Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

over stakingen gesproken

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-10-16 10:28:46

donderdag aanstaande (geciteerd van deze site) komen er stakingen in het openbaar vervoer, de energie, en andere overheidssectoren.

de eerste in de loopbaan van sarkozy als president.

nou, we wachten af.

zal mij benieuwen of die daarna nog zo zeker is van zichzelf om het land uit het slob te trekken.

ik blijf in iedergeval van de autoroute af deze donderdag.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2007-10-17 00:56:56

Ik las net vanavond in één van die leuke boekjes uit de serie <mémo> genaamd Le Dico du Citoyen:

"Reconnu et protégé par la Constitution, le droit de grève, mouvement de contestation collectif entrainant une cessation totale du travail, est un droitfondamental rendu tout d'abord possible par la loi Le Chapelier de 1864 et pleinement consacré ensuite à la Libération dans le préambule de la IVe République. Ce droit est parfois controversé".

Tja, een grondrecht. Ik ben eigenlijk vergeten hoe het ook al weer in NL is of was. Wel weet ik dat de rechter een staking kan afblazen maar kan dat in FR ook?

In ieder geval Cees, voor jou balen. Dat wordt tuffen naar Roissy.

Voor mij ook balen want onze arts-assistenten liggen ook aan het strand of staan op de surfplank. Ik vertelde ze dat ik het helemaal eens was met het voorstel om de vrije vestiging van artsen te verbieden. Ik weet ook niet beter hoor, in de UK en in NL is dat altijd al zo geweest. Laten we eerlijk zijn, het beschermt de artsen ook. In NL bepaalt de zorgverzekeraar, samen met de regionale huisartsenvereniging hoeveel artsen zich mogen vestigen. Klaar. Dat betekent dat je verplicht bent deel te nemen aan de dienstenregeling (vergeet dat maar hier in FR) en zonder toestemming geen centjes van de zorgverzekeraar. Dat zorgt ervoor dat huisartsen een goede boterham kunnen verdienen. Marktprotectie dus maar dat woord kent men niet hier. Het gevolg is dat er teveel artsen in PACA zitten en om de clientèle te behouden graag alles doen om de client weer terug te zien dus veel potjes en doosjes.

Het is ook altijd alles of niets. Stakingskassen bestaan niet want nog geen 10% is lid van een vakbond. Het komt er vaak op neer, in ieder geval hier op Guadeloupe, dat de stakingsdagen dus de salarissen meegenomen worden in de onderhandeling en dus uiteindelijk betaald worden. Waarom zou je dan massaal lid woden van de vakbond? Gepolariseerde toestand.

....zegene de greep.

Ingrid

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#2 Geplaatst: 2007-10-17 10:42:05

Oh oh oh,

Het recht om te staken is natuurlijk ok, maar om dan vervolgens iedereen aan het strand terug te vinden... Wat heeft dat nou nog met staken te maken?

Maar dat is wel de indruk die de niet-stakers vaak hebben (ik ook dus).

't Zijn mooi weer een paar daagjes vrij-af en, zoals Ingrid al zegt, het salaris wordt uiteindelijk toch wel betaald anders wordt er vrolijk doorgestaakt.

Maar Ingrid, ik wist niet dat er ook als thema iets was met de vrije vestiging van artsen.

Ik dacht dat het ging om het openbreken van de "regimes speciaux".

Dus het feit dat o.a. ambtenaren vroeger met pensioen gaan dan anderen maar wel dezelfde uitkeringsrechten hebben als die anderen.

Hier bereiden we ons alvast voor op het ergste, zoals jij laatst nog met de orkaan.

Nou goed, is natuurlijk niet helemaal van dezelfde orde, maar als je al eens gezien hebt hoe mensen vertwijfeld proberen nog in een uiteindelijk aangekomen, stampvolle (extra korte!) trein te klimmen. Mensen die letterlijk met elkaar op de vuist gaan om erin te komen, dan doet dat me ook een beetje aan noodtoestanden denken.

Zelf heb ik het geluk dat ik van thuis uit kan werken, voor mijn vrouw ligt dat helaas anders.

