Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

AOW in Frankrijk: Hoe zit dat?

Auteur Bericht

avatar#4929
Widi
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2007-10-26 14:39:34

Wie kan ons vertellen wat de gevolgen zijn als we met een AOW in Frankrijk gaan wonen? Bijvoorbeeld qua sociale verzekeringen, hoeveel neemt de Franse overheid dan en hoe zit het met de ziektekostenverzekering? De reden waarom we willen emigreren  is dat onze dochter ook in Frankrijk woont en verder vinden wij het daar veel rustiger en ruimer dan in Nederland. Onze situatie is dat we ons huis in Nederland willen verkopen en dus weer een ander huis kopen in Frankrijk mogelijk zonder hypotheek, maar als het fiscaal gunstiger is zou het ook met een kleine hypotheek kunnen. Ons inkomen is aan de lage kant, AOW en een klein beetje pensioen. De bedoeling is een eenvoudig huis op het platteland met hout verwarmen en behoorlijk terrein. Wij hopen dat iemand ons wijzer kan maken.

vriendelijke groeten

Widi

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-10-26 19:31:13

De ontvangen AOW is belastbaar in Frankrijk alsook het kleine pensioen. Maar de aftrek voor ontvangen pensioenen is hoog, zodat het belastingtarief zeer voordelig zal uitpakken. De SVB houdt premies in op de AOW, dus in Frankrijk behoeven geen sociale premies te worden betaald en mocht op het kleine pensioentje een inhouding zijn gedaan, dan kan deze weer worden afgetrokken voor de Franse fiscus.

Met een formulier E 121 van het College voor Zorgverzekeringen kan men zich melden bij het plaatselijke ziekenfonds, de CPAM.

Frankrijk kent niet de hypotheekrente-aftrek zoals in NL. Wel is er een vorm van aftrek voor vijf jaar voor inwoners ingevoerd, die voor het eerst een huis kopen. Meer hierover is op deze website te vinden in de rubriek Praktische informatie.

Wim

avatar#4929
Widi
Berichten: 1
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2007-10-26 22:01:59

Bedankt voor je reactie, Wim! Dat klinkt helemaal niet zo raar, lijkt het. Heb je enig idee hoe hoog een eenvoudige ziektekostenverz. kost en aan wie de premie moet worden afgedragen (nederland of frankrijk)? Nu kost de basisverz. zonder aanvullende voor twee personen ongeveer 192€ per maand (zonder eigen risico). Verder wordt van de AOW zo'n 86€ premie ziekenfonds afgehouden.

We zijn een beetje bezig om alle dingen, financieel en praktisch, op een rijtje te zetten en de vaste lasten spelen ook wel weer een grote rol hierin met daarna de hoogte van de aankoopsom voor het huis enzo. Die aftrek waar je het over hebt, dat begrijp ik niet helemaal; bedoel je notariskosten en kosten bij aankoop van huis ofzo?

groeten Widi 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2007-10-29 01:04:04

De aftrekposten gelden de betaalde rente over nieuwe leningenvoor een periode van vijf jaar (maximaal 20%). Er is op deze site uitvoerig gerapporteerd over deze kwestie. Lees de berichten eens na die hierover te vinden zijn in de rubriek Praktisch nieuws, http://infofrankrijk.com/pagina/Praktisch+nieuws/433/

Wim