Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

franse winterkost (?)

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-10-30 10:11:02

wie kent niet de betuwse hete bliksem ? met appels en aardappels.

welnu, bij toeval, en groot verbzing, vind ik op een boerenmarkt een frans recept van pomme chaud!

ik heb het geprobeerd afgelopen zondag, en ik moet je zeggen ........ nou ja, probeer zelf maar.

de vraag is nu, hoe komt men hier aan ? is er gewoon ene fransman geweest die dit ooit in holland op heeft en er het zijne van gemaakt heeft, of andersom misschien ?

hoe oud is dit recept, niemand die het hier wist.

ik hoor wel hoe jullie het vonden.

“Pomme tres chaud ”voor 4 personen 

1 kilo aardappelen, 1 kilo appels, 4 uien, 200gr spekjes, bacon, zwarte peperkorels, tijm.

Aardappels en appels schillen en in stukken snijden, niet te klein.In een pan een ruime hoeveelheid water zodat de aardappels onder water staan, daarbij de bouillonblokjes doen (kijk even op hoeveel blokjes per hoeveelheid water, houd dit aan)Appels er bovenop gooien, flink wat peper, en alles een kwartiertje koken, meer niet, de aardappels mogen niet gaar zijn.Dan de spekjes bakken in een koekepan, daarna de bacon, en in het vet dat over is de uien.Daarna een ovenschaal pakken, deze invetten met olie of boter, de aardappel/appelmengsel er een laagje inleggen, dan het mengsel spek/ui/bacon of gehakt er bovenop, en dan de rest van de aardappel/appel.Daarover heen strooi je een beetje chapelure en een beetje boter.De schaal in een hete oven van180 gr zetten en afbakken voor ongeveer 20 minuten zodat de top goudgeel is.Het is even werk, maar dan heb je ook wel iets geweldigs op tafel staan. 

Wijntip: een lekkere stevige Cote du Rhone of Val de Loire.

bon appetite !

avatar#4945
manus
Berichten: 1
Reacties: 6

#1 Geplaatst: 2007-10-30 18:52:21

Hallo daar ben ik weer,

In de omgeving van de marais poitevin zijn de Hollanders (hugenoten) naar ik meen vanaf de 17e eeuw actief geweest in het inpolderen van dit gebied.

Getuigen hiervan zijn nog steeds aanwezig in namen als digue hollandais en Canal Hollandais.

De abdij van Maillezais stond ooit aan de kust...

In Lucon(Vendée) staat een distilleerderij van vrignaud die indertijd is begonnen met het maken van Kamok, daar de hollanders gek zijn op koffie,gelezen in info die ik bij mijn o zo lekkere likeuren meekreeg.

Kom je er ooit in de buurt zeker even gaan proeven/kopen.Mooie spullen daar.

Dus die hete bliksem zal ook wel in die tijd meegekomen zijn.

Denk je niet?

Groeten,Manus

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2007-10-31 07:31:02

Je kunt 17e eeuwse kookkunst niet vergelijken met huidige in geografische zin!!

in de 17e eeuw was er meer sprake van eensgezind Europa dan nu (op culinair gebied dan) Bovendien verhuisden de hovelingen nog al eens binnen Europa (na herroeping van het edict van Nantes) en namen dan hun hele hofhouding mee incl. koks.

In de 17e eeuw at men in NL eveneens kilo's stokvis (labberdaan) waar nu nog de Spanjaarden, Italianen en Portugezen zo bekend mee zijn (bacalao)

De combinatie van appels met pittig/hartig komt in alle culturen voor in alle varianten, vooral in de 17e eeuw wanneer er veel nieuwe specerijen naar Europa komen

dus de vraag wat nu waar vandaan komt is eigenlijk niet te beantwoorden, als je zoekt dan kom je vergelijkbare recepten tegen in alle westerse culturen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-10-31 07:38:37

@Hans en Surf:

Ik ken dit gerecht als 'Schlesisches Himmelreich' of 'Hemel en aarde' (vanwege appels van bomen en appels uit de aarde).

Over Europeese kookkunst gesproken ...

CvK

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-10-31 11:35:12

er zijn inderdaad veel gerechten die je een beetje met elkaar kunt vergelijken, zo ook is nasie goreng familie van paella, en ook in de italiaans keuken van pizza zou je kunnen spreken van een famile van pannekoekachtigen, waar dan ook de crepe weer onder valt.

maar ja, toch zijn er wel degelijk verschillen hans, om nou te zeggen dat het in alle culturen voorkomt vind ik ene beetje te ver gaan.

ik heb hier in frankrijk nog niet eerder een recept gezien zoals deze hete bliksem, en ook de nederlandse variant lijkt er in het geheel niet op (appels en aardappels en uien samen koken in water zonder boullion, alles stampen en klaar is men, volgens moeders kookboek)

geen ovenschotel, geen vlees er in, geen knapperig gerecht met pepers.  