Zij blijft vanavond dan ook in Parijs bij vrienden zodat ze morgen te voet naar haar werk kan gaan.

Overigens, als de vakbonden van de spoorwegen zeggen dat ze donderdag gaan staken betekent dat dat 's woensdags om 20:00 uur de staking begint en dat hij eindigt op vrijdagochtend om 8 uur (als hij niet verlengd wordt).

Waarom? Al sla je me dood... 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2007-10-17 13:29:18

Arthur,

Op dit moment zijn er twee stakingen dus dat kan wat verwarrend zijn. De Régime Spéciaux donderdag maar de <Internes> staken al een week of twee. Het gaat hen met name om het recht op vrije vestiging. Het noorden, bepaalde wijken in Ile de France en het echte platteland zijn onderbezet met artsen mn huisartsen. De gemiddelde jonge arts is vrouw, heeft kinderen en een man met een baan. Vaak

zal ze hem volgen dus liever geen beperkt vestigingsbeleid. Ook hebben ze kinderen die naar school moeten dus niet ver op het platteland. Verder wil ze ook niet in haar eentje in <au bout du monde> zitten want dan heeft ze altijd dienst.

Het zal er op neer moeten komen dat de syndicats van MG, samen met de CPAM moeten gaan bepalen waren artsen zich in (groepen) kunnen vestigen. Met financiele hulp kunnen er dan zogenaamde maison medicales komen of gezondheidscentra en dan maar hopen dat de <permenance des soins> ook beter geregeld wordt. Dat begreep ik van onze Internes (waar ze nu zijn weet ik niet maar ik denk toch echt onder water of op de surfplank).

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-10-17 18:31:45

Of het nu om de "internes" gaat of om de ambtenaren: de Fransen zijn een verwend volkje.

De relatie tussen inspanning en beloning is ver te zoeken, zowel in het bedrijfsleven, in de gezondheidszorg als bij de overheid. Als je maar lang genoeg blijft zitten ga je vanzelf in "ancienneté" omhoog en hoe meer ancienneté, hoe meer pensioen. En dat pensioen liefst zo jong mogelijk.

Het is bijna onmogelijk om een slecht presterende werknemer te ontslaan en ambtenaren ontslaan kan al helemaal niet. De mobiliteit op de arbeidsmarkt is dan ook minimaal.

Jongeren net van school of van de universiteit worden zeer matigjes betaald. Na 20 jaar ancienniteit begint het salaris ergens op te lijken maar dan zijn de kinderen al bijna het huis uit en hebben de ouders het bijna niet meer nodig.

Gevolg is dat de huidige jeugd is opgegroeid met kankerende ouders die maar niet nalaten te stellen hoe erg het is om te werken. Leuk voor je visie op je carrière!

Werk een middel tot zelfontplooiing, tot persoonlijke groei, om bij te dragen aan de maatschappij? Ik hoor het zelden om me heen. Vanaf de leeftijd van 50 jaar begint iedereen te mieren over zijn/haar "retraite".

Alle medische studenten willen specialist worden, dat heeft meer aanzien en dat verdient beter. Waar is de "roeping" gebleven? Terwijl het toch helemaal niet gek is om echt iets voor de mensen te betekenen op het platteland waar de tekorten nijpend zijn. Zo slecht verdient een Franse huisarts niet als hij/zij zijn/haar zaken een beetje organiseert.

Bij mijn eigen dienst is er geen enkele relatie tussen inspanning en beloning. Collega's die de helft doen van wat ik doe verdienen hetzelfde salaris. Vorig jaar hebben enkele artsen een premie gekregen voor exceptionele inspanningen (1000 euro bruto..een kwart van een gemiddeld maandsalaris). Het huis was te klein!

Korte-termijndenken viert hoogtij. Investeren in de toekomst is niet erg "Français".....

