Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vraag van een digibeet

Auteur Bericht

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#0 Geplaatst: 2007-11-01 18:59:42

Daar in mijn nieuwe woonplaats geen ADSL beschikbaar is maar ik wel "vermogen" nodig heb stelt Infosat mij een ongelimiteerd abonnement voor van maximaal 1024K symmetrisch. Prachtig, alleen zegt het me niks. Kan ik dan nog een video van bijv YouTube bekijken? Bij voorbaat dank voor uw informatie!

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#1 Geplaatst: 2007-11-01 20:29:02

Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar 1024 kb, oftewel 1 MB lijkt me erg weinig. Tegenwoordig is 10 tot 20 MB toch wel standaard! Ik verwacht dan ook dat je video's in ieder geval niet rechtstreeks kunt bekijken. Downloaden en daarna bekijken kan wel natuurlijk, maar dat downloaden zal ook geruime tijd vergen. Enig idee wanneer er wel ADSL beschikbaar komt? Kan thover daar geen licht over laten schijnen?

Groet

Herman

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#2 Geplaatst: 2007-11-01 21:07:48

Merci Herman.

We hebben in "mijn"dorp (zeer afgelegen en maar 238 bewoners) voorlopig weinig kans op ADSL (elk nadeel heb z`n voordeel) dus hebben we gemeenschappelijk Wifi met een ontvanger op de kerk (hoe symbolisch). Ik wacht eventuele verdere informatie van de medeforummers graag af, ook om te weten of er nog andere mogelijkheden zijn. Ik las daar in een ander draadje recentelijk al iets over maar op de genoemde site wordt niet duidelijk of dat al operationeel is. Bovendien blijkt het voor particulieren eenrichtingverkeer te zijn. Wel ontvangen maar niet versturen.  

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#3 Geplaatst: 2007-11-01 22:38:17

Mijn dorp in het Noord-Westen van de Meuse ligt toch ook redelijk afgelegen (dichtsbijzijnde beetje stad is 36 km.) en heeft maar zo'n 50 à 60 inwoners, maar wel ADSL. Wel is het een zône degroupée, waardoor een abonnement bij een ander provider dan FT iets duurder is. Ik heb zelf een abonnement bij Neuf, waar ik € 34,95 betaal voor internet haut debit (max. 20 MB). telefoon (gratis bellen naar alle vaste nummers in Frankrijk, maar ook in België, Nederland en een heleboel andere landen) en TV (maar daar maak ik zelf nog geen gebruik van). Op de site van neuf (www.neuf.fr) kun je nagaan of dit ook voor jouw regio beschikbaar is.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#4 Geplaatst: 2007-11-02 14:22:10

Laten we dan voor eens en voor altijdhet fabeltje uit de wereld helpen dat het wel of niet beschikbaar zijn van ADSL in 2007 nog afhankelijk is van of je dichtbij een grote stad woont of niet of van het aantal inwoners van het dorpje.

Het beschikbaar zijn van ADSL via het France Télécom netwerk (en dus via Orange of in sommige gevallen door alternatieve aanbieders aangeboden over het France Télécom netwerk) is - nu vrijwel alle telefooncentrales geschikt gemaakt zijn voor ADSL - vrijwel uitsluitend afhankelijk van de lengte en de kwaliteit van je telefoonlijn.

ADSL is namelijk een techniek die de bestaande telefoonlijn gebruikt om in de hogere frequenties (die dus niet hoorbaar zijn door de telefoon) datasignalen te versturen. Deze signalen in de hogere frequenties worden afgezwakt naar mate ze verder overgebracht moeten worden (ook afhankelijk van de kwaliteit en de diameter van de telefoonlijn) en daardoor is het op bepaalde plaatsen technisch niet haalbaar om ADSL aan te bieden (in navolging van de "zones blanches" in de mobiele telefonie nu ook al de "zones blanches" van de ADSL genoemd).

De enige oplossing hiervoor zou zijn om (in ieder geval voor het hogere frequentiedeel) de te overbruggen afstand korter te maken ...

Voor alternatieve aanbieders is het aantal (potentiële) klanten wel een argument en daardoor zie je dat op dergelijke plaatsen ofwel geen aanbod is van deze aanbieders of alleen een aanbod via het netwerk van France Télécom (non dégroupé zoals Herman volgens mij ook wilde zeggen) en dus vaak ook tegen een iets hogere prijs dan in een zone dégroupée.