is toch heel anders lijkt me.

zo is een strudel een appeltaart, maar een appeltaart is nog geen strudel, toch cristian ?

ik sta overigens verbaasd van je kennis van de marais poitevin, manus.

het canal hollandais stroomt hier achter het huis langs (ben ik pas achter, ze hebben de struiken gerooid waar het naambordje in staat)

die destilleerderij ken ik niet, ik ga er snel eens kijken.

lucon is niet zo ver va hier, ik kom er langs als ik ga surfen aan de mooie wilde stranden van de vendee.

dat de cognac door de hollanders is uitgevonden, zal het wel zo zijn dat er vroeger menig klaas en jan hier heeft gewoond.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-10-31 12:13:46

@Cees,

Natuurlijk bestaan er binnen Europa verschillen! 

'Hemel en Aarde' is nét iets anders vanwege de dierlijke ingredienten.

Apfelstrudel is ook van appels en deeg, maar toch iets anders dan Nederlandse appeltaart. Proeven als je in Wenen bent!

En, omdat wij hier toch 'entre bavards' zijn:

Mag ik een van je epistels copieeren en meenemen naar de taalles van mijn inburgeringscursus 'Nederlands lezen en schrijven'? ;-))

Christian der Deutsche

En bij 'Schlesisches Himmelreich' zat ik fout - daar gaat het om aardappels  en pruimen. En je hebt er varkensbuik bij. Wijzer geworden dankzij Wikipedia.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#6 Geplaatst: 2007-10-31 12:54:21

Paella heeft werkelijk niets van doen met nasie hoor!

Paella stamt uit een tijd dat Indonesie nog lang niet ontdekt was door Europeanen.

Paella is een verbastering van de naam "para ella" oftewel "voor haar" Die term komt voort uit het jaarlijkse ritueel van de mannen in Valencia om voor de vrouwen te koken i.p.v. andersom.

Dat er overeenkomsten zijn is evident en dat is nu juist mijn hele argument, overal ter wereld komen vergelijkbare gerechten voor, soms geinspireerd op elkaar, soms geintroduceerd door andere culturen maar allemaal erg vergelijkbaar. (maar niet hetzelfde)

Het heeft ondermeer te maken met de seizoenen die bepaalde combinaties erg voor de hand liggend maken. Of met smaken die bijna als vanzelf bij elkaar horen.

Neem bloedworst, een product dat in vrijwel elk land thuishoort (Nederland -Limburg als putis, Frankrijk en Belgie als boudin noir, Engeland als blackpuding, etc)

In Limburg eten ze dit graag met appels, in Italie met chocolade en in Brabant met krenten.

Vreemd genoeg willen ze het in Madrid nog wel eens met vis serveren in een stoofgerecht maar dat heeft misschien te maken met het feit dat de originele bloedworst die door de Moren in Spanje geintroduceerd werd, gemaakt was van schapenbloed i.p.v. varkensbloed. Schapenbloed heeft niet die specifiek zoete smaak van varkensbloed.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#7 Geplaatst: 2007-10-31 13:41:47

Nasi goreng is gewoon een manier om de rijst van de vorige dag op te maken, net als riz cantonais bij de vietnamees, en zo zal elk Aziatisch land tig recepten hebben. In het algemeen wordt de rijst gebakken met ei.

Behalve dat er ook rijst in zit heeft het met paella niets te maken.

De overeenkomsten tussen crêpes en pizza zijn ook ver te zoeken, behalve dat er tarwemeel in zit, want in crêpes zit melk en boter maar niet in pizza's. In die zin heeft een pizza meer verwantschap met een boterham, want ze zijn allebei plat en (dus) worden er zaken op geserveerd. Tot zo ver de categorie trivialiteiten!!

Uit de serie winterkost wil ik graag als duit in het zakje de TARTIFLETTE in het zonnetje zetten. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-10-31 16:13:55

'k snap je even niet cristian, met de tekts voor ene taalinburgeringscursus.

ja dorperwt, nasi is een gerecht om de kliekjes op te maken.

als men kliekjes had, vlees, kip, vis, wat dan ook, groenten, dan werd er de volgende dag rijst gebakken (nasi staat voor gebakken rijst, dus niet gekookt zoals uncle sam zegt) en dan werden daar de kliekjes door gedaan.

dit is de nasi goreng die wij kennen.

paellea is eigenlijk het zelfde, er zit en kern van waarheid in het verhaal van hans, maar.......... ook hier gebruikten de mannen de ingredienten van de gerechten die "hun vrouwen" over hadden van de vorige dag(en)

wat ik aan wilde geven isdat je met de beste wil van de wereld zo ieder gerecht wel over één kam kan scheren, en dat wil ik nu juist niet.

ik hou van tradities, van gewoontes, en ik hou er van als ik in een bepaald land of streek iets kan eten wat ergens anders niet kan, of althans, men niet gewoon is.

ehhh, zet je recept voor tartiflette even online doperwt, ben benieuwd.

oh ja, nog een lekkertje, voor na de wijn.

het klokhuis uit een appel snijden, de appel op een stuk zilverpapier zetten met het gat verticaal, krenten en rozijnen er in, een lepeltje cognac, efdekken met een beetje zoute boter en zilverpapier dichtvouwen.

in de oven en eetsmakelijk.

cees.

