Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vraag over Frans rijbewijs

Auteur Bericht

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#0 Geplaatst: 2007-10-14 00:04:35

Wie kan mij vertellen hoe het in Frankrijk zit met de geldigheidsduur van het rijbewijs? Moet je het net als in Nederland eens in de zoveel tijd vernieuwen? Wij hadden afgelopen zomer een klein aanrijdinkje met een jonge vrouw van 20 jaar. Bij het invullen van de blauw-gele formulieren moesten we de geldigheidsduur van haar rijbewijs hebben. Ze wist niet waar wij het over hadden en zei dat zoiets in Frankrijk helemaal niet bestaat. Ben je daar dan voor de rest van je leven klaar mits je je punten maar niet verspeelt? Ik kan me bijna niet voorstellen dat het zo is en ben heel benieuwd naar het (de) antwoord(en) van de expert(s)!

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-10-14 00:24:41

A en B rijbewijzen zijn onbeperkt geldig, al wordt er gesproken over medische keuringen vanaf 65 of 70 jaar maar dat is bij mijn weten nog niet aan de orde.

Zo gauw het C, D en E betreft, elke 5 jaar langs de dokter of vaker na 60 jaar.

Heb het even voor de zekerheid gecheckt op het mijne en hieronder:

http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/N532.xhtml?&n=Transports&l=N18&n=Automobiles%20et%20deux-roues&l=N529&n=Permis%20de%20conduire&l=N530&n=Comment%20obtenir%20le%20permis%20de%20conduire&l=N531 

Steven

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#2 Geplaatst: 2007-10-14 01:58:32

Bedankt Taciturne! Ik ben op die link gaan kijken, maar mijn Frans schiet toch net iets te kort om een geldigheidsduur te kunnen vinden. Als ik het goed begrijp dan is een B onbeperkt geldig, maar als je een E achter B hebt, moet je dan ineens wel elke 5 jaar naar de dokter?

In welk stadium verkeert het "erover gesproken worden" om vanaf een bepaalde leeftijd gekeurd te moeten worden? Daar is op zich niets mis mee, maar hier in NL ben je na je 65e echt een melkkoe, alles bij elkaar ben je elke 5 jaar zo'n 80 euro of zo kwijt aan formulieren, keuring en het uiteindelijke rijbewijs, dat zou toch anders moeten kunnen lijkt mij. Aangezien ik probeer de toekomst een beetje in te schatten ben ik blij dat we internet hebben met behulpzame forummers!

avatar#4899
banjoiste
Berichten: 9
Reacties: 96

#3 Geplaatst: 2007-10-14 02:04:09

Aanvullend vraagje: uit de website begrijp ik dat je een auto kunt kopen als je een Frans adres hebt,  daar (nog) niet woont, maar het wel kunt aantonen met bijvoorbeeld rekeningen of kwitanties van EDF of het waterleidingbedrijf. Kun je daarmee ook je rijbewijs inwisselen voor een Frans exemplaar of moet je dan echt ter plaatse ingeschreven staan?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2007-10-14 08:24:44

In de meeste Europeese landen zijn 'gewone' rijbewijsen inderdaad onbeperkt geldig. Mijn Duits A/B/BE-rijbewijs heeft geen geldigheidsduur.

Toen er kortgeleden ook in Duitsland over een keuring voor 65-plussers gesproken werd, kon de verkeersminister met een jarenlang gevoerde statistiek bewijzen dat:

-> 65+ rijders meer dan 22% van de rijbewijshouders uitmaken

-> ca. 19% van de gereden kilometers afleggen maar

-> minder dan 9% van de ongelukken veroorzaken.

Je kan raden welke groep dan voor meer ongelukken verantwoordelijk is dan uit haar verkeersparticipatie te verwachten zou zijn ...

Volgens hem profiteren de senioren van meer ervaring en meer verantwoordelijkheidsgevoel. Dit ontbreekt bij ...

Zeker komt er ook in deze een Europeese standaardregeling, en dit zal dan zeker een compromis op het laagste niveau zijn.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-10-14 09:46:26

Ten aanzien van medische keuringen: Fransen zijn gek op "certificats médicaux", ze worden soms voor de gekste dingen gevraagd, zoals voor pétanque of huisvrouwengymnastiek.

De rijbewijskeuring voor C/D/E moet gebeuren door een "médecin agrée", een door de Préfecture erkende arts, meestal een huisarts. Kost een paar tientjes en stelt, eerlijk gezegd, niet veel voor.

