Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Een hout kachel (pole)

Auteur Bericht

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#0 Geplaatst: 2007-10-21 11:42:02

Ik ben van plan twee kachels te plaatsen voor de gezelligheid en warmte. Een in de keuken en een in de huiskamer.

Om de situatie uit te leggen is een plaatje makkelijker dan tekst. omdat ik geen plaatje kan plakken, de links:

- Keuken http://www.rocherouge.fr/assets/foto_album/aug11_foto/DSCN1302.jpg

- Huiskamer http://www.rocherouge.fr/assets/foto_album/aug11_foto/DSCN1311.jpg

De foto van de huiskamer is eigenlijk een van de slaapkamers, want in de huiskamer zit er voor de haard niet een inschuifbare metalen klep zoals bij de slaapkamers en op de foto wel aanwezig is. Het haardvak van de kleine haarden is 55x50x35 (HxBxD) en dat is dan gerekend vanaf de voor-sluit-schuif-kleppen..

Het huis is van 1950, ik neem aan dat vorige bewoners ooit de haarden gebruikt gebben, hoe en waarmee is me niet duidelijk (hout, steenkool of anders?)

Mijn vragen zijn:

Kan ik in de huiskamer ene kleine poêle neerzetten. (EN op de haard aansluiten) Afvoerpijp met bocht een stuk de schoorsteen inschuiven, schietgebedje, fik erin?? :-)

Kan ik bij de kamerhaarden gewoon gebruik maken van de schoorsteen zoals deze is, of moet er een pijp in?

In de Keukenschouw zit een afvoerpijp in een 'binnenplafond' van de schouw, via een luchting-klep opzij in het 'plafonnetje' kan ik zien dat depijp plusminus anderhalve meter de schoorsteen in loopt. Verder kan ik er niet veel aan zien.

Kan ik onder de afvoerpijp een kachel met aansluitpijp neerzetten en die erop aansluiten?

Tja, als iemand antwoorden heeft ben ik er zeer benieuwd naar. Wekt de tekst hierboven vragen op, dan wil ik daar graag toelichting opgeven.

Ruud de Korte

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-10-22 07:21:03

Beste Ruud (en andere aspirant-kachelaansluiters),

natuurlijk is afvoerpijp met bocht een stuk de schoorsteen inschuiven niet zoals het 'hoort'. Het rookkanaal kan namelijk door de spleet tussen pijp en de schoorsteen zelf false lucht trekken.

De gevolgen kunnen zijn (van het gunstigste naar het meest ongunstige geval):

a. Er gebeurt helemaal niets, de kachel trekt hooguit niet zoals hij moet.

b. Door de spleet wordt steeds lucht uit de kamer meegezogen, door een soort injectorwerking op de plaats waar de rookgassen langs de ringspleet gaan. Deze lucht wordt aan de kamer onttrokken en moet natuurlijk weer angevuld worden - tocht is het gevolg.

c. De kachel trekt niet omdat de lucht door de ringspleet makkelijker naar de schoorsteen kan dan door de kachel.

Of je nu a, b of c krijgt is niet te voorspellen.

Je voelt het al: er moet iets aan de afdichting van de pijp tegen de schoorsteen gedaan worden (overigens ook als deze pijp tot boven gaat). Ik ken twee oplossingen:

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-10-22 07:51:59

vortzetting, omdat het bericht vanochtend 'afgekapt' was:

Ik ken twee oplossingen:

1. Er wordt onder aan de schoorsteen een 'tussenplafond' geplaatst en de pijp tegen deze goed afgedicht .

2. de ruimte tussen pijp en schoorsteen over en stuk van 15cm of zo met vuurvaste mortel opvullen. Hiervoor moet op een geschikte plaats een 'werkopening' in de schoorsteen gemaakt worden.

Bij de keukenschouw zit het onder 1 bedoelde plafonnetje reeds zoals je schrijft:

In de Keukenschouw zit een afvoerpijp in een 'binnenplafond' van de schouw, via een luchting-klep opzij in het 'plafonnetje' kan ik zien dat de pijp plusminus anderhalve meter de schoorsteen in loopt.

Dan moet je alleen checken of het plafonnetje voldoende dicht is; kijk vooral naar de genoemde luchtklep.

Verder: ik zou, als ik niet helemaal zeker was, het advies van een ramoneur vragen!

Christian von Klösterlein

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#3 Geplaatst: 2007-10-22 20:09:44

Dank je Christian,
dat schept wat duidelijkheid in de duisternis.
Ik heb 'toevallig' een kaartje van een schoorsteenveger liggen. heb ik nu gelijk een excuus om hem te bellen. 
Ruud  

avatar#4493
Corrze
Berichten: 2
Reacties: 38

#4 Geplaatst: 2007-10-28 13:03:09

Wij hebben ook het idee om een houtkachel te plaatsen. Er is echter een probleem, wij hebben geen schoorsteen.

Kan ik een pijp door de muur (60cm) laten lopen en dan buiten een verticalenpijp daarop aansluiten zodat ik een rookkanaal heb? Moet dat rookkanaal dan boven mijn dak uitsteken?

Roel

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-10-30 07:35:38

Roel,

een goed trekkende schoorsteen aanleggen is een wetenschap op zich.