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#9 Geplaatst: 2007-10-31 21:36:59

Cees, "nasi" of "nassi" betekent rijst en "goreng" betekent gebakken.

Nassi goreng is dus "rijst gebakken", en het is een ontbijt gerecht. Wel de kliekjes van de vorige dag (dus gekookte rijst die opgebakken wordt.). Maar in Maleisie of Indonesie krijg je dat echt niet als hoofdmaaltijd zoals in Nederland.

Geen kritiek hoor, en de appel is heerlijk.

Groet, Kees.

avatar#4945
manus
Berichten: 1
Reacties: 6

#10 Geplaatst: 2007-10-31 23:21:39

Hallo Cees,

ik kom in de omgeving marais poitevin/Vendée van kindsbeen af en ben er min of meer kind aan huis.

We raakten omstreeks 1975 bevriend met een paar boerenfamilies en kampeerden op hun landjes (Camping à la Ferme avant la lettre)

'S morgens vroeg uit de veren en augurken plukken,van die dingen.

En uiteraard simpel maar voortreffelijk eten!

Die hadden ook kinderen en die spreek ik nog regelmatig.

Heb er zo veel mensen leren kennen en veel vertoeft.

Gezien mijn culinaire achtergrond (ben inderdaad aangestoken door deze ervaringen)ben ik in alles geintresseert wat met eten en drinken te maken heeft en dat vinden ze daar wel wat.Ze praten bijna alleen maar over eten en dat klikt wel.

Zo kom je nog eens wat te weten,vandaar.

Groeten,Manja

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2007-11-01 07:35:21

@ Cees 16:13

Een grap die je uit moet leggen is geen grap meer.

Christian

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#12 Geplaatst: 2007-11-01 07:39:25

Cees je moet misschien niet overal verstand van willen hebben....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-11-01 12:01:57

hans, 't is maar net hoe je het bekijkt.

ik heb veel "gezworven" en daardoor een rijk onderwijs gehad.

om nu op je vijfenderstigste niet meer te hoeven werken komt mede door overal verstand van te hebben ;-)

ik kan er niets aan doen dat ik nieuwsgierig ben aangelegd, ben er wel blij mee, daar leer je weer van.

cees.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#14 Geplaatst: 2007-11-02 10:21:14

http://fr.wikipedia.org/wiki/Tartiflette

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#15 Geplaatst: 2007-11-10 20:48:02

@Doperwt : Tartiflette met aardappel of crozets :-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-11-11 17:18:02

vanavond zurenkool, of beter gezegd choucroute.

het recept zal ik zo opschrijven voor de geinteresseerden

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-11-11 18:29:24

choucroute  

1 kg zurenkool uit het vat2 flinke uien1 ltr bier zout en peper 

Bereiding

De uien snijden en in een grote pan even aanbakken in olijfolie.De zurenkool wassen in schoon water, stevig uitpersen door er een bal van te maken, dan weer losplukken en wassen, en weer persen.In de pan het bier doen, dan de zurenkool uit elkaar trekken en in de pan.Zout en peper na smaakMinimaal 1 uur laten koken op een laag vuur. Aardappels schillen en op de zurenkool leggen, en daarop worst en spek leggen.Ongeveer een half uur koken.De echte choucroute wordt geserveerd met saucisse de Morteau, saucisse de Strasbourg, saucisse fumée is ook heerlijk op de zurenkool. De choucroute niet stampen zoals de hollandse zurenkool, de aardappels worden heel geserveerd.

Wijntip ; alsace blanc  

gelukt, maar de nummers die wim me gaf staan niet paralel met mijn kleurcode. 

choucroute maken is makkelijker. 

cees. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2007-11-11 20:53:12

Cees,

als je iets uit een ander programma copiëerd kan je het beste gebruiken:

lettertype:      verdana

tekengrootte: 8p

kleur:            indigo

Dat lijkt het meest op de originele tekst.

Groeten

Christian von Klösterlein

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#19 Geplaatst: 2007-11-12 22:01:04

Nog beter: als je iets kopieert, zet het dan in een kladblok en kopieer vandaaruit naar het forum. Altijd goed. De kleur van onze broodletter is overigens #08457E

Wim