Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Huisarts weigert griepprik

Auteur Bericht

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#0 Geplaatst: 2007-10-24 12:03:30

In Nederland stonden we al jaren op de lijst met verhoogd risico waardoor we van onze Nederlandse huisarts jaarlijks een oproep kregen voor een griepprik.
Volgens de Franse normen zijn we echter 'gezond' en dus geen gezondheidsrisico bij griep.

Nu is dat normaliter geen punt, je koopt een vaccin bij de apotheek en je laat het spuitje door je huisarts 'zetten' Dit jaar hebben we echter een nieuwe huisarts en deze weigert botweg om 'iets in een gezond lichaam te spuiten' , 'de risico's zijn te groot' en 'De griep campagnes in de media zijn misleidend, gesponsord door de fabrikanten'

Heeft iemand dit ooit meegemaakt?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-10-24 13:24:59

jako, ik was in nl gezegend met een ouderwetse dorpsdokter, en die stond ook niet achter de griepprik.

later heb ik eens ergens een schrijven vandaan gehaald (weet niet meer de afkomst) waar een klein beetje duidelijkheid in staat over de prik.

griep, ofwel influenza, wordt veroorzaakt door een bepaald soort virus dat zich in leven houdt en zich verspreidt door te teren op gezonde cellen van de mens. Die gezonde cellen gaan dood en het virus zoekt weer een andere gezonde cel op. Als er niets aan gedaan wordt, gaat het virus net zo lang door tot alle gezonde cellen dood zijn. Gelukkig heeft iedereen een afweersysteem dat erop gericht is indringers onschadelijk te maken. Als indringers gesignaleerd zijn, gaat het reactievermogen van het afweersysteem omhoog om het lichaam te bewegen antistoffen aan te maken. Met die antistoffen wordt het virus als het ware afgebroken en kan het zich niet verder verspreiden. Dat afweerproces gaat gepaard met koorts, dat dus eigenlijk een goed teken is: de indringers worden bestreden. Een gezond lichaam kan in de regel ook de agressieve griepvirussen wel aan, al kan de koorts vrij hoog oplopen. Bij sommige mensen is het weerstandsvermogen echter onvoldoende om het griepvirus de baas te worden. Dat zijn de zogeheten risicogroepen: hartpatiënten, CARA-patiënten, HIV-patiënten, nier-patiënten, diabeten en ouderen. Voor hen is het belangrijk dat de kans op het krijgen van griep wordt voorkomen. Dat kan door de griepinjectie. verkoudheid of griep? het verschil is vooral de koorts. “Een verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Vooral het neus- en keelslijmvlies raken dan geïrriteerd, met als gevolg: een loopneus, een verstopte neus, hoesten, keelpijn en soms een lichte verhoging. Gaat het om de griep, dan zijn er in het begin dezelfde klachten, maar kan de koorts al snel oplopen tot rond de 39 graden Celcius. Ook is er bij griep vaak sprake van hevige spierpijn, flinke hoofdpijn en kun je je heel erg ziek voelen. Zowel een verkoudheid als een griep gaan in de regel na een week vanzelf over, maar bij een griep kun je je daarna nog wel een week of langer erg slap voelen.” 

Zijn een griep en verkoudheid te voorkomen? “Nee. Zelfs de risicogroepen lopen, ook al hebben ze een griepprik gehad, de kans griep te krijgen. In dat geval zorgt de griepprik er echter wel voor dat de griep veel minder ernstig verloopt en er minder complicaties zijn. Omdat virussen in de lucht ‘zweven’ kan iedereen ze inademen en dus besmet raken. Wel kunnen de symptomen worden bestreden. Er zijn tal van goede middelen tegen pijn, hoestremmende middelen, middelen die helpen het opgezette slijmvlies te verdunnen en bijvoorbeeld middelen tegen spierpijn.

 

als je even googeld dan kun je veel te weten komen over het wel of niet prik.

het feit alleen al dat een griepprik wordt gemaakt na de hand van een analise van een jaar daarvoor, en dat die virussen "waarschijnlijk" volgend jaar in de lucht zweven, is voor mij voldoende om mijn huisarts te geloven.

immers kan niemand met zekerheid zeggen of die virus wel zeker het volgende jaar aanwezig is, of misschien een andere, waar geen vaccin van gemaakt is.

ik neem altijd een oude raad in acht, griep ?; heel veel kleren aan, in bed, zweten tot je er uit stinkt, douchen en bed verschonen, sauna, en zo zweet je de bacterie uit je lijf, het systeem van de koorts, alleen help je het een beetje.

cees

 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2007-10-24 13:48:20

Frankrijk loopt nog behoorlijk achter als het gaat om indicaties en het goed opzetten van de griepvaccinatiecampagne. Als u een indicatie heeft, en een carte vitale, krijgt u automatisch een bon voor de griepprik via de CPAM (maar dat is nog geen ordonnance). In FR is dat voor 65+, luchtweg- en cardiale andoeningen en nog een heel rijtje. In NL is de gezondsheidsraad accoord met het verlagen van de leeftijd naar 60 jaar. Wel valt mij op dat gezondheidszorgpersoneel wel gericht gevaccineerd wordt om patienten niet te besmetten en natuurlijk ziekte onder het personeel te voorkomen ten tijde van een epidemie.