Steven 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2007-10-18 03:10:19

Maar hoe zit het nu grondwettelijk en zo? Kan de rechter hier nog iets doen? Hebben de Nederlanders geen <grondwettelijk recht>? Nou ja, bon courage Nicolas.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-10-18 12:20:15

volgens mij heeft een rechter niets te zeggen, of geen invloed.

staken is staken, de boel gaat plat.

wel is het zo dat de stakingsdagen niet betaald worden, daar schijnen ze ene poosje geleden een stokje achter gestoken te hebben, dus het land voor lange tijd lam leggen is er niet meer bij.

voor hoelang dit gaat duren is maar weer de vraag, waarschijnlijk vandaag een staking om de regering te laten zien wat ze kunnen, een soort waarschuwing, dan de nodige vechtpartijen onder de ministers die de zaak een bepaalde kant opsturen, in goede of slechte zin, en dan weer een staking omdat het niet goed is in de ogen van de benadeelde.

gestaakt wordt er toch, want het is bij deze mensen nooit goed.

het is de groep die het hardste schreeuwt dat het land naar de klo.... gaat, maar die er het minste voor willen doen.

ruikt een beetje naar een uil.

ben benieuwd wat sarkozy d'r van gaat maken, in ieder geval schijnt zijn vrouw ook in staking te zijn gegaan dus speedy sarko heeft een druk baantje op het moment.

cees.  

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2007-10-21 11:18:42

Staken is ook in Frankrijk een grondrecht, maar het moet niet te gek worden, zo vindt de huidige regering. Zij is erin geslaagd een wet aangenomen te krijgen waarin met name vervoersbedrijven verplicht zijn een service minimum in stand te houden, zodat niet het gehele land kan worden lamgelegd. Of het werkt zal nog moeten blijken.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-11-05 22:02:40

ambtenaren, onderwijspersoneel, studenten, rechters en officieren van justitie, personeel bij de post en de telefoondienst, spoorweg- en metropersoneel en werkers bij EDF, de vissers aan de kusten van de Atlantische oceaan en van de Middellandse Zee, en ook de vrachtwagenchauffeurs ........

zucht, wat een land.

wie werkt er eigenlijk gewoon door ? ben ik dan echt de enige ?

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2007-11-05 22:26:20

Cees, in 2000 heb ik een staking gemist!

Al mijn collega's waren landelijk een dag in proteststaking, ik weet niet meer waarom.

Ik werkte in de "car médical", een mpbiele medische onderzoeksunit, op een bedrijf.

Op de autoradioradio hoorde ik toen ik naar huis ging dat er een staking was geweest....niemand had me op de hoogte gebracht!

Lullig hoor, ben waarschijnlijk (met jou) de enige die nooit gestaakt heeft!

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#11 Geplaatst: 2007-11-06 00:54:50

Cees, nu je toch een hele opsomming geeft, je vergeet een groep:de arts-assistenten. Zij hebben al met al een maand gestaakt maar hebben het nu wel voor elkaar. Het recht op vrije vestiging met remboursement <conventionnée> blijft behouden en nog hulp bij vestiging in <arts-arme gebieden>. Als je maar doorzet....

Ik heb me dus 4 weken uit de naad gewerkt want arts-assistenten doen een hoop voor ons.

PS ik heb vorig jaar ook nog twee weken gestaakt, weet niet meer waarvoor.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-11-06 08:27:05

hahaha die ingrid.

ze heeft gestaakt maar weet niet meer waarvoor !

ik denk dat ik ook maar eens ga staken, misschien in december ?

lijkt me wel wat, skien, misschien naar marokko, effe aanwippen in nl........ de baas betaald toch.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-11-06 18:38:35

Ik zou ook wel eens willen staken.

Dat is voor ondernemers erg beroerd geregeld.

En morgen rijd ik als uitzendchauffeur naar Calais.

Ik denk dat ik het stukje in LDF mijn cruisecontrol even terug zet...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-11-07 01:06:29

De baas betaalt toch ????

Een hoog mutsengehalte hierboven.

John

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2007-11-07 03:38:16

Klopt John,

Af en toe begrijp je niets van de onzin op dit forum... 

Kan je er echt niet meer tegen; gewoon overheen lezen.

Of afnokken, kan ook. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-11-07 04:42:20

Klopt Freek,

Maar als ondernemer heb je juist alle mogelijkheden om te staken. Je verdient niets, maar dan moet je ook maar wat centen opzijzetten.