Ikzelf heb mijn Nederlandse BE rijbewijs omgewisseld in 2000, moest dus in 2005 voor de E opnieuw gekeurd worden. vergeten maar gaf niets volgens de Préfecture, gewoon even laten keuren en dan gaat het weer. B blijft gewoon geldig.

Het omwisselen van een NL voor een F rijbewijs heeft geen toegevoegde waarde en is ook niet nodig als je permanent in Frankrijk verblijft.  Sommige Franse verzekeringsmaatschappijen doen daar weleens moeilijk over, zie een andere post op dit forum. Wil je dit per sé doen dan is dat een simpele procedure bij de Préfecture.

Rijbewijs en de aanschaf van een auto met Frans kenteken hebben niets met elkaar te maken. Zie ook de veelvuldige discussies op dit forum (even de zoekmachine gebruiken).

Alhoewel Nederland de Burgerlijke Stand van Napoleon geërfd heeft, heeft Frankrijk geen echte bevolkingsadministratie. Het waarom heb ik nooit gesnapt, zal wel met persoonsbescherming, individualisme en keuzevrijheid te maken hebben.

De enige registratie die ik ken is de inschrijving in het kiesregister. Daar moet je zelf om vragen.

Als "justificatif de domicile" tellen op je naam gestelde rekeningen van France Telecom en EDF minder dan drie maanden oud.

Steven

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#6 Geplaatst: 2007-10-16 10:16:26

Aangezien het Franse rijbewijs niet, zoals in Nederland, slechts 5 jaar geldig is, wordt het officieel ook niet als legitimatiebewijs geaccepteerd.

Herman

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#7 Geplaatst: 2007-10-19 09:58:13

Steven,

Je zegt dat het niet verplicht is om je NL rijbewijs om te ruilen voor een Frans als je hier woont. Misschien is het ook niet verplicht, maar toen ik een keer te hard reed en de genderme mijn NL rijbewijs zagen, hebben ze me vriendelijk doch heel dringend verzocht naar de prefecture te gaan en mijn rijbewijs om te ruilen. Ze hebben me zelfs nog een paar keer gebeld om te controleren of ik dat al gedaan had. De reden zal waarschijnlijk zijn dat ze geen punten kunnen aftrekken op een NL rijbewijs of zo. Ik heb het uiteindelijk maar gedaan omdat ik het ook wel handig vond om het niet iedere 5 jaar te moeten vernieuwen.

Lida 

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#8 Geplaatst: 2007-10-19 12:27:22

Lida,

Inderdaad is het niet verplicht.

Echter, als je in Frankrijk woont en je krijgt een pv met strafpunten dien je een frans rijbewijs aan te vragen.

En als je in Frankrijk woont, kun je sowieso geen NL rijbewijs meer aanvragen na de verlooptijd...

Arthur 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2007-10-19 13:23:17

Lida,

De gendarmes kunnen vragen wat ze willen maar volgens mij kunnen ze je dat niet verplichten. Ik zou weleens willen weten waar dat op gebaseerd is.

Arthur,

Je kunt gelijk hebben als je stelt dat als je in Frankrijk blijft wonen -als résident- je niet zomaar meer een F-rijbewijs junt omwisselen in een NL-rijbewijs. Wel als je teruggaat, Nederland kan dat niet weigeren volgens mij.

Dat, als je eenmaal "strafpunten" hebt, je een Frans rijbewijs moet aanvragen, ik ken daar geen wettelijke grondslag van.

Wellicht zijn er verschillen in regels tussen EU-onderdanen en niet-EU-onderdanen.

Ik ken ze in elk geval niet.

Steven

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#10 Geplaatst: 2007-10-19 17:53:40

Nou ik heb precies hetzelfde meegemaakt als Lida en mij ontboden ze op het "bureau" ....

Met dezelfde insteek, dat als je een PV hebt gekregen wegens te hard rijden je Nederlandse rijbewijs moest inleveren dit omdat je gewoon inwoner van Frankrijk bent!

Valt iets voor te zeggen natuurlijk....

Ik heb het overal nagevraagd; bij de Ambassade,Nederlandse politie,ministerie buitenlandse zaken,EU.

Nergens wisten ze van zo'n regel, maar ja wat moet je dan?

Moeilijk liggen doen zodat je eventueel nog meer problemen krijgt of toch maar op de snelheid letten en voor een paar euro een nieuwe Franse aanschaffen.

Ik heb dus voor het laatste gekozen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2007-10-19 17:59:43

Michael, typisch een staaltje van machtsmisbruik. Met machtsvertoon onder druk zetten. Als ze er toch zo zeker van waren, waarom namen ze het rijbewijs dan niet in beslag?

Ik zou om die reden mijn rijbewijs niet ingewisseld hebben.

Steven.