Het voordeel in FR is dat u gewoon naar een andere arts kunt gaan.  Helaas mogen de infirmieres liberales volgens mij nog geen prik geven als ze geen "ordonnance" hebben en dat belemmert nog de vaccinatiecampagne.

Ingrid

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#3 Geplaatst: 2007-10-24 14:11:42

Cees,

Een week ziek in bed liggen met griep: dat wil ik juist vermijden.

Googlen op griep? Ik zocht al op Internet toen er nog geen google was uitgevonden. Dat kan ik beter dan de meesten.

Maar een arts die een griepvaccin weigert toe te dienen aan een eigen patient?  Nergens gevonden, behalve in de alternatieve hoek, en dat zijn geen artsen.

Vandaar mijn vraag: heeft iemand dit ooit meegemaakt?

Mág dat eigenlijk wel?

Het gekke is dat het vaccin in Frankrijk vrij verkrijgbaar is. Dus niemand houd je tegen om het zelf in te spuiten.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-10-24 15:24:29

jako, het fenomeen ziek zijn behoort tot het lichaam, het heeft een functie, al is soms niet helemaal duidelijk welke en wanneer.

in een land waar ze de mensen volproppen met chemicalien dacht ik enige troost en helderheid te kunnen geven aan een andere geneeskunde of zelfs helemaal geen geneeskunde zolang die niet nodig is.

ok, je wilt je prik, het verbaasd me dat in dit land nog artsen zijn die geen medicijnen voorschrijven, laat staan prikken en spuiten.

onze dokter komt een paar maal per jaar aan huis omdat we niet bij hem komen.

eerst vroeg hij of we een andere dokter hadden genomen, sindsdien komt hij kijken of er toch niet ergens een ziek celletje in ons bruisende leven zit.

we eindigen met een pineau waarvan je zelfs na een fles geen hoofdpijn krijg.  

cees. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2007-10-24 16:57:51

Sinds ik 10 jaar geleden zelf een echte griep heb gehad (5 dagen met hoge koorts en nogeens 5 dagen slap als een vaatdoek) neem ik hem toch maar zelf elk jaar. Ik zie echt de toegevoegde waarde niet van dit "lijden".

Elk najaar prik ik een paar honderd werknemers die dit van hun baas vergoed krijgen tot volle tevredenheid van alle partijen. De prik is goedkoop, minder dan 7 euro, vrijwel geen bijwerkingen en aardig effectief (80%) ongeveer. Voor kinderen raad ik hem af, die mogen best maar eens een goede influenza doormaken, krijgen ze weerstand van.

Een huisarts die een griepprik weigert is nieuw voor me. Dan gewoon naar een andere "toubib" stappen. Wat een kul.

Ingrid heeft gedeeltelijk gelijk w.b. verpleegkundigen. Zij hebben sinds het "décret 2002-194 du 11 février 2002" het recht vaccinaties toe te dienen mits zij daartoe geautoriseerd zijn door een arts of indien het in een behandelprotocol past. In mijn bedrijven heb ik de verpleegkundigen gemachtigd de griepprik en andere vaccinaties te geven via een geschreven machtiging. Veel van mijn collega's durven dat niet want ze hebben moeite om zaken te delegeren.

In ziekenhuizen is het niet verplicht maar zéér sterk aangeraden maar uitsluitend ter bescherming van de patiënten.

In Nederlandse praktijken (gem. 2350 patienten per dokter t.o. 950 in Frankrijk)gebeurt het gewoon door de assistente of de praktijkverpleegkundige.

Steven

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#6 Geplaatst: 2007-10-24 21:44:36

's-avonds nog naar een andere "toubib" geweest en zij kon haar oren niet geloven.

Volgens haar wil de cpam zelfs bereiken dat 80% vd Franse bevolking preventief de griepprik ontvangt.

In haar ogen kan weigeren ook niet: een burger heeft het recht  om het risico van een ziekte te verminderen.

Of we de dokter wel 'aardig' vinden ennuh: overstappen is heeeeel makkelijk hoor.

Commercieel is ze ook :-)