Daardoor is het dus ook alleen mogelijk om een uitspraak te doen over het wel of niet mogelijk zijn van ADSL (nu en in de redelijk nabije toekomst) op basis van de gegevens van de betreffende telefoonlijn (die van de buren kan een goede indicatie geven, maar iedere telefoonlijn is uniek en de enige manier om dus zeker van je zaak te zijn is om per telefoonlijn een uitspraak te doen). Vandaar ook dat ik regelmatig aanbied om mij per e-mail even het telefoonnummer toe te sturen om de gegevens van die telefoonlijn op te kunnen vragen in onze intranetapplicatie en een aantal berekeningen te doen en conclusies te trekken op basis van die gegevens ... 

Om terug te komen op de initiële vraag over of 1 Mbps (1024 Kbps) symmetrisch een goede snelheid is om bijvoorbeeld een video op YouTube te bekijken is het antwoord JA. Uiteraard is het zo dat hoe hoger de snelheid, hoe soepeler alles loopt, maar een 1 Mbps verbinding is zeker goed te gebruiken voor de meeste toepassingen: je YouTube video zal er eventjes over te doen voor hij af begint te spelen, maar dat is geen probleem. Ook uitzendingen bekijken via uitzendinggemist.nl of rtlgemist.nl bijvoorbeeld is mogelijk, maar daar kun je tegen wat haperingen aanlopen. Helaas zijn deze aanbieders steeds meer over aan het gaan op alleen een Windows Media Player stream, want RealPlayer had nog als voordeel dat deze player alles bufferde als je hem op pauze zette en je dus vervolgens ongestoord een uitzending kon bekijken.

Voor normaal Internetgebruik is deze verbinding dus zeker wel geschikt, voor video on demand ook maar daar zou je eigenlijk toch wel een wat snellere verbinding (4 Mbps minimaal) voor willen hebben ...

Herman, ik vind het altijd leuk om uitspraken als die van jou te lezen: "Tegenwoordig is 10 tot 20 MB toch wel standaard!"  ... het is toch niet zo dat omdat de snelheid aangeboden wordt je deze snelheid ook nodig hebt? Je gebruik pas je vanzelf aan aan wat er mogelijk is ... Ik ken mensen die nog steeds (al dan niet noodgedwongen) via een inbelmodem het Internet op gaan en als ik zou willen zou ik hier thuis 100 Mbps symmetrisch (via fiber ) binnen kunnen halen, maar dat betekent toch nog niet dat ik dat nodig heb?!

Groeten,

Thomas 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#5 Geplaatst: 2007-11-02 14:38:47

En dan hier nog even de official talk van Google/YouTube: YouTube raadt een verbinding van minimaal 500 Kbps aan , maar legt ook uit dat het - als je echt wil - zelfs via een inbelverbinding mogelijk is video's te bekijken oop YouTube ...

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#6 Geplaatst: 2007-11-02 17:04:23

Beste Thomas,

Geweldig bedankt!

Kan ik dus gewoon aan het werk!

Nog even voor de "petite histoire": op het gemeentehuis werd me - besmuikt lachend om zoveel "Frankrijk"- verteld dat de oude lijnen wel ADSL hebben maar de nieuwe (waaronder de mijne) niet. Voor die mensen heeft de gemeente dat "ding"op de kerk gezet. Hetgeen weer een vermakelijke mengvorm is van kerk en staat natuurlijk. Hoe gescheiden dan ook in LDF.  Ter informatie: het dorp ligt 13 km van de bewoonde wereld.

Maar, nogmaals, merci!

helmer

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#7 Geplaatst: 2007-11-02 19:40:46

Mijn dorp in het Noord-Westen van de Meuse ligt toch ook redelijk afgelegen (dichtsbijzijnde beetje stad is 36 km.) en heeft maar zo'n 50 à 60 inwoners, maar wel ADSL. Wel is het een zône degroupée, waardoor een abonnement bij een ander provider dan FT iets duurder is. Ik heb zelf een abonnement bij Neuf, waar ik € 34,95 betaal voor internet haut debit (max. 20 MB). telefoon (gratis bellen naar alle vaste nummers in Frankrijk, maar ook in België, Nederland en een heleboel andere landen) en TV (maar daar maak ik zelf nog geen gebruik van). Op de site van neuf (www.neuf.fr) kun je nagaan of dit ook voor jouw regio beschikbaar is.