Een gewone pijp (denk jij aan een stalen pijp?) zou ik buiten niet gebruiken, koelt te veel af. Beter een schoorsteen tegen de gevel metselen en daar een stalen pijp intrekken. Deze schoorsteen moet boven het dak uitsteken. Hiervoor bestaan prefab elementen (les boisseaux).

Bij de aansluiting door de muur moet je aan de regel denken dat een rookkanaal zo min mogelijk moet 'verspringen' en dat alle bochten vloeiend moeten zijn (bij voorkeur niet meer dan 30 graad).

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2007-10-30 11:17:07

@ Christian,

Wat is dat toch met die stalen pijpen trekken in een schoorsteen? Het is mij niet geheel duidelijk.

Wij stoken hier via pijpen van een meter of 2 in de originele schoorstenen, en dat gaat nu al een jaar of 6 heel goed. Een Engelse kennis, bouwkundig ingenieur met pensioen, heeft nog onlangs zelf een nieuwe schoorsteen aan zijn huis gemetseld, zonder stalen pijp erin. Toen ik daarover begon wist hij écht niet wat de bedoeling daarvan zou moeten zijn ... Een Nederlandse kennis heeft dat dan weer wel (laten doen) en kwam niet verder met zijn redenen dan 'dat hoort zo' (ach ja, Brabanders ;-)).

Dus ik ben vooral benieuwd naar de redenen hiervoor. Het enige wat ik kan bedenken is een kortere opwarmtijd van het rookkanaal, maar dat houtblok dat dat extra kost per opstookbeurt weegt imo ruimschoots op tegen de kosten om een stalen afvoerpijp van 15 meter te laten plaatsen. ??? 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2007-10-30 14:06:19

Richard,

ik begrijp je vraag. Ben even met iets anders bezig. Antwoord morgen.

Christian v.K.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2007-10-31 06:49:36

@Richard,

Wat is dat toch met die stalen pijpen trekken in een schoorsteen?

Normal is dat ook niet nodig. Een gemetselde schoorsteen is OK zolang die maar lekvrij is en droog blijft. Dat droge is het juist. Zodra een schoorsteen door condensatie van vocht nat wordt 'slaat die door'. Jarenlang was dit een vast gegeven dat gerespecterd moest worden. Vanwaar dat natte? Alle brandstoffen bestaan uit koolwaterstof-

verbindingen en die verbranden (oxideren) nu eens tot CO2 (kooldioxid) en waterdamp (H2O), en dan nog een beetje roet (C) en hopelijk geen CO (koolmonoxide).

Om het rendement te verbeteren worden sinds kort (1970/80) de rookgassen verder afgekoeld. Ten eerste wordt daardoor aan de rookgassen meer warmte onttrokken, maar tentweede condenseert ook een gedeelte van de waterdamp uit de rookgassen en geeft zijn condensatiewarmte af. Dit is bij alle hoogrendement (HR) ketels zo.

Hierdoor wordt de schoorsteen nat, en dat mag niet met een gemetselde schoorsteen. Dus ging men roestvaststalen schoorstenen toepassen of bestaande van een roestvaststalen voering te voorzien. Idereen kent de condenswaterafvoer die bij deze stalen schoorstenen aan de onderkant aangebracht wordt. De stalen schoorsteenvoeringen bestaan in de vorm van buizen en van slangen (flexpijp).

Bij hout- en kolenkachels is een stalen binnenschoorsteen niet nodig, want deze kachels kunnen niet zo gestookt worden dat condensatie optreedt. Maar als een schoorsteen lekt of anders niet meer in orde is, dan bestaan er twee mogelijkheden tot sanering:

- binnenbekleding van mortel

- stalen binnenpijp.

Vroeger werd uitsluitend de mortelmethode toegepast. Men trok door de schoorsteen een klokvormig lichaam dat een vuurvaste mortel tegen de binnenkant van de schoorsteen smeerde. Omdat stalen voeringen nu alom verkrijgbaar zijn, iedereen bekend is met de plaatsing ervan en deze ook niet meer zo duur zijn worden ze nu ook bij de sanering van schorstenen voor houtkachels en openhaarden toegepast. Ik heb de indruk dat men vaak veel te snel is met de plaatsing van een stalen buis, zonder over andere opties na te denken.

In de folders van sommige leveranciers heb ik ook de suggestie gezien bij een openhaard een stalen binnenpijp toe te passen en in de ringruimte tussen gemetselde schoorsteen en binnenpijp warmte te winnen, maar dat berust op een denkfout.

Overigens, de uitdrukkingen 'onderwaarde' en 'bovenwaarde' voor de warmteinhoud van brandstoffen hangen samen met het condensatieverschijnsel: onderwaarde is zonder, bovenwaarde met complete condensatie van waterdamp. Vroeger, toen condensatie uit den boze was, werd het rendement algemeen op de onderwaarde gebaseerd. Grote verbazing alom, toen de eerste verhoogd-rendement-ketels een rendement van boven de 100% hadden! Daarom baseert nu iedereen zijn ketelrendementen op de bovenwaarde.

Christian von Klösterlein

aanvulling 31-10-07 14:00:

Een stalen binnenbuis wordt soms ook gebruikt om de doorsnede van een oude te grote schoorsteen aan een moderne kachel aan te passen.