Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

adobe muur

Auteur Bericht

avatar#4138
maaike99
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2007-10-09 23:12:26

Weet iemand hoe je adobe moet repareren en hoe weet je dat de muur geen water doorlaat.

De muren van het , nog te kopen huis,  is gebouwd met eerst een bakstenen stuk van 1,70 m. en daarna boven op adobe van 1,70m.

Adobe heb ik opgexocht : baksteen gedroogd in de lucht.

Het huis staat niet hier maar in Hongarije.

Mijn hartelijke dank.

Maaike 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2007-10-10 13:01:49

Maaike,

kijk hier eens:

http://www.bouwenmetaarde.be/index.jsp

Adobe-muren, overigens geen (bak)steen van klei maar luchtgedroogde leemstenen, wordt volgens mij gewoon met pleisterwerk afgewerkt, plus een waterwerend verfje. Dat moet ook want water op leem betekent modder en ingestorte muur.

Omdat het materiaal andere vocht- en warmtegeleidende eigenschappen heeft dan traditionele materialen, moet je heel goed kijken wat je er van binnen EN van buiten op smeert. Denk overigens dat ze in Hongarije heel goed weten hoe de gevel af te werken en te onderhouden. Of ze het ook doen is natuurlijk een tweede.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#2 Geplaatst: 2007-10-10 13:10:46

Nog iets: die bakstenen ondermuur (sokkel) is noodzakelijk als basisdraagstructuur in een vochtig(er) klimaat. Dat de resterende hoogte uit leemstenen is opgebouwd is/was een traditionele kostenbesparende techniek (adobe was veel goedkoper dan baksteen; kon nu weleens andersom zijn).

Adobe heeft doorgaans al dan niet zichtbare balkversterkingen van hout in de muren. Is het zichtbaar dan heet het vakwerk.

En let erop dat het dak overal een forse oversteek moet hebben (oude boerderijen hebben vaak geen apart hemelwaterafvoer maar een enorm overstekend dak, ook in de Bresse b.v.) om zo min mogelijk, liefst geen water over de adobe-delen van de buitenmuren te laten lopen. Eigenlijk moet, wil je het helemaal goed doen, de onderkant van het dak dichter bij het maaiveld zijn dan de bovenkant van de sokkel. Iedere beschadiging in de gevelafwerking die het water in de leemstenen toelaat kan namelijk fataal zijn want een zwak punt in de muur ten gevolge hebbende. Daarom dus ook die eergenoemde balkversterkingen: om het dak c.q. de etages erop te houden bij b.v. een overstroming of zo.

Is er geen dakgoot etc. dan goed kijken waar het hemelwater van het dak heen wordt afgevoerd. De grond moet van het huis af hellen en/of er moet een goede drainage voorhanden zijn.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2007-10-11 08:49:26

Maaike,

Goede uitleg van Ivo, alleen t.a.v. de bakstenen sokkel valt er nog iets aan te vullen.
De sokkel is wel de basis draagstructuur maar de reden dat hij uit iets anders dan leemstenen bestaat is dat de sokkel het optrekkend vocht uit de ondergrond moet weren, want anders verliezen de onderste leemstenen door optrekkend vocht hun sterkte.

Dit soort sokkels weren dan wel in voldoende mate het optrekkende vocht t.b.v. de leemstenen, echter er trekt meestal nog een behoorlijke hoeveelheid vocht omhoog.
Zoveel zelfs dat we veelal gezien de huidige eisen toch te maken krijgen met vochtige c.q. muffe ruimten en of schimmelvorming binnen.
Zeker als we de ruimten achter de sokkel beter tochtdicht maken en gaan isoleren.
Let op: isoleren met bijvoorbeeld houten regels, isolatiemateriaal en afwerken met gipsplaat houdt in dat de sokkel nog natter wordt omdat het uitluchten van de sokkel naar binnen moeizamer gaat.
En bovendien zullen de houten regels snel aangetast worden door het vocht.
De enige remedie hiertegen is het moeizaam inbrengen van een horizontaal vochtwerende scheidingslaag of het onderdruk laten impregneren van de sokkel net boven de grond.

Rob van der Veer

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2007-10-11 20:21:38

Ook bij nieuwbouw volgens deze bouwijze wordt vaak een sokkelhoogte van ca. 180 cm aangehouden, ook door de firma waarvan ik de link in mijn eerste reactie plaatste. Dat geeft inderdaad al aan wat Rob zegt: dat zeer ruimhartig rekening moet worden gehouden met optrekkend vocht.

Ook ik kan niets anders bedenken dan de twee zaken die Rob ter vermijding daarvan aandraagt; een soort vochtkerende horizontale traslaag in de muur opnemen of injecteren. Maar het eerste is bij bestaande bouw -zeker bij oude boerderijtjes- een bouwkundig best lastige operatie (steeds dun stuk door de hele muurdikte uitslijpen, daar een plaatje lood of kunststof of zoiets insteken, afsmeren en de hele operatie even verderop overlappend herhalen...; ik geef het je te doen, zeker met muren van vaak 60 cm dik) en van het tweede heb ik eigenlijk nooit echt een hoge pet op gehad, al verschillen de meningen daar heftig over.

Wat ook wel kan werken is natuurlijk een perfect drainagesysteem in de grond rondom het huis opnemen. Want als het hemelwater al kan worden afgevoerd nog voordat het de muur bereikt dan zit het ook snor. Als je last hebt van opstijgend vocht vanwege hoge grondwaterstand dan kan je zo'n huis maar beter niet kopen of speersgewijs verkopen.

Ik denk dat een door vocht aangetaste adobe-muur het beste kan worden gesloopt -althans het lemen gedeelte; het houten vakwerk kun je checken; het kan maar hoeft niet verrot te zijn- en weer opgebouwd. Dan is zo'n vochtbarriere heel simpel te plaatsen: gewoon bij het opmetselen tussen twee rijen stenen opnemen.

avatar#4138
maaike99
Berichten: 1
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2007-10-11 23:06:50

Beste mensen

Heel hartelijk bedankt voor de uitleg.

Zal heel goed gaan kijken of er vochtplekken, schimmel etc. aanwezig is. Zal ook informeren hoe oud het huis is en waarom wordt het verkocht.

ZAl het proberen te vertalen in het Engels (ha). Maar ik ben een stuk wijzer.

De gegeven site is erg interessant. 

Nogmaals bedankt.

Maaike