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#8 Geplaatst: 2007-11-02 20:03:33

Je hebt (ongetwijfeld) gelijk Thomas als je stelt dat niet alles wat tegenwoordig aangeboden wordt ook nodig is. De vraag is ook niet of je iets echt nodig hebt, maar wat je wil hebben gelet op kwaliteit. Dus als je af en toe een briefje moet maken heb je geen computer nodig, maar kun je nog goed uit de voeten met een ouderwetse typemachine, of je schrijft hem nog met de hand. Maar wie zegt dat je ook in dat geval niet een goede computer mag aanschaffen, waardoor meer mogelijkheden binnen je bereik komen! Als je dus tevreden bent met een zo nu en dan haperend beeld bij het bekijken van video-opnamen zal ik de laatste zijn om je dit af te raden. Als je echter meer verlangd (en die indruk kreeg ik) heb je ook recht op die informatie!

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#9 Geplaatst: 2007-11-02 21:04:52

Volgens mij heb ik niet gezegd dat je niet meer zou mogen willen ... maar als antwoord op de vraag is het natuurlijk beter om de feiten (YouTube raadt minimaal 500 Kbps aan) te geven dan om weg te dromen bij een situatie die voor de vraagsteller helaas :-( niet haalbaar is ...

Volgens mij zijn wij het dus met elkaar eens dat je wat snelheid op Internet betreft altijd wel meer zou kunnen willen en dat als je die snelheid eenmaal hebt je er ook zeker wel een toepassing voor vindt (ik zou zelf ook niet meer een 1 Mbps verbinding willen hebben) ... maar dat die snelheid niet strikt noodzakelijk is (met een 1 Mbps verbinding kan ik wel degelijk het meeste wat ik doe op Internet gewoon blijven doen ... de hele maand juli heb ik zo bijvoorbeeld nog in de Tour de France rondgereden met alleen maar een mobiele telefoon en een laptop met 3G verbinding)! 

avatar#3477
edje
Berichten: 0
Reacties: 71

#10 Geplaatst: 2007-11-03 18:48:22

juist ja

ik heb je dan ok niet bij de eerste 100 over de streep zien komen

met die snelheid, nu ik er over nadenk, heb ik je helemaal niet over de streep

zien komen 

avatar#3477
edje
Berichten: 0
Reacties: 71

#11 Geplaatst: 2007-11-03 18:48:41

juist ja

ik heb je dan ok niet bij de eerste 100 over de streep zien komen

met die snelheid, nu ik er over nadenk, heb ik je helemaal niet over de streep

zien komen 

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#12 Geplaatst: 2007-11-04 15:03:55

Het ging toch echt snel genoeg, maar misschien komt dat omdat ik ook niet zo heel vaak over de streep bén gekomen! ;-)

In de meeste gevallen reed ik namelijk in een "voiture avant-course" of "en course" en die worden (net als bijna alle auto's trouwens) zo'n 200 meter voor de eindstreep van het parcours afgeleid om vervolgens naar de VIP-ruimtes net voor de eindstreep te gaan. De enige dagen dat ik over de streep ben gekomen waren dus de dagen dat ik met de reclamecaravaan meereed en bij de aankomst in Parijs ...

Maar goed, we dwalen af ... en het is natuurlijk allemaal na te lezen op mijn eigen blog in deel 1 , deel 2 , deel 3 en deel 4 van "4 weken in het leven van een volger van de Tour de France" :-).

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#13 Geplaatst: 2007-11-04 20:51:23

Het is een beetje off-topic,maar ga je aankomend jaar weer de tour van binnenuit volgen?(heb erg genoten van je verhalen en foto's)

Moet zeggen ik was in Nederland al een wielerfanaat maar sinds ze hier zijn geweest in de Yonne(89) ben ik helemaal om...

Bij de finish een km of 10 van mijn huis geweest en naar de start in Chablis ook.

We hadden een vip kaart via een vriendje, maar wat een toegankelijke wereld is het.

gewoon TOP.

Ondanks de doping perrikelen ben ik helemaal leip van de 'tour'.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#14 Geplaatst: 2008-06-07 12:47:16

Ik geloof dat ik (vreemd genoeg) helemaal niet meer heb gereageerd op de vraag van Michael ...

Sorry daarvoor maar dan bij deze toch nog het antwoord: ja, ook dit jaar ga ik de Tour weer van binnenuit volgen en live online zetten op de blog Orange dans le Tour !

Groeten,

Thomas