Het ondernemerschap geeft je alle vrijheid, maar ook de last van zelf een heleboel moeten regelen natuurlijk.

Wat mij overigens opvalt, dat de webeigenaar  er verschillende mensen heeft uitgegooid en een groot aantal berichten heeft verwijderd om het mom van dat de schrijver anoniem is. Surf de Surfer met een oncontroleerbaar hotmailadres lijkt mij ook nogal anoniem, maar wie meet niet met meerdere maten ?

Makkelijk dat er een grote cah is, waar je alle reacties van het verleden in kunt lezen.

Om konflikten te voorkomen, afnokken dus maar...

Bye, John

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-11-07 09:36:29

john, als die conflicten er komen moet je niet als eerste naar een ander wijzen.

als je sommige mensen niet uit kan staan op dit forum, vooral vertrekken.

als ik een geintje maak hoef je niet direct met muts te komen, een woord wat voor mij op het niveau van nujij.nl staat, laag dus.

ik ben al sinds heel lang eigen baas, werk gemiddeld zo'n zestig a zeventig uur in de week, en heb nog nooit achter een staking gestaan.

trouwens, ik hoef me tegenover jouw niet te verantwoorden, waarom zou ik, ik staak.

ik ben al sinds den beginne hier traceerbaar dus ik begrijp niet wat je zeurt over anoniem.

je bent me schijnbaar zat, jammer voor je, zoek een andere site.

als wim iemand niet aardig vind vraagt hij hem netjes te dimmen of te vertrekken, dus verschillende mensen er uit gegooid is volgens mij onjuist.

deze bavardshoek is een deel van het forum waar je over van alles en nog wat kunt "kletsen" en als je dat niet leuk vind, vooral niet lezen.

hier kun je best een geintje met elkaar uithalen, of zelfs de lolbroek uithangen, zolang het maar netjes blijft, het is en soort cafe.

voor je gelijk moet je hier helemaal niet zijn, want de tegenstanders zijn gevaarlijk.

dat is het leuke aan bavards.

cees. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2007-11-07 15:50:59

Als je in de kroeg, op het markplein, of waar dan ook tenenkrommende onzin praat,is dat niet leuk. En krijg je vroeger of later een dreun of iets dergelijks.Het haalt het niveau van het forum omlaag.Ik dacht, ach laat maar, maar kan John's reactie goed begrijpen.
Je kan beter grappig zijn over dingen waar je iets van snapt of tenminste probeertte snappen.
Het was trouwens lekker rustig op de A15 en bij Calais werd niet gestaakt.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#19 Geplaatst: 2007-11-07 19:43:05

Blijkbaar staakten ook de gendarmes. Ben de hele terugreis op 5-11 zelden onder de 150 km/u geweest en toch niet één keer geflitst. Wel even rustig aan gedaan bij de bekende automatische flitsers (Langres en zo). En, inderdaad, erg rustig richting noorden. Zowat geen truck op de weg gezien.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2007-11-07 19:45:22

"Als je in de kroeg, op het markplein, of waar dan ook tenenkrommende onzin praat,is dat niet leuk"

wat is er zo tenenkrommend freek ?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-11-07 20:17:18

<De baas betaalt toch ????

 

Een hoog mutsengehalte hierboven.>


Ik noem dat tenenkrommende onzin, maar Johns bewoordingen zijn minstens zo raak.


Van mij hoeven we het echt niet over de opkomst van de industrialisatie, de 16 urige werkdag, kinderarbeid, de opkomst van de vakbond, arbeidsvoorwaarden, stakingskas, sociale partners etc. te hebben.

Maar zo mutsig stuit tegen de borst, ...duidelijk?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2007-11-07 20:41:21

freek, iedereen hier op de site weet dat ik een eigen bedrijf heb en géén baas, ik ben zelfs in het verleden door enkelen verzocht mijn bedrijfsnaam niet als reclame te gebruiken op de site.

valt op dat je slecht leest.

zielig zeg.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#23 Geplaatst: 2007-11-07 23:53:24

Genoeg.

Een staakt het vuren, over en sluiten maar.

Ingrid