: ze snappen niets, en ze weten niets.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#19 Geplaatst: 2008-01-14 13:50:47

Hallo Loesje,

Of er premies voor de ZVW-bijdragen ingehouden moeten worden, is uit je verhaal nog niet op te maken.

Als de lijfrente de enige inkomsten zijn op dit moment, dienen er geen premies ingehouden te worden, aangezien de lijfrente geen wettelijk pensioen is. Dit zal het College van Zorgverzekeraars kunnen bevestigen.

Mocht je wel wettelijk pensioen hebben naast de lijfrente, zoals een AOW-uitkering, dan dient er ook premie betaald te worden over de lijfrente.

Mocht je nog vragen hebben, stuur me gerust een privé-email.

Groet, Rob van Schijndel

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#20 Geplaatst: 2008-01-14 22:28:14

Ik stuurde je gerust een privé-mail, maar kreeg hem steeds terug met de navolgende melding:

<rvan_schijndel@hotmail.com> (expanded from <info@frankrijkemigratie.nl>): host mx4.hotmail.com[65.54.244.104] said: 550 SC-001 Mail rejected by Windows Live Hotmail for policy reasons. Reasons for rejection may be related to content with spam-like characteristics or IP/domain reputation problems.

Kun je nog iets regelen met een reguliere provider? Het aantal onbestelbare berichten aan hotmail-cliënten is torenhoog, zo blijkt mij voortdurend.

Wim

avatar#5082
loesje
Berichten: 0
Reacties: 8

#21 Geplaatst: 2008-01-18 10:55:08

Beste Rob, volgens mijn eerdere berichtje wordt geen Zvw ingehouden op de lijfrente. Daar is blijkbaar grote duidelijkheid over. We zullen zien.

Groeten, Loesje

avatar#5082
loesje
Berichten: 0
Reacties: 8

#22 Geplaatst: 2008-03-15 10:59:39

Nog even over de afloop van mijn vrijstellingsaanvrage. Eerste verbijstering: na 5 jaar is nog steeds ons dossier niet overgedragen vanuit Belastingen Utrecht naar afdeling Buitenland. "Dan is er zeker nog het een en ander af te doen" suggereerde de ambtenaar in kwestie, die mij terugbelde (want bellen kun je ze niet in Utrecht) naar aanleiding van een door mij in het dorp verstuurde fax (want mailen kun je ze niet). Toen ik dat tegensprak en zei dat alles was afgerond, leek het hem logisch dat in dat geval "het een probleemloos dossier" was en dat er dan geen aandacht meer voor is. "Dan blijft het gewoon liggen hè, maar ik zal er eens achteraan gaan." Dat is nu 3 weken geleden.

Maar ... de vrijstellingsaanvrage is ontvangen. En nu de tweede verbijstering: "Zo'n aanvrage is helemaal niet meer nodig hoor" zei de dienstdoend belastingambtenaar. "Als u in het buitenland woont, dan krijgt u automatisch een vrijstelling en een aparte toekenning hoeft niet meer. Maar goed .. we hebben die nog wel even naar u toegestuurd". Ik had geen lucht meer om te antwoorden en kon alleen nog maar "goedemiddag" stamelen voordat we het telefoongesprek afrondden. Geen idee dus hoe het nu au fond zit. Maar ik steek er geen energie meer in. Er zijn leukere dingen op de wereld!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#23 Geplaatst: 2008-03-15 20:14:30

Lezers,

In aanvulling op de complicerende omstandigheden waar Jaap Pijpe naar verwees, wanneer een lijfrente te maken heeft met een ontslagregeling, nog een stukje info in deze legpuzzel.

Tussen Nederland en Duitsland is ook voortdurend onduidelijkheid geweest over de toedeling van het recht tot belastingheffing over aan werknemers betaalde afkoopsommen. Soms was er sprake van dubbele belastingheffing, of dubbele vrijstelling. Via de normale procedures van overleg konden die problemen niet worden opgelost. Daarom is het Nederlands-Duitse belastingverdrag op dit punt bij besluit van 14 november 2007 aangepast. Met name de toelichting die aan dit besluit is toegevoegd geeft duidelijk aan welk beoordelingsmodel het Ministerie van Financiën hierbij wellicht ook voor soortgelijke problemen met andere landen voor ogen staat.

Twee belangrijke elementen uit deze toelichting:

"Op grond daarvan wordt voor de toedeling van het recht tot belastingheffing over afkoopsommen, die hoofdzakelijk worden toegekend wegens voortijdige beëindiging van de dienstbetrekking, toegedeeld aan de staat die voorafgaand aan het ontslag op grond van artikel 10 van het Nederlands-Duitse belastingverdrag het heffingsrecht over de inkomsten uit niet-zelfstandige arbeid van een werknemer had. Daarbij wordt het gehele arbeidsverleden van de werknemer bij de werkgever, van wie hij de afkoopsom ontvangt, in de beschouwing betrokken".

Vervolgens wordt ingegaan op situaties waarbij ook in het woonland of in derde staten arbeid is verricht.

Interessant is daarna de volgende passage:

Toedeling van het recht tot belastingheffing over een afkoopsom aan de staat waarin de werknemer zijn werkzaamheden in dienstbetrekking heeft verricht wordt niet toegepast als een afkoopsom een verzorgingskarakter heeft in de zin van artikel 12, eerste lid, van het Nederlands-Duitse belastingverdrag. Afhankelijk van de leeftijd van de ontslagen werknemer kan een afkoopsom onder bepaalde omstandigheden worden aangemerkt als een beloning die soortgelijk is aan een pensioen ter zake van vroegere diensten........Het recht tot belastingheffing over de hier bedoelde afkoopsommen komt toe aan de woonstaat van de werknemer".

De gekozen regeling wordt vier jaar na introductie beoordeeld op zijn nut. De tekst van dit besluit is te vinden op:

http://www.minfin.nl/nl/actueel/kamerstukken_en_besluiten,2007/11/IFZ07-754.html

Rob van der Meulen

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#24 Geplaatst: 2008-03-18 11:23:36

Ik kreeg een forse conserverende belastingaanslag wat betreft mijn uitkering van mijn pensioen in eigen beheer over 5 jaar
Het volgende bericht kreeg ik naar aanleiding van mijn bezwaar van mijn accountant:

Recentelijk heeft de Advocaat-Generaal geconcludeerd dat het opleggen van een conserverende aanslag inzake pensioenen in strijd is met het belastingverdrag met Frankrijk. Ter behoud van rechten heb ik derhalve vandaag bezwaar ingediend tegen de aanslag en verzocht het bezwaarschrift aan te houden totdat de Hoge Raad een definitieve beslissing heeft genomen.


Wellicht hoort het niet thuis in deze rubriek lijfrente, maar ik wil dit toch melden, er zijn misschien lotgenoten.
Willem